Salve optimizma
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Salve optimizma

01.02.2005 | 05:17
Možda smo u zadnjih desetak godina ipak bili podložni koroziji pesimizma (iako smo znali da je Mac najbolji, a OS da nema premca) gledajući što se sve događa oko nas.
Možda nam nije bilo dovoljno da i od nekog drugog, koga poznajemo "s naše strane", čujemo ili pročitamo ono što i sami znamo: Apple to radi najbolji, a i mi na njemu.
No, ovo je prava novost; Salon.com, kulturni magazin na webu koji pazi o čemu piše i s kojom intonacijom, objavljuje četiri euforično intonirane stranice analize događanja s Appleom i oko Applea.
Teza je da su iPod i Mac mini samo "trojanski konji" da se uvjerljivo, jednom po jednom korisniku, dokaže kako je već dosta tih Windowsa.
www.salon.com/tech/feature/2005/01/31/mac_is_the_future/

Moguće je da vas neće pustiti direktno na adresu (ne mogu provjeriti, ja sam već progutao cookie), ali ispalti vam se pretrpjeti tri stranice reklame za Visu da to pročitate...

A komentari?
01.02.2005 | 10:41
Prvo: Treba poklikati visa reklame za pristup stranicama...
Zgodan članak... No, po mom mišljenju i onom šta sam primjetio kod sebe i kolega koji koriste macove odnedavna je veliko oduševljenje za strojeve na kojima konačno možemo raditi i privrženost istim. Windows ostaje windows i to je to... Os X se razvija i budi u nama pozitivan osjećaj već prvim pogledom na stroj, a kamo li na Os. Članak kao takav je podug i ima nekih disgresija s kojima se ja ne slažem, no dobro, svatko ima pravo na svoje mišljenje. Moj je da je Apple sa G5 duboko zakoračio na PC tržište, a napose iPodom i novim iMacom (from the creators of iPod), a i po cijeni, iMac G5 je JAKO blizu PC-ju u toj klasi. A da ne govorim o Mac mini-ju.... Stroj kojeg će klinci najviše razglašavati i koji će se stvarno jako brzo širiti. Ono o čem pričaju u članku, o "media centre" i korištenju Mac minija samo za iPhoto i organiziranje slika je istina, no malo po malo će ti isti ljudi početi malo istraživati po sistemu i otkrit da se radi o nečem dobrom i nakon toga će sljedeći stroj koji kupuju biti iMac ili čak G5 PM... A uostalom, Mac mini je entery level stroj koji stvarno ima šanse probiti se. I samo još jedna stvar; ako ste peimjetili, Apple "napada" s cijenama, novi PB 15' SD = 2300 $ (i ima scroll na trackpadu)!

PS Sad vidim da je i ovaj moj odgovor malo podugačak
02.02.2005 | 12:56
... iMac G5 je JAKO blizu PC-ju u toj klasi....

Koja PC klasa odgovara iMacu? Toga nema.
I dan danas ljudi ne shvacaju da Mac racunalo ni u cem ne mozes usporediti s bilo kojom PC makinjom. Sve je neusporedivo, jer je pocev od procesora, operativnog sustava pa do konacnog pakiranja i filozofije proizvoda spram korisnikom .. sve totalno drukcije.

... i ima scroll na trackpadu ...

Imamo to i mi sa "starijim" PowerBookovima. SideTrack je gostoljubivi mali program koji zamjeni sistemske drajvere za trackpad i od njeg nacini caroliju! Imas scrol gore dolje, lijevo desno, te podesavanje trackpada da se razlicito ponasa u razlicitim programima (upravljas nacinom kako trackpad reagira na tapkanje u kutevima i povlacenje).

Recimo, u Safariju sam namjestio da kada tapnem u lijevom gornjem kutu da Safari vraca prethodni link, desni gornji kut da ide link naprijed, na donji lijevi kut da se prebacuje izmedju tabova a donji desni kut da izgasi prozor.

Odnosno, nije samo Apple kreativan. Ima tamo programera koji shvate stvar bolje od Appleovih inzenjera. SideTrack je razlog manje da se nabavi novi PowerBook
02.02.2005 | 12:59
... Teza je da su iPod i Mac mini samo "trojanski konji" da se uvjerljivo, jednom po jednom korisniku, dokaže kako je već dosta tih Windowsa ...

Salon, po svom dobrom obicaju, se*e i pametuje oko niceg.
Prije 3 godine su grintali kako je Apple u biti glup ko kazan i da se vrti u krugu jer novi iMac G4 (tada nov stroj) ne predstavlja nikakav kvalitativno novi, revolucionarni racunalni dozivljaj.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 8 sati
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?