Zatvaraju se trgovine računala - kriza ili ...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zatvaraju se trgovine računala - kriza ili ...

21.07.2026 | 11:49
Pozdrav,

U zadnje vrijeme primijetio sam kako se poslovnice "laganini" zatvaraju. Links ... da ne nabrajam.
Imam prijatelja koji je prije bio ko neki voditelj ili što već baš u Links trgovini, pričao je sa nekim ljudima koji još rade tamo i kaže kako im se promet smanjio, drastično.
Plaćaju oglašavanja, evo vidim i na Facebook-u stalno im izleti neka glupasta reklama.
Bio sam u Links trgovini u Splitu da vidim nešto, izbor jad i čemer, većinom narudžba-čekanje-isporuka.
Druge trgovine još gore.
Čak i iStyle je skoro prazan, većinom mobilni uređaji, periferija za računala i mobitele, zaštite ... ali računala, jako slabo i jako skupo.

Susjed umjesto novog kupio korišteni laptop, jedan poznanik isto ... baš gledam oglase, smanjila se ponuda čak i tamo.

Kao dvokraka vaga ili vaga s utezima, prvo je otišla na jednu stranu, a sada počinje ići na drugu a sredine niti na vidiku.

I u dobrim starim vremenima nije baš izbor bio kao u zapadnim zemljama ali ovo sada očaj.

Trenutno ljudi su više bazirani na mobilne uređaje a kompjuteri, pa i nije baš da ljudi kupuju kao i prije.
Možda griješim, možda je situacija kao i prije ali ...
21.07.2026 | 12:24
Pricekaj 6 mjeseci, stabilizirat ce se.
Zaboravili smo rudarenje Bitcoina i grafickih kartica koje su otisle u nebo ili stradale tvornice memorije kod Fukushime.
Danas AI guta memoriju, ali nece za uvijek. Polako se shvaca da AI nije ono za sto se predstavlja, u uverzalna zamjena za sve.
Danas firme uvidjaju da AI ne moze zamijeniti covjeka iako bi pohlepni vlasnici to zeljeli.

E da, ducani se zatvaraju jer sve manje ima trgovaca koji ista znaju o proizvodu kojeg prodaju. Nista nisu bolji nego trgovacki lanci u kojima rade stranci i koji isto nemaju pojma.
Danas se oslanjas sam na sebe i sposobnost pretrazivanja proizvoda i za to ti ne treba fizicka lokacija za podizanje.
Samo oni, koji ce nuditi i uslugu uz robu, ce opstati. Za ostali je WEB ducan.
21.07.2026 | 13:30
Danas sam trazio Unifi 2.5GB switch. Kosta 60-65e i nitko u Splitu ga nema na lageru. Online trgovci nude ali vjerujem da je i to sve po narudzbi.

Odem direktno na Unifi EU shop, oni imaju naravno, a na cijenu dodaju 3 eura "memory contribution".

Znaci da proizvod ne bi poskupio oni uzimaju svakom kupcu po 3e da nas zastite od cijena memorije

Mada je i to tehnicki gledano poskupljenje, ali eto valjda im ljepse tako zvuci...
21.07.2026 | 15:54
Links već duže vrijeme "nabija" cijene, godinma, tako da je situacija u kojoj su se našli potpuno opravdana. Navodno da su već reklamirane i vracene proizvode prodavali pod nove, problemi s reklamacijama.

Neuslužno i oholo osoblje, nastavi niz…

Propadaju polako, kako to? Kako to?
21.07.2026 | 16:17
Neki dan sam są kolegom bio do Instar-a jer je uzeo neki adapter. Ne pamtim kada sam zadnji put bio u dućanu info opreme. Samo slušalice, printeri, tu i tamo neko kućište, malo periferije, malo kontrolera. To je to. O susretljivosti prodavača, da ne komentiram. Kužim ja da ne prodajemo kobasice tamo, ali stari moj da su nas pogledali, ne, a kamoli "izvolite, možemo pomoći, trebate li što ..." nula bodova.
21.07.2026 | 17:23
@rusty, o tome pricam.
Danas nema potrebe za tskvim ducanima jer prodavaci znaju manje od kupaca.
21.07.2026 | 17:42
--
Više je razloga propadanja trgovina sa HW artikalima. Međutim, vidim da u prodaji HW široke potrošnje jednostavno fali kvalitenih ljudi. Sve neka ulica i degenerici. Nemaju elementarne ljudske pristojnosti i kućnog odgoja. Dođeš u dućan, te imaš osjećaj kao da se ovi preko pulta žele šorati sa tobom.

Međutim, tamo gdje sam kupovao Mac i ostale Apple super proizvode, radili su studenti koji su vrlo simpatični i ugodni za razgovor. I serviseri su mi se činili baš susretljivima.

Nekada si u HGSpotu morao čekati dugo u redu da bi uopće došao u priliku nešto pitati. Npr., to mi se svojedobno nije dalo, pa sam prestao tamo zalaziti.

U jednoj trgovini sa informatičkom opremom u zagrebačkom Avenue Mall radila je neka degenerična baba koja je uvijek kupce postrojavala da stoje u redu. Nema preko reda (-jako je bila osjetljiva na to), kod nje. On održava red. Sve neka halucinacija. Trebala se baviti nekim drugim poslom. Kako mi se nije dalo to trpiti, jednostavno sam prestao tamo dolaziti....

Trgovina je kao biznis vrlo nezahvalno područje. Znam jednog mladog trgovca koji je kao mlad posijedio od brige. Godinama su im police bile poluprazne, a posljednjih godina im baš ide. Trgovina. Uska su niša. Nisu kompjuteri, nego oružje, zračnice, airsoft, itd.

Ipak još ima pravih trgovina i trgovaca sa ljudskim licem. Lokacija, opremljenost showrooma, te kvalitetna komunikacija prema mušterijama, donose paru.
21.07.2026 | 18:49
Ima ih. Uglavnom su vlasnici entuzijasdti i/ili rade za njih isti takvi zaljubljenici.
Tvrdim da se od prodaje opreme ne može živjeti, mora biti i usluga uključena.
Marža na informatičku opremu je malena ako nisi uvoznik, a i onda nije neka sreća.
21.07.2026 | 19:35
Došao pitati za RAM. I ponio kutiju od RAM-a kojeg već imam.
Pitam imate li ovaj RAM(Corsair ....) on mi donosi G-Skill te Kingston i każe "evo pa vidi koji ti više odgovara radi cijene".
Mislim se možda je čovjek krivo razumio ili ... ja mu govorim kako mi treba isti RAM a ne ...
Na kraju mi je rekao da su oni profesionalna trgovina, da oni garantiraju da memorija radi ... i da mogu staviti RAM koji hoću, nebitno koji brend, MHz ... bitno da je DDR5 i kaže kako će raditi automatski prema najslabijem.

Samo sam kratko odgovorio hvala, vidjet ću još malo.

Stari moj I sad zamisli njihova gotova računala prema njihovoj preporuci, ajme.

Razmisli tko prodaje komponente.
Još pitao neke stvari, naravno nude odmah samo najskuplje.

Sada kada čovjek malo razmisli, MAC koji god je, bolje kupiti "jer je sve točno po mjeri", onaj koji ide na njihovu preporuku, stvarno se pitam kakvo računalo će ta osoba dobiti?

U jednoj trgovini pogledao sam njihov sastavljen PC sa natpisom "GAMING PC" , unutra jaki Ryzen, skupa grafa ... i "žnj-nikad čuo" matična i napajanje za kućnu bateriju. Koliko će to računalo izdržati a da ne ode u "smokve"?
Pa ti kupi "GAMING PC" ako se barem malo ne kužiš kako to sve skupa funkcionira!
21.07.2026 | 20:06
Pa nije da u cjeloj firmi nema nekog tko se razumije, ali u trgovini taj ne sjedi.
Recimo Links, kupis kod njih memoriju za prijenosnik i kod njih ugradis i vidis da li radi. To je bilo OK.
22.07.2026 | 07:46
Ja vam samo iz prve ruke mogu reći da je Appleovo poskupljenje vrlo loše dočekano od kupaca. Oh, gle čuda!

Problem je više psihološki nego što ljudi stvarno nemaju novca za kupiti nešto, stvar je u tome što nitko ne voli osjećaj da je robu platio više nego što treba, da je istu stvar mogao par dana prije poskupljenja kupiti za 500-700 € manje, što uopće nije zanemarivo. I onda ljudi kojima nije frka radi posla lijepo čekaju i kažu: "Kupit ću kada cijene opet padnu."

Hoće li cijena ikada više pasti, to je veliko pitanje, a jedino što može pomoći su potpuno novi modeli, pa da oni u startu dođu s novim cijenama i da nemamo onaj efekt "ovo je prije bilo znantno jeftinije".

Znate koliko smo Macova prodali u Kreativnom od poskupljenja? NULA!
22.07.2026 | 08:30
Daj radije sredi cijene tu na Jabucnjaku.
Zbrda-zdola su.
Ja gledam MacStudio M4 onaj osnovni i onaj sa 64GB i oba s 512GB SSD.
Koje su cijene?
22.07.2026 | 10:24
Znam, ispričavam se, moram to napraviti, ali sam u gužvi. Kako stvari stoje, prije će doći novi modeli, nego što bi netko želio kupiti ijedan stari po novim cijenama, tako da je možda mudro pričekati nove modele koji će navodno uskoro jer i Apple vidi da je ovo katastrofa.
22.07.2026 | 11:16
Mene ovo srecom nije dotaklo. Kupio sam opremu tjedan dva prije poskupljenja, ali vidim kako se drugi kupci osjecaju.

Godinama dok je ram kostao 20-30$ (Apple jos i manje u nabavi), oni su to nama uredno naplacivali po $200+. Tipicna pljacka. Al' nemas izbora, niti mozes dodati naknadno.

Par mjeseci od kako je poskupio ram u nabavi, oni odmah dizu cijene. Ciganska posla.

Kako ce zaboga dionicarima na oci sa tako losim kvartalom?

Bas mi se sere od te korporativne politike i od srca im zelim da zavrse kao Nokia.

Ako je itko mogao gospodski podnijeti ovu situaciju, to je Apple. Imaju nezamislivo velik financijski buffer, kao i razlicite prihode.

Ali ruzno bi grafikoni izgledali na kraju kvartala, ko sisa korisnike...
22.07.2026 | 12:35
dpasaric kaže:
Znam, ispričavam se, moram to napraviti, ali sam u gužvi. Kako stvari stoje, prije će doći novi modeli, nego što bi netko želio kupiti ijedan stari po novim cijenama, tako da je možda mudro pričekati nove modele koji će navodno uskoro jer i Apple vidi da je ovo katastrofa.

Pa MacStudio se jos uvijek dade nabaviti s M3 Ultra SoC-om.
Nikad nisu napravili M4 Ultra i M5 Ultra (valjda ga zato i prodaju).
Nemam niti M5 Max u MacStudio kompovima.
Mozda mi je pricekati i ne kupovati. Mada ne vjerujem da ce biti ista jeftiniji.
22.07.2026 | 13:38
Ako Apple misli da će im Mac mini ići kao prije, i to sa cijenom od oko 900€ za osnovni model, teško. Ovoga puta su zaista pretjerali, a ne znam tko je spreman trenutno dati malo preko 2000€ za osnovni model iMac-a.

Ovo će ih možda skupo stajati, pohlepa je mnoge zgazila.
22.07.2026 | 14:02
@dpasaric

Da li mislite da će ovo novo poskupljenje dovesti do pada broja prodanih MacBookova, iPadova, i drugog Appleovog hardvera?

Dal će u budućnosti cijene rasti i dal će i dalje biti široka paleta ponude s obzirom na povećanje cijena sirovine za chipove?
22.07.2026 | 15:54
jura22 kaže:
Nikad nisu napravili M4 Ultra i M5 Ultra (valjda ga zato i prodaju).
Nemam niti M5 Max u MacStudio kompovima.
Mozda mi je pricekati i ne kupovati. Mada ne vjerujem da ce biti ista jeftiniji.

Da ciljam na Mac Studio, sigurno bih u ovom trenu pričekao novo M5 izdanje.
22.07.2026 | 15:57
matijazx kaže:
Da li mislite da će ovo novo poskupljenje dovesti do pada broja prodanih MacBookova, iPadova, i drugog Appleovog hardvera? Dal će u budućnosti cijene rasti i dal će i dalje biti široka paleta ponude s obzirom na povećanje cijena sirovine za chipove?

Da, već je dovelo, to ne govore samo mali Apple Reselleri već i veliki na zapadu. Apple će vjerojatno ići u smjeru da izradi svoju tvornicu za RAM i da ne ovisi o nikome, ali to je proces koji će trajati barem 2-3, ako ne i 4 godine. Dok god AI centri gutaju sav RAM i ne pitaju za cijenu, sve ide u smjeru da će cijene i dalje rasti. Naravno da će i proizvođači reagirati, ali to je vrlo trom proces jer traži izgradnju novih kapaciteta, a to je uvijek sporo.
22.07.2026 | 16:34
Evo sa čime se Apple počinje baviti, čitajte i uživajte, uskoro više ništa nećete posjedovati.

www.bug.hr/biznis/apple-u-americi-pokrec...ko-bi-potaknuo-61584
22.07.2026 | 16:42
Pongy75 kaže:
Evo sa čime se Apple počinje baviti, čitajte i uživajte, uskoro više ništa nećete posjedovati.

www.bug.hr/biznis/apple-u-americi-pokrec...ko-bi-potaknuo-61584

Vidio sam to, ali mislim da će to imati dosta ograničen interes jer većina ljudi i dalje svoje računalo gleda kao na dosta intimno vlasništvo. Nisam javna uprava ili neka korporacija da bih najmio računalo u nekom leasing aranžmanu. No, da će to imati svojih korisnika - vjerojatno hoće.
22.07.2026 | 16:43
Pa to smo imali (mislim) preko T-Coma. Leasing nije samo za aute, moze za sve.
22.07.2026 | 18:17
Meni je taj program, baš okay. Ako zaživi. Lakše je plaćati parcijalno, nego cash-om, odjednom.

Naime, ako trgovina ne bi nudila oborčno plaćanje, npr. Mac-a, uzeo bi ovo od Applea.
22.07.2026 | 20:01
Moguce da nude onda lakse kupiti komp vani jer su cijene manje nego u RH.
22.07.2026 | 21:01
Meni bi za firmu koncept najma odlično odgovarao kad bi ga netko nudio. Ali ne po principu da je netko drugi vlasnik osnovnog sredstva, a mi snosimo sve troškove vlasništva, nego po istom principu kao što imamo multifunkcijski printer-skener-kopirku - plaćamo mjesečni najam koji uključuje određeni broj printova, dodatno nešto centi po svakoj isprintanoj stranici preko kvote, kupujemo svoj papir, a sve ostale troškove snosi najmodavac (servise, toner...) te nam u slučaju kvara osigurava funkcionalnu zamjenu (ili nam doveze drugi printer, ili mu pošaljemo materijal da on isprinta gde i kako zna).
23.07.2026 | 12:55
Davore, od kad si mi prodao velikog aira bto, po tvojim savjetima, rekao sam to je to, ne da mi se više kupovat išta. A sad razmišljam o studiu, na mojoj staroj kanti za posao figma (UX design) mi trokira, znaš da sam grafičar, adobe radi dobro na svemu. Stariji studio m3, jel bi bio ok?
23.07.2026 | 14:14
florijan kaže:
Davore, od kad si mi prodao velikog aira bto, po tvojim savjetima, rekao sam to je to, ne da mi se više kupovat išta. A sad razmišljam o studiu, na mojoj staroj kanti za posao figma (UX design) mi trokira, znaš da sam grafičar, adobe radi dobro na svemu. Stariji studio m3, jel bi bio ok?

Bio bi sasvim ok, ali ako možeš malo počekati, ima smisla izdržati do objave M5 Mac Studija jer će onda i M3 polovni biti jeftiniji. Imam par frendova arhitekata koji ciljaju na Mac Studio, pa sam svima rekao da pričekaju M5 i onda ćemo odlučiti što kupiti.
23.07.2026 | 14:27
tenks
23.07.2026 | 14:35
Koji M3? Max ili Ultra?
Ultra gotovo ništa ne donosi ako se radi:
Office
surfanje
programiranje manjih projekata
obrada RAW fotografija
uređivanje običnog 4K videa
Photoshop
Lightroom
Affinity Photo

Za Ai modele više koristi ima M4 MAx i 128GB nego M3 Ultra i 96GB a Ultra je skuplja 600-800eur.

Ja isto čekam da se pojave novi Studio modeli da kupim (nadam se nešt jeftinije M4 Max s 64GB)
Nije isključeno da uzmem i M5 Max s 64GB.

Navodno da izlazi krajem godine M5 Ultra.
23.07.2026 | 19:05
Neće nažalost izači NIŠTA, ama baš NIŠTA! Možda izbace na papiru i u ponudi, ali na zalihama ih neće biti, sudećinprema trenutnoj situaciji. Trenutno je izgleda dobavljiv samo Macbook Neo i ostaci MB air i pro m4 i m5, ono što još imaju po skladištima, za uvećanom cijenom, naravno.

Tko je kupio je kupio, do daljnjeg izgleda NIŠTA. Osim rabljeno, bravo Apple!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 37 minuta
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito
  • mbp2009: lijepo to sve izgleda, ali generalno mi se cini da trosi bateriju ipak vise
  • mbp2009: instalirao sam ja, iskreno, malo je dosadno pa sam skratio i stavio ono reduce transparency
  • Yonkis: Mislim da stakleni efekt ostaje do sljedećeg desetljeća. Onda možda pređu na kromi ili polirani čelik look. :)
  • smayoo: Što se mene tiče, za taj "fićr" imam zero tolerance. "Podnošljivo" nije dovoljno dobro. :/
  • dpasaric: Ublažili su ga dosta, pa je navodno podnošljivo.
  • smayoo: Ako jesu, možda bih se za odvažio instalirati ga pa testirati
  • smayoo: Jesu li odustali od onog horror liquid shit UI-ja?
  • dpasaric: Za Golden Gate je potreban Appleov M hardver, a ja sam još na Intelu, tako da nemam načina to osobno testirati.
  • dpasaric: Nismo imali recenziju nekog MacOS-a jako jako dugo, valjda je zadnji koji je to zaista zaslužio bio 10.6 Snow Leopard! :)
  • IkoIko: Hoćemo li dobiti osvrt na macos golden gate?
  • dpasaric: Eto osvrt na naslovnici, pa komentirajte, baš me zanima tko će ga prvi kupiti na Jabučnjaku! :)
  • dpasaric: Ma ok, to nije ništa novo, i prije su imali to tako, ali da, slažem se da je to pretjerano i jako "američki"... :)
  • m@xym: Ovaj keynote, k'ooo da ga je pisao Trump... svaka druga riječ im je: "amazing".
  • drlovric: I ja isto. Bas se radujem :)
  • IkoIko: Gledat ću, a i popratiti obvezni članak ovdje ;)
  • dpasaric: Ali ovaj bi konačno mogao biti zanimljiv! :) Mene zanima HomePad kao novi hardver za domomatiku!
  • smayoo: Jedva čekam da ga propustim, kao i sve prethodne. :)
  • dpasaric: Večeras u 19h Apple Keynote! :)
  • smayoo: Heto. Mikrofon ocvikan. Precizno. Elektroničarskim cvikama... :)
  • smayoo: Hvala ti, istražit ću.
  • Yonkis: Hocu reći zvuk dopire do mikrofona i preko vibracija drugih površina, plastika, ne samo preko rupice od mikrofona. Vidi na 52 minuti [link]
  • Yonkis: Mislim da ti to neće biti dovoljno. To kao kad začepiš uho prstom, ti svejedno možeš prepoznati riječi a taj mikrofon je jaaaako osjetljiv, prepozna govor iz druge sobe.
  • smayoo: Imam ja, hvala ti na infomaciji. Korištenje mikrofona sam isključio u postavkama odmah out of the box, a za svaki slučaj mikrofon pokrio UHU patafixom. :)
  • Yonkis: Ima li netko doma LG-ev smart TV? [link]
  • IkoIko: Za powermacove, idem ih danas pogledati pa vam javim!
  • Borisone: Na hrvatskom jeziku: [link]
  • Borisone: About Spotlight indexing and search results on Apple devices [link]
  • Miki9890: Poz! ima li smisla skinuti 26.6.1 na iPhoneu 13 mini radi spotlight indexinga? Da li je to samo za siri Ai kojeg ionako neću imati i hoće li indexirati opet kad prijeđem na 27? trenutno sam na 18-ici
  • Piko: ja bi drugi .... da li rade ?
  • Riba: Pogotovo ako je zracno hladjen.
  • Riba: Mene zanima jedan!
  • IkoIko: Pozdrav zanima li ikog dva powermaca g5?
  • Yonkis: Nisam ovo znao, Apple koristi Google za svoj iCloud [link]
  • marioart: ko zeli iz njemacke uzimati, preporucujem alternate.de - pocetni model je 976€
  • ZoPaj: iducan.hr ima sve konfiguracije, mini i studio, nije preogromna razlika u odnosu na nedavno poskupljeno
  • jura22: Točno, ispravak 1.049eur. Onda i nije neka velika razlika.
  • Yonkis: Nema đabe ni u starog Applea
  • Pongy75: Evo, osnovni model Minija u iStyle je 1.159€ - skoro pa duplo nego nekada osnovni model minija. Tu se gubi svaki smisao povoljnog Mac računala.
  • Pongy75: i u švabiji, koliko je kod nas?!!
  • marioart: @jura to je sa edu popustom, cijena bez popusta je 1049€
  • jura22: Osnovni Mini M6 je 929€. [link]‑core-cpu-12‑core-gpu-16-gb-arbeitsspeicher-256gb-speicher
  • matijazx: - nadživio je svog oca za 10 godina.
  • dpasaric: Jazz legenda!
  • smayoo: RIP Stjepan Jimmy Stanić
  • Pongy75: Ma nek si znaš kaj…
  • matijazx: -- u ovlaštenom Apple storeu, vidio cijene za preoreder.....M6 mini 16GB-cca 1200 eura, 24GB-cca 1700 eura
  • Pongy75: Obično bude koliko dolara toliko u eurima nekih 10%
  • dpasaric: Javim kada dobijemo cijene za Hrvatsku...
  • dpasaric: Sitgli novi M5 Mac mini i M5 Ultra Mac Studio!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.56 Seconds

Provided by iJoomla SEO