05.06.2024 | 12:33
Koliko smo još zakopani u ratnim temama, možda je netko od članova primjetio ukoliko je na HRT-u 1 prije nekoliko dana gledao dokumentarni film "Istražitelj".
Radi se o Čehu koji je za vrijeme ratova u post SFRJ zemljama prisustvovao ekshumiranju jama ali i spajanju točkica kako je do određenih zločina zapravo došlo.
Imao je predavanje na temu u zgradi UN-a u New Yorku relativno nedavno. Između ostalih slušali su ga i studenti iz bivše YU, ali kako se koncentrirao na srpske zločine nad hrvatskim i bošnjačkim stanovništvom, srpski studenti su ga optužili za pristranost.
On se branio da je na početku predavanja naglasio da će predstaviti zločine samo jedne strane, ali kako to nikako ne znači da ostale nisu radile ista zlodjela na svoj način.
Da skratim jer mi je ovo ispalo jako zanimljivo.
Ako se sjećate onoga fotoreportera koji je dan ili dva nakon pada Vukovara gostovao na RTS-ovom Dnevniku i voditelju izjavio da je vidio 40-ak vrećica za smeće sa malim tijelima zaklane srpske djece. Da su vojnici JNA plakali od šoka, ovo ono...
Vijest je odmah preuzeo i Reuters, no već dan kasnije su je povukli a nakon nekog vremena i "fotoreporter" je priznao da je priča izmišljena, pa se čak i voditelj Dnevnika ispričavao za krivo "prenesenu informaciju."
Ipak, u tako užarenoj atmosferi reći srpskom gledateljstvu za zaklanu srpsku djecu (a svi znaju priče iz NDH); nije trebalo dugo da sve rezultira organiziranim prijevozom pet autobusa ranjenika iz vukovarske bolnice koji će biti streljani na Ovčari.
Uzrok - posljedica.
Znao sam za oba ova događaja, ali nikada nisam niti pomislio da je prvi uzrokovao drugi.
Ipak, bilo bi neumjesno da se ne spomenem i reportažu Denisa Latina iz netom oslobođenog Knina nakon Oluje kao primjer naše propagande.
Iza njega se vidi kako iz grada i okolice sukljaju dimovi na raznim lokacijama, na što on govori da "se pali smeće".
Kasnije je ispalo da su smeće bile kuće srpskih civila.
Da li su unutra bili i neki ljudi ili ostaci ljudi koje je trebalo pokopati, mogu samo prejudicirati.
Moj zaključak - odvratno šta ti ratovi rade od ljudi.
A zaključak tog Čeha nakon što su ga okružili navedeni srpski studenti kojih nije bilo više od 20-ak pa ga krenuli optuživati za nekorektnost - kako ni sam nije shvaćao koliko na ovim prostorima ratne rane duboke, kada zahvaćaju i mladež koja se nije niti rodila kada su se ti sukobi zbivali.
To je to.
Imao sam potrebu ovo prenijeti, ne želeći kriviti ikoga za išta.
Kako je Galeb Nikačević u jednom podkastu za gošćom profesoricom povijesti rekao - ovdje ne može biti razumijevanja zajedničke povijesti ako svaka nacija ima svoju verziju povijesnih udžbenika u osnovnim i srednjim školama.
I mogu reći da se potpuno slažem sa tom mišlju, iako držim da će se to desiti ili za jako dugo vremena, ili nikada.
Uglavnom, to je razlog zašto mi ne možemo biti na razini jednog Japana ili Njemačke koji su 20 godina nakon rata krenuli za ozbiljnim razvojem i ubrzo postali svjetske ekonomske sile.
Oni su imali dovoljno obraza pogledati se u ogledalo nakon svih zala koje su počinili.
Mi, i jedni i drugi i treći - još nismo to učinili onako iskreno, bez da to od nas traži Europa ili itko drugi. Već naša kolektivna savjest.