povrat VAT-a za pravne osobe prilikom kupnje u EU
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

povrat VAT-a za pravne osobe prilikom kupnje u EU

03.03.2023 | 11:26
Gwindor kaže:

I da se vratim na početno pitanje, zašto ne bi bilo moguće kupiti laptop u Njemačkoj, platiti tamo PDV, zatim ga proknjižiti kao imovinu firme, platiti HR PDV, i onda temeljem toga dobiti povrat PDV iz Njemačke. Ne vidim razlog zašto to ne bi bilo moguće, a nitko mi nije još dao suvisli odgovor.

Ono što sam krivo napisao je da od dobavljača koji je izdao račun s PDV-om iz članice EU gdje je kupljen proizvod može se odbiti taj PDV i upisati PDV Hrvatske, to se ne može.

Znači ako kupiš laptop u Njemačkoj i tamo platiš PDV kao firma, onda si platio proizvod s tim porezom i tako ga knjižiš, nema povrata/odbijanja poreza.
Znači ovaj tvoj primjer je izvediv, ali ne možeš odbiti porez, pa će te na kraju proizvod koštati više za taj iznos PDV-a koji je u toj članici EU, ali nećeš platiti još i naš PDV na taj proizvod.
03.03.2023 | 12:22
Gwindor kaže:
Pa upravo to i ja pokušavam argumentirati, dakle da je PDV ID bitna stvar u tome, (dakle laptop je prodan HR firmi, inozemnoj), a ne adresa dostave ili mjesto korištenja.

Nitko ne kaže da PDV ID nije bitna stvar, ali nije jedina bitna stvar.
Mjesto korištenja jest nebitno, ali adresa dostave je bitna, jer je otprema robe u inozemstvo, toj firmi dokaz (prema državi) da je ta roba doista i napustila teritorij prodavatelja. Inače bi "domišljati" poduzetnici većinu robe prodavali u "inozemstvo".

Dakle, PDV ID je bitan zbog provjerljivost da je porez doista i plaćen, a otprema u inozemstvo je bitna kao potvrda da ta roba neće "slučajno" završiti na domaćem tržištu.

I da se vratim na početno pitanje, zašto ne bi bilo moguće kupiti laptop u Njemačkoj, platiti tamo PDV, zatim ga proknjižiti kao imovinu firme, platiti HR PDV, i onda temeljem toga dobiti povrat PDV iz Njemačke. Ne vidim razlog zašto to ne bi bilo moguće, a nitko mi nije još dao suvisli odgovor.

Tako kako si ti to opisao, nije moguće jer Njemačka država nema dokaz da si ti taj laptop izveo izvan Njemačke, pa ti ona niti neće napraviti povrat uplaćenog poreza, a niti Hrvatska ti neće dati povrat poreze koji si uplatio drugoj državi.
Kada bi apple.de radio isporuku u RH, onda ne bi bilo problema (kao što ih nema kada kupuješ laptop sa amazon.de), jer ti tada ne bi naplatili njemački PDV.

Soffoklo kaže:
Točno to. Ovdje me zanima sljedeće. Što ako netko ima OIB moje firme (VAT-ID) i uredno naruči robu recimo s amazon.de na tu moju firmu i plati svojom karticom? Znači on profitira, jer plati račun bez poreza, a ja imam problem, jer trebam dokazati da nisam kao firma naručio tu robu. Do OIB-a firme je vrlo lako doći.

Pa vjerojatno postoji mehanizam provjere, jer bi inače do sada već bio popriličan broj takvih prijevara.
Vjerojatno isporučitelj može provjeriti (i provjerava) da li su naziv i adresa primatelja robe identični nazivu i adresi vlasnika VAT-ID-a (na sličan način kako se kod kupnje fizičkih osoba kreditnom karticom, provjerava da li su ima i adresa naručitelja isti kao na kartici (ili podacima u profilu korisnika, koje samo on zna).
03.03.2023 | 12:33
m@xym kaže:
Nitko ne kaže da PDV ID nije bitna stvar, ali nije jedina bitna stvar.
Mjesto korištenja jest nebitno, ali adresa dostave je bitna, jer je otprema robe u inozemstvo, toj firmi dokaz (prema državi) da je ta roba doista i napustila teritorij prodavatelja. Inače bi "domišljati" poduzetnici većinu robe prodavali u "inozemstvo".

Dakle, PDV ID je bitan zbog provjerljivost da je porez doista i plaćen, a otprema u inozemstvo je bitna kao potvrda da ta roba neće "slučajno" završiti na domaćem tržištu.

U pravu si, provjerio sam sad na amazon.de - odabirom adrese fizičke osobe u Njemačkoj, automatski se ažurira cijena (dodaje se VAT). Čim stavim adresu svoje firme u HR (adresu koju sam registrirao uz VAT ID), VAT nestaje.

m@xym kaže:
Tako kako si ti to opisao, nije moguće jer Njemačka država nema dokaz da si ti taj laptop izveo izvan Njemačke, pa ti ona niti neće napraviti povrat uplaćenog poreza, a niti Hrvatska ti neće dati povrat poreze koji si uplatio drugoj državi.
Kada bi apple.de radio isporuku u RH, onda ne bi bilo problema (kao što ih nema kada kupuješ laptop sa amazon.de), jer ti tada ne bi naplatili njemački PDV.

Ok, hvala - ovo je do sada najsuvislije objašnjenje.
03.03.2023 | 20:12
Soffoklo kaže:
Ovdje me zanima sljedeće. Što ako netko ima OIB moje firme (VAT-ID) i uredno naruči robu recimo s amazon.de na tu moju firmu i plati svojom karticom? Znači on profitira, jer plati račun bez poreza, a ja imam problem, jer trebam dokazati da nisam kao firma naručio tu robu. Do OIB-a firme je vrlo lako doći.

Svaki ulazni račun mora biti likvidiran, zar ne? Ako nije u firmi likvidiran i uveden u knjige, firma nije dužna platiti PDV na taj račun. Naravno, porezna će uprava negdje u procesu shvatiti da je netko izdao račun na tvoju firmu, a ti ga nisi proknjižio kod sebe (ista ti je priča i kad ti netko izda račun s prijenosom porezne obveze) i onda traže od tebe očitovanje. Odgovor "mi to nismo kupili, netko je izdao račun na nas greškom ili hotimičnom prijevarom" je legitiman odgovor ako u izvatcima tvojih poslovnih računa nema transakcija koje se po datumu i iznosu mogu povezati s tim računom, a pogotovo ako adresa isporuke nema veze s tvojom poslovnom adresom.
04.03.2023 | 01:12
Hvala na odgovorima @m@xym i @smayoo
04.03.2023 | 14:26
@Gwindor i @Soffoklo,

Nema na čemu, i drugi put.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 51 minuta
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.69 Seconds

Provided by iJoomla SEO