Kriptirana poruka od PBZ-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kriptirana poruka od PBZ-a

• jandorn
  • Posjetitelj
21.04.2021 | 19:04
Dobio sam mail od PBZ-a u kojem me obavještavaju da imam kriptiranu poruku (Proofpoint Encryption) za koju bih trebao kreirati račun da je pogledam. Mail je poslan s adrese ime.prezime[at]pbz.hr s naslovom maila suglasnost i napisana je s malim slovom. PBZ ima podataka o tome na svojoj stranici i Proofpoint firma isto postoji. Izgleda da je legit iako mi je sumnjivo sve oko toga.

Osobno nemam razloga ni interesa kreirati nikakav posebni račun s PBZ bankom da bih imao posebnu komunikaciju s njima. Ne želim da mi šalju osjetljive podatke maila, mogu me kontaktirati preko aplikacije ako im je to bitno kao do sada. Imao sam bankovne račune u više banaka i nikada nisam imao potrebu za nečime sličnim.

Da li je itko možda dobio isti/sličan mail ili da l netko ima kakve informacije o tome?
21.04.2021 | 23:29
Zelim ti samo skrenuti paznju na jednu stvar, a to je kada kazes:

jandorn kaže:
Mail je poslan s adrese ime.prezime[at]pbz.hr s naslovom maila suglasnost i napisana je s malim slovom.

Mail mozda i nije poslan sa adrese koju si gore napisao iako se to tako cini, lazirati se moze bilo koja mail adresa i to predstavlja "mail spoofing" napad. Zbog toga uvijek dobro provjeri da li kompanija od koje je navodno stigao mail, ima neku kampanju i sl. Ali ni tad nemoj vjerovati 100% jer postoji mogucnost da i napadaci znaju za kampanju.

Nemoj ni da klikas na linkove unutar maila, najbolje je da link koji te zanima osobno ukucas u web browser jer u mailu "na prvu" sve izgleda legitimno
22.04.2021 | 00:38
Tako je, prvo u Mailu odi na izbornik View, pa Message, pa show All Headers - da vidiš odakle je stvarno došla poruka.
22.04.2021 | 10:23
Ti headeri su (radi unicodea uglavnom) postali jako nepregledni i tko nije vičan, baš ih i ne zna pročitati
  • jandorn
  • Posjetitelj
23.04.2021 | 19:39
smayoo kaže:
Ti headeri su (radi unicodea uglavnom) postali jako nepregledni i tko nije vičan, baš ih i ne zna pročitati

Da, malo je nepregledno. Ali na svim mjestim vidim domenu od pbz.hr koja je slana preko exhange-a i svi podaci sa maila su i njihovoj stranici osim glavnog linka koji me traži registraciju koji je i istekao. Po svemu izgleda legit.

Uglavnom, hvala svima na korisnim informacijama pa da vam se odužim na isti naćin.

Bio sam danas u PBZ poslovnici i dođem kod žene na šalter i ona ne kuži što joj pokušavam objasniti. Traži me da da pogleda mail o kojem prićam ako smije. Ja joj dam mobitel i ona pogleda mail i kaže pa ovo sam vam ja poslala LOL. Dobio sam kunski iznos na devizni račun i bez moje suglasnosti mi ne mogu uplatiti. Ja sam u registru Ne zovi pa PBZ me ne može kontaktirati ni informativno, što mi je malo sumnjivo ali tako kaže žena iz banke.
23.04.2021 | 20:32
Što ti je sumnjivo? To je smisao tog registra. Ako nisi nikad PBZu dao izričitu dozvolu da te smiju nekim konkretnim kanalom kontaktirati, a istodobno si taj kanal (broj telefona) registrirao u opću zabranu pristupa, kako ti je sad to čudno?
23.04.2021 | 22:18
Mora biti dana dozvola za kontaktiranje od klijenta.
  • jandorn
  • Posjetitelj
23.04.2021 | 22:51
smayoo kaže:
Što ti je sumnjivo? To je smisao tog registra. Ako nisi nikad PBZu dao izričitu dozvolu da te smiju nekim konkretnim kanalom kontaktirati, a istodobno si taj kanal (broj telefona) registrirao u opću zabranu pristupa, kako ti je sad to čudno?

Čudno mi je to što registar Ne zovi je samo za promidžbene poruke i nigdje na dokumentu ne piše da vrijedi za išta više od toga. Poziv kojeg sam trebao primiti od PBZ-a nije promidžbene prirode. Po logici stvari ne bih trebao vrijediti za to, ili nešto krivo shvaćam?

Tekst iz dokumenta registra “NE ZOVI”
"upisom telefonskog broja u registar povlačim sve privole koje sam prethodno izričito dao pojedinim trgovcima, na temelju kojih su me mogli kontaktirati za svoje promidžbene poruke i aktivnosti te me isti više ne smiju pozivati niti slati SMS/MMS poruke"
24.04.2021 | 01:14
U većini tih korporativnih okruženja se obično na takve propise reagira strožim kriterijima, nego što je sam propis, kako bi se osigurali da u nekoj situaciji ne dođe do povrede. GDPR je još bolji primjer toga, gdje pojedine velike firme u strahu od GDPR regulative počeli izmišljati nevjerojatno besmislene interne procedure vezane za kadrovsku evidenciju i sl.
  • jandorn
  • Posjetitelj
25.04.2021 | 14:40
Mislim da si u pravu što se toga tiće. Primjetio sam da su spojili u GDPR sekciji opcije informativne i promidžbene u jedno:

"Do you want to be informed about banking and financial
services and possible discounts from PBZ?"

Ja sam to sve pogasio kao što uvijek i ćinim, vjerovatno me zbog toga nisu mogli kontaktirati. Mogli su imati dva polja, jedno za informativnu i jedno za promidžbenu komnikaciju. Možda su to spojili namjerno da si prisiljen da dozvoliš promidžbenu komunikaciju.
25.04.2021 | 20:41
I to je moguće, naravno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 2 sati
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drpongrac23, smayoo, Tito, Anonimci (407)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO