VIP HOMEBOX/OFFICEBOX
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

VIP HOMEBOX/OFFICEBOX

• Daddo
  • Posjetitelj
01.07.2018 | 12:22
Moonlike kaže:

"I stand shamed!" @Daddo, @smayoo moja isprika! Bit ce da sam u glavi zabrijao na telefoniju ne na prijenos podataka... Uglavnom, u pravu ste i ispricavam se na malo uvredljivom komentaru,

Znatiželje radi, zašto telefoniju odvajaš od prijenosa podataka u glavi? Jer mreži kao mreži je svejedno radi li se o telefoniranju ili surfanju, u oba slučaja se radi o prijenosu podataka (Apology accepted)
01.07.2018 | 12:31
Tehnički to jest tako, ali komercijalno - uglavnom nije. Roaming uvjeti su unutar EU regulirani odvojenim propisima EK - posebno za voice, posebno za data.
01.07.2018 | 13:56
Daddo kaže:
Moonlike kaže:

"I stand shamed!" @Daddo, @smayoo moja isprika! Bit ce da sam u glavi zabrijao na telefoniju ne na prijenos podataka... Uglavnom, u pravu ste i ispricavam se na malo uvredljivom komentaru,

Znatiželje radi, zašto telefoniju odvajaš od prijenosa podataka u glavi? Jer mreži kao mreži je svejedno radi li se o telefoniranju ili surfanju, u oba slučaja se radi o prijenosu podataka (Apology accepted)

Ispravite me ako sam u krivu ovdje... Kada je roaming iskljucen, a ukljucen automatski odabir mreze, kada se promjeni operater odnosno kada izades iz signala svoje mreze i preuzmes signal neke druge mreze, voice radi (odnosno ta telefonija), naravno po tim i tim tarifama, no i ne prijenos podataka (ili zdravo onako "internet"). Ukljucenjem roaminga, proraditi ce i "internet"... opet po tim i tim tarifama.
  • Daddo
  • Posjetitelj
01.07.2018 | 16:00
Nisi u krivu. Dok nije bilo EU direktive o regulaciji gostovanja u mrežama drugih država, tvoj matični operater je imao pravo naplatiti ti sav prijenos podataka (i voice i data) od tvoje matične zemlje do zemlje u kojoj si se nalazio. I to je onda koštalo k'o dragi kamen. Direktiva je rekla - glasovni promet se ne naplaćuje posebno, odnosno. matični operater ti SMIJE naplatiti cijenu istu koju bi imao kao da si spojen u njegovu mrežu (bez obzira koliko to NJEGA koštalo), dok je podatkovni promet reguliran maksimalnom količinom podataka koje možeš potrošiti dok si u roamingu (obično 300 ili 500 MB) nakon čega ti gostujući operater ili ukida podatkovni promet ili ga usporava do neupotrebljivosti (ovo je najbolje provjeriti kod vlastitog operatera jer najčešće ovisi o pretplatničkoj tarifi i međusobnim dogovorima operatera).

Krajnji korisnici rijetko kad ostanu bez podatkovnog prometa u roamingu jer zahvaljujući razvoju fiksnih mreža javnih usluga imaš u svakoj birtiji i šupi nekakav WI-FI pa to ograničenje "ne postoji". Dodatno. svi pružatelji usluga imaju u svojim ugovorima definiran "fair use policy", odnosno ostavljaju si mogućnost da te zakinu za ugovorene usluge ukoliko način na koji ih koristiš utječe na mrežu i onemogućava "normalan rad" iste.

Nažalost, taj "fair use" nije dvosmjeran, pa operater može nuditi svoje usluge i lažno informirati o dostupnosti istih na lokacijama (tu u određenoj mjeri korisnika štiti HAKOM koji izričito navodi da se usluga pristupa internetu smatra pruženom ako je propusnost veze 70% ugovorene).

No, da se vratimo na pristup putem mobilne mreže i zašto toliko agresivno operateri forsiraju? Jer je - jeftiniji za pružanje. Ne treba im suglasnost vlasnika fiksne mreže i "teoretski" mogu ponuditi bržu i jeftiniju uslugu jer je ulaganje u fiksnu mrežu skupo i dugotrajno. Čak i fiksni operateri zbog ograničenja propusnosti mreže na određenim lokacijama pribjegavaju hibridnim rješenjima pa isporučuju opremu koja ima mogućnost kombiniranja fiksne i mobilne mreže (naravno, ograniče mjesečni promet u mobilnoj mreži da istu ne preopterete)

------- DOSADNI KOMAD POVIJESNOG RAZVOJA INTERNETA U RH , SAMO ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI "VIŠE" ili su dovoljno mladi da se ne sjećaju -----

U RH je TK mreža bila u vlasništvu PTT-a, pa je formiranjem HPT-a prešla u vlasništvo HPT-a, pa se nakon toga HPT razdvojio na HP i HT (Hvatske telekomunikacije u čije vlasništvo su prešli kabeli i TK oprema), a onda je Ivica M. odlučio prodati HT Nijemcima. Prije prodaje, pristup Internetu je bio bezobrazno skup i isključivo putem modema te kasnije ISDN kanala i HT je imao monopol na tržištu. Prodajom, automatski je došlo do liberalizacije tržišta i trebalo je spriječiti monopol pa je osnovan HAKOM koji je naredio HT-u (Telekomunikacije su skraćene na Telekom, ostalo je ono hrvatski, da bi kasnije i to se izgubilo i postalo T-com) da mora dotad svoju mrežu djelomično kapacitetima ustupiti novim operaterima na tržištu. Operateri su plaćali najam mreže i morali su biti skuplji pa je to opet pogodovalo T-comu... no i to su kao regulirali cijenom ispod koje T-com nije smio ići. Ljudima je internet postao dostupniji i trebalo je ulagati u daljnji razvoj fiksne mreže jer je ponestalo bandwitha. Onda je jedan drugi ministar uzeo svoj komad kolača pa su poslovni korisnici dobili alternativu u obliku Metroneta koji je sam gradio mrežu. Mobilni operateri su isto liberalizirani i pojavio se VIPNET sa svojim odašiljačima i mrežom u koju je sam ulagao. I dalje ljudima treba brzi internet, operateri kabelske TV su imali bakar povučen po kvartovima pa su se fiksni operateri širili na način da lokalno ulože u neku opremu a tamo gdje mogu iskoriste postojeći bakar. Nadobudniji su nudili "satelitski internet" na način da je upload išao preko obične telefonske linije a download putem satelita direktno na opremu korisnika. MZOŠ odnosno CARNET je tu obavio i svoj dio posla povezivanjem sveučilišnih gradova međusobno brzim linkovima (da, internet je krenuo sa "Carnet Utilities" paketima i modemskim ulazima), komercijalni operateri su za pripadnike CARNET zajednice osigurali "povoljnije" internet pakete.

Danas? Operateri testiraju nasljednika 4G mreže (T-com je za pilot projekt odabrao Karlovac, Vip je uzeo Jastrebarsko sad se igraju na Rabu jer je STEMi popularan jako a i otočke inicijative su in ), za ulaganje u fiksnu mrežu čeka se HEP koji bi trebao provlačiti svoje pa ćemo usput položiti i internete (ako ćemo imati za koga i kome).

------------------------ THE END. KONIEC - KRAJ -----------------------------------

Koga i zašto (ili za što) odabrati? Tajlanđani imaju odličnu poslovicu koja glasi: "Sve je to isto, samo drugačije." Svi su jednako dobri i jednako loši (za ovo je potrebno biti dovoljno dugo korisnik), a ona brzina koju imaš danas za mjesec dva, pet može biti i 3-4 puta veća i isto toliko puta manja, bez da si ti išta napravio i dirao. Zato je najbolje tko može - kombinirati 2 linka, jedan mobilni i jedan fiksni. Ovisno o brzini onaj sporiji (i pouzdaniji) konfigurirati kao pričuvno rješenje.
01.07.2018 | 22:05
@ Daddo , iz iskustva mogu reći da se slažem. Fiksno imam HT a bežično Vip za komp. Vip koristim kad mi rikne žica. To se na otoku malo ćešće dešava.
02.07.2018 | 09:03
Hm, jako lijepo objašnjeno.

I ja kombiniram.
Imam T-com ADSL + Tele2 LTE.

To je u ovome trenutku najbolje što se može dobiti u mom kraju (najbolje- kriterij FLAT)

Ali taj "sport" košta 235 kn za HT + 165 kn za TELE2
02.07.2018 | 20:25
Samo da kažem da sam uzeo HOMEBOX i sve je super za sad na bonbonu sa stickom i ruterom Download Max cca 2 upload isto minimalno s tim da je bila spojena Riblja kost antena na krovu.
Trenutno homebox spojen s antenama koje se dobiju uz njega, krovnu antenu tu nisam ni spajao jer nema potrebe trenutno je Download u prosjeku 7-8mbps a upload oko 3mbps. H+ mreža konstantno na 4 crtice. Kod bonbona je s krovnom antenom h+ 3 crtice tako da sam za sad jako zadovoljan.

Zadovoljan sam unatoč tome da zadnjih par godina muku mučim s internetom i signalom općenito..
  • Daddo
  • Posjetitelj
03.07.2018 | 04:32
Drago mi je da si zadovoljan.

Kod mene tele 2 na LTE mreži je 80/10 u prosjeku, na H+ je 7/2 (ovo je recimo jutros bilo, net mi užasno spor a ne znam zašto, provjerim a on se preko noći prebacio sa LTE na H+).
04.10.2018 | 18:41
Otkazao sam HT nakon isteka ugovora jer su mi dolazili enormno visoki računi " u skladu s ugovorom" te sam prešao na Homebox. Za moje potrebe je Ht bio dovoljno brz, međutim u zadnje vrijeme je kod videa/filmova imao lag, vrtuljak, te se pokrenuo pa opet stao. Mobilni sam ostao na hibridnoj tarifi pa ću vidjet koliko će prometa ispasti.
Moram priznat da je A1 osjetno brži i kad je spor.
Prilozi:
04.10.2018 | 21:19
Pričekaj iduću turističku sezonu pa onda donesi konačni sud.
05.10.2018 | 06:51
@smayoo, zaboravio si da imam stik. Ovo ljeto sam isprobavao i nije bilo lagova. Zato sam ušao u to. A čuj, troznak je uvijek, kao u sportskoj !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 9 sati
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO