Odnos s Apple zastupnikom
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Odnos s Apple zastupnikom


13.11.2003 | 09:53
Mozda ce nekoga zanimati:

>I'm enquiring about the working relationship with the Apple IMC in
>your country.
>
>Localization of the MacOS is required to use Icelandic in
>non-Unicode applications. As in many countries, Apple has given the
>local IMC an exclusive right to distribute a patch for this purpose.
>The problem is that the IMC is abusing this power. In order to get
>the patch you either have to buy a computer from them, in which case
>you get it for free, or pay $180 (€155) for an extra copy of the
>MacOS.
>
>An attempt by another retailer to provide an alternative patch was
>blocked with a lawsuit. The IMC has also threatened any Mac related
>website who provides information on how you can localize the system
>yourself, using a resource editor, claiming that tinkering with the
>system is illegal.
>
>Could you tell me if you are having similiar problems or how this
>problem has been solved in your country?
>
>Best regards,
>Ragnar Bjartur Gudmundsson
>Reykjavik, Iceland

>Unfortunately, we in Croatia have the same, if not worse, problems.
>Our IMC has not yet provided a solution for using Croatian letters,
>not to mention the full localization of OS. A third party
>programmer, member of our user group, localized the OS and
>applications that are installed by default (Safari, iTunes...) but
>there was a legal pressure from IMC so we didn't publish it. We are
>now waiting 'till new year because IMC promised that localization
>(of OS only) will be out by then. If not so, we are going to
>anonymously release our localization to the public via free
>download on some taiwanese site.
<snip>

>Thank you for sharing this with me. I appreciate it.
>
>I think you might find this page useful:
>
> www.osxislenska.tk <-pogledajte!
>
>It contains information on what resources need to be changed. It is
>hosted by Geocities and has a .tk (www.dot.tk) domain - both
>available for free. You should also tell your programmer to check it
>out. As long as you don't distribute copyrighted files, including
>keyboard layouts, on your site, you should be safe. You have the
>right to tinker with your own system.
>
>Best regards,
>Ragnar Bjartur

Nemamo samo mi problema...
13.11.2003 | 11:44
Naravno... inače, ja sam ti pesimist po tom pitanju. Ako "naši" i izdaju hrvatsku verziju, ona neće riješiti probleme s domaćim slovima - dobit ćemo samo lokaliziranu stvar gdje će umjesto "menu" pisati "izbornik" i slične fore koje zapravo malo kome trebaju. Možda 5% Mac korisnika kod nas koristi hrvatsku verziju sistema - dio zbog problema s kompatibilnošću koje su imale neke verzije, a dio zbog navike na englesku terminologiju. Osobno poznajem samo jednu osobu koja bi se tome zaista veselila zato jer ne zna strani jezik...

Dakle, što će se zapravo dogoditi? Baš ništa... naš zastupnik će muljati i obećavati kupcima soluciju kao totalni blef (stari Road Runner trik s mrkvom), a u biti će čekati da se problem ispravi sam od sebe vremenom - vjerojatno na taj način da će u jednom trenu MS izdati Cocoa Office, a i ostale bitne aplikacije će vremenom preći na Unicode. Vidiš da nisu uspjeli u sistem staviti niti Roman i CE raspored tastature nego se cijela komuna oslanja na download s weba kao što je Jabučnjak i slični da bi se uopće moglo raditi u pripremi za tisak i slično... eto, to je moje viđenje stvarnosti.
13.11.2003 | 12:23
Pa kakvi to konji rade u zastupstvu ???
13.11.2003 | 14:18
Kao sto su neki od nas vec pokazali (Piko hi!), treba samo malo volje i znanja, no oni valjda znanja nemaju (nisam primjetio u svih ovih godina da imaju smisla za ista osim uzimanja love) ili jednostavno ih zbilja boli qurac za korisnike. Pa kaj im je puno dat Piki recimo novi G5, makar low end ili cak G4 da im on zazuvrat rijesi sve iAppove i eventualno keyboard... Svi sretni i sve ok... ne? Ne?!
13.11.2003 | 16:22
Ima tu i još jedan problem - zakoni i standardi kojih se Apple pridržava definiraju mogućnost utjecaja da naprave nešto po našim željama...
13.11.2003 | 16:58
Nisu to nase zelje nego potreba. A i potreba da se prodaje roba u skladu sa zakonom o potrosacima.
13.11.2003 | 18:10
Gandalf, teško bi dobio tu tužbu jer bi IMC dokazao da je implementirano sve kako je u hrvatskim zakonima i međunarodnim standardima definirano! Ne mogu sad u detalje o tome, ali vjeruj mi da stvar nije baš tako jednostavna.

Dalje, pravno gledano Classic kompatibilnost sa Mac OS 9 aplikacijama (fontovima, dokumentima, tipkovnicom) je "službeno mjesto" gdje se ostvaruje kompatibilnost s legacy sustavom - i to radi.
Za OS X trebaju nove aplikacije (i sve drugo što već treba upgrade/update). A to što OS X applikacije ne rade s legacy fontovima i keyboard layoutom je ustvari njihov problem, a ne OS Xa.

S druge strane, IMC bi stoga trebao dopustiti da "treća strana" ponudi rješenje koje jednostavno radi, iako nije u skladu s nekim smjernicama i konceptima kako bi korisnici bili zadovoljni što je broj jedan uvjet.
14.11.2003 | 20:09
Ma ja to riješim za vrećicu kikirikija.... ali je nitko ne nudi....

Daklem riješenje: .... kaj vam u stvari treba ?

Lokalizirani OS ? .... no problem (poslije Nove Godine ako PCS ne napravi nista)

MS Office koji radi korektno ? ....evo, ...dat cu si truda pa ce "update" biti za tjedan-dva na Jabučnjaku (ili možete pričekati novi koji bi trebao imati Unicode input (a to riješenje čekaju u PCSu i onda bi oni imali riješene sve probleme glede hr znakovlja - informacija iz prve ruke ))

HR Fontove - Roman ? ...imate za kupiti CD 1000 HR Fontova - lijepa kolekcija i svi rade bez problema, ....a iste možete instalirati i na PC no tada Win imaju probleme jer vide sve kvake u tim fontovima u redu ali ih ne mogu unositi jer nemaju HRRoman Layout (zvuči poznato )
HR Fontove - Unicode ? .... postoji Adobe kolekcija i MS kolekcija koja kruži naokolo i koja radi OK. ....a mogu se i konvertirati ovi Roman, ...ali samo svak za sebe sam jer su copyrighted (jedino da kontaktiramo proizvođača pa napravimo neki deal sa njima)
HR CE ? Riješenje je banalno, ....treba premjestiti slovo đ i Đ iz unicode područja na neko područje unutar CE tabele i tamo pregaziti neki znak, ....naravno mora se ostaviti pravilno PostScript ime znaka i onda uz odgovarajući Layout je moguće CE fontove korektno unositi a da šljakaju kako treba u svim aplikacijama i na Macu i na PCu (zato vam i treba jel'da ?)

Ostalo ? ... hmmmm ovisi kaj vam treba.... meni treba 15k kikirikija za novi eMac + dodatna oprema....

Daklem riješenja ima, ....ali od slave je teško nabaviti pitu od jabuka, pa zato i radim na onom što donosi kun... ovaj, kikiriki, ....a ostalo kako (ne)stignem...

A zastupnik ? ....osim obećanja da bi htjeli "surađivati" sa mnom nisu se udostojali niti javiti ni mailom niti ikako drugačije. Glede nekakvog honoriranja; ja nisam ništa tražio u nadi da će ponuditi nešto, a oni naravno nisu ponudili ništa, mada bi ja prihvatio bilo što (čak i 500 kn za sve) nego me upućuju na druge firme da njima napravim lokalizaciju softwarea (konkretno na HSM), ....no za koji k..c kad sam sistem ne radi kako treba, a njih to ne j..e 5%, ...

Pantera....nisu napravili ništa od dogovorenog (da li zasada?!?, ako da onda su spoooriii), ...a ono malo što i jesu su sjebali (recimo otkada je u HR format datuma mm/dd/yyyy (ajd ovo još nekako, jer je HR navodno potpisala neki sporazum), ...ali još su i imena dana i mjeseci napisana malim slovom ?!? ....sort su riješili ali tek na moj prigovor da ne radi kako treba (lj i nj) i to u zadnji tren prije izdavanja pantere. ...Layout koji daju je moj i to tek kada se netko pobuni da njihov Croatian.bundle ne radi kako treba (jer je samo roman i naravno treba svitchati non-stop kako se prebacujete među aplikacijama)...fontove HR Roman naravski ne dobijete nego ih morate posebno tražiti ili vući iz HR nadojeba za OS 9.2.2 koji ako i "lokalizirate" ne radi kao Classic u X-ima....

Sve u svemu NEPOSLOVNOST I KRAJNJA NEBRIGA ZA KUPCE I KORISNIKE, ....pa da nešto naprave, makar to i prodavali bilo bi lijepo, a stav "Kaj vam je, pa sve sam radi u TextEditu, evo HR kvake..... Office ? ....pa možete pisati i u TextEditu, a što se tiće tablica u Excelu kaj će vam to?! ma to vam u biti ne treba, a ne trebaju vam ni tabele i slike u Wordu to je za text" no comment! ....a još se ljudi pitaju zakaj ima tako malo Macova ako su tolko bolji (no flame)? ....ZBOG ZASTUPNIKA.

Sve bi bilo ljepše kada bi se netko "tamo" primio posla, ili dobio otkaz ako neće/ne zna/ne može. ....ali nažalost nije tako. Loš šef? Po meni da. Ako već ne zna natjerati/motivirati ljude da rade neka ode ća.... i on i njegovi ljudi, a onda nek dođe netko sa više smisla za poslovnost i više brige za korisnike.
14.11.2003 | 23:18
SRAMOTNO

No, lako za sramotu - u Hrvatskoj mnogi imaju debeo obraz i to ih ne brine - mene više zapanjuje logika (ako se to tako može nazvati) kojom oni funkcioniraju. Da sam zastupnik meni bi to bila No. 1 stvar o kojoj bih razmišljao, a dati momku kao što je Piko jedan Dual G5 sa Cinemom da odradi taj posao je zapravo kikriki. Zar je moguće da oni ne vide koliko je to važno? Zar im nije jasno da bi prodali vjerojatno dvostruki broj strojeva (ili čak još više) da je taj problem sređen? Ili im posao zaista ide tako loše i toliko su siromašni da bi im takva investicija uzdrmala financije? Ma u to ne mogu vjerovati, pa vlasnik kafića bi skupio toliko para, a ne da jedan Apple zastupnik ne može dati 50-tak tisuća kuna da napravi pravu stvar.

Uostalom, znate kakve sam komentare dobio od nekih mojih prijatelja, inače direktora informatičkih firmi, kada sam im pokazao Jabučnjak? Kažu: "Ha, ha, dobra vam je ono šala s Pentiumom!", ja kažem: "Ali nije šala..."... "Ma daj, nemoguće, reci što koristite - dual G4 ili novi G5?", "Ne, ozbiljno sam rekao, nije šala, koristimo Pentium 1!", "Ma molim te... pa zar vam se nije javio zastupnik i zamolio vas da koristite njihov stroj i Macov server softver? To je sjajna reklama!", "Hmmm... ne baš!", "Ha! Ne mogu vjerovati, pa moja relativno mala firma bi udruzi dala stroj za takvu stvar, a ne jedan zastupnik za Hrvatsku! Svašta! Da li hoćeš da ti ja sredim jedan solidan IBM server?", "Ne hvala, mi smo skromni, vidiš da i ovako radi ok, a da je sramota - jest, ali ne naša!". Eto, tako ljudi sa strane vide situaciju.

Koliko ih to (ne)brine dovoljno govori i njihova politika izbjegavanja razgovora s kupcima osim ako to nije neizbježno (jer znaju da će dobiti neugodna pitanja na koja nemaju odgovor) i politika "muljanja" kada se osjećaju na svom terenu. Sjećam se kada sam prije koju godinu na Danima interneta njima postavio pitanje: "Što je s pitanjem domaćih znakova?" i dobio bahat odgovor kao da sam glupan: "Kakvo pitanje, nema nikakvog pitanja, sve radi!". Tek kada sam raspleo priču dalje, i kada su shvatili da ne pričaju s Malim Džembom s ulice, promijenili su priču i završili s "biti će sređeno".
Tada sam im dao prijedlog da, ako ništa drugo, u tom prijelaznom periodu na svom (lošem) webu ponude za download neophodne stvari za domaće korisnike i npr. stvari kao što su makroi za Word koji rade konverziju... "Da, da, odlična ideja..." i naravno nikada ništa od toga.

Dakle, moja ocjena zastupnika jest dovoljan (-2). Zašto dovoljan, a ne nedovoljan? Zato jer ipak, nakon što uplatiš pare, za koji tjedan dobiješ stroj. Bolje i to nego ništa. No. čak i kod obične kupovine postoje problemi - npr. na iMacu nije moguće naručiti built-in BlueTooth i slične stvari... i onda se pitaju zašto, kada god to mogu, kupim Mac preko granice. A radije bih ga kupio ovdje jednostavno zato jer sam komotan tip osobe.
15.11.2003 | 16:40
>a dati momku kao što je Piko jedan Dual G5 sa Cinemom da odradi taj posao je zapravo kikriki. Zar je moguće da oni ne vide koliko je to važno?

Davore, to je potpuno krivi pristup. Čim se postaviš da očekuješ nešto takvoga odmah si pao u očima. To je pokopalo i HUMK sa žicanjem opreme na početku... Danas imaš tisuće onih koji žicaju od onih koji imaju...zato je generalni princip - sve žicere ignoriraš.

Cilj je postati neizbježan čimbenik ove priče s rješenjem i onda ti je pregovaračka pozicija puno jača (hint!)
15.11.2003 | 18:05
Slažem se s time da se "žicere ignorira". To važi uglavnom uvijek i svuda.

No, uopće se ne slažem da je ovo što radi Piko žicanje, dapače - ovo je, za moj pojam, potpuno nevjerojatna i smiješna situacija! Oni bi trebali biti ti koji bi žicali njega da to sredi - da im je zaista stalo da srede problem. No, oni radije žive s manjim prometom (čujem da je pao za čak 30% u odnosu na prošlu godinu) nego da mrdnu dupe i shvate koliko je to važno i učine sve što mogu, na služben i neslužben način, da konačno završimo tu priču. Taj dio ne razumijem. To je, ako ništa drugo, onda strogo poslovno gledano apsurdno ponašanje.

To što je Piko fleksibilan, pa bi pristao, kao i većina Mac entuzijasta, na takvu "robnu razmjenu" je samo njima povoljna okolnost i izlaženje ususret. Moje skromno mišljenje je da su njihov inat i samodopadnost na štetu onih od kojih žive potpuno nerazumljivi. Zatvorili su se u bunker i sami sebi mantraju: "Mi smo glavni, mi smo jaki, nitko nam ništa ne može, nije bitno što sitni korisnici govore, oni ionako nemaju velik izbor - moraju doći kod nas ovako ili onako...". Takvim razmišljanjem će sljedeće godine imati još 30% manji promet. Sada je samo pitanje što će se prije dogoditi - da li će sve bitno preći na Unicode u skoro vrijeme (a stvari idu ipak sporije nego se priželjkivalo) ili će kritična masa korisnika reći da nema živaca za natezanje s tim problemom i radije kupiti PC kantu bez obzira na sve njene nedostatke.

Da sam toliko u tome kao Piko, i da imam znanja da to napravim (koje on očigledno ima, a oni nemaju), složio bih ponudu u obliku ugovora o autorskom dijelu, u kojem bi ponudio i točno definirao solucije za najbitinije probleme. Onda im to treba ponuditi - i to štoviše javno (Jabučnjak bi sigurno prvi podržao takvu stvar) i da onda svi skupa vidimo da li će imati petlje odbiti takvu ponudu.

No, nije niti to jedini problem... marketing koji vode je loš i neinspirativan. Već godinama. Bit ću toliko neskroman i reći ću da sam im ja osobno svojim "evangelizmom" pribavio više kupaca nego neki kojima je to dužnost. Isto tako mogu sa sigurnošću izjaviti da bih "prodao" još jednom toliko Macova da je problem o kojem pričamo sređen.
Ovako, često prijateljima moram preporučiti i Wintel ako se radi o potrebama gdje su domaći znakovi i transfer dokumenata s okolinom prioritet. A svi vjerojatno znaju koliko mi je mrsko prijatelju preporučiti Wintel.

Piko, što ćemo? Ja sam za to da ovo sada istjeramo do kraja...
16.11.2003 | 07:51
Piko, sto cemo? Ja sam za to da ovo sada istjeramo do kraja...

Sto cemo? Evo nekoliko zanimljivih koraka:

1. Hajmo fino odgrebat' Zastupnika i sami napravit rjesenje. Zasto nekoga moliti uzalud, i zasto se nekome cijeli zivot saginjati iz lazne pocasti?
Tipovi su ocito idijoti, pa neka ostanu takvi, kad im se mili.

2. Rjesenje ce biti softwerski "paket", koji ce se moci nabaviti i instalirati na racunalo. Bit ce kao i svaki drugi softwerski proizvod. To sto ce rjesavati neke specificne probleme, koga briga? To je ekonomska velicina.

3. Buduci da Hrvatska ima glavobolja s time sto je ekonomska a sto politicka (i politikantska) velicina, i buduci da vec vidim probleme u distribuciji proizvoda iskljucivo na domacem tlu, ja dragovoljno nudim da rjesenje postavimo izvan hrvatskih granica, gdje ga nitko domacim aktom nece moci osporiti. Kako?

3a. Slicnu stvar napravili smo u mojoj bivsoj firmi, kad smo amerikancima ponudili rjesenje koje je njima bilo nedostupno zbog njihovih politicko/sigurnosnih/zakonskih razloga: visoku razinu enkripcije. Cak smo isli toliko daleko, da smo server, na kojima smo arhivirali proizvode i prodavali ih putem interneta, stacionirali u Hrvatskoj. Sve je bilo legalno -- hrvatski zakoni nisu ni doticali enkripciju, a americki je strogo ogranicavali. Ono sto je Microsoft nudio u Crypto.API nije bilo dovoljno, a ozbiljne tvrtke su i sumnjale sto se u biti krije unutar crne kutije zvane Windowsi. Nasa tvrtka prva je ponudila profesionalan proizvod, dostupan svima njima koji su zeljeli rijesiti zacarani problem jake enkripcije. Jer amerikanci nisu smjeli prodavati takva rjesenja, ali su ga mogli kupiti.

Sada mozemo izraditi i obratan scenarij -- usidrit cemo softversko rjesenje izvan glavobolja domacih. Ja nudim sebe i svoje resurse da ih iskoristimo (Australija), ali ne kazem da bas mora ici preko mene. Jer vec vidim neckanja -- dakako, neki ce graknut' kako sad ja zelim neku dobrobit za sebe time sto cu iskoritit' domace nam patnje, da mozda zelim nesto uzicat. Ali ne, necu, niti me zanima. Samo predlazem kako rjesenjem zaobici glavobolje. I takodjer cu sada predloziti kako distribuirati proizvod tako da svima bude vidljivo vara li tko u cijeloj igri.

Takodjer predlazem: proizvod MORA imati cijenu, pa makar simbolicnu, te iza njega MORA biti tvrtka. Proizvod MORA biti dostupan svima (internet). Zasto mora imati vrijednost i zasto iza njega mora stajati pravna osoba? Jer ga tako nitko nece osporiti u medjunarodnom (ekonomskom) prepucavanju.

Takodjer, jos jedna vazna stvar: svi prihodi od tog proizvoda MORAJU ici u neke posve neprofitabilne i humanitarne svrhe. Da zatvorimo krug jos jednom dobrom idejom, predlazem da to bude nabavka Apple Macintosh racunala nekom sredistu za lijecenje djece u Hrvatskoj.

Zasto ovakav potez? Jer ako se izrode prijepiske na crti Glupi HR Zastupnik - Apple - Apple Australija, te ako se bude osporavalo rjesenje kao nelegalno i napravljeno za osobnu dobrobit, posve humanitarno i NEPROFITABILNO rjesenje dovest ce sve opet u ravnotezu -- da, proizvod zaradjuje novac, ali taj novac ide u kupnju necega od cega ce korist imati samo dvoje: djeca i ... Apple! Jer Appleu ide novac za nabavku racunala.

Na ovaj nacin postali smo neka vrst open sourcea, ali mislim da je ovo jedino rjesenje koje moze uroditi plodom. Da svi budu siti, a ovce na broju. Jedini koji ce ovim nesto izgubiti su oni koji ce posve besplatno ponuditi svoje sate rada. Medjutim, nije sve crno ni glede njih. Ja bih volio da svi, i Piko, dobiju novo racunalo i neki vid zadovoljstine. Ovim rjesenjem dobit ce ga netko drugi, ali to bi trebalo biti na ponos svima nama. U dobu bezglavog bogacenja na racun drugih i opceg licemjerja u drustvu, ovo je prilika da pokazemo da se moze i drukcije.

Problemi:

1. Ako bude protestiranja i nekog negodovanja, cak i nakon posve humanitarne prirode rjesenja, ja cu prvi na razne adrese i casopise i agencije uputiti jako lose kritike takvog sebicnog poteza glupog domaceg zastupnika i sebicne tvrtke Apple. I onda cu se osobno prebaciti na Wintel, gdje ljudi mogu napraviti bilo kakvo rjesenje za bilo sto.

2. Glede negodovanja o osbnoj koristi: Na web stranici gdje ce se prodavati proizvod postavit cemo brojac, tj. pokazatelj vezan izravno na bazu podataka narucivanja koji ce ispisivati koliko je proizvoda prodano i koliko se time novca skupilo. Stranica ce se samoosvjezavati svakih 15 minuta. Pristup u bazu podataka imat ce svi koji to zele.

3. Nagrada programerima i onima koji izdrze na projektu? Nikakva, osim nagrade na nebu . Ali ovo je tek pocetak. Imam u vidu nekoliko proizvoda koji se mogu posve normalno prodavati kao potpuno komercijalni. Piko i svi talentirani jos uvijek mogu nabaviti novo racunalo, ako zele.

Ok. To je ukratko to.
Vase reakcije? Sugestije?
16.11.2003 | 12:36
Ideja je dobra, ali ne smijemo praviti "račun bez krčmara". Mislim da, ako bi se Piku to svidjelo, mora postojati modifikacija plana u kojoj bi autor bio prikladno nagrađen.

Lako je nama blebetati o tome na forumu, ali stvar traži vrijeme, trud i resurse. Zašto bi Piko bio dežuran altruist koji se mora žrtvovati "za opće dobro"? Vrijeme je da se rad i znanje nagrade. Ako Piko za svoje rješenje ne dobije zauzvrat nešto vrijednosti barem jednog Dual G5 stroja i Cinema monitora ja ću to smatrati porazom znanja, truda, inicijative i stručnosti. Smatram da Piko ne bi trebao pristati na ništa manje i mislim da je to zapravo najmanja moguća cijena koja ne bi ispala sramotna za autora.

Možda možemo pokušati s planom A i B. Plan B je ovo što si ti predložio uz neke modifikacije da autor opet ne ispadne "kratkih rukava". Nagledao sam se toliko prevarenih autora i pisaca da mi je muka sada opet gledati jednu takvu stvar u sličnom obliku.

Plan A je da Piko pokuša složiti ponudu u obliku autorskog ugovora, da se onda oko svega toga napravi malo medijske prašine i da možda zastupniku ipak prorade klikeri i da shvati da je to stvar od koje će najvište koristi imati upravo on sam. Ako Piko smatra da on, kao fizička osoba, nije dovoljno uvjerljiv u tom nastupu (dosadašnja loša iskustva) ili štogod, vjerojatno bi se moglo srediti da se takav projekt realizira u okviru darovitih informatičara ili neke druge neprofitabilne udruge gdje bi autor bio prikladno nagrađen za svoj trud, a ako ima kakvog "viška" možemo, kao što si predložio, dati par Macova u neku školu, bolnicu i slično. Ako zastupnik odbije takvu ponudu - onda se ide na Plan B.

No, sada je dosta s našom teorijom, pričekajmo i čujmo kako Piko gleda na sve to.
16.11.2003 | 20:24
>Vrijeme je da se rad i znanje nagrade. Ako Piko za svoje rješenje ne dobije zauzvrat nešto vrijednosti barem jednog Dual G5 stroja i Cinema

Eto, Pasarić opet u krivom smjeru. Dobro je zvonimir rekao - nema nikakve komunikacije i IMC-om. Uvijek podsvjesno "e da mi daju jednu zadnju konfiguraciju, bilo bi super"

Uostalom, dual g5 i cinema=40.000 kn (okvirno). Ako procjenimo dan programera na 2.000 kn, to znači da rješenje iziskuje cijelih 20 radnih dana zaposlenog programera!! Alo malo? Pa to naravno neće nitko pristati. A ako se angažirani programer free-lancer ili "u fušu", onda mu je cijena do 1.000 kn/dan max, pa to znači da bi treba 40 radnih dana za rješenje! Vidiš koliko pretjeruješ! 40.000 kn za rješenje jedne tipkovnice?

Piko neka napravi rješenje. Stavi ga na neki hosting izvan hrvatske i preko Kagija ili slično skuplja registracijsku lovu. Onda 90% može prosljediti u dobrotvorne svrhe ako hoće, ali i ne mora.

I Piko neka zaradi koliko može.
16.11.2003 | 20:39
Hrvoje, svaka opcija u kojoj korisnici dobiju rješenje problema, a da je i Piko zadovoljan je dobra solucija. On će imati zadnju riječ po tom pitanju, a naše mišljenje ovdje nije toliko važno.

Da li taj posao vrijedi oko 40-50,000 kuna? Ja mislim da vrijedi jer ga očigledno nitko drugi ne može kompetentno obaviti. Da je to trivijalan poslić od par tisuća kuna već bi ga netko do sada napravio ili pustio soluciju u obliku freewarea van - čisto onako.

Nadalje, mislim da nije tu sada u pitanju samo rješenje tipkovnice. Solucija bi morala biti ozbiljnija - dakle, jedan add-on CD za hrvatske korisnike koji bi sadržavao sve potrebno da sve radi bez problema - od tipkovnica, preko grupa prikladnih fontova do eventualnih konvertera. Izrada takvog CD-a bi vrijedila te pare ako bi se to napravilo na nivou. To sam ja imao na umu. Zastupnik bi tada mogao takav CD uključiti uz svaku isporuku, a ne da se novopečene korisnike upućuje na neslužbene web stranice i druga "siva" rješenja. Koliko to zbunjuje nove korisnike najbolje vidimo po učestalosti upita tog tipa na newsima i u forumu.
17.11.2003 | 02:16
Solucija bi morala biti ozbiljnija - dakle, jedan add-on CD za hrvatske korisnike koji bi sadržavao sve potrebno da sve radi bez problema - od tipkovnica, preko grupa prikladnih fontova do eventualnih konvertera.

Da, proizvod zbilja treba izgledati tako, i ne samo to: treba biti naravljen tako da je dovoljan samo dvolik da se sve postavi samo na racunalo i da poslije sve radi. Nitko nov nece kupit novog Maca a da poslije mora ceprkat po "registryju" da bi stvar radila. Rjesenje mora biti kao instant juha.

I bez ikakvih omalovazavanja, to Piko, ili Hrvoje, ili ja, ne mozemo sami od sebe napraviti. Bilo bi potrebno previse vremena. Nekoliko ruku to moze smlatiti u nekom razumnom roku, ali samo dvije ... nikako, ako zelimo upeglano i lijepo rjesenje.

Sad je pitanje, hocemo li to uopce zapocinjati? Nekako mi se cini da cemo docekati i OS X 10.9 a da necemo pomaknut se s mjesta.
17.11.2003 | 10:43
Mislim da Piko to MOZE sam napraviti.
17.11.2003 | 11:20
Mislim da Piko to MOZE sam napraviti.

Je, moze. Instalacijski CD, konverzijske aplikacije pod Cocoom, pod Windowsima (sta ako nemas Maca a treba ti konverzija za Maca?), tipkovnice, hrpu preradjenih i licenciranih pisama pripremljenih za Unicode, i sva ostala cuda?
Pola sata posla! I to je previse
17.11.2003 | 13:14
Daklem, ovako.

Prvo ste me krivo shvatili. Ja nisam išao u PCS "žicati" jer za svoj rad nisam tražio ništa, a kamoli zadnju konfiguraciju. Išao sam tamo prije izlaska Pantere da se napokon riješe neke stvari glede tipkovnice i ponudio sam im riješenje "for free" za ugradnju u Panteru ili za izradu CD-a koji bi u Hrvatskoj davali uz stroj.

No razgovor se kasnije sveo na lokalizaciju Pantere gdje sam dobio obećanje da bi bio angažiran za lokalizaciju onih aplikacija koje oni ne bi radili (iLife, Utility sekcija i sl.) jer bi oni radili na lokalizaciji Findera, Maila, Safarija i sl. No od silnih obećanja nije se ostvarilo ništa. Kao što se vidi nisam žicao, nego sam išao dogovoriti poslovnu suradnju u kojoj bi ja dobio neku prikladnu naknadu za svoj rad. (ja sam imao u vidu nešto ala 500-1000 kn po lokaliziranoj aplikaciji).

Glede problema sa Hrvatskim kvakama nisam tražio ništa osim spomena mojeg imena negdje u About boxu, ali ne bih niti odbio bilo kakvu naknadu. No to zastupnika ne interesira jer oni čekaju novu seriju aplikacija koje će sve podržavati unicode pa bi time njihov problem sa kvakama bio gotov (naročito išćekuju novi MS Office i iWorks (AppleWorks)). Njih najviše za sada inteesira lokalizacija.

Za sada sam izdao HR Safari što je rezultiralo sa prijetnjom da će PCS dići protiv mene tužbu.

Od ponuđenih riješenja i prijedloga koje sam im napomenuo i problema na koje sam ih upozorio je u samoj panteri riješen sort datoteka u Finderu po HR standardima (lj i nj, te ostali hr karakteri), te HR oblik datuma koji su lagano s....li.

Sada. Ja sada radim na aplikacijama za koje sam plaćen i koje nemaju nikakve veze sa ovim problemima (osim što radim riješenja u FileMakeru koji ne radi sa Unicode, pa tu primjenjujem svoja riješenja jer baze rade i na PC i na Macu). Sa zastupnikom nemam više nikakve veze jer on mene ne zove, a ni ja ih više neću zvati jer izgleda da oni mene shvaćaju kao "žicara", pa neće prihvatiti ni ono što sam im ponudio badave.

Navodno bi PCS trebao objaviti HR Resource za lokalizaciju Pantere na svojem siteu u dogledno vrijeme (valjda do kraja godine) za free download, te bi još stavili i ove lajoute i fontove sa jabučnjaka jer bi tako više ljudi moglo doći do njih jer ne znaju svi za jabučnjak), i to na moj nagovor jer su oni to prvotno mislili davati samo uz novi stroj, .... ukoliko ni od toga ne bude ništa, ja se poslije nove godine bacam na volonterski posao jer ću do tada biti gotov sa sadašnjim projektima te ću objavljivati HR resourse za Appleove aplikacije kako koji bude gotov.

Riješenja za HR kvake (osim ovih koja su dostupna tu na jabučnjaku - koja su recimo iskreno plovična, no rade u 90 % slučajeva) ću staviti na isto negdje na net.

Daklem riješenja ima. No nema vremena za "free of charge" posao. I ne, neću ja Duala, ....meni je dovoljno dobar i najjači eMac . No eto nitko ništa ne nudi, ...a niti ja baš neću trošiti svoje vrijeme "van matrice" za nešto što meni ne dobnosi nikakvu korist.
A glede objavljivanja riješenja kao "Shareware", ....ajde ne budimo smiješni, ....koliko bi vas to platilo, ....ali stvarno platilo, a ne presnimilo od prijatelja, susjeda ili što već, .... za takvo riješenje bi mogao biti sretan ako prodam 3-5 SN broja.

I da, ja to mogu SAM napraviti. Ali to nije mali posao.... a jedini adekvatan za ponuditi pomoć i adekvatne resurse (aplikacije i sl.) je zastupnik, ....stoga j...i ga, meni treba bez njih malko više truda, .....a da se oni malko "probude" i trgnu već bi sve bilo riješeno.
I to na obostranu korist, ...i njih i korisnika, ...a i mene, ...em bi im vjerojatno porastao promet, ....ali oni to ne vide, a ja im nisam uspio otvoriti oči.

Ostali dealeri su ograničeni zastupnikom, ....no oni bi se isto mogli javiti pa bi izradili neki CD koji bi oni mogli prodavati, .....ili bilo tko drugi tko je voljan surađivati, i naravno nekako nadoknaditi utrošeno vrijeme, ....i ne ne treba mi dual niti njegova protuvrijednost, ....ja sam ipak malko realniji glede toga koliko to vrijedi.

Eto toliko od mene o ovoj temi.
18.11.2003 | 02:01
Sa zastupnikom nemam više nikakve veze jer on mene ne zove, a ni ja ih više neću zvati jer izgleda da oni mene shvaćaju kao "žicara", pa neće prihvatiti ni ono što sam im ponudio badave.

Ha, ovo je dobro. Oni tebe smatraju zicarem, a vidi njih!
Dobili bogovski posao i ne mrdaju dupetom. Piko, ako imas volje, radi za sebe i sakupljeno znanje iskoristi u drugim komercijalnijim projektima.
Pametni nece propast.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 51 minuta
  • Kloba: Na Bačvicama, sorry
  • Kloba: Sjećam se. Spavali su u onom hotelu na Žnjanu. I ja sam tamo noćio jednom. Jako dobar hotel. Ko jučer da je bilo. Kako je Laušević rekao "Godine prođe, dan nikako". :)
  • drlovric: Prvi i zadnji put sam HR reprezentaciju gledao na Poljudu protiv Brazila. Davno je to bilo.
  • Kloba: I zaključno da se i ja priljučim - samo da se nešto novo i zanimljivo događa! :D
  • Kloba: Ma što se atmosfere tiče, nema do Poljuda. Još samo da nisu u svađi s HNS-om, svaka reprezentacija tamo se smrzne kada dođe. Samo šta ćeš kada kafići u koju zalaze Torcidaši otvoreno stavljaju znakove "ne poslužujemo osobe koje su došle gledati reprezentaciju". U tom stilu. Ne vole HNS nikako.
  • Kloba: Evo link [link]
  • Kloba: drlovric, pa spomenuo sam to ako ti je promaklo. Točnije, zacrtali su si da za 112. rođendan Hajduka (11. 02. 2023.) dosegnu probjku od 112 tisuća članova. A kako su ranije stigli sa 60 preko sto, nije bilo nerealno to očekivati. A po podacima za 2022., ako ne griješim, Real je imao 120 tisuća članova
  • drlovric: Ma nema veze, samo nek se nesto desava :D
  • cariblanco: Badava će trčati bili i plavi, kad će bijeli biti prvi ;)
  • drlovric: Poljud bi bio pun da je i duplo veci. Ne postoji na daleko losiji klub sa lojalnijim navijacima :)
  • drlovric: @Kloba: Hajduk ima 100 K clanova. Neki dan su pustili ulaznice u prodaju. Otvorio sam na 3 racunala, 7 browsera, logirao se u svaki (kao clan) da uspijem ugrabiit ulaznicu. I nisam uspio. Srecom je brat raido istu stvar u Njemackoj, pa nam je kupio on. Za 2h rasprodat stadion, serrver padao......lista cekanja po sat i po da udjes u sucelje da bi kupio kartu. I to sve ako si clan. Ostali nisu mogli
  • Kloba: Aha, hvala ti na informaciji!
  • Borisone: Ako imaš i LAN i WIFi aktivan na Mac-u, prioritet ti je po defaultu da promet ide prvo po LAN-u.
  • Borisone: To ti je propusnost WiFi-a usko grlo.
  • Kloba: Što se brzine neta tiče, kada laptop spojim LAN-om na ruter, iako mi je u postavkama i dalje Wi-Fi mreža kao opcija spajanja - brzina je 950 Mbps. Kada iskopčam LAN kabel, doslovno deset sekundi nakon ovog rezultata - brzina padne na 200 do 300 Mbps-a. Nije nam jasno! :D
  • Kloba: A Hajduk je ipak najtrofejniji i najstariji hrvatski klub. Bio bi red da se i oni vrate na staze stare slave. Zanimljivost mi je da imaju registriranih navijača više od 110 tisuća, u rangu Real Madrida. Respect, u svakom slučaju. :)
  • Kloba: Štose nogometa tiče, nisam pratio HNL osim u tekstovima pa ne znam tko je više zaslužio ove godine. Rijeka ili Hajduk. Ako je Rijeka dala više, neka bude Rijeka. Zarad one krađe kada ih je Gračan trenirao, ako se dobro sjećam.
  • Kloba: Star možda godinu dana, refurbished kupljen od A1.
  • Kloba: Mobitel je iPhone SE 2022.
  • Kloba: Ljudi, imam pitanje u vezi brzine interneta. Kako sada imam gigabit download u teoriji, u praksi mi je to na laptopu oko 940 Mbps. No na mobu, koji je spojen na isti Wi-Fi (5G) ne pokazuje više od 450 Mpbs download. Ima li neki razlog tomu?
  • cariblanco: I ja kao Dinavovac, bi Volvo da Rijeka osvoji naslov, jer je to zaslužila
  • drlovric: Dinamo j ezapoceo kao drzavni projekt, da se podigne nacionalna svijest u novonastaloj drzavi. Kasnije je prepusten kriminalnoj skupini na upravljanje, koja je radi osobnih interesa obesmislila cijelu ligu. Srecom ta vremena su iza nas. Mislim da je ove godine Rijeka najvise zasluzila da bude prvak, jer igraju najbolji nogomet.
  • Kloba: Iskreno, radi dobrobiti hrvatskog klupskog nogometa, htio bih da ili Hajduk ili Rijeka ili Osijek osvoje ovu sezonu. Da se stvori nova velika četvorka u ovoj maloj zemlji.
  • Kloba: Pa valjda ćeš ove godine slaviti. Dugo niste bili ovako blizu. ;)
  • drlovric: Za Hajduk. Zato sam ovako mlad i pogubio zivce :D
  • cariblanco: za koga navijaš...naše ;)
  • drlovric: Za vikend sam u Splitu. Ostajem par dana. Ako neko od Jabucara dolszi gledati najveci nogometni derbi u Hrvata, tu sam za pice, kavu, rucak…
  • smayoo: Nažalost, je... :(
  • Djuro genijalac: [link]
  • Djuro genijalac: Kaj je umrla Slađana Milošević?
  • smayoo: RIP Slađana Milošević :(
  • Yonkis: [link] iPhone prodan na aukciji za 130.000 dolara
  • Yonkis: macOS Sonoma 14.4.1: fixes USB hubs connected to external displays may not be recognized; Apps that include Java may quit unexpectedly
  • Soffoklo: Fora. Creating a Macintosh-inspired Mac Studio iPad dock. [link]
  • abajo: Kloba: [link]
  • Kloba: Ekipa, može li me neko upititi n stranicu da si skinem macOS Catalina kako bih nanovo reinstalirao komjuter? Taj OS mi je najnovji koji ovaj moj Retina iz 2013. može "progutati". Kako se svi razumijete u ove stvari više od mene, bio bih zahvalan!
  • cariblanco: Na kraju sam skužio koliko je sati, po svitanju...ono fakat čudno ?
  • cariblanco: Istina je da Paragvaj mjenja vrijeme koji je blizu, ali ja imam Argentinski sim :D
  • cariblanco: Sad na mobu s našim sim_om je 7.25 a na mobu s Argentinskim sim_om je 8.25 ! S tim da Argentina nema promjenu verbena ?
  • cariblanco: Jurors imam dilemma, koliko je sati ? koliko mi je poznato mi nismo premjenili vrijeme, mjenjamo ga sljedeći vikend
  • Zdravac: MKBHD pratim i ja, ok je lik, realno recenzira, ne sipa hvalospjeve
  • Kloba: Ma bez daljnjeg. Čovjek si je osigurao egzistenciju, pa i vrlo luksuzan stil života već sada. Ima video u kojem pokazuje svoj studio, linkao sam ga tu svojevremeno. Ma preludo. A tek onaj Mr. Beast? Taj živi u studiu. Opsjednut YT-om.
  • drlovric: Zaradio j eon puno vise na otm videu. Pogledaj samo broj pregleda :)
  • Kloba: NIsam ni ja znao. A šta ćeš, cijena napretka. Za šta je dao 40 somova, sliku CD-a i iTunesa... :)
  • Yonkis: Kloba, što nisi odmah rekao kako je završio unboxing i aktiviranje iPhonea :)
  • Kloba: MKBHD kupio originalni, nikada otvoreni first gen iPhone na aukciji u Chicagu za 32 tisuće dolara. Sa dostavom, porezima, i dodacima na sve ispalo ga je 40 tisuća. Video je tu: [link]
  • Yonkis: [link] - Justice Department sues Apple, alleging it illegally monopolized the smartphone market
  • Kloba: I ja brže na net, nađem video naslova 7 Ways To Fix PS5 Error Code CE-117773-6 :) I prvi "way2 mi pomogne, skužim da je do njih
  • Kloba: Uglavnom, kada sam htio skinuti save sa clouda PS Plua za Horizon 2, javi mi grešku Error Code CE-117773-6
  • Kloba: EON Premium sam uzeo, ne vjerujem koje sve kanale imam. Ruske, Ukrajinske, pa klasika CNN, BBC, Sky, ovo ono. Ali i puno iz regije

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO