Urban Jungle - domaća simulacija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Urban Jungle - domaća simulacija

21.09.2005 | 01:37
Nije direktno vezano s Macom (ok, jedan dio se modelirao na Macu, i PC koji se koristio za ravoj ima Cinemu 23), ali je jako interesantno i vrijedno spomena - tim više što se radi o projektu DIR-a. Nadamo se da će biti uspješan barem kao i Jabučnjak - jedan od najpopularnijih DIR projekata! Tko zna, možda napravimo i Mac verziju ako se Apple pojavi u školama...

O čemu se radi?

Zadnje tri godine vrijedni DIR-ovci radili su na tajnom projektu - PC igri! Radi se o simulaciji prometa koja koristi module s umjetnom inteligencijom za dočaravanje stvarnih prometnih situacija u velikom gradu - da, da, sve one iritantne gužve, začepljenja i autobusi su ovdje... Cilj je - voziti po propisima! Simulacija je zamišljena prije svega za školarce koji kroz igru mogu naučiti prometna pravila, ali siguran sam da će biti zanimljiva i odraslima.

Kako bi se igra i vizualno razlikovala od stotina sličnih auto-igrica, a istovremeno imala maksimalnu moguću relanost, krenulo se u ambicioznu misiju - preslikati stvarni grad u igru! Da, cijela igra se odvija u Rijeci! Cijeli širi centar je unesen u igru, svaka ulica, svaki znak, a teksturiranje objekata radilo se preko dvije godine!

Pre-release verzija igra može se pogledati na sajmu automobila Auto 2005 na obali, a final izlazi za mjesec dana. Igra će biti BESPLATNA, naklada će biti oko 7000 kopija (prvenstveno za škole), a bit će raspoloživa i za download. Vjerojatno će je objaviti i neki od domaćih računalnih časopisa. Igra je financirana nizom sponozora koji se pojavljuju u igri (npr. igrač drži novac u Raiffeisen banci, auto osigurava u Croata osiguranju itd...), a za marketing projekta zadužen je Kreativni odjel. Još ima mjesta na jumbo-plakatima po gradu, pa ako ima zainteresiranih - javite se!

A sada par \"teaser\" snapshota iz igre...

21.09.2005 | 21:56
Svidja mi se ideja, ali najvise iz sebicnih razloga Konacno cu se provozati Rijekom a da ne zalutam )))

Ozbiljno, hvale vrijedan projekt koji moze samo dobroga donijeti, a jednoga dana mozda bude i za svaki veći grad - nešto kao XPlane?
  • User
  • Posjetitelj
21.09.2005 | 22:38
Ludnica! Zanima me samo koliko će biti \"težak\" za DL. Svaka čast DIR-u na ovome!
21.09.2005 | 23:18
ma bas je super. za 5
22.09.2005 | 00:06
Dobro izgleda.
U kojem programu su rađeni modeli i u kojem programu je programirano???
22.09.2005 | 02:39
Super stvar, za svaku pohvalu! Moram imati jedan primjerak!
22.09.2005 | 10:52
Tko zna, možda napravimo i Mac verziju ako se Apple pojavi u školama..

A kaj je sa školarcima koji imaju Maca doma ??? ....
22.09.2005 | 14:36
Piko je napisao:
Tko zna, možda napravimo i Mac verziju ako se Apple pojavi u školama..

mozda Mac verziju? samo PC? morate napravit Mac verziju!!!!!!!!!!!!!!!
22.09.2005 | 22:22
User je napisao:
Zanima me samo koliko će biti \"težak\" za DL. Svaka čast DIR-u na ovome!

Hvala na pohvali. Trenutno je instalacija teska oko 50MB. Udebljat ce se za soundtrack (tocnije, radio program) jer u trenutnoj verziji vrtimo samo dvije glazbe.

S obzirom da nam je mapa Rijeke samo pilot, igraci mogu racunati na oko 50ak MB po svakom gradu. Sto ne znaci da znamo kad ce drugi gradovi.
22.09.2005 | 22:33
tgrabar05 je napisao:
U kojem programu su rađeni modeli i u kojem programu je programirano???

Za klasicno modeliranje smo koristili Lightwave (na Macu) i Maxa. No, vecina nije \"klasicno modelirana\". :-X O tome ce biti vise rijeci kad zavrsimo projekt. Programirano je u Delphiju.
  • User
  • Posjetitelj
23.09.2005 | 18:53
Hvala na pohvali.

Nema na cemu, itekako je vrijedno toga, pogotovo jer se 3 godine radilo na tom besplatnom projektu!

Trenutno je instalacija teska oko 50MB. Udebljat ce se za soundtrack (tocnije, radio program) jer u trenutnoj verziji vrtimo samo dvije glazbe.

A mozda bi bio stos ubacit jedan folder gdje korisnici stavljaju vlastite MP3-ce. Time bi skresali velicinu igre, a korisnici bi slusali ono sto zele .

Programirano je u Delphiju.

Ako se vec radi o Delphiju, jel bi bilo tesko prenijet kod u Kylix i iskompajlirat to za Linux? Tako da malo i svoj Slackware \"uposlim\" , a mislim i da bi veliki broj ostalih hrvatskih Linuxasa rado downloadao tu igru, a s obzirom na njihovu \"open source narav\" mislim da bi ih dosta i pridonijelo njenom razvoju, mozda novim levelima ili mogucnostima...
16.03.2006 | 10:36

Objavljen je Urban Jungle 1.01 patch...

- novi načini vožnje (automatski mjenjač, ručni mjenjač, gradski mod, krstarenje)
- znatno proširena podrška za igrače kontrolere
- realističnija fizika vozila
- realističnije karakteristike vozila
- automatsko ažuriranje igre (zakrpe) putem Interneta
- ispravak pojedinih prometnih problema
- prikaz stupnja prijenosa tijekom vožnje
- deinstalacija

Kako se stvari razvijaju s Intel Macovima još malo, pa će se moći igrati Urban Jungle na Macu bez emulatora...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 13 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.16 Seconds

Provided by iJoomla SEO