Mac programeri u Hrvata
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac programeri u Hrvata

22.08.2003 | 22:28
Koliko ima Mac programera u Hrvata? Cime se bave? Ima li ih medju populacijom Jabucnjaka?
23.08.2003 | 04:10
Ja sam na Macu programirao samo u AppleScriptu, ali mislim da se to ne računa .
No, zanimljivo je da sam prije puno programirao (Spectrum i Atari ST), ali valjda sam na Macu sve što mi treba na kraju dobio i bez programerskog truda - nekakvim zaobilaznim putem ili zgodnim freewareom. To, naravno, ima svoju dobru i lošu stranu... ne bunim se, ali ponekad mi je žao što sam zapostavio programiranje.

P.S.
Da li se računa programiranje Starcraft mape?
25.08.2003 | 13:04
Da li se računa programiranje Starcraft mape?

Ne.

Zanimaju me "ozbiljni programeri" (bez obzira na kontradikciju koja proizlazi iz tog termina :-&gt
. Kad god sam morao na Macu rijesiti neki problem u domeni programiranja, imao sam usamljeno putovanje do cilja.

Osim toga, DIRovi planovi vezani uz programiranje dijelom sadrze i tranziciju na Maca pa bi bilo lijepo upoznati nove snage domace programerske scene. Pogotovo mladje, zainteresirane za rad na DIRovim projektima.
28.08.2003 | 00:31
Zanimaju me "ozbiljni programeri" (bez obzira na kontradikciju koja proizlazi iz tog termina :->. Kad god sam morao na Macu rijesiti neki problem u domeni programiranja, imao sam usamljeno putovanje do cilja.

Kresimir Mihalj - Piko i Igor Delovski
02.09.2003 | 08:40
HyperCard/SuperCard/True C (ili kako li mu se zvao vec C), ali od tih davnih dana se koncept gradnje Mac aplikacija se jako izmjenio. BTW, ne znam da li je itkoosim mene otisao na smotru mladih informaticara sa Mac aplikacijom (jos je imam na svom clasicu).
02.09.2003 | 12:40
Kresimir Mihalj - Piko i Igor Delovski

Neka kucnu dvaput ako su medju nama. I napisu pokoju rijec o tome cime se bave - da ne gnjavim na temu.
03.09.2003 | 18:35
Kuc 1.: Igram se da Developer Toolsima - konkretno sa ObjectC
Kuc 2.: Malko napikavam PPC Assembler
03.09.2003 | 20:03
Nista konkretno?
03.09.2003 | 20:08
Nazalost ne jer sam na takvom poslu gdje nemam potrebe za tim
04.09.2003 | 15:17
Hoces reci da postoji posao na kojem nema potrebe za programiranjem? Da pogodim... radis u klaonici!
  • Vanjuška
  • Posjetitelj
05.09.2003 | 01:39
Čekaj malo Piko - da nije tebe mi ovdje ne bismo ni u 10.1 ni u 10.2 imali upotrebljivi MacRoman keyboard layout. Reci što hočeš, ali ti si junak

Pripremaš se kaj za 10.3?
08.09.2003 | 13:01
Za sada ne jer imam jednu particiju i nećem gore staviti 10.3 DP verzije, ....ja čekam final. Lako moguće da niti neću morati ništa raditi (99% da će biti funkcionalan isti layout kao i pod 10.2), a i Apple nešto sprema...vidi pod MacOS X forum što....

A glede posla gdje ne moram programirati.... ja sam Operater u računskom centru tj. administracija, backup, nadzor rada, pomoć korisnicima i sl.; od programiranja samo batch programi i to napraviš jednom i ako sve radi ne diraš (nisam ništa napravio već dobre dvije godine).
08.09.2003 | 13:56
Rade ti layouti pod 10.3DP bez beda.
  • zvonimir
  • Posjetitelj
11.09.2003 | 17:46
Ja iz ciste znatizelje programiram u Cocoi. Pravim neka custom made rjesenja, jer ih nema na trzistu, a ako ih i ima, onda obicno ne rade onako kako hocu. Evo sada radim na "Triptihu", odnosno na RTF tekst editoru (mom izumu) koji radi sa 3 editabilna prozora (polja) u isto vrijeme. Dusu dalo za ozbiljne pisce, programere, prevoditelje i freakove poput mene
03.10.2003 | 15:16
Pa ja programiram ali na PC-u. Na Mac-u sam malo brčkao s RealBasicom ali ništa ozbiljno tek namjeravam ozbiljno počet kad uzmem novu G5-icu.

Mac zajednici uvijek treba koji program više (ne kažem da ih nema ali od viška glava ne boli)posebno na HR tako pošto sam veliki Mac fan uskoro se potpuno prebacujem na Mac programiranje.
  • zvonimir
  • Posjetitelj
03.10.2003 | 16:28
ali ništa ozbiljno tek namjeravam ozbiljno počet kad uzmem novu G5-icu.

Bolje bi bilo da za programiranje uzmes nekog starijeg G4 (700 MHz je i previse) i na nj nakalemis 2 monitora. G5 je predobra kanta za dosadno kuckanje i kodiranje -- 95% tog vremena stroj hvata prasinu.
  • Anonimus
  • Posjetitelj
03.10.2003 | 18:38
Pa neću uzet G5 samo za programiranje, jednostavno stari mac mi je preslab pa uzimam novi.
05.10.2003 | 21:25
Hrvoje Budin (Hrvoje, clan Jabucnjaka) je ozbiljan programer na Macintosh platformi vise od desetak godina. Oko njega je mala grupa kolega, njega pitajte s kojima danas suradjuje. Postoje i pojedinci koji programiraju u 4D bazi podataka. Kazu da se File Maker Pro ne racuna, jer da to kao i nije programiranje. Sve jedno, postoji desetak osoba koje recimo programiraju u File Maker Pro bazi. Zatim u programima za izradu i dizajniranje web stranica radi barem desetak ljudi programerski dio. U Fortranu na PMF-u i Rudjeru barem desetak osoba programira. Na Matematickom odjelu PMF-a je Dr. Marko Tadic ali i Dr Ungar i nekoliko drugih. U Plivi je bilo jezgro od barem 5-6 programera. Oni su danas razasuti po raznim firmama. Programera ima.
05.10.2003 | 22:05
Kolega Budin je nedavno izjavio da mu ne pada na pamet dijeliti svoje znanje okolo "za kikiriki", pa se bojim da potencijalni programeri ovdje neće imati previše koristi od njega. Nadam se da sam samo krivo interpretirao njegovu izjavu.
06.10.2003 | 11:14
Bojim se da se radi o nesporazumu. Hrvoje Budin je mnogima pomogao i pomagao i pomaze. Pokusao sam vas dvojicu skupiti pod krosnjom ovog Jabucnjaka na kratkom razgovoru ali ste vi kolega Pasaric to tada izbjegli. Steta. Pokusat cu to opet. Mislim da vrijedi mog vremena. Kada biste upoznali g. Budina vjerojatno biste pronasli mnoge slicnosti s vama osobno a isto tako mnogo energije i ljubavi za ovu nama dragu i zajednicku platformu. Jasno je da ponekad sposobni i genijalni ljudi nisu uvijek i jednostavni. Svi smo krvavi ispod koze. Medjutim, kvalitete g. Budina obilato prekrivaju njegove mane. Stoga cease fire.
07.10.2003 | 11:00
... Medjutim, kvalitete g. Budina obilato prekrivaju njegove mane. Stoga cease fire. ...

Ma svi smo mi braca po materi (Appleu)

I valja razumijeti da su vrli majstori u svojim bransama ipak ljudi, koji znaju koliko vrijede i koliko zbilja vrijedi njihovo umijece/znanje/uradak.

U svijetu koji ne mari za znanje i umijece, vec samo za "daj sklepaj pa nek prodje", u dobu najdubljeg konzumerizma i najveceg omalovazavanja covjeka i njegova rada, Hrvojeva reakcija i stav su opravdani.

Takvi kao sto je on, recimo, u Americi dobijaju otkaze u firmama, i na njihova mjesta sjedaju polupismeni Indijci, Pakistanci, Rumunji, i izbjeglice iz treceg svijeta, koji su vlasnicima korporacija jeftiniji negoli kompletan obrazovan i iskusan strucnjak. (Ti jadnici iz treceg svijeta nisu pak krivi za takav trend -- on je naprosto nametnut a oni su igrom slucaja dobri pijuni za zrtvovanje)

Strucnjaci nikom ne trebaju danas. Oni su nus-proizvod mlinca kojeg zovemo ekonomski razvitak i pare pod svaku cijenu. Oni nisu blagodat firmama --oni su trosak, kojeg ne treba placati jer vlasniku ostaje manje kolaca.

Hrvoja savrseno razumijem, pa cak i branim njegov stav, jer i ja trpim ono sto on, i mnogi drugi jako dobri ljudi u svojem poslu trpe.

Ali eto, ne sramim se priznati jedne stvari -- u takvom nasem jalu malo je okrepe. Bolje ici naprijed, u mnogim stvarima zatvoriti oci ili se jednostavno okrenuti necem drugom, sto ce donijeti manje grizodusja.

Pa bolje je i napraviti nesto besplatno, pokloniti znanje, nego patiti i biti ljut na svijet sto je takav kakav jest. Jer ne mozes promijeniti svijet, na koncu, ali mozes staviti ruzicaste naocale. To te jako malo kosta
07.10.2003 | 12:27
Nikada nisam sumnjao u stručnost kolege Budina - pa znam što, koliko dugo i kako radi. Ja imam razloga sumnjati u njegove ljudske kvalitete, a one su često jednako važne, a ponekad i presudne. Nije mi jasno da se jedan stručnjak može na takav način javno blamirati blateći svoje kolege i huškati jedne protiv drugih. Također, njegovo nepotrebno "dočekivanje na nož" dobronamjernih projekata mu sigurno nije plus.

Za Nenada - "naše okupljanje pod krošnjom" je zapravo suvišna tema jer više puta smo ponovili da Jabučnjak nema predrasuda i da je svačija dobronamjerna incijativa dobrodošla. Mi smo ovdje prije svega infrastruktura, a sadržaj određuju korisnici. Ako kolega Budin ima želju svoje veliko znanje podijeliti s ostalim korisnicima Jabučnjaka ništa mu ne stoji na putu. Dapače, bio sam svjedokom rasprave na Vikalici u kojoj se Budin bunio na nedostatak ovog ili onog sadržaja na Jabučnjaku, a Riba mu je zatim rekao: "Napiši ti! Što čekas!", ali odgovora nije bilo. Dakle, nekakvo medijatorstvo u ovoj priči je suvišno. Kolega Budin nije nikakav izuzetak i bez obzira na svoju prgavu narav može biti suradnik Jabučnjaka ako to želi.
07.10.2003 | 13:45
Molim primjetiti da zadnjih N postova nema nikakve veze s topicom. Kad dobijete poriv opetovano tjerati mak na konac, zamolio bih da to obavite u primjerenijem forumu. Ili ispod krosnje.

Ako ni to ne pomogne, onda cemo uvesti i Kaljuzu, posvecenu medjusobnim podbadanjima i hrvanju u istoj. To kod "publike" uvijek dobro prolazi, a da bi se drzali teme foruma, mozemo prijeci na cavrljanje na temu "Kako iskodirati Kaljuzu u PHPu".

<blink!> Zapravo, imam konkretnu ideju kako bi Kaljuza mogla izgledati, ali nisam siguran da bi prosla PG cenzuru pa bolje da pravovremeno usitim jer znam da bi vam se svidjelo.
07.10.2003 | 15:45
Gospon moderator, pa zato si ti tu, ne.

Ili su mozda protekcije u pitanju pa se off topic postovi uvazenijih clanova (da, mislim da Davora ) ne brisu?

Ufff, sad vidim i da je Davor moderator... I moderatore moderiraju, zar ne?
07.10.2003 | 15:58
Upravo sam (live) objasnio Davoru problem - u svijetlu dosadasnjih dogadjanja, koja prate pojavljivanje Hrvojevog ili Igovorov imena u postovima, ekstrapolacijom zakljucujem da bi se prica ponovila i ovdje kada bih ubio postove bez prethodnog davanja packi.

Pustimo ih (postove) kao primjer NETEMATSKIH poruka, neka se svi ukljuceni u thread malo vesele, a ostali mogu na miru dalje.

Meni je jedini koristan dio threada bio spoznaja da Hrvoje spada u domace Mac programere. Sve ostalo sto me zanima u vezi njega saznat cu kad/ako mu se ikad obratim zbog konkretnog problema. U vezi programiranja, naravno.

A sad mozemo dalje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 33 minuta
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...
  • drlovric: Ja nekako vjerujem da ovo nije bilo jos uvijek ni planirano, vec su to sfusali na brzinu da izadje prije vremena. Cisto da malo zamaskiraju AI blazamu. Da se pise o necemu drugome. NIkakvu konkretnu vrijednost korisnici nisu dobili ovom promjenom.
  • CoffeePod: @drlovric Malo je reć da su se za*ebali. Prezentacija na WWDC je izgledalja lijepo, ali to su bili cherry pickani trenutci, i sve je bilo uvećano. Liquid Glass ne funkcionira dobro na našim malim ekranima.
  • CoffeePod: @hal9000 Probao ga na M2 Airu od djevojke, jer se njoj svidio dizajn sučelja. Ukratko, laptop je vidno usporio sa animacijama, performanse su zagušene. Stvarno je istina da treba pričekati tek idući release kada se ovako velike promjene naprave. Što se mene tiče, svi xOS26 su i dalje Beta.
  • hal9000: @Yonkis: :D :D :D
  • drlovric: .1 bete vec doziraju transparentnost. Skontali su da su na puno mjesta pretjerali, pa se to sada mijenja sa frosty staklom :)
  • Yonkis: hal9000: pretvorio sam se u uho
  • hal9000: Novi dizajn novog MacOS-a je TRAGEDIJA!
  • CoffeePod: Samo se sjetim njegove izjave "We don't ship junk!"
  • CoffeePod: Mene iskreno zanima reakcija Jobs na Tahoe26 i novi iOS26. Znam da je samo volio "lickable" user interface ali ovo izgleda toliko cartoony i bloated da se izgubio premium look.
  • hal9000: Ako ne revolucionaran (a siguran sam da bi ih bilo), što god da je, bilo bi bez kompromisa i jednostavno radilo bez je*emti.
  • VanjusOS: sve nas zanima što bi bilo da je još poživio... da li bismo imali još koji revolucionarni proizvod? ja sam uvjeren da bismo imali i više od jednog..
  • hal9000: @VanjusOS: Ah, kad se sjetim Jobs-a i kako je dobro vodio Apple, dođe mi da sada zaplačem. Kako u zezanciji znam reći: "Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno!"
  • VanjusOS: jučer bila godišnjica Jobsove smrti - zar nitko nije se sjetio toga?
  • dpasaric: Vidim da vam treba više ljubavi, pa nešto s puno pozitive... :)
  • dpasaric: Novi članak na naslovnici! :)
  • drlovric: Ako imamo nekog vlasnika pausalnog obrta, molim da mi se javi. Hvala.
  • Bertone: Sad sam zbunjen, toliko da sam išao googlati da li se što promijenilo oko pojma "tašt", ali kako nije, ne razumijem pitanje ili zašto si došao do takvog zaključka :/
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.
  • drlovric: Ako bas hoces Air, instaliraj Parallels i opet vrti nativnu verziju Win Office paketa. Radi to dobro.
  • drlovric: Autori MS Office za Win i Mac nisu nikada otisli niti na team building, a kamoli radili skupa. Ta dva proizvoda nemaju zive veze jedan s drugim :)
  • Bertone: Kako to? Pa rekao si da MacOS bolje koristi hardverske resurse :P
  • drpongrac23: @Bertone - evo vidiš, baš suprotno. MS Office na PC-u radi daleko brže i uglađenije nego na Mac-u. Baš si fulao od prve :)
  • Yonkis: jer jabučnjak nije optimiziran ;/
  • ping: Zašto na iPadu ne mogu skrolat u vikalici?
  • Bertone: Imaš pravo, M$ Office na PC-u i W11 piše što korisnik stisne na tipkovnici, dok na MBP i MacOS-u isti taj office radi na misli korisnika :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Gjuroo, m@xym, marioart, Riba, temeljnik, Anonimci (526)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO