iPhone development - POĆETAK
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone development - POĆETAK

16.04.2010 | 12:49
Pozdrav svima na forumu, prvenstveno programerima

ozbiljno sam počeo razmišljati o ulasku u devolpmemt za iPhone/iPod i naravno jednog dana iPad

Prvenstveno me za početak zanima developerski stroj:
Prvo mi je palo na pamet kupnja Mac Mini stroja koji najjeftiniji u HRV dođe oko 4500kn
Zatim sam malo gledao po njuškalo i našao second hand Mac mini za 3500 (vjerujem da bi i jeftinije išao)

Međutim koja je mogućnost instalacije MAC OS X na intel PC računalo te korištenje takve konfiguracije za development

da li Apple provjerava neke hardware IDeve kod instalacije MAC OS X-a, kod prijave za development ili u bilo kojem drugom koraku

Kako mi kažu u Apple dućanu kod nas (nije bitno kojem) ne postoji legala n način kupnje samog OS-a i instaliranje na mašinu, to bi se smatralo istim kao i skidanje image-a sa torrenta i intalacije.

Ukoliko Apple ne provjerava (niti ne traži) nigdje informacije o računalo na kojem se radi development znači da je moguće raditi development na custom konfiguraciji sa instaliranjim OS om koji se skine sa interneta?

Sljedeće opcija je kupnja rabljenog MAC-a
Što u tom slučaju, da li ja mogu koristiti taj Mac za development ukoliko ga je kupila druga osoba i registrirala na neki način kod apple-a?

Ako ništa od ovoga nije moguće, ništa drugo mi ne preostaje nego kupnja novog Mac-a
u tom slučaju molim preporuke, sa pretpostavkom da ne mora nužno biti MacBook

MOLIM VAŠE MIŠLJENJE, ISKUSTVA

Ukoliko ne stignem svim osobno zahvaliti UNAPRIJEH SE ZAHVALJUJEM

Pozdrav
16.04.2010 | 13:10
Nisam shvatio ovo "ne postoji legala n način kupnje samog OS-a i instaliranje na mašinu, to bi se smatralo istim kao i skidanje image-a sa torrenta i intalacije.". Uglavnom Apple nista ne provjerava, nema niti serijskih brojeva, tako da po mom misnjenju mozes bilo koju i bilo kakvu masinu koristiti za development, ali neka netko to jos potvrdi.

Dobrodosao i sretno!
  • Dijete
  • Posjetitelj
16.04.2010 | 13:53
Pozdrav..

@riba, mislil je za Leoparda na složenca..

ja bi svakak isao na minija..
16.04.2010 | 14:59
Moj bi glas definitivno išao za mini-a jer osim što bi imao dobar stroj za iphone development imao i bi i dobar stroj općenito
Ako nemaš para za novi, uzmi rabljeni samo pazi da je Core2Duo. Iphone SDK možeš skinuti besplatno i tako razvijati, ali ako želiš staviti na
AppStore moraš platiti 99 dolara godišnje članarine.
Nemoj se igrati sa složenim PC-em (čitaj: Hackintosh) pa OS X jer ćeš više vremena provoditi to slažući i održavajući nego što ćeš na miru Božjem raditi
aplikacije.

Eto.....

Što se tiče serijskih brojeva, jedini serijski broj koji daješ jest od iphone ili ipada kojeg prijavljuješ kao development device kako bi mogao raditi debug na pravom uređaju. Bez toga možeš samo debug raditi i pokretati svoje aplikacije u simulatoru.
16.04.2010 | 14:59
Mislio sam da Legalno mogu imati leoparda samo ako kupim mac racunalo je zasebni operativni sustav namijenjen updateu ili fresh installu samo na mac racunalo

znaci ako imam leoparda na racunalo koje nije appleovo kao da ga ni nemam odn u tom slucaju nema smisla kupovati operativni sustav bez apple racunala

sorry mozda sam malo zakomplicirao

uglavnom ako ne moram kupovati maca ne bih ga kupio jer sam malo kratak sa lovom. Ako bas moram onda morqm uzet karticu i provuci na 12 rata

hvala na odgovoru
16.04.2010 | 17:39
Ako imas zivaca i volje, mozes proci sa slozencem. Nece te nitko zakonski goniti.
16.04.2010 | 21:27
Law je napisao:

Što se tiče serijskih brojeva, jedini serijski broj koji daješ jest od iphone ili ipada kojeg prijavljuješ kao development device kako bi mogao raditi debug na pravom uređaju. Bez toga možeš samo debug raditi i pokretati svoje aplikacije u simulatoru.

Kako to radim? I dali je jedina opcija da isprobam aplikaciju na iPhone-u da platim 99$? Jer sam danas 1x htio nesto, na cemu radim, prebacit na telefon i baca mi poruku da nije signed aplikacija.
16.04.2010 | 22:30
Ma ne gubi vrijeme i živce, kupi bilo koji polovni Intel Mac i vozi...

@Defou - da, moraš platiti 99$.
16.04.2010 | 23:30
Defou je napisao:
Law je napisao:

Kako to radim? I dali je jedina opcija da isprobam aplikaciju na iPhone-u da platim 99$? Jer sam danas 1x htio nesto, na cemu radim, prebacit na telefon i baca mi poruku da nije signed aplikacija.

Kao što ti je i Davor rekao morat ćeš za to potrošit nešto novaca i prijaviti se u Developer program. Imaš tu na forumu kako to napraviti, a i na developer.apple.com imaš objašnjenje. Da li ti se to isplati ili ne procijeni sam. Meni se još uloženo nije vratilo jer nisam ništa ni napravio
16.04.2010 | 23:39
Sumnjam da cu i ja ista napravit a nije da nemam ideja ....
16.04.2010 | 23:49
Ni ja još nisam ništa objavio na Apple Storeu, ali su mi iPod i iPhone krcati aplikacijama koje sam napravio za sebe ili u svrhu edukacije, R&D i slično. Jednog dana ću valjda nešto i dovršiti za prodaju, ali svejedno mi se i te kako isplati to što mogu na svoje uređaje instalirati svoje stvari.

Npr. pošto se često vozim na biciklu onda mi je jako važdo da li će i kada padati kiša. Možda i postoji neka gotova aplikacija koja pruža kvalitetno ovu informaciju, ali ja sam sebi napravio mali program koji skine sa DHMZ one slike o padalinama. Iznad slike centrirane na Zagreb i okolicu sam stavio Toolbar sa opcijama "Sada/Za 6 sati/Za 12 sati/..." a uz ovaj DHMZ skida i sa nekih američkih sajtova satelitske snimke za Evropu pa imam sve moguće opcije pokrivene.

Uglavnom, isplati se platiti tih 550 kuna čak i za experimentiranje, a jednog dana možda i bude nešto od toga.
17.04.2010 | 10:43
@IgorD kako si rješio sync aplikacija, svaki put iza toga svoj app stavljaš nazad kroz XCode ili ne syncaš aplikacije? Pitam jer ja imam par svojih koje mi nestanu nakon svakog synca sa iTuneson.
17.04.2010 | 15:19
Hm,

moram priznati da baš ne razumijem pitanje? Misliš na podatke spremljene u Documents folder od aplikacije ili što?
18.04.2010 | 15:37
Hvala svima na odgovorima
Mislim da cu za pocetak postaviti Leoparda na svoju mašinu da vidim kako to radi.
S obzirom da se radi o P35 chipsetu sa Q8300 procesorom i HD4850 grafickoj mislim da bi to trebalo funkcionirati

Budem vas obqvijestio kako to funkcionira

Ako ne bude zadovoljavajuce funkcioniralo uzet cu si nekog MACa

Pozdrav
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 58 minuta
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...
  • drlovric: Ja nekako vjerujem da ovo nije bilo jos uvijek ni planirano, vec su to sfusali na brzinu da izadje prije vremena. Cisto da malo zamaskiraju AI blazamu. Da se pise o necemu drugome. NIkakvu konkretnu vrijednost korisnici nisu dobili ovom promjenom.
  • CoffeePod: @drlovric Malo je reć da su se za*ebali. Prezentacija na WWDC je izgledalja lijepo, ali to su bili cherry pickani trenutci, i sve je bilo uvećano. Liquid Glass ne funkcionira dobro na našim malim ekranima.
  • CoffeePod: @hal9000 Probao ga na M2 Airu od djevojke, jer se njoj svidio dizajn sučelja. Ukratko, laptop je vidno usporio sa animacijama, performanse su zagušene. Stvarno je istina da treba pričekati tek idući release kada se ovako velike promjene naprave. Što se mene tiče, svi xOS26 su i dalje Beta.
  • hal9000: @Yonkis: :D :D :D
  • drlovric: .1 bete vec doziraju transparentnost. Skontali su da su na puno mjesta pretjerali, pa se to sada mijenja sa frosty staklom :)
  • Yonkis: hal9000: pretvorio sam se u uho
  • hal9000: Novi dizajn novog MacOS-a je TRAGEDIJA!
  • CoffeePod: Samo se sjetim njegove izjave "We don't ship junk!"
  • CoffeePod: Mene iskreno zanima reakcija Jobs na Tahoe26 i novi iOS26. Znam da je samo volio "lickable" user interface ali ovo izgleda toliko cartoony i bloated da se izgubio premium look.
  • hal9000: Ako ne revolucionaran (a siguran sam da bi ih bilo), što god da je, bilo bi bez kompromisa i jednostavno radilo bez je*emti.
  • VanjusOS: sve nas zanima što bi bilo da je još poživio... da li bismo imali još koji revolucionarni proizvod? ja sam uvjeren da bismo imali i više od jednog..
  • hal9000: @VanjusOS: Ah, kad se sjetim Jobs-a i kako je dobro vodio Apple, dođe mi da sada zaplačem. Kako u zezanciji znam reći: "Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno!"
  • VanjusOS: jučer bila godišnjica Jobsove smrti - zar nitko nije se sjetio toga?
  • dpasaric: Vidim da vam treba više ljubavi, pa nešto s puno pozitive... :)
  • dpasaric: Novi članak na naslovnici! :)
  • drlovric: Ako imamo nekog vlasnika pausalnog obrta, molim da mi se javi. Hvala.
  • Bertone: Sad sam zbunjen, toliko da sam išao googlati da li se što promijenilo oko pojma "tašt", ali kako nije, ne razumijem pitanje ili zašto si došao do takvog zaključka :/
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, temeljnik, Anonimci (462)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO