Analiza bash skripte
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Analiza bash skripte

14.04.2009 | 00:36
Tu su skripte u zadnje vrijeme popularne pa me zanima da li bi tko htio malo baciti pogled na jednu skriptu i opisati bar osnove o tome kako skripta radi ono što piše u opisu da radi.

U pitanju je jedna pakost pretočena u bash skript i zbog toga je sve dodatno interesantnije.

Link: pastebin.ca/1390576

Npr. 'links -dump' - što to radi? Koja korist od dodavanja `echo $count` nakon linka? Ili recimo 'do lynx -cookie_file=/home/avex/cookie1 ' - koji je to vrag? Čuo sam za Lynx, čak sam ga imao na MacBooku pošto ima Mac verzija, ali što bi ovo sa cookijima radilo?

Zanimljiva stvar pa me zanima da li ove skripte mogu bar teoretski napraviti ono što je u tekstu opisano?

Igor
14.04.2009 | 02:06
Nagnao si me da se ustanem iz kreveta zbog ovog.

U osnovi nije toliko stvar u skripti koliko u razumijevanju raznih web tehnologija, a sve skupa je dosta dobro objasnjeno u samom tekstu.
'links -dump' naredba očigledno kupi sve http linkove sa adrese koja im se specificira kao argument. Ne znam dio čega je ta naredba, moguće lynx paketa. 'echo $count' je samo counter koji povećava vrijednost za jedan &page argumentu unutar URL adrese kako bi se izlistale sve stranice, dakle &page=1, &page=2, itd...
Nakon što se svi linkovi sa tih stranica spreme u temp file, pomoću sed-a se isfiltrriaju samo ID vrijednosti iz tih linkova. Konačno, te vrijednosti su iskorištene kako bi se koristile kao argument za akciju unutar browsera. Ukratko, lynx je web browser koji radi u terminal (text) modu. Za svaki ID filtriran iz 'links' rezultata pokreće se lynx browser i kao argument mu se daje cookie file (koji je unapred generiran do strane trećih osoba i koristi se za prijavu/autentifikaciju na site) i URL sa ID-om (echo $i).

Vrlo jednostavno, no kao što sam spomenuo ovdje se više radi o webu nego o samoj skripti. Nadam se da sam uspio odgovoriti na tvoja pitanja, ako ima dalje samo pucaj!
14.04.2009 | 02:43
Hvala na komentaru. Ove skripte su opaka stvar, jedino što su cijeli svijet za sebe i na žalost nikako da upadnem u štos. Još ću baciti pogled na sve sutra, pa možda za nešto i nađem kako će mi biti od koristi.

Igor
14.04.2009 | 20:23
Još ću baciti pogled na sve sutra, pa možda za nešto i nađem kako će mi biti od koristi.

Zanimljiv pristup! Ja obično tražim rješenje problema, a ne problem kojemu je rješenje poznato i zanimljivo. Ali ne bi škodilo malo promjeniti smjer.
15.04.2009 | 01:19
Fora obzervacija.

Ja tijekom dana nekoliko puta mjenjam "živonu filozofiju" pošto se bavim različitm stvarima. Mislim, skoro sve je vezano uz programiranje, ali uz male varijacije.

Ako su bash skripte u pitanju situacija je uvijek bila ovakva - kad god sam htio riješiti nešto konkretno ne sjećam se da sam uspio, ili ako jesam onda je to bilo nakon puno previše uloženog vremena s obzirom na prirodu problema. Valjda je jedini način da potpuno ne izgubim volju taj da im pristupim nekako zaobilazno, preko tuđih problema i rješenja, a koja mi se učine zanimljivima.

Recimo, nedavno sam kupio knjigu Wicked Cool Shell Scripts, iako je tek moram ozbiljnije prelistati.
15.04.2009 | 14:01
Moj workflow je, generalno, sljedeći: kad naletim na informaciju da postoji neki alat koji zvuči potencijalno korisno, nabavim literaturu i proučim je (RTFM!). To mi pojasni čemu alat zapravo služi odnosno što može napraviti. Onda sve to (alat i literaturu) ne diram dok ne naletim na konkretan problem i dok mi se ne upali lampica da se taj konkretan problem može riješiti s alatom s kojim sam (površno) upoznat. Naravno, u međuvremenu mi izvjetri dobar dio pročitanog, ali "indexi" ostanu. Pa, kad zatreba, knjigu u ruke, lociram elemente rješenja, proguglam za primjerima kako bih preskočio trial&error dio i fokusiram se na rješenje. Obično upali. Nuspojava tog workflowa je da vrlo malo informacija držim "u glavi" pa tako, primjerice, nakon par tjedana nebavljenja AppleScriptom, zaboravim i na "display dialog" ili ga brkam s alertom ako sam neposredno prije toga koristio JavaScript. Drugim riječima, potrebno mi je uvijek iznova "zagrijavanje" kad switcham s projekta na projekt ako pritom koristim različite alate. Ali vrijeme zagrijavanja je više nego prihvatljivo, pogotovo u odnosu na benefite takvog workflowa (prvenstveno poznavajne "šire slike" raspoloživih alata i tehnologija, općenito). Čak i kad je vrijeme kritično, imam u glavi, među indexima, dovoljno informacija da mogu posao smisleno delegirati nekome tko je u tome "in".
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 8 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Riba, skunic, Anonimci (691)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.01 Seconds

Provided by iJoomla SEO