Analiza bash skripte
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Analiza bash skripte

14.04.2009 | 00:36
Tu su skripte u zadnje vrijeme popularne pa me zanima da li bi tko htio malo baciti pogled na jednu skriptu i opisati bar osnove o tome kako skripta radi ono što piše u opisu da radi.

U pitanju je jedna pakost pretočena u bash skript i zbog toga je sve dodatno interesantnije.

Link: pastebin.ca/1390576

Npr. 'links -dump' - što to radi? Koja korist od dodavanja `echo $count` nakon linka? Ili recimo 'do lynx -cookie_file=/home/avex/cookie1 ' - koji je to vrag? Čuo sam za Lynx, čak sam ga imao na MacBooku pošto ima Mac verzija, ali što bi ovo sa cookijima radilo?

Zanimljiva stvar pa me zanima da li ove skripte mogu bar teoretski napraviti ono što je u tekstu opisano?

Igor
14.04.2009 | 02:06
Nagnao si me da se ustanem iz kreveta zbog ovog.

U osnovi nije toliko stvar u skripti koliko u razumijevanju raznih web tehnologija, a sve skupa je dosta dobro objasnjeno u samom tekstu.
'links -dump' naredba očigledno kupi sve http linkove sa adrese koja im se specificira kao argument. Ne znam dio čega je ta naredba, moguće lynx paketa. 'echo $count' je samo counter koji povećava vrijednost za jedan &page argumentu unutar URL adrese kako bi se izlistale sve stranice, dakle &page=1, &page=2, itd...
Nakon što se svi linkovi sa tih stranica spreme u temp file, pomoću sed-a se isfiltrriaju samo ID vrijednosti iz tih linkova. Konačno, te vrijednosti su iskorištene kako bi se koristile kao argument za akciju unutar browsera. Ukratko, lynx je web browser koji radi u terminal (text) modu. Za svaki ID filtriran iz 'links' rezultata pokreće se lynx browser i kao argument mu se daje cookie file (koji je unapred generiran do strane trećih osoba i koristi se za prijavu/autentifikaciju na site) i URL sa ID-om (echo $i).

Vrlo jednostavno, no kao što sam spomenuo ovdje se više radi o webu nego o samoj skripti. Nadam se da sam uspio odgovoriti na tvoja pitanja, ako ima dalje samo pucaj!
14.04.2009 | 02:43
Hvala na komentaru. Ove skripte su opaka stvar, jedino što su cijeli svijet za sebe i na žalost nikako da upadnem u štos. Još ću baciti pogled na sve sutra, pa možda za nešto i nađem kako će mi biti od koristi.

Igor
14.04.2009 | 20:23
Još ću baciti pogled na sve sutra, pa možda za nešto i nađem kako će mi biti od koristi.

Zanimljiv pristup! Ja obično tražim rješenje problema, a ne problem kojemu je rješenje poznato i zanimljivo. Ali ne bi škodilo malo promjeniti smjer.
15.04.2009 | 01:19
Fora obzervacija.

Ja tijekom dana nekoliko puta mjenjam "živonu filozofiju" pošto se bavim različitm stvarima. Mislim, skoro sve je vezano uz programiranje, ali uz male varijacije.

Ako su bash skripte u pitanju situacija je uvijek bila ovakva - kad god sam htio riješiti nešto konkretno ne sjećam se da sam uspio, ili ako jesam onda je to bilo nakon puno previše uloženog vremena s obzirom na prirodu problema. Valjda je jedini način da potpuno ne izgubim volju taj da im pristupim nekako zaobilazno, preko tuđih problema i rješenja, a koja mi se učine zanimljivima.

Recimo, nedavno sam kupio knjigu Wicked Cool Shell Scripts, iako je tek moram ozbiljnije prelistati.
15.04.2009 | 14:01
Moj workflow je, generalno, sljedeći: kad naletim na informaciju da postoji neki alat koji zvuči potencijalno korisno, nabavim literaturu i proučim je (RTFM!). To mi pojasni čemu alat zapravo služi odnosno što može napraviti. Onda sve to (alat i literaturu) ne diram dok ne naletim na konkretan problem i dok mi se ne upali lampica da se taj konkretan problem može riješiti s alatom s kojim sam (površno) upoznat. Naravno, u međuvremenu mi izvjetri dobar dio pročitanog, ali "indexi" ostanu. Pa, kad zatreba, knjigu u ruke, lociram elemente rješenja, proguglam za primjerima kako bih preskočio trial&error dio i fokusiram se na rješenje. Obično upali. Nuspojava tog workflowa je da vrlo malo informacija držim "u glavi" pa tako, primjerice, nakon par tjedana nebavljenja AppleScriptom, zaboravim i na "display dialog" ili ga brkam s alertom ako sam neposredno prije toga koristio JavaScript. Drugim riječima, potrebno mi je uvijek iznova "zagrijavanje" kad switcham s projekta na projekt ako pritom koristim različite alate. Ali vrijeme zagrijavanja je više nego prihvatljivo, pogotovo u odnosu na benefite takvog workflowa (prvenstveno poznavajne "šire slike" raspoloživih alata i tehnologija, općenito). Čak i kad je vrijeme kritično, imam u glavi, među indexima, dovoljno informacija da mogu posao smisleno delegirati nekome tko je u tome "in".
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 42 minuta
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.53 Seconds

Provided by iJoomla SEO