Analiza bash skripte
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Analiza bash skripte

14.04.2009 | 00:36
Tu su skripte u zadnje vrijeme popularne pa me zanima da li bi tko htio malo baciti pogled na jednu skriptu i opisati bar osnove o tome kako skripta radi ono što piše u opisu da radi.

U pitanju je jedna pakost pretočena u bash skript i zbog toga je sve dodatno interesantnije.

Link: pastebin.ca/1390576

Npr. 'links -dump' - što to radi? Koja korist od dodavanja `echo $count` nakon linka? Ili recimo 'do lynx -cookie_file=/home/avex/cookie1 ' - koji je to vrag? Čuo sam za Lynx, čak sam ga imao na MacBooku pošto ima Mac verzija, ali što bi ovo sa cookijima radilo?

Zanimljiva stvar pa me zanima da li ove skripte mogu bar teoretski napraviti ono što je u tekstu opisano?

Igor
14.04.2009 | 02:06
Nagnao si me da se ustanem iz kreveta zbog ovog.

U osnovi nije toliko stvar u skripti koliko u razumijevanju raznih web tehnologija, a sve skupa je dosta dobro objasnjeno u samom tekstu.
'links -dump' naredba očigledno kupi sve http linkove sa adrese koja im se specificira kao argument. Ne znam dio čega je ta naredba, moguće lynx paketa. 'echo $count' je samo counter koji povećava vrijednost za jedan &page argumentu unutar URL adrese kako bi se izlistale sve stranice, dakle &page=1, &page=2, itd...
Nakon što se svi linkovi sa tih stranica spreme u temp file, pomoću sed-a se isfiltrriaju samo ID vrijednosti iz tih linkova. Konačno, te vrijednosti su iskorištene kako bi se koristile kao argument za akciju unutar browsera. Ukratko, lynx je web browser koji radi u terminal (text) modu. Za svaki ID filtriran iz 'links' rezultata pokreće se lynx browser i kao argument mu se daje cookie file (koji je unapred generiran do strane trećih osoba i koristi se za prijavu/autentifikaciju na site) i URL sa ID-om (echo $i).

Vrlo jednostavno, no kao što sam spomenuo ovdje se više radi o webu nego o samoj skripti. Nadam se da sam uspio odgovoriti na tvoja pitanja, ako ima dalje samo pucaj!
14.04.2009 | 02:43
Hvala na komentaru. Ove skripte su opaka stvar, jedino što su cijeli svijet za sebe i na žalost nikako da upadnem u štos. Još ću baciti pogled na sve sutra, pa možda za nešto i nađem kako će mi biti od koristi.

Igor
14.04.2009 | 20:23
Još ću baciti pogled na sve sutra, pa možda za nešto i nađem kako će mi biti od koristi.

Zanimljiv pristup! Ja obično tražim rješenje problema, a ne problem kojemu je rješenje poznato i zanimljivo. Ali ne bi škodilo malo promjeniti smjer.
15.04.2009 | 01:19
Fora obzervacija.

Ja tijekom dana nekoliko puta mjenjam "živonu filozofiju" pošto se bavim različitm stvarima. Mislim, skoro sve je vezano uz programiranje, ali uz male varijacije.

Ako su bash skripte u pitanju situacija je uvijek bila ovakva - kad god sam htio riješiti nešto konkretno ne sjećam se da sam uspio, ili ako jesam onda je to bilo nakon puno previše uloženog vremena s obzirom na prirodu problema. Valjda je jedini način da potpuno ne izgubim volju taj da im pristupim nekako zaobilazno, preko tuđih problema i rješenja, a koja mi se učine zanimljivima.

Recimo, nedavno sam kupio knjigu Wicked Cool Shell Scripts, iako je tek moram ozbiljnije prelistati.
15.04.2009 | 14:01
Moj workflow je, generalno, sljedeći: kad naletim na informaciju da postoji neki alat koji zvuči potencijalno korisno, nabavim literaturu i proučim je (RTFM!). To mi pojasni čemu alat zapravo služi odnosno što može napraviti. Onda sve to (alat i literaturu) ne diram dok ne naletim na konkretan problem i dok mi se ne upali lampica da se taj konkretan problem može riješiti s alatom s kojim sam (površno) upoznat. Naravno, u međuvremenu mi izvjetri dobar dio pročitanog, ali "indexi" ostanu. Pa, kad zatreba, knjigu u ruke, lociram elemente rješenja, proguglam za primjerima kako bih preskočio trial&error dio i fokusiram se na rješenje. Obično upali. Nuspojava tog workflowa je da vrlo malo informacija držim "u glavi" pa tako, primjerice, nakon par tjedana nebavljenja AppleScriptom, zaboravim i na "display dialog" ili ga brkam s alertom ako sam neposredno prije toga koristio JavaScript. Drugim riječima, potrebno mi je uvijek iznova "zagrijavanje" kad switcham s projekta na projekt ako pritom koristim različite alate. Ali vrijeme zagrijavanja je više nego prihvatljivo, pogotovo u odnosu na benefite takvog workflowa (prvenstveno poznavajne "šire slike" raspoloživih alata i tehnologija, općenito). Čak i kad je vrijeme kritično, imam u glavi, među indexima, dovoljno informacija da mogu posao smisleno delegirati nekome tko je u tome "in".
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 13 minuta
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Glas, Riba, Anonimci (1563)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.53 Seconds

Provided by iJoomla SEO