Apple Script za promjenu u adresaru
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple Script za promjenu u adresaru

29.03.2009 | 18:07
Eto da se pohvalim, moja prva Apple skripta.

Trebalo mi je jedno sat vremena da skužim stil izražavanja , a najdulje mi je trebalo da skužim kako se uzima slobodan korisnički unos... Ali eto... moglo je i kompliciranije...

display alert "Promjena u adresaru" message "Skripta će u svim unesenim kontaktima u Adresaru odabranu labelu broja telefona promijeniti u neku drugu, proizvoljnu."
-- postavljamo početne vrijednosti varijabli
set izlab to ""
set ulab to ""
-- korisnik mora zadati labelu broja telefona koju želi promijeniti, a ako unese prazno, mora ponoviti
repeat until izlab is not equal to ""
	display dialog "Unesi labelu koja se mijenja" default answer "home"
	-- dijalog vraća skup vrijednosi koji se sastoji od unesenog teksta i uklikanog gumba
	set izlab to text returned of result
end repeat
-- korisnik mora zadati labelu koju broj telefona ima nositi nakon promjene, a ako unese prazno, mora ponoviti
repeat until ulab is not equal to ""
	display dialog "Unesi labelu u koju se mijenja" default answer "work"
	set ulab to text returned of result
end repeat
-- pozivamo adresar
tell application "Address Book"
	-- ovo nam je samo kontrolni brojač
	set brojac to 0
	-- moramo pročešljati sve osobe u adresaru (ali grupe nas ne zanimaju)
	repeat with osoba in every person
		-- a onda za svaku osobu pročešljati sve telefonske brojeve
		repeat with broj in every phone of osoba
			-- ako je labela broja jednaka onoj koju tražimo
			if label of broj is equal to izlab then
				-- promijenit ćemo je u ono što treba biti
				set label of broj to ulab
				-- i povećati kontrolni brojač
				set brojac to (brojac + 1)
			end if
		end repeat
	end repeat
end tell
-- na kraju korisniku javljamo koliko je ukupno zapisa promijenjeno
display alert "Promjena u Adresaru" message "Ukupno promijenjeno " & brojac & " zapisa!"
29.03.2009 | 22:52
Eto da se pohvalim, moja prva Apple skripta.

Trebalo mi je jedno sat vremena da skužim stil izražavanja , a najdulje mi je trebalo da skužim kako se uzima slobodan korisnički unos... Ali eto... moglo je i kompliciranije...

Eto, vidiš da je jednostavno.

Ne bi škodilo apgrejdati je tako da prvo pročešlja Address Book pa ponudi korisniku postojeće labele, da ne utipka neku nebulozu (a znamo da su korisnici skloni tome ). No, to bi već zahtjevalo radio buttons koji nije podržan u Script Editoru nego u Studiu (preko Xcodea). Svakako preporučam proučiti prije nego se posvađaš s AppleScriptom, uvjeren da mu je UI ograničen na display dialog.
29.03.2009 | 23:25
Eh, da je vremena... To jest, da me netko plaća da proučavam Xcode, bilo bi i vremena za to. Ovako... zadržat ću se na AppleScriptu...

BTW, skužio sam da display dialog nije jedini. Ima i choose from list, ali ako sam dobro skužio, lista vrijednosti nije dinamički dodjeljiva, zar ne?
30.03.2009 | 00:35
Eh, da je vremena... To jest, da me netko plaća da proučavam Xcode, bilo bi i vremena za to. Ovako... zadržat ću se na AppleScriptu...

BTW, skužio sam da display dialog nije jedini. Ima i choose from list, ali ako sam dobro skužio, lista vrijednosti nije dinamički dodjeljiva, zar ne?

Je. Možeš je generirati on-the-fly, primjerice, ovako:

tell application "Address Book"
    set popis to name of every person whose last name is missing value
    choose from list popis with prompt "Čiji broj tražiš?"
end tell

Elemente dodaješ sa "&", npr.
set popis to popis & "dodano ime"
30.03.2009 | 10:08
Podsjeća na COBOL.
Naizgled normalan, gotovo ljudski jezik, ali to je samo varka da postaneš neoprezan.

Taman sam se ufurau u taj film "samo mu reci što želiš" i onda me on ošamari time što ne shvati "increase brojač".
30.03.2009 | 15:08
Podsjeća na COBOL.
Naizgled normalan, gotovo ljudski jezik, ali to je samo varka da postaneš neoprezan.

Taman sam se ufurau u taj film "samo mu reci što želiš" i onda me on ošamari time što ne shvati "increase brojač".

Zanimljivo... ja redovno zaboravljam sinteksu (pa moram imati manual pred sobom) i uvijek iznova pokušavam "pogoditi" najkraći način za povećati varijablu za 1. I nerijetko napišem baš ovo tvoje, umjesto kobasičastog set brojač to brojač + 1. Ponekad, u očaju, probam i ++.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 50 minuta
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, rkoren5, rusty, temeljnik, tino1, Anonimci (522)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.97 Seconds

Provided by iJoomla SEO