Apple Script za promjenu u adresaru
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple Script za promjenu u adresaru

29.03.2009 | 18:07
Eto da se pohvalim, moja prva Apple skripta.

Trebalo mi je jedno sat vremena da skužim stil izražavanja , a najdulje mi je trebalo da skužim kako se uzima slobodan korisnički unos... Ali eto... moglo je i kompliciranije...

display alert "Promjena u adresaru" message "Skripta će u svim unesenim kontaktima u Adresaru odabranu labelu broja telefona promijeniti u neku drugu, proizvoljnu."
-- postavljamo početne vrijednosti varijabli
set izlab to ""
set ulab to ""
-- korisnik mora zadati labelu broja telefona koju želi promijeniti, a ako unese prazno, mora ponoviti
repeat until izlab is not equal to ""
	display dialog "Unesi labelu koja se mijenja" default answer "home"
	-- dijalog vraća skup vrijednosi koji se sastoji od unesenog teksta i uklikanog gumba
	set izlab to text returned of result
end repeat
-- korisnik mora zadati labelu koju broj telefona ima nositi nakon promjene, a ako unese prazno, mora ponoviti
repeat until ulab is not equal to ""
	display dialog "Unesi labelu u koju se mijenja" default answer "work"
	set ulab to text returned of result
end repeat
-- pozivamo adresar
tell application "Address Book"
	-- ovo nam je samo kontrolni brojač
	set brojac to 0
	-- moramo pročešljati sve osobe u adresaru (ali grupe nas ne zanimaju)
	repeat with osoba in every person
		-- a onda za svaku osobu pročešljati sve telefonske brojeve
		repeat with broj in every phone of osoba
			-- ako je labela broja jednaka onoj koju tražimo
			if label of broj is equal to izlab then
				-- promijenit ćemo je u ono što treba biti
				set label of broj to ulab
				-- i povećati kontrolni brojač
				set brojac to (brojac + 1)
			end if
		end repeat
	end repeat
end tell
-- na kraju korisniku javljamo koliko je ukupno zapisa promijenjeno
display alert "Promjena u Adresaru" message "Ukupno promijenjeno " & brojac & " zapisa!"
29.03.2009 | 22:52
Eto da se pohvalim, moja prva Apple skripta.

Trebalo mi je jedno sat vremena da skužim stil izražavanja , a najdulje mi je trebalo da skužim kako se uzima slobodan korisnički unos... Ali eto... moglo je i kompliciranije...

Eto, vidiš da je jednostavno.

Ne bi škodilo apgrejdati je tako da prvo pročešlja Address Book pa ponudi korisniku postojeće labele, da ne utipka neku nebulozu (a znamo da su korisnici skloni tome ). No, to bi već zahtjevalo radio buttons koji nije podržan u Script Editoru nego u Studiu (preko Xcodea). Svakako preporučam proučiti prije nego se posvađaš s AppleScriptom, uvjeren da mu je UI ograničen na display dialog.
29.03.2009 | 23:25
Eh, da je vremena... To jest, da me netko plaća da proučavam Xcode, bilo bi i vremena za to. Ovako... zadržat ću se na AppleScriptu...

BTW, skužio sam da display dialog nije jedini. Ima i choose from list, ali ako sam dobro skužio, lista vrijednosti nije dinamički dodjeljiva, zar ne?
30.03.2009 | 00:35
Eh, da je vremena... To jest, da me netko plaća da proučavam Xcode, bilo bi i vremena za to. Ovako... zadržat ću se na AppleScriptu...

BTW, skužio sam da display dialog nije jedini. Ima i choose from list, ali ako sam dobro skužio, lista vrijednosti nije dinamički dodjeljiva, zar ne?

Je. Možeš je generirati on-the-fly, primjerice, ovako:

tell application "Address Book"
    set popis to name of every person whose last name is missing value
    choose from list popis with prompt "Čiji broj tražiš?"
end tell

Elemente dodaješ sa "&", npr.
set popis to popis & "dodano ime"
30.03.2009 | 10:08
Podsjeća na COBOL.
Naizgled normalan, gotovo ljudski jezik, ali to je samo varka da postaneš neoprezan.

Taman sam se ufurau u taj film "samo mu reci što želiš" i onda me on ošamari time što ne shvati "increase brojač".
30.03.2009 | 15:08
Podsjeća na COBOL.
Naizgled normalan, gotovo ljudski jezik, ali to je samo varka da postaneš neoprezan.

Taman sam se ufurau u taj film "samo mu reci što želiš" i onda me on ošamari time što ne shvati "increase brojač".

Zanimljivo... ja redovno zaboravljam sinteksu (pa moram imati manual pred sobom) i uvijek iznova pokušavam "pogoditi" najkraći način za povećati varijablu za 1. I nerijetko napišem baš ovo tvoje, umjesto kobasičastog set brojač to brojač + 1. Ponekad, u očaju, probam i ++.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 20 sati
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

hal9000, m@xym, Riba, tino1, ^SuperUnknown^, Anonimci (887)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.54 Seconds

Provided by iJoomla SEO