Turbo pascal
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Turbo pascal


06.07.2008 | 21:02
Pitanje mlađima, pametnijima i modernijima od mene. Maturant sam Mijoca, klasa 90. Posljedično, znam (ili sam znao, budimo iskreni ) programirati u turbo pascalu. Otad je moje informatičko znanje stagniralo i danas znam koristiti neke gotove aplikacije, ali postoje neke situacije u kojim abi mi puno lakše bilo napraviti moj vlastiti program koji će onda odraditi baš to kaj treba(m). I sad se ostavlja pitanje: postoji li uopće turbo pascal za Mac, ili je se bolje prebaciti na nekaj drugo? Kaj bi to drugo bilo? Cocoa? Koliko se to razlikuje od pascala? Jel to isto strkturirani programski jezik kao i pascal? Pametniji? Koliko i kako? Pitanja koliko hoćeš, a kak je ovo okupljalište pametnih ljudi, uopć ene smunjam da ima netko potrebna saznanja.
Da ne velim Smayoo da se uzdam u tebeB)

U svakom slučaju, hvala unaprijed
 • Dijete
 • Posjetitelj
06.07.2008 | 21:38
ja sam isto pohodio tu skolu i najvise sto sam naucio tamo kako ostati u situciji koja zahtjeva ozbiljnost - ozbiljan..

Hvala ti Horvi.

dakle, pascal.. meni je bilo debilana sto su nas prisiljavali na njega kad je bilo logicno da bi nas trebali na c++ uputit, ali opet.. sve je to semantika.. i evolucija..

za osx postoje free pascal, ili gnu pascal.. ali opet, cemu to..

trebalo bi se okrenuti novoj platformi, koja, ruku na srce, donosi mogucu dobit, a to je iphone.. skini si iphone SDK i malo citaj i udri u programiranje.. fakat nije tesko..

al opet, mozda sam ja glup pa sam fulao pitanje..

i da.. postoji nesto sto se zove realbasic.. ima i to za osx kao i za sve ostale platforme pa ako ti treba rjesenje za sve platforme, eto ti odgovora..
jedan ogromni p.s. - ne znam kakve programe imas na umu, ali applescript je jedan svijet za sebe koji ti omogucuje da uposlis svoju kreativnost da ti olaksa svakodnevno bivstvovanje (tm by Vlastelica)
06.07.2008 | 22:31
Turbo Pascal mi je ostao u dobrom sjećanju isključivo zahvaljujući izvrsnoj profesorici Mutabžiji, ali inače uvijek me smetala njegova formalnost i strogost. Sjajan je kao jezik za školu jer te prisili na "uredno razmišljanje", ali AFAIK danas je praktično mrtav.

Ako trebaš nešto isprogramirati na Macu, a da to već nije napravio netko drugi (programa na Macu zaista ima gotovo baš za sve, samo treba potražiti), koristi izvrstan AppleScript koji često nadilazi obične "skriptice" ili, također, odličan RealBasic. Za više od toga ide se na Xcode.
07.07.2008 | 03:05
Pomoglo bi da kažeš o kakvoj je točno namjeni riječ. Jesi li razmišljao o PERLu i uklapa li se uopće u tvoje potrebe?
Cocoa inače nije jezik, to je app environment, a jezik koji koristi je Objective C.
07.07.2008 | 10:42
Ma radi(lo) bi se o nekom petljanju s nečim što se u pascalu zvalo record, ako se ne varam? Ono zapis za nekog (nešto) u koji se potrpa sve kaj ti treba i onda se s tim dalje radi. Konkretno, uzima se niz nekih rezultata koji mogu biti pozicija (1-16 ili 20 ili kolko već), vrijeme, udaljenost ili neki četvrti parametar koji onda određuje poredak. Nakon što se taj poredak utvrdi, slijedi bodovanje po unaprijed zadanom ključu, ali uz opasku da se tijekom ubacivanja parametara mogu pojaviti IZRAVNO oduzimanja od bodovnog salda (koa posljedica nekih grešaka tijekom ostvarivanja parametara koji određuju poredak) koji će kasnije biti dodijeljen na temelju ostvarenog učinka.
Ručno je stvar relativno jednostavno izvesti, ali nisam ziher za komp kak to raditi?

No, ajde, s jedne mi je strane drago da smo načeli temu programiranja koja je, bar se meni danas tak čini, zapravo na umoru?

PS: Činilo mi se da bi apple script u kombinaciji s nekim tabličnim programom (numbers, excel) mogao biti odgovor na moje potrebe, ali moram priznati da nisam ziher. A kak je posla uvijek previše, ostaje mi samo doma baviti se s tim, ali nemam srca onda zanemarivat obitelj... Još jednom, hvala na svim sugestijama

PPS: Ja nisam imal Vlašića, nego Vesnu Čičin-Šain, ali i ona je bila jako dobra
07.07.2008 | 11:41
Pogledaj malo i što može FileMaker Pro, iznenadit ćeš se!
07.07.2008 | 14:03
Ako ti se da petljat s Applescriptom mislim da ti je www.macresearch.org/applescript_tutorials dobro mjesto za pocetak.
07.07.2008 | 20:11
Djuro, meni ovaj tvoj opis problema zvuči kao nešto elegantno rješivo bez programiranja, zahvaljujući Excelu.

Ako je dovoljno trivijalno, možda bi i Appleov Numbers mogao pomoći. Excel je u prednosti i utoliko što si možeš zakomplicirati život i programirati ga (čak možeš birati između VBA i REALbasica).

Što se tiče Pascala, nije umro - evoluirao je u Delphi.

Vidim da pojedine preporuke idu u smjeru Xcodea, međutim dotični nije "jezik" nego IDE - dakle, razvojna okolina koja podržava "miješano programiranje", s naglaskom na vizualno i objektno. Pascal nije na popisu jezika koje Xcode standardno podržava (zato su tu razni C-ovi, Java, AppleScript, Ruby...), ali FreePascal ima svoj XCode Integration Toolkit koji ti može omogućiti da unutar Xcodea pišeš/kompajliraš Pascal programe. Vjerujem da dotično može pomoći nekome tko MORA za potrebe školovanja živjeti neko vrijeme s Pascalom, ali definitivno nije nešto uz što se vrijedi vezati pupčanom vrpcom.

Da si umjesto Pascala spomenuo BASIC, preporuka bi išla u smjeru REALbasica (egzistira neovisno o Xcodeu, ali svejedno je vizualan i objektan).

AppleScript je odličan alat za povezivanje postojećih aplikacija, međutim nije najsretnije rješenje za bilo kakve custom aplikacije koje rješavaju konkretan problem, neovisno o ostalim aplikacijama.

FileMaker (s obzirom da ga je Davor spomenuo) vjerojatno može riješiti tvoj konkretan problem (iako ne bi trebalo brkati njegov i Pascalov "record"), ali nije nešto što bih preporučio za konkretan slučaj jer je u pitanju baza podataka koju se programira skriptualno. Then again... ako imaš gomilu ulaznih podataka, koje ima smisla držati u bazi, a sama kalkulacija nije prekomplicirana, onda FM ipak ima smisla.


P.S. Ako možeš preciznije definirati problem, moći ćeš dobiti i konkretniju preporuku alata s kojim ga riješiti.
08.07.2008 | 09:10
Evo konkretno: recimo da imaš 15-16, 20 nije bitno, zapisa. Radi lakšeg poimanja stvari, recimo da se radi o osobama. I sad se oni ('osobe') natječu u x disciplina. U jednoj je referenca vrijeme, u drugoj udaljenost, u slijedeće tri opet vrijeme, i još jednoj je udaljenost i konačno, recimo da se učinak iz još jedne discipline mjeri samo u pobjedama u izravnim dvobojima u parovima. U toj posljednjoj disciplini se napreduje pobjedama dok ne ostanu samo dva pobjednika i onda oni u izravnom dvoboju odluče o konačnom pobjedniku.
Sad imaš tu šumu brojki i različitih tipova podataka i trebaš ih rangirati. Kod udaljenosti se gleda koja je najkraća pa se ide prema duljima; najkraća je najbolja.
Vrijeme u nekim disciplinama je apsolutno po obrascu kraće je bolje, a u nekim slučjaevima je potrebno da bude što je moguće bliže zadanom; dakle tu se gleda delta tj. odstupanje od zadanog vremena. Konačno, imaš i ove dvoboje koji se odvijaju u 4 kruga i ispadanje u svakom krugu opet donosi neki broj bodova.
No, tijekom ostvarivanja tih učinaka (u svim disciplinama) postoje još neka ograničenja i mogućnost njihova kršenja što donosi negativne bodove. I tako dolazimo do obrasca. Recimo da je sistem bodovanja 15-12-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 prema poretku, ali to ne znači da pobjednik u recimo disciplini dvoboja dobiva i 15 bodova, jer je možda do te pobjede sakupio 4 negativna boda koje mu onda treba oduzeti od tih 15 bodova i on na koncu zasluži 11 bodova.
Jasno, svrha svega je da se na koncu odredi onaj sudionik, zapis koji je osvojio najviše bodova i sazna tko je koliko bodoav sveukupno osvojio.
Dosad sam to radil kombinacijom ručne obrade i onda samo ukucavanja bodova po disciplinama u numbers (excel). Any ideas?

Još jednom zahvaljujem na svim savjetima, a posebice na onom tutorialu za applescript.
 • Dijete
 • Posjetitelj
08.07.2008 | 11:41
Ja bi na natjecanju postavio veliku zelenu ili crnu plocu, bijelim korektorom nacrtao polja i udri kredom zapisivat rezultate..

em je retro, em je simpa..
08.07.2008 | 13:18
Dosad sam to radil kombinacijom ručne obrade i onda samo ukucavanja bodova po disciplinama u numbers (excel). Any ideas?


Meni i dalje zvuči kao Excel i to bez ikakvog "programiranja" u njemu - osnovne formule bi trebale biti dovoljne za opisano. No, koliko god meni (iz opisa) zvučalo trivijalno, moguće da u opisu nedostaje neki ključan dio koji bitno komplicira stvar.

Ako misliš da se nećeš snaći u Excelu, možeš mi mailati postojeću tablicu (u kojoj su origigi podaci i ono što se od njih traži, izračunato "pješke") pa ti mogu pomoći oko izrade tablice koja će sama obaviti posao. Ili eventualne preporuke alternative ako se pokaže da ipak nije rješivo u Excelu (što se uglavnom događa zbog limita broja redaka i stupaca, ali pretpostavimo da to ovdje nije problem).
08.07.2008 | 21:26
Da. Slažem se - to je čisti Excel, bez i jedne linije koda. Numbers zaboravi, neupotrebljiv je za to. Ako treba, rado i ja pomognem.

Davore, ne diraj mi u Pascal! C (i sve njegove varijante) sam oduvijek mrzio jer je zbog svoje "fleksibilnosti" u njemu 3x teže pronaći grešku u kodu.

Svojevremeno mi je mentor na faksu ponudio da diplomski napišem u C-u, a ja sam radije odabrao MC68030 assembler i nisam nikad ni na sekundu požalio.
09.07.2008 | 09:10
OK dečki, nagovorili ste me. Zapravo, Smayoo mi je samo potvrdil ono kaj sam i mislil. Vrijeme je za kopanje po excelu pa krećem u tom smjeru.
I drago mi je da netko ne da na pascal
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 26 minuta
 • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
 • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
 • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
 • smayoo: Ja nemam.
 • zvone: Servisom naime...
 • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
 • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
 • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
 • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
 • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
 • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
 • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
 • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
 • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
 • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
 • smayoo: @Air: :D
 • imjasminh: u biti cmd r xD
 • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
 • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
 • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
 • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
 • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
 • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
 • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
 • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
 • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo
 • Gjuroo: Apple teme nam se svele na vikalicu, a forum preuzela politika...
 • Bertone: Još malo o sigurnosti (ako nekoga zanima), [link] i [link]
 • Gjuroo: Upozorenje Apple korisnicima glede moguće krađe identiteta: [link]
 • Gjuroo: @drlovric: Sviđaju mi se oznake što nisu šareni... Taj grb sa zoo vrtom je uvijek nekako kao šaka u oko, al ajd.
 • drlovric: [link]
 • drlovric: Sitno se broji :)
 • JOHN: Sretan i blagoslovljen Uskrs!
 • Borostef: Sretan Uskrs :)
 • Miro Spiro: sretan Uskrs
 • Beli: Sretan Uskrs svima :)
 • Gjuroo: Sretan Uskrs!
 • cariblanco: Felices Pascuas svim jabučarima :)
 • Bertone: Sretan Uskrs
 • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
 • Zdravac: Sretan Uskrs!
 • zoranowsky: Sretan Uskrs!
 • smayoo: Sretan Uskrs! :)
 • Djuro genijalac: Sretan Uskrs
 • Djuro genijalac: Nego, želim svima da je šunkica dobra, jajca friška, a luk mladi i neljut!
 • smayoo: Oglase molim pišite u oglasnik, ne u vikalicu!
 • Yonkis: @dpasaric Samo za tebe: [link]
 • Kloba: Na Bačvicama, sorry

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, miomika, Riba, ZeljkoB, Anonimci (318)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO