TRIM Support OS X Mountain Lion
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

TRIM Support OS X Mountain Lion


14.08.2012 | 19:54
Opet nema Trim Support za SSD-ove koji nisu Apple-ovi. Pokazalo se da uključivanje TRIM Supporta sa TRIM ENABLER-om na Mountain Lion-u stvara probleme. Makar ima po forumima takvih pritužbi, ja osobno nisam primjetio nikakve probleme.
Ali postoji metoda sa kojom se može uključiti TRIM SUPPORT i sa kojom navodno ima manje ili nema problema.
Prije nego šta počnete sa ovom procedurom provjerite dali vam je uljučen Trim Support, ako je onda ništa, ako nije onda:

Sve šta radite, radite na vlastitu odgovornost i ja nsam odgovoran ako sasadite nešto na vašim mašinama.

1. Napravite Backup za svaki slučaj.
2. Otvorite Terminal
3. Napravite Backup nadležnog Driver-a:
sudo cp /System/Library/Extensions/IOAHCIFamily.kext/Contents/PlugIns/IOAHCIBlockStorage.kext/Contents/MacOS/IOAHCIBlockStorage /System/Library/Extensions/IOAHCIFamily.kext/Contents/PlugIns/IOAHCIBlockStorage.kext/Contents/MacOS/IOAHCIBlockStorage.original


4.Driver patch:
sudo perl -pi -e 's|(\x52\x6F\x74\x61\x74\x69\x6F\x6E\x61\x6C\x00{1,20})[^\x00]{9}(\x00{1,20}\x51)|$1\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00$2|sg' /System/Library/Extensions/IOAHCIFamily.kext/Contents/PlugIns/IOAHCIBlockStorage.kext/Contents/MacOS/IOAHCIBlockStorage


5. Cache izbrisati:
sudo kextcache -system-prelinked-kernel
sudo kextcache -system-caches


6. Reboot!
u About This Mac je sada na Serial ATA Trim Support-Yes

Ako iz bilo kojeg razloga želite sve vratiti kako je bilo prije Patch-a onda:

1. Re Petch Driver:
sudo perl -pi -e 's|(\x52\x6F\x74\x61\x74\x69\x6F\x6E\x61\x6C\x00).{9}(\x00\x51)|\x41\x50\x50\x4C\x45\x20\x53\x53\x44$2|sg' /System/Library/Extensions/IOAHCIFamily.kext/Contents/PlugIns/IOAHCIBlockStorage.kext/Contents/MacOS/IOAHCIBlockStorage



2. Cache izbrisati:
sudo kextcache -system-prelinked-kernel
sudo kextcache -system-caches


3. Reboot!


i sve je isto kao prije.
14.08.2012 | 21:35
Meni gornja metoda na zadnjem miniju nije aktivirala trim suport, ali je zato www.groths.org/?page_id=322 to odradio, znači radi na mountain lionu.
  • Sank
  • Moderator
  • 219
14.08.2012 | 22:55
Ma MacBook Pro 13" Early 2011 instaliran ML bez problema. TRIM uključen uz pomoć Trim Enablera v2.2 i sve radi ok barem za sada. Važno je samo restartati Maca nakon uključivanja patcha. Smet je dao link na stranicu Trim Enablera.
14.08.2012 | 23:02
Po forumima pišu da sa TRIM Enablerom ima nekakvih problema. Iskreno ja nisam ništa primjetio. A da sa ovam metodom nema ili manje. Iskreno neznam, ali ako neko ima problema neka proba ovu metodu.

Ja sam napravio sa ovom metodom pa da vidimo, ako bude sranja javljam.
15.08.2012 | 09:11
Sank kaže:
Ma MacBook Pro 13" Early 2011 instaliran ML bez problema. TRIM uključen uz pomoć Trim Enablera v2.2 i sve radi ok barem za sada. Važno je samo restartati Maca nakon uključivanja patcha.


Također na MBP 13" Early 2011 s ML-om nemam problema s Trim Enablerom 2.2. Nema smrzavanja, niti se beach ball pojavljuje. SSD je OCZ Agility 3.
15.08.2012 | 12:22
Imam OWC SSD za koji proizvodaci kazu da ne treba TRIM support. Ali zanima me da li je to samo fora koju prodaju ili ima nesto iza toga?
  • Sank
  • Moderator
  • 219
15.08.2012 | 12:34
Neki SSD se reklamiraju da u sebi imaju funkciju TRIM pa za takve diskove je bolje to ne uključivati u sistemu, a sad da li je to packa, mislim da ne bi trebala biti.
15.08.2012 | 12:48
Tvoj SSD ima "Garbage Collection" u svom Controleru. "Garbage Collection" bi trebao iz controlera raditi otprilike ono šta TRIM radi iz Systema, to nije nikakava fora to je tako i to radi, ja sam cijelo vrijeme bio uvjeren da je to dovoljno kao održavanje SSD-a. Ali u praxi se pokazalo da je ipak bolje kad se aktivira TRIM. To sam primjetio kad sam veću količinu slika obrisao i nakom dužeg vremena nisam dobio više raspoloživog prostora na SSD-u. Nakon aktiviranja TRIM-a se nakon nekog vremena prostor stvarno i oslobodio.
Može biti da GC-onu treba duže da posloži SSD, ali očito TRIM ne smeta, da pače pomaže. Zato se ja barem nemam šta misliti, dok ne bude bilo nekog sranja ja ga aktiviram.
Žalosno je da Apple ne aktivira TRIM za sve SSD-ove, pogotovo što Apple ne proizvodi SSD nego ga isto kupuje, i to redom od svih proizvođača. Nego opet moramo nešto muljati, i biti nesigurni dali to sjebaje naše mašine.
15.08.2012 | 13:08
@tino1 potpuno se slazem.
Vec sam u nekom drugom threadu napisao da korisitm vec godinu dana 120GB OWC Mercury EXTREME Pro 6G (uff koji naziv). Uzeo sam taj model jer su na njega u ono doba davali 5 godina granacije. Aktivirao samo TRIM premda SandForce chipset u njemu ima dosta dobar GC. Primjetio sam da kod brisanja veceg file-a (> 500MB ) pristup disku od strane drugih aplikacija-procesa nije moguc i od tuda dolazi do zastajkivanja koje po forumima mozemo pronaci. Kad se iskopca TRIM tad brisanje traje kao i na HDD-u. Pored svega sam ostavio TRIM ukljucen.

Bilo bi dobro kad bi netko tko ima originalni SSD blagoslovljen od Apple probao napraviti test brisanja veceg file-a i reci nam koliko to traje.
15.08.2012 | 13:26
”Originalni” SSD isto reagira kao i ostali kad je ukljkučen TRIM. TRIM kojeg uključuješ TRIM Enablerom ili preko komandi u Shell-u je isti TRIM kojeg imaju uključeni i ”Originalni” SSD-ovi, jedino da se kod ”Originalnih” uključuje auto u kod ostalih moraš pomoći ručno.

Takav test ne bi bio vjerodostojan jer nikad ne znaš koje sranje je Apple ugradio pod ”Originalnim”, dapače u nekim slučajevima je naš SSD bolji i brži od ”Originala” jer je bolje kvalitete.
Apple ne kupuje uvjek najbolje, a mi nastojimo.
15.08.2012 | 19:14
Većina novih SSD pogona ne treba TRIM support u OS-u jer to radi sam kontroler i nepotrebno je petljati s tim. U dugoj prepisci koju sam imao s Kingstonom pričao sam i s njihovim tehničarem koji je rekao da sam koristi Mac i rekao mi je da nema baš nikakvog razloga da to uključujem (što sama funkcija TRIM radi imate opisano u mom tekstu na temu SSD-a prošle godune: www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/mac-pro-ssd-dogradnja.html ) jer da SSD taj dio obavlja sam.
15.08.2012 | 19:39
Moj Davore, znači li to da od Apple-a ugrađeni SSD nemaju ”Garbage Collection" ili ako imaju (ja sam uvjeren da imaju) treba isključiti TRIM jer u protivnom bi to bilo pretjerano?
Ili da SSD koji se ugrađuju u Prozor systeme trebaju isto imati mogućnost isključivanja TRIM-a tako da ni tu ne bi pretjerali.
Mislim da ako se u praxi pokaže da TRIM bolje radi od GC onda to nikako nije pretjerano. A sjećam se da si i sam preporučio da se aktivira TRIM.
U ostalom da su Apple-ovci napravili TRIM za sve SSD-ove onada ne bi imali o čemu raspravljeti, ali nešto mora biti Patch-ovano ili Jailbreak-ovano kad se ima neki Gadget od Apple-a. Jer to bez toga nebi bilo to.
Ja sam akivirao TRIM pa kud puklo da puklo, a vi se mislite.

Uostalom:
u novim MacBook Air ugrađuje Apple Flashove od Toschibe, controler je isto Toshiba Labovan ali radi se o Sandforce-Controller-u (isti je i u Kingston SSD-ovima) a u novim MacBook Pro Retina ugrađuje Apple Flash-ove od Toshibe i od Samsung-a sa MAX-controller-om koji isto imaju GC. Tako da bi i kod jednog i kod drugog morali- ili preporučivo je da isključimo TRIM po tom tehničaru od Kingstona.
16.08.2012 | 01:35
ja sam nedavno stavio SSD od OWCa, uglavnom oni također preporučuju da se ne uključuje nikakav TRIM jer controler (SandForce) to sam odrađuje. Nemam nikakvih problema u radu.

Nakon što nešto obrišem i ispraznim Trash odmah vidim dostupan prostor na disku. Uglavnom kratko i jasno, sve 5 po njihovim savjetima.

my2c
16.08.2012 | 07:49
Pošto je u sandforce kontroleru Garbage Collection Idle komanda i aktivna je kad SSD nema pametnijeg posla nemoguće je da ti se odmah ukaže stvarni prazan ili raspoloživ prostor nakon brisanja.
To šta ti vidiš kao prazan prostor je isto kao i razlika u prikazu na Finderu i Info systemu, naime OSX ne pokaziva u Finderu od Snapshots-a zauzet prostor koje radi svako toliko u pozadini jer iste briše kad je taj prostor potreban za nešto drugo.
Garbage Collection radi na taj način da upotrebljava rezervne sektore na SSD-u ili tako zvane ”Spare Area” (prikazani sa Overprovisioning Factorom, ako je taj faktor npr. 1,1 onda SSD ima 10% Spare Area). SSD ne zna koji sektori su spremni za ponovno pisanja, to saznaje tek kad mu taj prostor treba. Tako da sve izmjene piše u Spare Area. Onda u fazi mirovanja označava sektore spremne za pisanje i popunjava ich zapisima iz Spare Area. Da bi ta metoda radila SSD mora imati vremena u mirovanju, a i onda to radi nasumice a ne ciljano.
TRIM odmah pri brisanju u Real Time oslobađa sektore i označava ih spremne za pisanje.
Za mene jedan drugog nadopunjuju a ne isključuju. Jer ni TRIM neće nešto ponovo obrađivati ako je to već napravljeno od Garbage Collection-a, a ni GC neće ili nema potrebe nešto raditi šta je već TRIM napravijo.

A kad bi ja bio proizvođač SSD-ova koji nisu podržani Mac-ovim TRIM-om, pričao bi okolo kako moji Controleri ne trebaju TRIM, da eliminiram još jednu nesigurnost i onako nesigurnog kupca. Zašto ti isti kontroleri po defaultu uključuju TRIM kod od Apple-a ugrađenim SSD-a, kad im ne treba?
16.08.2012 | 10:41
O SSD-u nemam pojma i nemam plan još neko vrijeme nabavljati SSD, ali ovaj topic pratim iz želje da nešto naučim. I super vam ide, zahvaljujem svim sudionicima na tome. Ovako, sa strane, kao netko tko nema pojma o temi, mogu jedino konstatirati da je tino1 uvjerljiviji (jer time što piše odaje dojam da je dosta proučavao temu, a koristi i prilično razložne argumente).
  • Sank
  • Moderator
  • 219
16.08.2012 | 11:16
Tino1 je već svojevremeno dosta pisao o SSDima ovdje na forumu ako se ne varam i baš zahvaljujući njegovom znanju nesebično podijeljenom ovdje na forumu ja sam se odlučio za nabavku istog. Tino hvala i ako ti mgou pstaviti još jedno pitanje.

Ja sam na svoj MacBook Pro ugradio MX-DS FUSION SSD type MXSSD3MDSF-240G. Nakon ugradnje i prvog bootanja odmah sam sa Trim Enablerom uključio TRIM na tada Lionu. Brzinu sam testirao sa BlackMagic Disk Speed Testom i tada je bilo pisanje 236.7MB/s, a čitanje 207,3MB/s. Nakon nadogradnje na zadnju verziju Liona TRIM je bio isključen i to sam primjetio tek nakon par dana kada sam ga ponovo uključio. isto je bilo i sa ML, ali sam tada odmah nazad uključio TRIM. Ipak, sada je testirana brzina manja, pisanje 151 MB/s, a čitanje 172 MB/s. Zanima me da li je ovaj pad brzine normalan ili mi nešto ne štima? Inače, disk ima oko 150Gb slobodno. Brisanje veće datoteke obično odmah pokaže povećanje slobodnog prostora na disku.
16.08.2012 | 13:46
Hvala na cvijeću.

Kod mene to varira (KINGSTON SVP100S2256G) 342,80 i 267,42 tako da me taj pad ne bi brinuo. Ali dobro bi bilo da to posmatraš ako bude tendencija prema dole onda nešto nije u redu. Ali čisto sumljam, možda je nešto slagala kad si mjerio.
Prošnjufat ću da li ima problema sa tim SSD-om ako nešto nađem javim ti.
  • Sank
  • Moderator
  • 219
16.08.2012 | 21:27
Tino hvala još jednom. Ma nije to tako strašno za sada, ali ipak mislim da bi trebao biti brži na mom MacBook Pro, a inače ga reklamiraju sa max brzinama oko 500 MB/s. Jasno mi je da je to idealno i da sam SATA kontroler ima svojih ograničenja, ali ipak.
16.08.2012 | 21:58
To šta oni reklamiraju objesi mačku o rep. Ali ako se pogorša mogao bi pogledati ima li Firmware update, kao šta sam ja vidio ima nešto, trebalo bi samo provjeriti dali je to za tvoj SSD.
Samo opet ono staro, nema mogućnosti napraviti Update na OSX-u, samo za PC. Ima neka mogućnost preko nekog sticka ili nešto tako (provjerit ću kako bi to moglo ići), ali uvjek postoji mogućnost izčupati ga iz MacBook-a i staviti ga u PC i napraviti Update i vratiti ga u Mac. Kao šta sam vidiš, to je posao. Ali sve je moguće.
Pogledaj ovo. Možda ti nešto treba.

www.mx-technology.com/en/product/ssd2.php?sid=30#fragment-20
16.08.2012 | 22:03
A zar ne bi funkcioniralo da bootaš windowse na Macu pa napraviš update?
16.08.2012 | 22:23
Moža i bi. Moram se informirati. Ali zašto ne bi, ništa se drugo ne mijenja nego FW. Trebalo bi probati.
Sa CC napraviti Clon za svaki skučaj, preko parallelsa pokrenuti Penđere i peglanje. Pa ako nešto pukne imaš Clon.
16.08.2012 | 22:26
Ne Parallels. Nainstaliraš native windoze na neki vanjski disk ili na USB stick
  • Sank
  • Moderator
  • 219
16.08.2012 | 22:41
Hmm, smayoo, a što je s driverima? Prije su takvi FW update programčići radili i bez potrebe za pokretanjem grafičkog sučelja, ali ne znam da li ovi novi zapravo zahtijevaju da se podigne windows explorer? Ali i dalje ostaje problem sa driverima za sata sučelje ili se možda varam?

Meni doduše nije problem prebaciti SSD na ovu zadnju windoze mašinu koju imam pa onda napraviti FW update, a backup MacBooka ionako redovito radim.

@Tino, ja imam penđere pod parallelsima. Trenutno sam na GO, ali mogu provjeriti da li ima kakav FW update. Moram priznati da do sada nisam.
16.08.2012 | 22:51
Što s driverima? Imaš bootcamp komplet drivera. Instaliraš si windowse za native boot na macu, kao da radiš bootcamp particiju, ali ne radiš bootcamp, nego nainstaliraš na nešto vanjsko i na kraju prepreglaš bootcamp drivere. Zašto ne bi radilo?
16.08.2012 | 22:51
Imaš pravo sa Parallesima ne radi samo sa bootcamp.
16.08.2012 | 22:58
Moram priznati da do sada nisam.
[/quote]

Pogledaj pod onim linkom sam našao Update, i mislim da ima za tvoj SSD i to zadnji. Jer tvoj je isto DSF barem ja mislim.www.mx-technology.com/en/product/ssd2.php?sid=30#fragment-20
16.08.2012 | 22:59
To što je na Macovima koji dolaze sa SSD-om ta opcija ON vjerujem da ne znači da ti SSD-ovi nemaju TRIM support na razini kontrolera, možda je to bilo s prvima, pa je stvar ostala u System Profileru. Nemam točan odgovor na to, vjerojatno bi se moglo izguglati koja je Appleova logika, možda je to i samo "pro forma" status da smire savjest korisnika.

Ono što je za mene najbolje mjerilo je uputa onoga tko je taj SSD i konstruirao. Ako npr. Kingston kaže da je to suvišno i da se isključi, ja ću ih poslušati i vjerujem da moderan SSD to radi sam dovoljno dobro. Ako OWC ili netko treći ima drugo pravilo, sve ok, treba ih poslušati.

Ja sam prošle godine preporučivao uključenje jer tada to još nije bilo svuda na razini kontrolera, a danas mislim da je to suvišno. Kod sebe ga sada nisam uključio i sve radi pic-pic.
16.08.2012 | 23:19
TRIM nikad nije na razini controlera nego na razini OSX-a, a Garbage Collection je na razini controlera. Ti miješaš te dvije stvari, a bitno je da se shvate odvojeno. Jer kad se to shvati odvojeno onda bi se i teoretski isključila mogućnost neke štete.
A ako je to proforma stavljeno na Yes da smiri svjest korisnika onda što više ne šteti. Jer placebo je isto lijek. Kad si ti pisao tvoj članak o SSD-ovima skoro pa i nije bilo SSD-a bez Garbage Collection-ena (ili po tebi: TRIM na razini controlera).
  • Sank
  • Moderator
  • 219
16.08.2012 | 23:26
@smayoo, pa da imaš pravo, uopće se nisam sjetio bootcampa. To bi sigurno radilo, no s druge strane mi se čini manja tlaka prebacit SSD u moj stari, ali još uvijek dobri PeCe. Jedino što imam za odvrnut 10 vijaka koji drže donji poklopac na MacBooku i još jednu ili dvije za izvadit SSD.

@tino, hvala na linku, to je FW update za moju verziju SSD. Provjerio sam i sad ima gore FW verziju 2.32. Nisam vidio da igdje piše, ali pretpostavljam da je dovoljno da napravim update na zadnju verziju 5.0.2. Probat ću to napraviti čim budem u prilici pa javim kako je prošlo.
16.08.2012 | 23:45
Ako budeš uspješan onda znamo kako. Ako ne, onda znamo da Never Touch a Running System. Ali siguran sam da će sve biti u redu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 35 minuta
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Maxxy, Riba, temeljnik, Anonimci (493)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO