Mountanje vanjskih diskova
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mountanje vanjskih diskova

27.01.2004 | 13:52
Danas me ovi zatrpali poslom, pa rekoh da malo zabušavam. Ne valja stalno raditi stekneš lošu naviku.

Pitanje je jednostavno. Da li se vanjski firewire disk može mountati bilo gdje u stablu direktorija ili ima nekih ograničenja s obzirom da je removable media?
Naime, znam da se na *nixu mogu mountati interni diskovi (ili particije) gdje god hoćeš, ali ne znam postoje li ograničenja za removable. Ideja mi je bila sljedeća: pošto sve fileove, uključivo s multimediom, držim u home direktoriju, u slučaju ponestanka mjesta prikopčam vanjski disk, kopiram sve iz /Users direktorija na njega i onda ga mountam kao /Users i tako dobijem sve svoje fileove na jednom disku, a sistem na drugom. Trenutno je sve to samo teoretiziranje jer nemam takvu potrebu. Da li je takav zahvat moguć? (Ovo bi možda bolje mogao odgovoriti neki iskusam Linuxaš)
Ako je što bi se desilo da jednom probam bootati sistem bez priključenog vanjskog diska pa ostanem bez home direktorija?
Da li firewire podržava ulančavanje kao SCSI ili je moguće priključiti samo jedan uređaj na jedan port?
27.01.2004 | 15:21
Evo i ja isto
Vanjski disk ze moze mountati bilo gdje, ali s obzirom da si napisao sto te zanima cemu komplicirati kada moze i jednostavnije. Mountas ga po defaultu u /Volumes a onda pointas svoj home direktorij na novu lokaciju u NetInfo bazi.
Evo sto sam iskopao u svojoj bazi korisnih stvari:

"I keep a user directory (just one account, not the whole /Users directory) on a Zip disk. To do this, I first created the user account with the user's control panel, then opened NetInfo Manager, authenticated, and navigated my way to that directory (/users/mike). There is an item called "home" which has the path "/Users/mike" -- I inserted my Zip disk which I had renamed to "mike" and changed home to "/Volumes/mike".

You'll need to do this (the NetInfo part) on both computers. Make sure the disk is in the drive and has had a chance to mount before logging in. Unfortunately, you need to re-login as another user before you can eject the disk because the computer is using it until you've logged out entirely. But this is very cool and has worked flawlessly (except, of course, for aliases made to local disks). Someday we will use network volumes to store everything, and to access centrally served Applications. Then the true power of X will be realized."

Ako bootas bez diska neces se moci logirati kao taj user, jednostavno
Firewire deviceovi se mogu spajati u lanac, mislim da je konacan broj prilicno visok (60 i nesto?)
27.01.2004 | 16:18
Someday we will use network volumes to store everything, and to access centrally served Applications. Then the true power of X will be realized."

Je, onog dana kad racunala budu jednaka onima u StarTrek:TNG, kad budu mogla u realnom vremenu posluzivati nemoguce zahtjeve svakog razmazenog dripca.
27.01.2004 | 16:41
U mojoj firmi se već user profile sprema na mrežne diskove (WInXP). I mogu ti reći taj koncept ima nekoliko prednosti. Prva je što imaš ograničen prostor za user profile (par Mb) pa ne možeš staviti ništa korisno tamo. Druga je što sve aplikacije naprave svoj direktorij u korisnikovom profilu (da spremaju podatke karakteristične za korisnika) pa svako toliko dobiješ upozorenje da ti je ponestalo prostora u user profilu, pa onda moraš tražiti koja je sada aplikacija tamo nešto stavila. I treća prednost je što uvijek kada se logiraš na neko drugo računalo imaš pregršt beskorisnih shortcata na desktopu koji pokazuju nigdje. Jedina loša strana tog koncepta je što mu još nitko od nas nije našao niti jednu korisnu primjenu (u ovakvoj izvedbi kakva je kod nas).
01.02.2004 | 23:58
Zašto me to podsjeća na jedan win2000 ambijent?
Server prekrcan, a 40-gigabajtni diskovi lokalno zvrje prazni?
No, dobro, sve je to stvar proračuna potreba za kapacitetima... ALi to obično rade ljudi koji ne znaju izbrojati do (USB)2 ;->
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 8 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Riba, skunic, Anonimci (792)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO