Ostati na Sonomi ili updateati na Sequoiu?
(8 korsinik/a gleda/ju temu) Air, dpasaric, Ender, Gjuroo, IgorD, jura22, Miki9890, (1) Gost

Ostati na Sonomi ili updateati na Sequoiu?

10.01.2026 | 15:21
Pozdrav Jabučari, kao glavno računalo koristim M1 mini sa 8 gigi ram-a i za sada stvari šljakaju dobro, koristim ga za osnovne stvari tipa surfanje, uređivanje fotki i odigram koju Blizzardovu igru. Da osobno imam potrebu updateati sustav - nemam, osim što bih volio naravno da OS kao OS šljaka što bolje - ne može biti na odmet ne? Kada je izašla Sequoia nisam updateao jer ne koristim ništa od AI stvari (što je back in the days u najavi bila velika stvar) a i kad je tek došla bilo je govora da će raditi veći pritisak na RAM zbog istog, kako je već prošlo neko vrijeme vjerujem i da je verzija sustava sada dosta ispeglana. Na razmišljanje o upgradeu me potaknuo izlazak Tahoea koji izgleda zanimljivo ali na kojeg kako izgleda neću prijeći još neko vrijeme zbog nedorađenosti. E sada pitanje: što očekivati od Sequoie s obzirom na to kako danas stoji? Meni Sonoma zna uzimati dosta RAM-a i radi swap bez meni logičnih razloga, nemam ništa posebno pokrenuto (priložena slika), googlajući dolazim do različitih zaključaka: neki tvrde da Sequoia ima bolji RAM management od Sonome, neki da im je računalo usporilo, kakva su vaša iskustva s time? Da li bi mi se upgrade isplatio što se performansi tiče ako isključim sve AI opcije? Hvala unaprijed
Prilozi:
10.01.2026 | 17:27
Logika je jednostavna - ako ti sve što koristiš sada lijepo radi i nema neka nova "killer opcija" u Sekvoji koja ti jako treba, ostani na Sonomi koja je lijepo ispeglan OS.

A što se tiče Tahoea, moj savjet za sada je držati se dalje od njega što duže možemo jer je pun bubica.

Ja ga imam na drugom disku i sve je osjetno sporije u odnosu na Sekvoju.
10.01.2026 | 17:44
Ma stoji Davore, toga se i držim, zato i jesam cijelo vrijeme na ovoj verziji, samo me ovaj RAM management zainteresirao - čini se kao bitan dio sustava a pošto mi je i HW sasvim ok - volio bih imati mašinu što duže pa bi mi barem po nekoj mojoj teoriji što manje swapanja očuvalo (nezamijenjivi) disk. Ali možda i brinem previše
10.01.2026 | 18:57
Ne znam! Iskreno tu ne mogu dati dobar savjet iz iskustva jer ne znam iz prakse koliko Sekvoja to različito hendla u odnosu na Sonomu, meni je uvijek i svuda swap 0.

Zero-swap.png
10.01.2026 | 19:39
Ne moras se bojati d budes “potrosio” disk.
10.01.2026 | 21:14
jura22 kaže:

Ma to nije bez osnove, ali vjerujem da to koliko sam driver može poboljšati trajnost SSD-a nije toliko značajno da to treba biti razlog prelaska na novi sistem. Svaka ćelija na SSD-u ima neki svoj konačni broj čitanja i zapisa, a kontroler one pokvarene može zaobići, a dio je i do drivera od strane sistema, pa smo imali situacije gdje je TRIM bio dobrodošao, ali i gdje je samo radio štetu ako je sam kontroler podržavao TRIM.

Naravno da se sve više troši ako se stalno piše-briše, a ovdje imamo situaciju sa samo 8 GB RAM-a, pa je to dosta izraženo. Mislim da nisam prodao niti jedan Mac sa samo 8 GB radne memorije zadnjih godina. Ljudi bi još u neznanju i kupili, pa im ja ne dam!
10.01.2026 | 21:36
dpasaric kaže:
Ne znam! Iskreno tu ne mogu dati dobar savjet iz iskustva jer ne znam iz prakse koliko Sekvoja to različito hendla u odnosu na Sonomu, meni je uvijek i svuda swap 0.

Zero-swap.png

zašto jednostavno ne stavi znak beskonačno za količinu ram-a?
10.01.2026 | 21:42
dpasaric kaže:
jura22 kaže:

Ma to nije bez osnove, ali vjerujem da to koliko sam driver može poboljšati trajnost SSD-a nije toliko značajno da to treba biti razlog prelaska na novi sistem. Svaka ćelija na SSD-u ima neki svoj konačni broj čitanja i zapisa, a kontroler one pokvarene može zaobići, a dio je i do drivera od strane sistema, pa smo imali situacije gdje je TRIM bio dobrodošao, ali i gdje je samo radio štetu ako je sam kontroler podržavao TRIM.

Naravno da se sve više troši ako se stalno piše-briše, a ovdje imamo situaciju sa samo 8 GB RAM-a, pa je to dosta izraženo. Mislim da nisam prodao niti jedan Mac sa samo 8 GB radne memorije zadnjih godina. Ljudi bi još u neznanju i kupili, pa im ja ne dam!

E ka! U sridu - što se moje brige tiče
Pošto se radi o Soc-u nisam toliko upućen o trajnosti kao kod standardnog diska, znao sam "popravljati" bad sectore i slično pa računala opet živnu, ali koliko sam shvatio ovdje - kad "disk" krepucne možeš se pozdravit, možda malo off topic ali ako se dobro sjećam M-serija ne može bootati sa vanjskog diska u tom slučaju recimo?
10.01.2026 | 23:52
Naravno da može.
11.01.2026 | 02:54
Može, ali treba naglasiti da je to po defaultu isključeno!

Na svim strojevima koji imaju security čip treba otići u Startup Security Utility i tamo smanjiti razinu paranoje!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 41 minuta
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo
  • Bertone: Nema razlike u količini/vidljivosti svijetla koje dolazi ispod/kroz tipke u odnosu na originalna slova, jedina razlika je mrvicu manji font uz napomenu da sam do sada radio samo lasersko graviranje na ThinkPadima T serije. Planirao sam jednom odnijeti i jedan MBP ali nisam nikad stigao.
  • iAnte: @bertone jesu li gravirana znakovi vidljivi i u dobro osvijetljenim prostorima?
  • dpasaric: Legenda.
  • smayoo: RIP Chris Rea... :(
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.52 Seconds

Provided by iJoomla SEO