10.01.2026 | 21:42
dpasaric kaže:
jura22 kaže:
Ne moras se bojati d budes “potrosio” disk.
Ma to nije bez osnove, ali vjerujem da to koliko sam driver može poboljšati trajnost SSD-a nije toliko značajno da to treba biti razlog prelaska na novi sistem. Svaka ćelija na SSD-u ima neki svoj konačni broj čitanja i zapisa, a kontroler one pokvarene može zaobići, a dio je i do drivera od strane sistema, pa smo imali situacije gdje je TRIM bio dobrodošao, ali i gdje je samo radio štetu ako je sam kontroler podržavao TRIM.
Naravno da se sve više troši ako se stalno piše-briše, a ovdje imamo situaciju sa samo 8 GB RAM-a, pa je to dosta izraženo. Mislim da nisam prodao niti jedan Mac sa samo 8 GB radne memorije zadnjih godina. Ljudi bi još u neznanju i kupili, pa im ja ne dam!

E ka! U sridu - što se moje brige tiče
Pošto se radi o Soc-u nisam toliko upućen o trajnosti kao kod standardnog diska, znao sam "popravljati" bad sectore i slično pa računala opet živnu, ali koliko sam shvatio ovdje - kad "disk" krepucne možeš se pozdravit, možda malo off topic ali ako se dobro sjećam M-serija ne može bootati sa vanjskog diska u tom slučaju recimo?