HR znakovi (od Panthera?)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HR znakovi (od Panthera?)

• MAK
  • Korisnik
  • 13
02.09.2003 | 04:49
Zanima me finalno rjesenje: kombinacija stabilnog HR keyboard layouta (vidjet cete kako to opisujem) i koristenja HR znakova pod UTF-8 i UTF-16, te konverzije tekst dokumenata koje dolaze s raznih strana (ukljucivo i staru HR verziju do MacOS 9).
S obzirom na prirodu posla, vec dugo nisam bio u prilici da se zabavim rjesavanjem nekih dubljih problema, ali mi se cini da bih u ovo zagrizao. Polako ali sigurno, pa makar me rjesenje - s neke druge strane - prestiglo. ne znam kako vi, ali meni su takva iskustva uvijek bila dugorocno jako korisna!
Zato sam pripremio jedan svoj interni papiric/podsjetnik sa startnim popisom problema. Tek toliko da si sistematiziram "ulaz". Iskrcat cu ga nekamo u rubrike...
02.09.2003 | 10:21
I? Di je? 8-)

GANDALf
02.09.2003 | 10:39
Jos je u karanteni jer nisam shvatio sto bih s tim )))
MAK, pomagaj!
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
02.09.2003 | 20:55
Za Ribu: Bio sam na Rubrikama, odabrao si MacOS X, dao naslov (ne sjecam se vise kako, ali je bilo nadahnuto ) i kad sam ga htio iskrcati kao file - jer sam ga pisao u TextEditu, ali sam ga mislio slati s drugoga mjesta i iz devetke - nije islo. Zato sam ga poslao kao file Davoru da ga iskrca na to mjesto, vec pod nekim naslovom. Npr. ovim pod kojim brbljamo.
Stovise, prilozio sam i sliku koju sam pokusao uvaliti jer je na formularu ponudjeno (pa se Explorer pod devetkom objesio).
Naravno, u onu skulju - shvatio sam - trebao sam ga napisati (nije bas ergonomski za nesto vec napisano, a jos manje nenapisano). Na stroju kojim sam browsao nisam mogao otvoriti, pa kopirati, ulijepiti. Eto, odatle posiljka.
02.09.2003 | 21:57
Sve je jasno, dobio sam materijal. Bit ce sutra gore.
03.09.2003 | 18:30
I gdje je materijal ?
03.09.2003 | 18:38
Eno ga tamo!
Oni kojima se ne da lutati po siteu ima novi modul s desne strane "novi članci" sa linkovima na zadnjih 5 dodanih!
03.09.2003 | 18:45
Našao sam.

A i komentar ću kao članak...
03.09.2003 | 19:40
Ipak ću ovdje, ....mali mi je onaj prozor za raspisati se....

Prvo: treba napraviti HR tipkovnicu koja će se ponašati kao potpuna sistemska.

Komentar: dosadašnja sistemska ("Croatian" u Pantheru) Unicode tipkovnica (keyboard layout) funkcionira u Cocoa aplikacijama, a u Finderu nije zasjenjena samo kada se (pre)imenuju datoteke i mape. Za razliku od njih, stara (OS9) tipkovnica ("Hrvatski&quot
i CE tipkovnica (ne znam je li ona "divlja" ili je službeno podržana, a ima je iz nekoliko izvora uključujući i akademske slavističke izvore na zapadnim sveučilištima) funkcioniraju kao izabrani default u Finderu.
Kako i zašto tako? Hrvatska Unicode tipkovnica morala bi imati postojano svojstvo da ostane aktivna u svim ambijentima (Carbon, Cocoa, svejedno) kao sistemski odabrana.

Takva tipkovnica (layout) za sada je teško moguće izvesti i to zbog toga što sadašnje Carbon aplikacije ne podržavaju unicode, a ne podržavaju niti unicode input jer su napravljene prije "Cocoa in Carbon" featura u novom Carbon Libu... Finder je jedini koji to donekle dopušta (na njemu se i testira) ali je radi kompaktibilnosti default layout za njegovo korištenje Roman...

Postojeća Roman tipkovnica za 10.2 koristi "otvorenost" BSD Unixa tako da unutar sebe sadrži i Roman i Unicode Layout koji se na nivou Aque vidi kao Roman, no sam sistem kuži da je unutar istoga još i 'uchr' resource pa kada radi sa native Cocoa aplikacijom koristi taj. Naravno to je "prljavo" rješenje ali je više-manje funkcionalno. Problemi se javljaju sa 10.2.4 i novijim jer je tu postavljen novi Carbon lib koji ima u sebi "Cocoa in Carbon" i koji silom pokušava koristiti unicode input pa ga translatirati na mac-roman, no to ne uspijeva zbog loše kompajliranih aplikacija, ....to bi moglo i trebalo biti riješeno kada izađe finalna verzija Panthera jer će većina "Velikih" biti primorana izdati update za svoje aplikacije ili čak i nove verzije radi kompaktibilnosti sa novim sistemom i narečenim Carbon libom. Naravno nakon ovih updateova i novog sistema mogla bi nestati potreba za Roman i CE Layoutima, te bi nam ostao samo funkcionalan unicode....

Što se tiće sadašnje CE tipkovnice ona neće biti nikada napravljena tako da zadovoljava korisnike u HR (sa đ i Đ) jer je Apple-ov CE baziran na ISO 8859-1 standardu, a nigdje nije predviđen unos baziran na ISO 8859-2 (u biti je jer su i HRRoman i HRUnicode bazirani na njemu, ali se to nikako ne može primjeniti na CE). Rješenje za to je opisano gore i nadajmo se da će biti uskoro ostvareno.

Glede sadašnjeg stanja sa CE, da se i to riješiti, ali je postupak malko kompliciraniji i ja ga ne želim samo tako dati za "kikiriki".
A osim toga uskoro će nestati potreba za njim...

Daklem, riješenje je blizu, praktički tu, samo treba čekati, ali ne Apple HR nego Apple Inc. i njihov novi sistem, a onda i prve update aplikacija za "kompaktibilnost" sa novim OS-om.... ništa neće biti dok Pantera ne izađe, ...a onda još mjesec-dva updatea...

S tim gore sam pokrio sve MAK-ove točke.... koliko toga će biti ostvareno vidjeti ćemo... do tada kao i do sada - improvizacija i krpanje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 22 sati
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO