MacBook Pro 2016 recovery
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro 2016 recovery

01.10.2018 | 17:00
Imam problem sa MaCBook Pro 2016, i7, 16GB RAM, 1TB SSD

Naime problemi su poceli danas kada je racunalo jednostavno prestalo raditi u smislu da se aplikacije nikako nisu pokretale, nije se mogao spojiti na internet itd. Nakon dva restarta sven je islo prema goremu.

Odlucih ga baciti u recovery mod i sa time machine podici zadnji back up za koji sam znao da je sve bilo u redu, znaci tamo 24 Rujan, MacOS Mojave. No, na trecini restore-a sve je stalo i javlja gresku i trazi dali da odaberem postojeci disk (koji vise ne postoji jer ga je prebrisao) ili fresh install MacOS High Sierra ili neki drugi back up sa time machine.

Odaberem drugi back up sa time machine, ovaj puta MacOS High Sierra od 19 Rujna... misleci mozda se sto spoje....o od Mojave na dalje.

Pokrenem restore i pojavi se ista greska nakon trecine odradenog restora.

U ponovnom pokusaju, dajem mu da instalira fresh MacOS High Sierra. Pokrene i sad stoji na tome evo vec sat i pol.... vjerojatno je tu problem interneta, ako se ne varam. Kaze zavrsiti ce za 8 sati i 27 minuta, ali sve tako stoji...

Imali neke preporuke.... pomoci?

Hvala
01.10.2018 | 17:03
Kratak edit.... od interneta imam samo 4G ponekad vecinom 3G, u Somaliji sam tako da od nekih servisa nema vajde
01.10.2018 | 17:26
Meni smrdi da je tebi krepao disk.
01.10.2018 | 17:35
Izgleda i meni tako.... evo uspio sam podici clone npravljen sa Carbon Copy Clonerom sa externog HDD
02.10.2018 | 05:14
samo da javim... resolution:

Booth sa CCC, pa restore istoga na lokalni SSD. Nakon toga ponovno odabrao Mac SDD (localni disk) kao start up disk i sve radi ko novo.

Sto se je uzjogunilo ne znam, ali evo srecom nije riknui 1TB SSD

Back up. back up, back up... zivio back up

Edit: jedino mi ostaje pitanje zasto nije htio odrasditi restore sa time machine?
  • Dijete
  • Posjetitelj
02.10.2018 | 05:52
pitanje:

kad ti nije htio pokrenut aplikacije, kaj ti je javljao?

i kazes da je nakon restarta krenulo na gore, sto to tocno? jesu li to nestale mozda ikone?
02.10.2018 | 07:04
Aplikacije su radile ali kako je vrijeme prolazilo trebalo mu je i po 5 minuta da digne neku aplikaciju.... a neke su ostale pod “not responding”. Nije mi javljao nikakve greske.

Nakon svakog restarta gore navedeno je bilo sve gore i gore.

Spajao se na Wi-Fi ali prolaz na internet je jednostavno bio nemoguc.

Znaci racunalo totalno “unresponsive” bez jvljanja ikakve greske.
02.10.2018 | 08:39
Meni zvuči kao ono isto sr... koje se događalo ljudima nakon updatea na 10.13, kad bi se sve dozvole pristupa potumplale.
02.10.2018 | 08:39
Drzi ti njega na oku, nije i dalje iskljuceno da disk ne krepava, svi simptomi su tu. Drugi put kada ti se pocne tako ponasati baci oko na logove u Console.app pa ces vidjeti sto se dogadja.
02.10.2018 | 09:57
smayoo kaže:
Meni zvuči kao ono isto sr... koje se događalo ljudima nakon updatea na 10.13, kad bi se sve dozvole pristupa potumplale.

Smayoo, kako se resetiraju dozvole pristupa? Znam da sam citao to tu negdje na formumu, da sad ne trazim ako ti nije tesko objasniti. Mozda jos jedan korak vise koji bi bio dobar za napraviti?

@Riba.... svakako ce sve biti pod povecalom u narednom periodu...
02.10.2018 | 10:18
Moonlike kaže:
Smayoo, kako se resetiraju dozvole pristupa?

Ah... nije baš jednostavno objasniti. Nekom je (čitam po netu) pomoglo obično "repair permissions" odnosno "first aid" iz disk utilityja, a nekima (kao meni) je trebalo čačkanje po terminalu. Uključuje chown i chgrp komande sa sudo prefiksom, ali ne želim ovdje dati točnu komandu jer u njoj se upisuje UID i GID koji mora odgovarati korisniku i moraš ga najprije znati iščitati točno, itd... Netko tko bi samo bez pameti c&p tu komandu kod sebe, napravio bi još veći rusvaj.
02.10.2018 | 12:08

Hvala. Kako sam vec par puta napomenuo nisam vican IT-evac pa cu se kloniti terminala.

“First aid” iz disk utilityja ce nadam se biti dovoljan za sada
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 11 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.99 Seconds