Priprema za clean install Sierre
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Priprema za clean install Sierre

07.01.2017 | 04:48
Ljudi, pozdrav, i sretna Vam Nova!
Iako nemam neki poseban razlog, htio bih reinstalirati osSierru na rMBP 15" (early 2013). Znači, prvo bih trebao prebaciti sve bitno, muziku, slike i neke filmove na drugi disk (na raspolaganju jedino imam Time Capsule, pa sam mislio - iako mu nisam napravio particije, da na taj dan jednostavno koristim njegov HD i foldere trpam kraj onog njegovog Data od Time Machine-a.
E, sada, trebao bih točno locirati iTunes muziku, audioknjige, Photo slike i u tome mi treba pomoć da znam sigurno koje foldere trebam prebaciti da bi ih kasnije samo zamijenio na čisto instaliranom sustavu. Documents znam naći i sam, i mislim da sam time pokrio sve, instalirane aplikacije trebao bih naći pod purchased u App Store-u iako je friška instalacija, zar ne? Mislim, ipak je to isti account?
Eto, to me muči - ukoliko je netko radio nešto slično molio bih da mi potvrdi ili ne koje korake i da mi napiše ako sam nešto zaboravio.
Hvala unaprijed!
P.S.
Ako prebacivanje primjerice, iTunes fileova uspije, hoće li mi ostati onakvi kakvi su sada, znači s coverima albuma na mjestu, uredno posloženi kako sam ih sredio - isto pitanje i za Photo, hoće li ostati uređen po Faces, Places i ostalim "filterima" koje sam stavio?
07.01.2017 | 05:53
S obzirom da to kao što sam kažeš radiš bez posebnog razloga, ne znam što ti reći.

Logičan slijed bi bio napraviti backup na time capsule sa time machine, reinstalirati OS, i onda napraviti restore. To će ti vratiti sve kao što je prije bilo, ali meni se čini da ti želiš sačuvati samo neke podatke, a ne sve. Kako ne znam koji je razlog, mogu jedino zaključiti da smišljaš probleme tamo gdje ih nema (?).

"Čisto instalirani sustav" je i tako van tvojeg user foldera.
07.01.2017 | 06:35
@Riba - pa da imam neke specifične probleme sa sadašnjim setupom, nemam uopće.
Čisto mi je zapelo za oko kada je drlovric prije mjesec, dva napisao da je prvi put nakon godina upgradeanja novoizašlih OS-ova napravio clean install i da mu je laptop prodisao. Eto, to je to.
TimeMachine mi backupe radi ovako i onako.
Znači, misliš da je bolje da ne prčkam ništa?
07.01.2017 | 06:46
Ne znam, nisu to windowsi da se reinstalacijom obriše registry pa da sistem prodiše. Moguće je ako je lovric instalirao stvri koje se instaliraju van user foldera (uglavnom one koje te pitaju za admin password kod instalacije), ali takve stvari su dosta specifične.

Ako nisi takve stvari instalrao, onda ti je sistem "čist" kao i prvog dana i reistalirati ga nema nikakvog smisla ako nemaš nikakvih problema. Ok, ako si radio upgradeove godinama moćda ima malog smisla, ja upgradem sistem od 10.1 i ne osjećam da bi mi reinstalacija bila potrebna, ali ako je radiš zbog toga onda jednostavno restoraj svoj kompletan user folder jer je i tako on "odvojen" os OS-a.

Druga priča je tvoj user account, ali to je jednostavno testirati. Krairaj drugi account, i ako je tamo "prodisao" onda je problem tamo. U tom slučaju problem je uglavnom u stvarima koje se automatski pokreću kod logina i to je jednostavno počistiti.

Uglavnom, ako baš želiš, napravi clean install i restoraj svoj kompletan user folder. Škoditi neće, ali vjerujed da naće ni pomoći.
07.01.2017 | 10:52
Slažem se s Ribom. To što je drlovric napisao - stvar je bez jasne objektivne metrike. Hoću reći - isto je tako moguće da je to "prodisavanje" samo njegov subjektivan dojam pojačan željom da se to dogodi. Nije mi želja sad otvoriti polemiku oko toga, ali imam doma 6 (šest) Macova. Bilo je situacija, iz raznih razloga, da se radio clean install, ali nikad nisam primjetio da je to išta ubrzalo.
S druge strane, ovo što kaže Riba, kreiraš novog korisnika pa se logiraš kao taj novi i onda skužiš da je bitno brži. Jer se koješta natovarilo u login items ili menu bar što usporava rad.
07.01.2017 | 13:00
Kada razmislim koji mi je najbitniji razlog, onda je to što sam sto puta na Safariu otišao na sumnjive stranice - i što mi je automatski otvaralo novu koja je govorila da je ovaj kompjutor inficiran virusom, i da ga trebam počistiti. Naravno da nisam ništa pokretao, a kad sam kliknuo na "x" da zatvorim dotičnu stranicu dala mi je izbor "stay" ili "leave" page - naravno stisnuo sam "leave".
E sada, nikada poslije toga nisam osjetio nikakve poteškoće sa surfanjem ni s brzinom otvaranja stranica, niti sa samoinicijalnim otvaranjem novih prozora. Međutim, pri posljednjem otvaranju sličnih stranica, otvorila mi se strana koja je imala Appleovu jabuku - znači uredan logo - i upozoravala me da mi je računalo zaraženo i da pokrenem online čišćenje. No, kako na html potpisu strane nigdje nije pisalo apple, već su bili sami brojevi - bilo mi je sumnjivo da je malware navlakuša pa nisam ništa pokrenuo.
Ukratko, da sam na Windowsima, pokrenuo bih AV program i bio siguran da nemam virus niti malware.
Ovako, ne znam imam li išta od toga ili nemam. Da mi Safari radi probleme, ne radi. Ali, da sam išao na glupe stranice, jesam...
Eto
07.01.2017 | 14:02
Ako na admin accountu imaš password i nikad te pri takvim situacijama nije tražilo da ga uneseš, ili te je tražilo da ga uneseš, ali ti si to odbio, onda si siguran.
07.01.2017 | 16:18
Onda sam siguran. Hvala ekipa. Karma gore svima!
07.01.2017 | 18:22
Da, to je sigurno ono smeće od MacKeepera. Čini se da nisi bio lud da ga instaliraš, tako da je sve ok.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 10 sati
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Riba, Anonimci (394)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO