Kernel panic na MBA 2013
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kernel panic na MBA 2013

25.12.2016 | 09:55
Na početku sretan Božić svim članovima foruma.

Jučer tijekom uobičajenog korištenja laptopa, nekoliko tabova otvorenih u Safariu, otvoreni PyCharm i Deezer dogodio mi se prvi kernel panic, i nakon svakog automatskog restarta, 2-3 minute korištenja opet isto.

Radi se o MacBook Airu, osnovnom modelu 2013 (i5/128/4).

Kako je za računalo redovno bio rađen back-up, nakon reseta PRAMa i SMCa i kako je danas Bozic, odlučio sam se ne zafrkavati sa softwareskim problemima već ga odmah vratiti iz backupa. Kako je ideja o restoreu propala jer ni nakon restorea backupa na dan kad je sve radilo stanje nije bilo bolje, reinstalirao sam 10.9 u potpunosti, no problem se nastavio pojavljivati i na 'friškoj' instalaciji OS-a.

Isto se dešava i u Safe Bootu, D kod startupa ne daje nikakav problem, SMART je zelen, memtest(neki, s interneta) javlja da je sve okej.

U prilogu donosim i logove errora koji se pojavljuju:
drive.google.com/open?id=0B053dWRtrpm4RlJzUXgzTlJXbEE

Pitanje je jel ima pomoći? Ako je do hardwarea jel ima neki kompletni test koji bi rekao što je? Ima li netko sličnog iskustva?

Isprike moderatoru ako sam promašio podforum, i hvala unaprijed svima koji mi imaju volje i znanja pomoći.
25.12.2016 | 11:30
Prebacit ćemo u forum Mac OS X jer ovaj problem sigurno nema veze s (3rd party) softverom.
Kernel Panic, osim ako se ne radi o hackintoshu (što nije tvoj slučaj) ili nekom jako loše podržanom 3rd party hardveru, gotovo uvijek znači hardverski problem. S obzirom na opis, nešto ti crkne kad se zagrije. Možda je problem trivijalan, možda ne rade ventilatori, možda je RAM, možda... Ali, ako se radi o novijem MBA, onda ti je zapravo svejedno jer skoro sve osim možda ventilatora i SSD-a znači zamjenu matične ploče.
Ako ti Apple Diagnostics (D kod startupa) ne javlja nikakav problem, to znači da se problem javi tek kad se nešto zagrije. Bez servisa nećeš moći dalje. Žao mi je.
25.12.2016 | 12:08
Hvala na brzom odgovoru.
Toga sam se i bojao. Ventilator je i meni prvi pao na pamet, no našao sam na imternetu "smcfancontrol", pojačao ventilator do kraja i eto, čujem ga. Dakle jedino što se može zamijeniti - radi.

Imam srećom AppleCare za njega.
Ispirike još jednom za krivi podforum, i sretan i blagoslovljen Božić.
25.12.2016 | 18:29
Pozdrav horvat,

Panic reporti su konzistentni u jednom:

Kernel Extensions in backtrace:
         com.apple.driver.AirPort.Brcm4360(842.21.65)[FA3F419E-85AE-34E6-9126-402A6624F794]@0xffffff7f99b93000->0xffffff7f99f50fff
            dependency: com.apple.driver.mDNSOffloadUserClient(1.0.1b5)[67E9FFEC-493E-3ECD-92CE-9D9DBB033500]@0xffffff7f99b14000
            dependency: com.apple.iokit.IO80211Family(640.36)[8F0D4ADA-4FB8-305C-BCE1-31C45A2CAC00]@0xffffff7f99b1b000
            dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.9)[2852ACFE-FD28-3C37-9B39-885201BB8D25]@0xffffff7f98abf000
            dependency: com.apple.iokit.IONetworkingFamily(3.2)[6777EB73-6474-3540-8CAB-B8A1C06D1CD9]@0xffffff7f99ae8000

Ljudskim riječima, uzrok rušenja je u AirPort (wireless) driveru, vjerojatno zbog hardverkog kvara na wifi adapteru. Posebno nezgodno jer je riješ o Airu. Za test pokušaj isključiti wifi, vrlo je vjerojatno da će to riješiti problem, ali servis ti ne gine. Čestitao bih ti Božić, ali u ovoj situaciji je malo nezgodno.
25.12.2016 | 18:47
Ne može nikad biti nezgodno nekom zaželjeti sreću i radost. Horvat.v, sretno ti bilo i veselo na Božić, neka si ti platio AppleCare, vidiš da je bilo pametno!
25.12.2016 | 20:36
Moze li se zamijeniti logicboard na nacin da umjesto sadasnjih npr. 4 GB bude 8 GB. Posto je sve integrisano na ploci. Znaci uzeti plocu sa vise memorije?

Znam da ima ploca istog serijskog broja ali razlicitog godista!
25.12.2016 | 23:17
Miro Spiro kaže:
Moze li se zamijeniti logicboard na nacin da umjesto sadasnjih npr. 4 GB bude 8 GB. Posto je sve integrisano na ploci. Znaci uzeti plocu sa vise memorije?

Znam da ima ploca istog serijskog broja ali razlicitog godista!

Valjda ovo zadnje misliš obratno...
ako se ne varam isto godište sigurno odgovara na šaraf, za različita godišta je upitno... iako je i to lako provjerit... ja ću isto na takav upgrade kad mi 4 bude malo
25.12.2016 | 23:54
Koliko sam vidio imas Mid 2012 MD231,MD232 logicboard i 2013 MD231 i MD232 plocu.

Serijski je isti za 2012-2013. Samo se mijenja godina. Serijski je u ovisnosti kvartala godine kada je napravljena. Ne znam da li moze isti serijski i razlicito godiste. Neki "navodi" kazu da ne prepoznaje stari SSD, mada su stavljali novi SSD na tu plocu.

Nalazio sam 2012- 2013 plocu sa dosta upita je li kompatibilna. Ova 2013- present govore da nije kompatibilna sa 2012.

Ja bih stavljao isti procesor i 8GB memorije zajedno sa 240 GB OWC Aurora SSD-om.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 8 sati
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

cariblanco, Ender, FiFi, jura22, Laki, rusty, Yonkis, Zoki, Anonimci (407)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO