TextEdit permission problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

TextEdit permission problem

03.10.2016 | 10:51
Pozdrav svima,

stavio sam temu u OSX jer mislim da se tiče OSa a problem se manifestira u radu sa spomenutom aplikacijom.
Možda ima veze sa local networkom (zaključujem to jer googlanje erora daje puno rezultata koji spominju network ... iako nisam našao baš opis mog problema). Dolje opisane aplikacije se jednako ponašaju na lokalnom drajvu, unutar i van usera, na externim drajvovima i networked drajvovima. Ovo također vrijedi i za moje računalo a i drugo računalo na mreži.
Počelo je sve skupa pred nekih par tjedana kada smo ekstenzivnije počeli razmjenjivati fajlove preko lokalne mreže i preko iClouda. Ranije smo za to koristili dropbox i nismo imali sličnih problema.
No možda je to i unrelated

Dakle:
Text Edit prilikom otvaranja bilo kojeg .txt fajla ili .doc fajla izbaci sljedecu poruku:
The document “document_name.txt” could not be opened. You don’t have permission.
To view or change permissions, select the item in the Finder and choose File > Get Info.

Govorimo o Admin accountu, koji ima dozvole za sve.
Cak i kada promjenim chmod na 777, i dalje se ne moze otvoriti.

Text Wrangler aplikacija npr otvara bez problema sve spomenute datoteke.
MS Word otvara sve .doc datoteke.

Hvala svima unaprijed
03.10.2016 | 12:16
TextEdit zapisuje nekog vraga u onaj ._ file koji čuva extended permissions, bilješke i spotlight comments. Ako TextWrangler bez frke otvara isti txt, vjerojatno je problem u tom skrivenom fileu koji se zove isto samo na početku ima točku i underscore. Ako je problem sa svakim takvim fileom, mrežni servis koji koristite ih ne prenosi dobro.
03.10.2016 | 15:21
TextEdit je govno. Spremi .rtf koji ne zna ispravno procitati. Ne zeli otvoriti drugi .rtf jer mu ne pase kodna stranica. Nema SaveAs, nefo duplicate pa Save!?!? Tko je tu lud?
Onaj iz Windowsa je zakon (na XP-u, za kasnije ne znam). Onaj na 10.6.8 je isto zakon. TextWrangler je odlican.
03.10.2016 | 20:19
slazem se za TextWrangler odlican....a na Win... Notepad ++
03.10.2016 | 20:23
Tnx smayoo, ali di je taj fajl?
prvi put cujem za to.

Mislim, jel to za svaki fajl po jedan s tim pocetkom?
jer ne otvara mi ni jedan fajl na bilo kojem drajvu, na desktopu ... mislim ne mogu ih sve pobrisati?!

tnx
03.10.2016 | 20:25
Bok zabac ... ako trebas Save as na texteditu samo treba drzati alt (option) i duplicate se pretvori u save as ...
I to nije problem tog programa nego novog (glupog) OSXa, pocevsi od mislim Yosemitea.
Tako je na na svim Appleovim programima ... npr i na previewu.
03.10.2016 | 21:26
To je točno, ali TextEdit *jest* govno od programa. Baš ono - žestoko govno. Kad nisam na svom Macu (na kojem koristim TextWrangler), onda si otvorim Terminal pa koristim nano editor ili vi kad me uhvati nostalgija.

ecvis17 kaže:
Tnx smayoo, ali di je taj fajl?
prvi put cujem za to.

U istom folderu u kojem ti je i onaj file kojeg želiš otvoriti, samo je skriven. Možeš ih vidjeti iz Terminala.

otvoriš terminal
utipkaš cd pa razmak (ne i enter)
odvučeš iz findera mišem folder kojeg želiš pregledati u terminal prozor
upiše ti se njegov puni path iza onog cd što si utipkao
lupiš enter
onda utipkaš komandu ls -al pa enter

Mislim, jel to za svaki fajl po jedan s tim pocetkom?
jer ne otvara mi ni jedan fajl na bilo kojem drajvu, na desktopu ... mislim ne mogu ih sve pobrisati?!

Da, za svaki file je po jedan. I da, ne možeš ih sve pobrisati. Ako ti svi prave problem, onda, kako sam ti napisao, mrežni servis kojeg koristiš ne prenosi ispravno te datoteke.

Ja bi na tvom mjestu odustao od TextEdita jer je zbilja go*no. TextWrangler ti je besplatan. U čemu je problem?
03.10.2016 | 23:16
Pa neznam, navika mi je da koristim textedit i za .doc i .rtf i .txt fajlove kao default.
Sad odjednom ne mogu ništa s njime otvoriti, pa pitam.

Wrangler dozivljavam vise kao editor za pisanje koda. Iako mi je jasno da me to ne spriječava da ga koristim kao .txt editor, nekako mi koncept editora za .txt i .doc u glavi pripada drugoj skupini programa, više za office namjene.

Ako nema druge, raditi cu sa wranglerom.

hvala
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BigMac, jura22, marioart, Riba, Anonimci (510)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.92 Seconds

Provided by iJoomla SEO