USB Disk, dvije pariticije, NTFS i OS Ext.Journ...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

USB Disk, dvije pariticije, NTFS i OS Ext.Journ...

31.03.2016 | 13:29
Pozdrav svima.

Dali je ikako moguce napraviti gore iz naslova navedeno? Trebao bih na usb disku koji ima na sebi dvija particije u NTFS jednu prebaciti u Mac OS Extended (Journaled) pariciju tako da bih na njoj mogao napraviti backup. Ostatak diska tj. drugu particiju nikako ne smijem brisati. Particija koju zelim formatirati je 130,00gb i to mi je dovoljno za backup.
Probao sam napraviti na ntfs particiji backup ali mi ne dozvoljava jer izbacije kako nije dobar oblik particije. OS X je El Capitan 10.11.4

Edit:

Preko Disk Utility mi nudi iskljucivo da formatira kompletan usb disk sto mi je neprihvatljivo a opet u Finderu vidi dvije particije kad dva zasebna izmijenjiva diska pa mi nije jasno zasto onda i ne da pojedinacno particionirati svaku particiju zasebno.

Dali postoji neki drugi utility sa kojim bih to mogao odraditi ?

Hvala puno i LP !
31.03.2016 | 14:28
Pretpostavljam da je to ovaj najnoviji Disk Utility za kretene? Ovaj iz os 11.11, jel...?
Jer u onom starom si s lijeva odabrao određenu particiju umjesto cijelog vanjskog diska i formatirao particiju bez frke.
Neki dan je netko postao link na upute kako vratiti normalni disk utility u 11.11. Pretraži malo forum.
31.03.2016 | 14:49
@smayoo kaj je to 11.11? meni je zadnji os 10.11

Na tom sugavom disk jutilitiju (novom), mozes kliknut sastrane na particiju na disku ali opcija Partition je grayed out, ne mozes kliknut na nju. Ono sto mozes probati i evo meni radi, imam HDD sa dvije particije, na jednoj drzim home folder i sve podatke a druga ima nekih 100-ak GB i sluzi za sve i svasta. Ako kliknes na particiju i onda kliknes na Erase trebao bi moci promijeniti naziv particije i format u kojem zelis da bude.
OS X mi ne da da recimo brisem ovu particiju na kojoj imam podatke i home folder (valjda zbog toga) ali sa ovom drugom mogu radit sta ocu bez da diram prvu particiju.

Probaj i ti pa vidi.
31.03.2016 | 15:09
Znaci disk je tj. obje particije su formatirane u NTFS-u kad odem u disk utility on ih ne vidi, sa lijeve strane se samo vidi disk ali ne i particije pa zato i nemam na sta drugo kliknuti vec samo na disk ali se onda ispod njega ne otvore i njegove particije ali ih zato sa desne strane vidi i tocno prikazuje koliko je koja velika. Tu naravno ne mogu na njih kliknuti.
Znaci vidi samo disk ali ne i njegove particije dok ih Fineder normalno vidi i mogu se uredjivati tj. na obje mogu stavljati file-ove a od opcija u disk utilityu imam samo od opcija koje nisu zasivljene ponudjeno ( First Aid, Erase i Info ) ...
Znaci iz El Capitano preko disk utilitya ne mogu pristupiti pojedinacnoj opciji particije i preformatiratu ju u drugi format partije.
Zato pitam dali postoji neki napredniji program s kojim bih to mogao napraviti jer ovaj novi DiskUtility je stvarno okrastljen do gotovo neupotrebljivosti.

Ili dok jos imam instalirane windowsw 10 dali nekako iz njih mogu tu particiju preformatirati u particiju koju trazim kako bih na nju mogao staviti backup ?

Hvala !
31.03.2016 | 15:58
Jesi probao Option (alt) pritisnuti i kliknuti na onu particiju ili na menu.
To pomaže kod nekih prograna gdje se dobiju napredne funkcije.
31.03.2016 | 21:26
energyman kaže:
@smayoo kaj je to 11.11? meni je zadnji os 10.11

Nenene... mi PRAVI Mac entuzijasti smo već na 12.12

(Naravno. Sorry. Hvala na ispravku.)

Dxdandy, ne pratim windows govnarije već godinama pa ne znam, ali nagađam da ovi najnoviji windowsi možda koriste neku novu partition shemu koja nije više MBR, a nije ni GUID pa je Mac Disk Utility ne kuži i zato ti ne nudi pristup pojedinoj particiji.

Googlam, ali vidim jedino da se spominje UEFI/GPT particijska shema u kontekstu Windowsa 10, a to bi trebalo biti isto ovo s Maca. Ne znam, jbg.

U nedostatku boljeg rješenja, ako baš nemaš šanse prekopirati važne podatke na neki drugi disk pa sve prepeglati od nule, spoji disk na windowse pa tamo preformatiraj drugu particiju na ExFat.
31.03.2016 | 21:39
Zadatak odradjen !!! jeeeeee

Na kraju sam sve napravio preko windows_10.
Znaci radi se USB disku koji ima dvije NTFS particije i jednu je trebalo prebaciti u HFS+ kako bih mogao na njoj napraviti backup sa Time Machine s time da drugu particiju ne diram.
Instalirao sam program Paragon NTFS-HFS Converter i preko njega u par klikova tocno odredjenu particiju prebacio u drugi format s naglaskom da je druga ostala netaknuta i ista kako je i bila prije i sada imam ono sto sam trazio.

Eto ako netko bude ikada trebao nesto slicno onda to moze izvesti jednostavno sa ovim programom.

www.paragon-software.com/technologies/co.../ntfs-hfs-converter/

Hvala svima na trudu i pomoci !!!
31.03.2016 | 21:56
Hvala na info!
01.04.2016 | 05:21
Treba u WIN 10 imati i PC. Ne svidja mi se.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 19 minuta
  • drpongrac23: Sutra macOS Tahoe!
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?