Trošak besplatne nadogradnje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Trošak besplatne nadogradnje

25.02.2016 | 20:01
Znatiželja - koliko vas zapravo košta svaki besplatni upgrade OS-a?

Nisam išao za tim do El Capitana (jer je uglavnom sav meni potreban softver radio ili bi dobio besplatan update), ali dotični mi je neplanirano izbio nekih 800 kn iz džepa jer su čak 4 programčića koja redovno koristim odlučila ne raditi baš na njemu i tako me natjerala u shopping. Konkretno: Default Folder X (upgrade licence), Paragon NTFS (upgrade licence), Little Snitch (nova licenca, jer je besplatni TCPBlock "umro") i MindNode 2 (nova licenca jer v1 ne nudi upgrade).
25.02.2016 | 20:17
Default folder je super softver koji sam godinama koristio na pre-OS X strojevima, sve dok nisam počeo profesionalno održavati Macove. Onda sam shvatio da je bolje naviknuti se na lošije, nego sto puta instalirati još i third-party util da bi sve na svakom Macu radilo onako kako sam navikao. NTFS zapisivanje izbjegavam, obično napravim exFAT volume ako mora ići na PC i to radi ok. Snitch mi ne treba, a za MindNode sam preglup. Tako da, sve u svemu, kod mene je nadogradnja zaista besplatna.
25.02.2016 | 20:19
Ja nadograđujem samo koliko moram. Imam točno kontra logiku. Za program koji mi treba, dižem OSX na verziju koju ovaj podržava.
Dignuo sam OSX na 10.10 jer sam kupio novi fotić koji nije podržan u PS6, u stvati ACR je tražio 10.10. Da nije toga, bio bi ostao na 10.6.8.
25.02.2016 | 20:25
AutoCAD, svaka nova verzija OS-a traži novu verziju AutoCAD-a. Dakle, svaki put po 5000 EUR. Pa ti vidi zašto sam i dalje na 10.8.5
25.02.2016 | 20:26
smayoo kaže:
AutoCAD, svaka nova verzija OS-a traži novu verziju AutoCAD-a. Dakle, svaki put po 5000 EUR. Pa ti vidi zašto sam i dalje na 10.8.5

Pa ne plačaš valjda ti nadogradnje?
25.02.2016 | 20:51
Sad više ni nemaš tu opciju, nego samo tromjesečni ili godišnji najam. Pederi čak ne daju ni mjesečni najam.
Ali slažu se kockice. Ako sve bude po planu, do ovog ljeta mi AutoCAD više neće ni trebati. Alternativni alati postaju dovoljno dobri.
25.02.2016 | 23:33
@dpasaric: Nisam siguran da razumijem logiku - osobno si se odrekao "boljeg" (Default Folder) ne zato što košta (a to je tema) nego zato da ga ne bi morao "sto puta instalirati" drugima? NTFS bih i ja rado izbjegao, ali nemam tu opciju pa mogu birati između build-in kemije (s kojom sam imao konkretnih problema) i Paragona (s kojim, da pokucam, nisam nikad imao problema).

@zabac: Ne bih rekao da imaš kontra logiku, čini se da imamo istu - i ja nadograđujem samo kad moram. Upgrade ova 4 alata je posljedica, a ne uzrok selidbe na Capitana.

@smayoo: O kojem AutoCAD-u pričamo? Koliko vidim, Autodeskova cijena godišnje licence je $1.680, a mjesečne $210. Postoji neka verzija koja košta ovu cifru koju si naveo i još pritom ne dozvoljava mjesečnu licencu?

Kako god, dobro za vas - mene je Capitan zaskočio, a vjerujem da će cjenovna politika nabrojenih alata postati raširenija (nije da korisnici imaju puno izbora) pa se unaprijed "veselim" troškovima sljedeće besplatne nadogradnje OS-a.
26.02.2016 | 06:52
Korisnici budu pribjegli alternativnim izvorima programa.
Ja kad trebam NTFS, to mogu nadva nacina (i oba su glupa). WDTV i disk na njega, kabelom na router i na MAC ili umjesto WDTV-a imam jedan stari prijenosnik s WIN XP.
26.02.2016 | 07:51
Djipi kaže:
@smayoo: O kojem AutoCAD-u pričamo? Koliko vidim, Autodeskova cijena godišnje licence je $1.680, a mjesečne $210. Postoji neka verzija koja košta ovu cifru koju si naveo i još pritom ne dozvoljava mjesečnu licencu?

Cijene AutoCADa u Hrvatskoj je ona koju odredi Recro. Nije nigdje ni blizu ovih koje si naveo. 12.843,60 kn godišnje ili 5.775,00 kn kvartalno. Vlasnici trajnih licenci od ranije dobiju neki beznačajan popust (cca 10%) na najam od godinu i više dana.

A najsmješnije od svega je da se trogodišnji najam naplaćuje kao jednogodišnji puta tri.
26.02.2016 | 07:52
5000€ koje sam spomenuo ranije je nekadašnja puna cijena trajne licence koja se više ne može kupiti.
26.02.2016 | 10:16
smayoo kaže:
Sad više ni nemaš tu opciju, nego samo tromjesečni ili godišnji najam. Pederi čak ne daju ni mjesečni najam.
Ali slažu se kockice. Ako sve bude po planu, do ovog ljeta mi AutoCAD više neće ni trebati. Alternativni alati postaju dovoljno dobri.

Može neki Hint??

Hvala
26.02.2016 | 10:58
Moze općenito, ali ja ne znam da li su tvoje potrebe i način korištenja autocad-a iste kao moje.
Načelno, probaj DraftSight i Qcad.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 11 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

dpasaric, Ender, m@xym, Riba, rusty, zoranowsky, Anonimci (481)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO