Trošak besplatne nadogradnje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Trošak besplatne nadogradnje

25.02.2016 | 20:01
Znatiželja - koliko vas zapravo košta svaki besplatni upgrade OS-a?

Nisam išao za tim do El Capitana (jer je uglavnom sav meni potreban softver radio ili bi dobio besplatan update), ali dotični mi je neplanirano izbio nekih 800 kn iz džepa jer su čak 4 programčića koja redovno koristim odlučila ne raditi baš na njemu i tako me natjerala u shopping. Konkretno: Default Folder X (upgrade licence), Paragon NTFS (upgrade licence), Little Snitch (nova licenca, jer je besplatni TCPBlock "umro") i MindNode 2 (nova licenca jer v1 ne nudi upgrade).
25.02.2016 | 20:17
Default folder je super softver koji sam godinama koristio na pre-OS X strojevima, sve dok nisam počeo profesionalno održavati Macove. Onda sam shvatio da je bolje naviknuti se na lošije, nego sto puta instalirati još i third-party util da bi sve na svakom Macu radilo onako kako sam navikao. NTFS zapisivanje izbjegavam, obično napravim exFAT volume ako mora ići na PC i to radi ok. Snitch mi ne treba, a za MindNode sam preglup. Tako da, sve u svemu, kod mene je nadogradnja zaista besplatna.
25.02.2016 | 20:19
Ja nadograđujem samo koliko moram. Imam točno kontra logiku. Za program koji mi treba, dižem OSX na verziju koju ovaj podržava.
Dignuo sam OSX na 10.10 jer sam kupio novi fotić koji nije podržan u PS6, u stvati ACR je tražio 10.10. Da nije toga, bio bi ostao na 10.6.8.
25.02.2016 | 20:25
AutoCAD, svaka nova verzija OS-a traži novu verziju AutoCAD-a. Dakle, svaki put po 5000 EUR. Pa ti vidi zašto sam i dalje na 10.8.5
25.02.2016 | 20:26
smayoo kaže:
AutoCAD, svaka nova verzija OS-a traži novu verziju AutoCAD-a. Dakle, svaki put po 5000 EUR. Pa ti vidi zašto sam i dalje na 10.8.5

Pa ne plačaš valjda ti nadogradnje?
25.02.2016 | 20:51
Sad više ni nemaš tu opciju, nego samo tromjesečni ili godišnji najam. Pederi čak ne daju ni mjesečni najam.
Ali slažu se kockice. Ako sve bude po planu, do ovog ljeta mi AutoCAD više neće ni trebati. Alternativni alati postaju dovoljno dobri.
25.02.2016 | 23:33
@dpasaric: Nisam siguran da razumijem logiku - osobno si se odrekao "boljeg" (Default Folder) ne zato što košta (a to je tema) nego zato da ga ne bi morao "sto puta instalirati" drugima? NTFS bih i ja rado izbjegao, ali nemam tu opciju pa mogu birati između build-in kemije (s kojom sam imao konkretnih problema) i Paragona (s kojim, da pokucam, nisam nikad imao problema).

@zabac: Ne bih rekao da imaš kontra logiku, čini se da imamo istu - i ja nadograđujem samo kad moram. Upgrade ova 4 alata je posljedica, a ne uzrok selidbe na Capitana.

@smayoo: O kojem AutoCAD-u pričamo? Koliko vidim, Autodeskova cijena godišnje licence je $1.680, a mjesečne $210. Postoji neka verzija koja košta ovu cifru koju si naveo i još pritom ne dozvoljava mjesečnu licencu?

Kako god, dobro za vas - mene je Capitan zaskočio, a vjerujem da će cjenovna politika nabrojenih alata postati raširenija (nije da korisnici imaju puno izbora) pa se unaprijed "veselim" troškovima sljedeće besplatne nadogradnje OS-a.
26.02.2016 | 06:52
Korisnici budu pribjegli alternativnim izvorima programa.
Ja kad trebam NTFS, to mogu nadva nacina (i oba su glupa). WDTV i disk na njega, kabelom na router i na MAC ili umjesto WDTV-a imam jedan stari prijenosnik s WIN XP.
26.02.2016 | 07:51
Djipi kaže:
@smayoo: O kojem AutoCAD-u pričamo? Koliko vidim, Autodeskova cijena godišnje licence je $1.680, a mjesečne $210. Postoji neka verzija koja košta ovu cifru koju si naveo i još pritom ne dozvoljava mjesečnu licencu?

Cijene AutoCADa u Hrvatskoj je ona koju odredi Recro. Nije nigdje ni blizu ovih koje si naveo. 12.843,60 kn godišnje ili 5.775,00 kn kvartalno. Vlasnici trajnih licenci od ranije dobiju neki beznačajan popust (cca 10%) na najam od godinu i više dana.

A najsmješnije od svega je da se trogodišnji najam naplaćuje kao jednogodišnji puta tri.
26.02.2016 | 07:52
5000€ koje sam spomenuo ranije je nekadašnja puna cijena trajne licence koja se više ne može kupiti.
26.02.2016 | 10:16
smayoo kaže:
Sad više ni nemaš tu opciju, nego samo tromjesečni ili godišnji najam. Pederi čak ne daju ni mjesečni najam.
Ali slažu se kockice. Ako sve bude po planu, do ovog ljeta mi AutoCAD više neće ni trebati. Alternativni alati postaju dovoljno dobri.

Može neki Hint??

Hvala
26.02.2016 | 10:58
Moze općenito, ali ja ne znam da li su tvoje potrebe i način korištenja autocad-a iste kao moje.
Načelno, probaj DraftSight i Qcad.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 42 minuta
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.
  • Riba: Samo ga upises ali mislim da ju neki znakovi zbune.
  • Air: Kako u vikalicu ubaciti link?
  • smayoo: @Yonkis - meni je to sve poisključivano, uvijek i oduvijek. Jedino imam uključeno da stavlja točku kad lupim dva razmaka i da automatski stavlja veliko slovo iza točke.
  • rusty: First 50 knjiga shipped!
  • Yonkis: Da li i vama iOS tipkovnica krivo ispravlja riječi a zanimljiv mi je ovaj primjer [link]
  • ZoPaj: iPhone Book i iPhone Book Neo
  • Yonkis: Preklopni iPhone, bit će kad tad, samo kako će se zvati? [link]
  • Yonkis: Apple prvih 50 godina [link]
  • Bertone: MA pusti ga, cendra bez veze, da mu je bilo bitno probudio bi se u pet :D
  • Djuro genijalac: A jbg, sori

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.94 Seconds

Provided by iJoomla SEO