10.10 Yosemite
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

10.10 Yosemite

04.06.2014 | 11:12
Hmm, izgleda da sam ovdje debelo u manjini, ali nove ikone i izbor fonta mi se čak na prvu sviđaju. Sve je nekako ispeglanije i čišće. Barem po onim screenshotovima koje sam vidio.
Doduše, što se njihovog dizajna tiče, još od sustava 9, kad sam se počeo družiti s Macom, ne mogu reći da me ijedno sučelje posebno razočaralo.

Naravno, na stranu dizajn, nadam se da će se u pozadini sve vrtiti stabilno i bez bugova.
  • Air
  • Posjetitelj
04.06.2014 | 11:46
smayoo kaže:
Nisi čitao ranije komentare? Ako nisi profesionalni dizajner, ne smiješ stavljati kritiku na dizajn (općenito, pa tako ni Appleov). To smiju samo profesionalni dizajneri. Mi, obični šupci, ne smijemo.

Isto tako, kad odeš u restoran pa ti donesu nešto što ne valja, ako nisi profesionalni kuhar, ne smiješ kritizirati hranu. Lijepo budi kuš, pojedi, plati i prošeći.

Nema potrebe inače za takvim riječima, pogotovo ovdije, nikog nisam imao namjeru omalovažiti i mislim da to nisam učinio.

Svi imaju slobodu kritizirati to je jasno. Isto tako, ta kritika mora imati zdrave argumente. Svakom kritikom iznosimo (onima koj znaju) svoje znanje ili neznanje.
Sviđa mi se ili nesviđa ili ružno je nisu nikakvi argumenti.
Mnogi će se sjetiti one poslovice: Kada nešto više znaš, tek tada shvaćaš koliko malo znaš. To vrijedi svakodnevno i svakog trenutka.
Primjerice:
Osobno živim od tog "dizajna". Moram priznati nešto i znam , ali mi ne pada napamet analizirati i kritizirati uratke Sir Ive-a jer gledajući njegove uratke (apple-a) shvaćam koliko ne znam. Da se razumijemo to nije nikakav stava ala: ja sam sljepi sljedbenik Appla pa mi je to kontra "vjere" .
Ali često vidim kako se ljudi drvljem i kamenjem bacaju, naravno bez ikakvih stručnih argumenata na njegove radove (igrom slučaja ovdje pričamo sam o njemu, ali mislim općenito).
Stoga pnavljam:
Reći o nečemu: sviđa mi se, ne sviđa mi se, volim više ovako ili onako, a kamoli ružno je nije kritički osvrt nego osobni doživljaj.
Reći o nečemo: zbog toga i toga ovo je trebalo biti određeno ovako ili pak zbog toga i toga ovo nije trabalo biti baš ovako je kritika.
Mislim da sam sad bio jasan svima iz svih struka koji imalo nešto znaju.

Drugi, element u priči od dizajnu applovi proizvoda, u ovom slučaju operaativnog sistema su svi zadatci koje su imali u Applu priliko početka izrade. Kada njih uvrstimo u "jednadđbu" tada to postaje penjenje na Mount Everest....
04.06.2014 | 12:14
Eh...sad je i to postala filozofija..sto bi covjek trebao argumentirati o tome ako mu se nesto svidja ili ne..
  • Air
  • Posjetitelj
04.06.2014 | 12:47
serafin kaže:
Eh...sad je i to postala filozofija..sto bi covjek trebao argumentirati o tome ako mu se nesto svidja ili ne..

to nisam rekao niti nigdje ne piše, baš obrnuto sam i napisao:)))
Ali sviđa mi se ili ne sviđa nije kritika.
a bilo je rječ o kritici;-)
04.06.2014 | 13:03
bem ti miša.. južina ponovno udara
04.06.2014 | 13:41
Haha, istina, i žena mi se baš žali.....
04.06.2014 | 13:45
Air kaže:
serafin kaže:

to nisam rekao niti nigdje ne piše, baš obrnuto sam i napisao:)))
Ali sviđa mi se ili ne sviđa nije kritika.
a bilo je rječ o kritici;-)

Čuj, deder ti odluči koji ti je stav o tome pa...
Naime, ljudi su to i pisali (ne sviđa mi se, ružno je, itd.), a ti si krenuo elaborirati kako je to djetinjasto, kako su oni laici i amateri, itd.

Ja se, naravno, slažem s tobom da je kritika nešto iza čega stoje argumenti, a ostalo je subjektivan doživljaj. I slažem se s tobom da laik ne zna sve što zna profesionalac. Ali tko te je tjerao da tu struku odabereš? Dizajn je, kao i kuhanje (namjerno sam odabrao tu paralelu) nešto o čemu svatko, kao konzument, ima mišljenje, i to s pravom. Što je mene, kao korisnika, briga što si ti, kao dizajner, imao objektivne probleme i ograničenja pa si bio prisiljen na neke kompromise? Meni je taj proizvod ružan i točka. Pa da ga je Leonardo da Vinci dizajnirao, a ne neki tamo Ive.

Mogao si biti inženjer elektrotehnike pa nikad ne bi slušao laike kako komentiraju da si loše te žice razvukao i tome slično...
04.06.2014 | 16:38
Prijavih se na public betu pa kad bude doba, malo ću pisat doživljaje
04.06.2014 | 16:58
Instalirah, font u finderu; loše, kanta za smeće; očaj, ikone u doku; loše, radi stabilno i glatko, xtrafinder radi, little snitch ne radi, pri prvom pokretanju itunes traži update no i nakon update-a ima stare(ljepše) kružiće za upravljanje prozorom, instaliram dictation da isprobam(croatian)...
04.06.2014 | 18:34
malo sam se igrao na kompu od frenda, i meni je vizualno po gustu. ali isto tako ne vidim bas tako dramaticne promjene da vam budem iskren.
po komentarima sam ocekivao da cu vidjeti nesto divlje sto ce mi probiti oci na prvi pogled
ovo sa dark modeom je super, a dock mi je pregledniji "plosnat" bez onih odsjaja, i sjajnih lampica za aktivne aplikacije. ono prije mi je bilo previse usminkano. ali kao sto rekoh, to je u domeni osobnog pa necu generalizirati. svakom po svom gustu, za sad imam srece da je po mom.

ono sto me brine je da mu je osjetno usporio komp, MBP 2011.
sad, dali ce to biti bolje vremenom, nadajmo se, ali sumnjam. jednostavno postalo je pravilo da malo starije masine ne treba dizati na novije verzija OS X-a. kao i sa iOS uredjajima.

dictation jako dobro radi, nisam neke duge tekstove udarao, ali par recenica koje bi izdiktirao ulovio je bez greske, pa cak i nezaobilazne psovke. isto vrijedi i za iOS8. od svih novotarija ovo mi je mozda i najbolja stvar. pisanje poruka i mailova u autu od kada nema fizickih tipkovnica je harakiri. ovo ce biti super.
04.06.2014 | 19:11
evo me na yosemite-u, sa eksternog(jako sporog) hard diska. pa nemogu prosuditi brzinu. na prvu mi se svida. kasnije ako uhvatim vremena se poigrat javim dojmove
  • Air
  • Posjetitelj
04.06.2014 | 21:39
[quote="smayoo" post=129250]Air kaže:

Dizajn je, kao i kuhanje (namjerno sam odabrao tu paralelu) nešto o čemu svatko, kao konzument, ima mišljenje, i to s pravom.

closed case
05.06.2014 | 03:17
Nisam znao niti ocekivao da cemo dobiti Dictation na hrvatskom. To vijest me stvarno odusevila.

Nadam se da ce lijepo raditi u praksi, iako je realno ocekivati stucavice (imajuci u vidu specificnosti naseg jezika). Treba posebna edicija iPhone za ljude sa otoka

Od ovoga ce profitirati puno i gradjani susjednih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora) koliko god se svi trudili da dokazuju da su ti jezici sustinski razliciti

Pregledao sam slike sucelja, nisam probao uzivo, i meni nije ruzno. Pljuvali su svi OS 7 (jao grozno, fuj, pu-pu, kaka), danas to niko niti ne primjecuje. Na svako sucelje se naviknes za par dana, i to je to...
05.06.2014 | 08:02
Upravo tako, sjecam se kad sam vidio sedmicu reakcija je bila ajme, hmm, hmm, no s vremenom vidis smisao tog pristupa i cistoce dizajna.

drlovric kaže:

Pregledao sam slike sucelja, nisam probao uzivo, i meni nije ruzno. Pljuvali su svi OS 7 (jao grozno, fuj, pu-pu, kaka), danas to niko niti ne primjecuje. Na svako sucelje se naviknes za par dana, i to je to...
05.06.2014 | 08:21
ova mogucnost iskljucivanja transparencije je meni odlica(u accesability meniju je), ali izgleda kao da je prijasnje samo poplegano. naviknut cemo se
05.06.2014 | 12:25
drlovric kaže:
Nisam znao niti ocekivao da cemo dobiti Dictation na hrvatskom. To vijest me stvarno odusevila.
...

napokon, još da Siri proradi na hrvatskom...

...sanjam o hrvatskoj home automation varijanti;
Ružo (Siri/Končar plugin) stavi prat veš, okreni mi na tekmu i vidi jel se pivo ohladilo, da se ne dižem bez veze...!
05.06.2014 | 12:29
U jbte ode ti daleko, pa ne bi se onda niko ni zenio
05.06.2014 | 13:57
drlovric kaže:
U jbte ode ti daleko, pa ne bi se onda niko ni zenio

Siri.
Zamjenite staru verziju novom, bez ugovorene obveze (v.2 ne kvoca, kontrola glasnoće)
05.06.2014 | 14:01
Što mislite hoće li i Siri na jesen progovoriti na Hrvatskome? Budući da će raditi diktiranje. Već su prije par godina snimali u HR naša narječja i govor...
05.06.2014 | 15:01
A mozda ne na jesen ali uskoro bi mogla, valjda. Jer ak je voice recognition dio zavrsen i diktacija, onda mozda to integriraju uskoro sa Siri.
05.06.2014 | 15:45
ma ja samo cekam da mogu napokon reci hey siri, wake me up at 6:30(ili kada bec moram biti budan)

najgore mi je navecer se dizat i namjestat alarm... #firstworldproblems.
05.06.2014 | 23:25
Jadan, užas.
05.06.2014 | 23:55
Ljudi, ovo je stabilno i osjetno brže od Mavericksa! Čak i na mojem MBP Late 2008 s 5,400 rpm HDDom (SSD dolazi uskoro).
Kod Safarija se najviše primijeti to ubrzanje, a i sve ostale aplikacije koje sam stigao isprobati reagiraju malo življe. Third-party apps nisam još stigao instalirati...

Meni je izgled OK. Ne mogu naći onaj Dark Mode . Novi font mi je super, jedino me bode ona plava boja za mape u Finderu...

OP: Yosemite mi je na zasebnoj particiji internog diska.
06.06.2014 | 09:09
Zasto meni kad zelim da skinem beta verziju kaze da ce me obavijestiti kad 10.10 beta bude dostupna za download.
06.06.2014 | 09:16
Nema nigdje za staviti u full screen. Ili preko view, ili preko tipkovnice. haha

settings ikona mi je preruzna, pdf problem(na retini barem) jos nije popravljen...

cini mi se da je malo usporenost ali to je do usba(premjestio sam image sa eksternog na usb 2.0, ako se domognem usb3.0 vjerojatno ce bolje raditi)
06.06.2014 | 09:33
Sir Oliver kaže:
Zasto meni kad zelim da skinem beta verziju kaze da ce me obavijestiti kad 10.10 beta bude dostupna za download.

Zato jer nisi registrirani developer.
06.06.2014 | 09:34
stefanjos kaže:
Nema nigdje za staviti u full screen. Ili preko view, ili preko tipkovnice. haha

Mislim da je sada zeleni kružić za full screen, barem bi tako trebalo biti, s obzirom da je ovo prva beta možda još nisu implementirali tu funkciju.
06.06.2014 | 09:38
Ja se strpim do jeseni kad izađe puna verzija.
06.06.2014 | 10:25
Renzo kaže:
stefanjos kaže:

Mislim da je sada zeleni kružić za full screen, barem bi tako trebalo biti, s obzirom da je ovo prva beta možda još nisu implementirali tu funkciju.

istina, zeleni kruzic je sada za fullscreen, ali mi je kadkada vise pasala prosla kombinacija iz mavericksa i prije...
06.06.2014 | 17:23
Ekipa, kako se u Mailu dođe do onog Mark Up?
Ja to nikako da ubodem...
Ili to još nije, kao i onaj Dark Mode, za sada inkorporirano u ovu prvu Betu?

PS: Recording u Messages mi je super
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 4 minuta
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.
  • Air: Fakat imaš teških osobnih problema
  • Air: Protiv "cara" se ne smije ništa pisati?
  • Air: Smetati osobno?
  • Air: i zašto si obrisao ovaj moj tekst is te teme?
  • Air: u temi kafanska laprdanja
  • Air: @dpasaric Samostalno, ničim izazvan optužio si Djuru za nešto. Djuro ti je odgovorio. Budi čovjek, pa kada si "zagrizao" odgovori čovjeku na njegovu cijelu obranu. - stavku po stavku.
  • Air: Skrećeš TEMUsa svojih LOŠIH djela na svoja DOBRA djela (koja nitko ne spori).;)
  • dpasaric: Propast su lijenost i jalovo lamentiranje. Tko je vrijedan i radi neće propasti.
  • dpasaric: Jabučnjak je do svoje punoljetnosti davao odličnu pomoć svakome tko je došao i bez vaših političkih prepucavanja.
  • dpasaric: Vaša hipoteze su potpuno promašene! :) Ono kao "super je imati stalno aktivnu crnu kroniku jer će onda puno ljudi to čitati, pa će ti koji to čitaju pomagati drugima." Bez brige, tko treba pomoć dobit će je i bez crne kronike.
  • Air: Represija i samovolja su isključivo put u propast

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.56 Seconds

Provided by iJoomla SEO