Reinstalacije OS, dali je potrebna i kako se radi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Reinstalacije OS, dali je potrebna i kako se radi

11.05.2014 | 19:29
Da, izgubit ćeš sve podatke jer, zbog sveg tog s*anja koje si natrpao, moraš napraviti clean install. Ako imaš važne podatke, spremi na neki vanjski HDD ili zaprži na DVD, ili što već.

To je relativno star komp. Originalni DVD koji si dobio s njim je OS 10.5.6. Ali, s obzirom da sada imaš gore 10.9, zaključujem da si u nekom času kupio i instalirao 10.6.

Uzmi dakle 10.6 retail DVD, ubaci u optički drive, resetiraj komp i kod buđenja (prije nego se čuje akord) drži ALT tipku (ŽIČANA TIPKOVNICA!! s bežičnom možda neće raditi). Pojavit će ti se ikona hard diska i optičkog medija. Dvoklik na optički medij. Kad se pokrene instalacija, odaberi clean install.

Nakon što ti se instalira 10.6, moraš napraviti update na 10.6.8. Onda dalje možeš iz app store povući 10.9, itd.

Ili, ako imaš 10.9 skinut i prebačen na USB stick, možeš i direktno instalirati 10.9. Ako nemaš to od prije, nemoj sad raditi. S obzirom da ti je komp naseljen tko zna čime, moguće je da bi i ta instalacija bila kompromitirana. Ili to napravi na nekom drugom Macu.

Kad se sve završi, ponovno preko app store skini i instaliraj aplikacije koje si kupio i imao instalirane. Pretpostavka je, jasno, da nisi zaboravio svoj apple ID i pripadajući password (koji nije nužno isti kao ovaj od korisničkog accounta).
11.05.2014 | 19:30
Pa ako imaš nešto korisno bilo bi svakako poželjno da to napraviš (slike, audio, video...) ostalo ćeš reinstalirati naknadno.
11.05.2014 | 19:33
ok, ekipa sada znam šta mi je činiti , a i više ne činiti

Hvala Vam puno na vremenu u savjetima
11.05.2014 | 19:37
Nadalje, ako do sad nisi tako radio, na svaki korisnički account s administratorskim ovlastima, *OBAVEZNO* stavi password te u budućnosti, prije utipkavanja passworda uključi mozak. Jer Mac te ne pita password bez veze. Svaki put kad te pita pass, to je zato što radi nešto što utječe na OS i ima potencijalno štetne posljedice.

I ne meći više MacKeeper, antiviruse i slična sr... To su najgori virusi koji za Mac uopće postoje.

I čitaj pažljivo što piše u nekom alertu prije nego klikaš na OK, Next, itd. jer inače ćeš za čas ponovno instalirati OS iznova.

11.05.2014 | 19:45
da vidiš nisam to znao, ali ako nakon 7 godina korištenja maca sada ovo trebam raditi prvi put

hvala puno na savjetima
17.05.2014 | 15:35
Pozdrav ekipa,

Sada mi je prijatelj bio kod mene i riješio moj problem sa prozorima koji iskaću... Ipak netrebam reinstalirati cijeli kompjuter...

Dajem Vam link pa možda nekome pomogne ako bude imao isti problem kao i ja

discussions.apple.com/thread/6094980?tstart=0

pozdrav
17.05.2014 | 16:31
Super. I dalje stoje moji savjeti u vezi passworda. Za razliku od Windowsa, na Macu ti se virus ne može naseliti osim ako ga sam ne pustiš (utipkavanjem passworda). Dakle, kad te neka instalacija pita za password, stani i dobro razmisli prije nego ga uneseš.
24.09.2014 | 11:43
evo ja sam još jedna koji se navukao na "besplatne filmove" (kako izdresirati zmaja 2) crtani za klinca, isti problem sa reklamama i sve ono što nosi nepromišljenost...
No eto zahvaljući ovom forumu ,mislim da sam riješio problem ( ostale poslijedice brisanja,ako ih ima javim kasnije hahhaha) za sad sve radi kako bi trebalo..valjda
puno hvala svima

ismar008 kaže:
Pozdrav ekipa,

Sada mi je prijatelj bio kod mene i riješio moj problem sa prozorima koji iskaću... Ipak netrebam reinstalirati cijeli kompjuter...

Dajem Vam link pa možda nekome pomogne ako bude imao isti problem kao i ja

discussions.apple.com/thread/6094980?tstart=0

pozdrav
24.09.2014 | 13:17
ismar008 kaže:
Više neću gldat filmove for free 100%

Obećaj!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 53 minuta
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!