Pozdrav svim jabučnjacima
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav svim jabučnjacima

23.08.2012 | 13:11
Evo, doslo je i moje vrijeme. Nakon puno godina sanjanja o Macu konacno sam postao novi vlasnik MBP-a. Uzalud sam gubio dane i noci ne bi svoja bivsa racunala pretvorio u Hackintosh. Naravno bez uspjeha. Vise mjeseci sam skupljao informacije o OS-u, na cijelom netu a ponajviše sam gutao članke sa ovog foruma, da budem koliko-toliko spreman. Evo vec par dana se navikavam na potpuno drugaciji pristup racunalu sto uspjesno, sto manje uspjesno.
No medjutim kad sve skupa zbrojim ovo je jedan veliki preporod u odnosu na Billove prozore u kojima sam mogu reci power user, nakon skoro 30 godina aktivnog koristenja. Naravno znam da ce proteci puno vremena da dostignem znanje u OS-u kakvo zelim.

Evo neki dan sam imao veliki problem koji mi je promtno i svesrdno rjesio jedan clan ovog foruma. Ovim putem mu se zahvaljujem.

Toliko za sada, nadam se da cu vremenom ovdje postati aktivan i moci cu isto davati savjete.

Pozdrav clanovima i ostalima!!!
23.08.2012 | 13:39
Dobro došao! U međuvremenu, ne ustručavaj se pitati.
23.08.2012 | 14:17
Dobro dosao
23.08.2012 | 14:35
Dobro došao.
Iz čiste radoznalosti, zašto nakon 30 god. prelaziš na novi OS?
23.08.2012 | 14:36
th_20121.gif
23.08.2012 | 14:44
Renzo kaže:
Dobro došao.
Iz čiste radoznalosti, zašto nakon 30 god. prelaziš na novi OS?

Najprije nije bilo volje, pa je bilo volje, ali nije bilo para.... I tako godine idu.
23.08.2012 | 14:58
30 godina - to je od ranih 80-ih. Hoćeš reći da u tvom životu nije bilo ni Apple ][, ni Commodorea 64, ni Spectruma, ni Amstrada, ni MSX-a, ni Atarija, ni Amige, ništa, ništa, ništa, nego direkt IBM PC, DOS, C:\Đ, HIMEM, CONFIG.SYS, itd...?

Ajoj, čemernog li života... ;)
23.08.2012 | 15:23
dobro dosao
23.08.2012 | 15:47
Dobrodošao na jabučnjak!
23.08.2012 | 15:58
welcome
23.08.2012 | 16:12
Another one (PC user) bites the dust

Živio ti nama i dobro došao
23.08.2012 | 21:41
to znaći 386-ica i 486-ica i MS DOS, Penđeri pa OSX? Super, dobro mam došao Kolumbo.
23.08.2012 | 23:24
Zar nije ranih 80-tih bio Intel 8088 i 8086 sa koprocesorom 8087 i famozni MSDOS neke sitnije verzije, a nastavak je bio sa 80286, pa onda '85 386DX, a 486DX je izašao krajem 80-tih
23.08.2012 | 23:57
Bio je IBM PC, sa 8088 pa 8086. Onda je bio IBM PC XT, sa 80186. To je bio onaj frajerski, s dvije 5,25" flopice pa si u A:Đ imao DOS, a u B:Đ si mogao turiti npr. Lotus 123, pa nisi morao mijenjati diskete svaki čas (jer su tada HDD imali samo žešći bogatuni i jače firme). Onda je bio IBM PC AT, sa 80286 i legendarnim "turbo" switchem (10 ili 20 MHz clock). I Gatesovom izjavom "640 kB should be enough for everyone" (DOS 3.30). To su bile osamdesete. Tek se ranih devedesetih pojaviše 386 (SX, DX), pa 486 (SX i DX) srednjih devedesetih...

Ali sjećam se da je još 486 DX na 66 MHz kanta bila smiješno inferiorna Atariju ST iz 1987. koji je s 1 MB RAM i flopicom od 720 kB, bez harda, ganjao grafički OS, CAD, WYSIWYG tekst procesor, igrice, ma sve živo, brate, bolje, glatkije i življe. To su tada bile stvarno totalne kante...
  • User
  • Posjetitelj
23.08.2012 | 23:57
Živio!
24.08.2012 | 02:28
Dobrodošao!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 minute
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.66 Seconds

Provided by iJoomla SEO