Projekt: Frankenpod Classic (5th)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Projekt: Frankenpod Classic (5th)

31.05.2025 | 18:22
iMac je složen, pa je došlo vrijeme za novi projekt.

Modernizacija iPod Classica.

Za projekt su izabrana dva komada 5th Gen iPod Classic s 30GB diskom.

Ukratko:

1. HDD van - microSD kartice unutra
(stavio 2x128 GB)
Mislim da više od toga nije potrebno. Ovaj model podrzava maksimalno 20000 pjesama, a u planu je gore držati lossless muziku.
Adapter prima 4 komada, pa se uvijek lako doda još.

2. Originalna 580 mAh van - 2000 mAh unutra

3. Kompletna zamjena starog, izgrebanog i pohabanog kućišta

Adapter i kartice su stigle, spojeno, testirano i radi/svira.
Čeka se baterija i kućište pa ide finalizacija projekta.

Jel ikome tako nešto zanimljivo? 5. generacija je popularna među audiofilima zbog Wolfson DAC-a. Hi-Res audio playeri su sve popularniji, a ovo nije daleko.

Cijena cijelog procesa je oko 250€ da se svi dijelovi zamijene novima. Naravno, unutra je uključen donor
31.05.2025 | 18:26
Da li je taj već prikazivao "album covere"?
31.05.2025 | 18:32
drpongrac23 kaže:
Da li je taj već prikazivao "album covere"?

Da, to je tzv. iPod Video. Prikazuje covere, a može prikazivati i video i fotke.
  • Ender
  • Posjetitelj
31.05.2025 | 18:35
super!
vrlo zanimljivo ta ploca sa vise SD kartica.
gde si nasao bateriju? - ovo me posebno interesuje.

ja sam u moj prvi iPod stavio plocicu sa CF karticom od 32 GB.
drugi iPod - 'U2 special edition' jos nisam otvarao.
31.05.2025 | 18:52
Ender kaže:
super!
vrlo zanimljivo ta ploca sa vise SD kartica.
gde si nasao bateriju? - ovo me posebno interesuje.

ja sam u moj prvi iPod stavio plocicu sa CF karticom od 32 GB.
drugi iPod - 'U2 special edition' jos nisam otvarao.

Baterija ima posvuda, ali baš posvuda. Ebay, Aliexpress, Amazon.
Od originalnog kapaciteta, do većeg kapaciteta u istim dimenzijama, pa do različitih veličina, oblika i debljina. Mislim da je 3800 mAh najveći kapacitet, ali ovisi o adapteru i leđima (debela ili tanka).
Adapteri isto. Ima i brdo, primaju CF, SATA, M.2, SD, 2xSD, microSD i 4xmicro SD.
MicroSD troši najmanje struje pa sam išao s tim. S 2000 mAh baterijom, trebao bi imati oko 40h sviranja.

Po onome što sam dosad istražio, 3800 i 3000 su fake kapaciteti, a veličinom su kao cijela leđa pa ne želim forsirati to unutra i riskirati probijanje baterije.

Kućišta su najveći problem. Teško je prepoznati kvalitetu preko slike. Naručio sam dva različita pa ćemo vidjeti.
31.05.2025 | 19:38
Odličan projekt!
16.06.2025 | 15:47
Nakon nešto peripetija s dijelovima i vremenom kojem treba baterijama da stignu…imam dva složena

Prozirni s 256 GB i crveno-crni s 512 GB. Oba s 2000 mAh baterijama.

Ako nekog zanima, mogu složiti svakakve kombinacije boja i kapaciteta na 5. generaciji. Od 128GB do 2TB.

Stiže mi uskoro jedan 7. generacije koji je poprilično zeznut za rastavljanje, ali idem probati da vidim kako će to proći.
16.06.2025 | 18:36
Imaš moj naklon i kapu do poda!
16.06.2025 | 20:19
Haha, ovo je super! To mi je fora u klasi moj iMac G4 s pola terebajta SSD-om za iTunese!
16.06.2025 | 22:00
1v@n kaže:
Ako nekog zanima, mogu složiti svakakve kombinacije boja i kapaciteta na 5. generaciji. Od 128GB do 2TB.

Koliko bi kostao finalizirani, cca ?
16.06.2025 | 23:35
ZeljkoB kaže:
1v@n kaže:

Koliko bi kostao finalizirani, cca ?

Oko 150€ dijelovi (kućište, baterija, adapter, 512GB kartica)
+ od 60-100 £ za poluispravan 5. gen. iPod (mrtva baterija ili disk).
+ alat i vrijeme

300€ u nekom najgorem slučaju
Otprilike koliko je novi koštao u dućanu.
17.06.2025 | 08:23
Zanimljiv projekt ali sta onda radite sa ovim playerima?

Jedino mi pada na pamet ako neko vec ima kvalitetan zvucnik sa tim konektorom.

Ili mozda u autu?

Tu glazbu trebas skupljati ili piratizirati, azurirati, organizirati, sinkronizirati.

Ja sam neki dan nasao u stanu Shuffle (onaj najmanji kvadratni) i ne znam sta da radim s njim.

Nikakvu svrhu nema. Na kraju cu ga baciti :/
17.06.2025 | 10:39
Mi u kuhinji na zidu imamo mehanički zidni sat na utege koji je najmanje 150 godina star. Stajao je kod punca i punice godinama na zidu, pokvaren, onda ga je ugledao tamo punac mog bratića, osposobio ga je djelomično (sat radi, zvono koje tuče na svaki sat proklizava zupčanik pa smo skinuli uteg) i sad već više od 20 godina radi kod nas. Ne pokazuje točno vrijeme, žuri nekih 5-6 minuta na 24h, ali mi ga, eto, navijemo svako jutro i puštamo da radi, i svakog gosta upozoravamo da on nije tu da pokazuje točno vrijeme.

Zapravo isto nema nikakvu svrhu, ali ga nećemo baciti.
17.06.2025 | 11:55
drlovric kaže:

Ili mozda u autu?

Tu glazbu trebas skupljati ili piratizirati, azurirati, organizirati, sinkronizirati.

Ja sam neki dan nasao u stanu Shuffle (onaj najmanji kvadratni) i ne znam sta da radim s njim.

Jedan u autu, drugi doma spojen na zvučnike

Plaćam Deezer koji ima mogućnost streama u FLAC formatu. Skinem (siva zona, ali ionako plaćam), prebacim u ALAC, prebacim na iPod i imam sve nadohvat ruke.

Već mi je lagano dosta “hey siri, play” a i algoritam koji te aplikacije imaju za random puštanje muzike mi ne paše.

Kupujem auto s vrhunskim zvukom, pa zašto ne imati u autu izvor koji može ga nahraniti
17.06.2025 | 12:19
1v@n kaže:
drlovric kaže:

Ili mozda u autu?

Jedan u autu, drugi doma spojen na zvučnike

Plaćam Deezer koji ima mogućnost streama u FLAC formatu. Skinem (siva zona, ali ionako plaćam), prebacim u ALAC, prebacim na iPod i imam sve nadohvat ruke.

Već mi je lagano dosta “hey siri, play” a i algoritam koji te aplikacije imaju za random puštanje muzike mi ne paše.

Kupujem auto s vrhunskim zvukom, pa zašto ne imati u autu izvor koji može ga nahraniti

kako se u voznji koristi? ima neka opcija preko Music app i CarPlaya ili se mora uzeti u ruku i cackati?
17.06.2025 | 12:25
[quote="1v@n" post=231926]drlovric kaže:
Skinem (siva zona, ali ionako plaćam), prebacim u ALAC, prebacim na iPod i imam sve nadohvat ruke.

Nije siva zona, siva zona je ono što ja radim, ripanje sa vinila i CD-a, originala naravno, a koje sam nabavio na razno raznim mjestima. Preuzimanje glazbe sa glazbenih servisa i skidanje DRM zaštite zadire duboko u piratluk.

No dobro, svatko ima svoje veselje. Za mene ulogu igra samo i isključivo rip sa ORIGINALA - trenutno imam preko 13.000 albuma, većinom elektronska glazba. Ni Apple, ni Deezer, ni Sptify nemaju ono što ja imam
17.06.2025 | 14:33
Meni je ljepota streaming servisa sto cujem glazbu koju nikada ne bih cuo, niti za koju bi cuo. Da bi uopce nahranio svoj iPod (kupio tu glazbu ili ukrao) moram znati da to nesto postoji

Tako da rado placam YT Premum, dobijem glazbeni servis u sklopu pretplate. To mi je za domacu glazbu.

Spotify imam Duo, radi kcerke, tamo mi je moja omiljena elektronska glazba. Pa ovisno o stanju uma, biram i aplikaciju

Za selfhosted Audio knjige sam kupio aplikaciju Bound. Odlicno radi posao.

deadpan.io/bound/
17.06.2025 | 15:51
Ma sve 5 Dragane, evo, imam i ja Apple Music pretplatu, čisto informacije radi zbog noviteta, ali i kad se skupi društvo, pa fešte, razne prigode i slavlja... Znaš kako je onda, svatko bi htio nešto, a ja to eto, baš nemam. Ali na Apple music uglavnom ima sve za šire mase, pa onda napravim, ili radim uživo playlistu i miksam za okupljene.

Jedina je zamjerka na Apple Music je ta da preko AirPlay i bluetooth veze ne radi Crossfade playback, znači nema "pretapanja" pjesama, bar malo da bude ugođaj DJ seta.
17.06.2025 | 16:47
marioart kaže:

kako se u voznji koristi? ima neka opcija preko Music app i CarPlaya ili se mora uzeti u ruku i cackati?

Spojiš ga kabelom na USB priključak auta i više manje svaki auto koji ima USB bi morao prepoznati iPod kao izvor i onda sve dalje radiš kroz volan. iPod ne dopušta nikakav input na svoje tipke dok je spojen.
Tako je barem kod auta koji kupujem, za sve ostalo moraš probati i vidjeti kako je riješeno.
Možeš ga spojiti i na AUX od auta kabelom na 3.5mm port od slušalica, ali gubiš na kvaliteti zvuka i moraš ručno petljati po iPodu.

5. generacija iPoda je specifična jer ima Wolfson DAC, tako da ga neki kvalitetniji zvučnici koji imaju 30 pin port i DAC u sebi ne podržavaju. Najbolji primjer je Bowers & Wilkins Zeppelin Air.

drpongrac23 kaže:

Nije siva zona, siva zona je ono što ja radim, ripanje sa vinila i CD-a, originala naravno, a koje sam nabavio na razno raznim mjestima. Preuzimanje glazbe sa glazbenih servisa i skidanje DRM zaštite zadire duboko u piratluk.

No dobro, svatko ima svoje veselje. Za mene ulogu igra samo i isključivo rip sa ORIGINALA - trenutno imam preko 13.000 albuma, većinom elektronska glazba. Ni Apple, ni Deezer, ni Sptify nemaju ono što ja imam

Zabranjeno je umnožavanje i reproduciranje uživo (što i piše na medijima) a Deezer ionako kroz aplikaciju nudi da spremim lossless file lokalno, što i radim. Bonus je što su svi tagovi i slike albuma već posloženi pa imam samo drag&drop u iTunes. Nema nikakvog skidanja DRM zaštite. Siva zona je jedino u tome što vadim fileove s jednog uređaja i stavljam na drugi.

Uglavnom, pred zakonom smo sigurni, dok je god za osobnu uporabu.
17.06.2025 | 16:59
Točno. Nema nijedne odredbe zakona vezane uz autorska prava koja bi branila korisniku bilo kojeg autorskog dijela da načini proizvoljan broj kopija za vlastitu uporabu. Smiješ si napraviti fotokopiju knjige, ali je ne smiješ prodati, niti pokloniti nekom. Isto tako vrijedi i za glazbu, i za film, itd.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 16 minuta
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.
  • Air: Fakat imaš teških osobnih problema
  • Air: Protiv "cara" se ne smije ništa pisati?
  • Air: Smetati osobno?
  • Air: i zašto si obrisao ovaj moj tekst is te teme?
  • Air: u temi kafanska laprdanja
  • Air: @dpasaric Samostalno, ničim izazvan optužio si Djuru za nešto. Djuro ti je odgovorio. Budi čovjek, pa kada si "zagrizao" odgovori čovjeku na njegovu cijelu obranu. - stavku po stavku.
  • Air: Skrećeš TEMUsa svojih LOŠIH djela na svoja DOBRA djela (koja nitko ne spori).;)
  • dpasaric: Propast su lijenost i jalovo lamentiranje. Tko je vrijedan i radi neće propasti.
  • dpasaric: Jabučnjak je do svoje punoljetnosti davao odličnu pomoć svakome tko je došao i bez vaših političkih prepucavanja.
  • dpasaric: Vaša hipoteze su potpuno promašene! :) Ono kao "super je imati stalno aktivnu crnu kroniku jer će onda puno ljudi to čitati, pa će ti koji to čitaju pomagati drugima." Bez brige, tko treba pomoć dobit će je i bez crne kronike.
  • Air: Represija i samovolja su isključivo put u propast
  • drlovric: Represija i samovolja nikada nije rjesenje.
  • drlovric: Plenkovic je porucivao Hrvatima kome nije dobro neka ide u DE. Bis bald. A danas drzava daje pare povratnicima jer kapital su ljudi. Ako nas KGB sve rastjera odavdje, ovaj forum ce sam sebi biti svrha :)
  • Air: Mislim da je uvreda za članove jabučnjaka koji su aktivni u političkim temama na jabučnjaku uspoređivati ih sa ekipom koja “troši” takve teme na drugim portalima. Iako smo svakodnevno na forumu neke od tih politički tema nemaju upisa po nekoliko dana. To znači da ekipa nije “ovisna” o tome da non-stop nešto serucka nego se upisuje kad netko nešto ima.
  • Air: Na osnovu ovoga dolazimo da je vrijednost ovog foruma u ljudima koji su svakodnevno aktivni na forumu, a to je uz pomoći ovih političkih tema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.50 Seconds

Provided by iJoomla SEO