automatski sa wifi na mobilni internet
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

automatski sa wifi na mobilni internet

10.12.2024 | 15:09
čuo sam da ima trik da kad sam doma na wifi čim se maknem iz dosega se može uključiti moj mobilni internet i kad se vratim ponovo ide na wifi bez podešavanja ručno
10.12.2024 | 15:51
Kakav trik? Pa to tako normalno radi. Drži uključen mobilni internet i wifi cijelo vrijeme. Čim si u dosegu poznate wifi mreže, iPhone se koristi wifi mrežom, a ne mobilnim internetom. Jedino ako si mislio na voice pozive preko wifi? To ti mora podržavati tvoj operater.
10.12.2024 | 17:37
Da, to se radi u aplikaciji Shortcuts pod odjeljkom Automation. To imam podešeno. Jedini drawback je što svaki put kad se to desi dobiješ na ekranu notifikaciju koja stoji dok je ne swipeaš u lijevo. Nije problem ako ne napuštaš WiFi 10x u danu

Ako želiš mogu ti objasniti kako tj evo kako.

Ideš na plus u gornjem desnom kutu te nakon toga pronađi odjeljak WiFi.
Potom odabereš Network (svoju WiFi mrežu) i onda radiš uvjet kada se iPhone spoji na nju, što da napravi.
Gore desno ideš na Next.
Onda odabereš Set Cellular Data i podesiš na Off. I stisneš Done (gore desno u kutu).
To si sad napravio da kada se spoji na tvoj WiFi da isključi Data.
I sad napraviš novi Automation, sve ispočetka ali ovaj put za "Network Left" tj kada napustiš WiFi da se upali natrag Data.
Meni to radi super i možeš podesiti za više mreža na koje se spajaš (posao, birc, prijatelji..).
Isto tako u Automation možeš podesiti da iPhone pošalje sam sebi poruku da se napunio na neki određeni postotak (npr ako želiš da ne puni iznad 80% kao što novi mobiteli imaju tu foru) i da ga skineš sa punjača.
Preporučam ti Reddit i subreddit r/Shortcuts i da vidiš što ekipa sve kompilira old.reddit.com/r/shortcuts/comments/1grz...u_cant_live_without/
10.12.2024 | 17:49
Ako nije tlaka, može objašnjenje zašto vam je to potrebno? Mislim - zašto ne držite mobilne podatke stalno uključene jer se ionako ne koriste kad ste u dosegu wifi?
10.12.2024 | 18:11
Evo, ja čitam i baš sam htio pitati ovo što smayoo pita. Pa kad je iP u dosegu (i na) wifi mreži, ionako neće koristiti cellular data.
11.12.2024 | 09:38
Meni to treba (ok, nije da mi treba TREBA) ali mi često puca WiFi veza i onda mi mobitel prepozna kada WiFi štucne. Pa sakupljam slučajeve kad se to desi pa da podastrem operateru. (to je priča za sebe).

A opet, i kad nije spojen na operatera, taj procesor koji je odgovoran za data promet/vezu, on radi i povremeno provjerava gdje i koja je kvalitaeta veze u pitanju (pinga sa vrijeme na vrijeme i pokazuje one stupiće signala), a ako korisnik ima lošu recepciju tj signal onda se još više muči i napreže da dohvati baznu stanicu i samim time nešto više troši bateriju, pa čak i kad je spojen na WiFi.
Totalnim isključivanjem Data procesora zasigurno može smanjiti potrošnju baterije. Neki se brinu oko (potrošnje) baterije, neki ne.
11.12.2024 | 18:55
Yonkis kaže:
Meni to treba (ok, nije da mi treba TREBA) ali mi često puca WiFi veza i onda mi mobitel prepozna kada WiFi štucne. Pa sakupljam slučajeve kad se to desi pa da podastrem operateru. (to je priča za sebe).

A opet, i kad nije spojen na operatera, taj procesor koji je odgovoran za data promet/vezu, on radi i povremeno provjerava gdje i koja je kvalitaeta veze u pitanju (pinga sa vrijeme na vrijeme i pokazuje one stupiće signala), a ako korisnik ima lošu recepciju tj signal onda se još više muči i napreže da dohvati baznu stanicu i samim time nešto više troši bateriju, pa čak i kad je spojen na WiFi.
Totalnim isključivanjem Data procesora zasigurno može smanjiti potrošnju baterije. Neki se brinu oko (potrošnje) baterije, neki ne.

Hvala svima na odgovorima, puno hvala
11.12.2024 | 21:38
Yonkis kaže:

OK, razumijem motiv, ali ako to isključiš, isključio si se i za dolazne voice pozive i klasične SMS poruke. Nekom je to možda prihvatljivo, ali opet bi trebali ljudi biti svjesni što rade.
11.12.2024 | 22:36
Pozivi i SMS dolaze bez obzira na (Cellular) Data on/off. Oni su dio mreže (operatera) a ne “datae” tj 4G/5G/LTE.
12.12.2024 | 10:16
To ovisi o operateru i baznoj stanici ako si na 3G, ali od 4G nadalje sam prilično siguran da nema više posebnih transpondera ni kanala za voice i SMS komunikaciju. Sve ide preko cellular data. Jesi li baš aktivno probao isključiti cellular data i onda se nazvati li pokušati poslati SMS?
12.12.2024 | 12:35
smayoo kaže:
Jesi li baš aktivno probao isključiti cellular data i onda se nazvati li pokušati poslati SMS?

Da, baš sam isprobao i radi. SMS nisam ali pozivi prolaze.
12.12.2024 | 12:38
Aj dobro. To onda znači da iPhone samo softverski onemogući data promet koji nema veze s govornim pozivima. Ali nema tu onda nikakve štednje baterije o kojoj pričaš jer on i dalje cijelo vrijeme priča s baznom stanicom i održava podatkovnu vezu, radi glasovnih poziva i SMS signalizacije.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 43 minuta
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jmirakul, Riba, smayoo, Anonimci (828)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.95 Seconds

Provided by iJoomla SEO