Backup iPhone na iCloud i Synology NAS
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Backup iPhone na iCloud i Synology NAS

16.05.2024 | 14:34
Prije par dan mi iCloud javlja da nema mjesta, i da je 200GB postalo nedovoljno.

Nadogradio sam na 2TB paket, jer je to naredni korak i shvatim jutros da koristim 230GB. A placam 2000. Pa se osjecam malo poglupo

Vise od pola toga je otislo na backup samih uredjaja, 3 iPhone i iPad.

Razmisljam da te iCloud backupe prebacim na Synology NAS ako je izvodivo. To ionako sluzi samo za restore i emergency recovery.

Mogu li te backupe uredjaja ugasiti na iCloud i hoce li normalno se nastaviti sinkati sve ostalo (podaci, aplikacije, mailovi i sl.)?

Hvala puno!
16.05.2024 | 19:47
Nitko ništa pa da ubacim bar neku ideju.

Tom iCloudu ne vjerujem ama baš niti malo. Apple izgleda ne zna pravilno baratati s podacima. To sam zaključio još prije oho-ho godina kad sam kupio prvi iPod i primjetio da neke pjesme ne dolaze na iPod kod svakog drugog syncanja.

Znači, u iTunesima kažem koje albume/pjesme želim na iPod i sad recimo Blondie - The Curse of Blondie od 14 pjesama na iPod ode samo 13. Napravim sync ponovo - mora ići i neka promjena s dodavanjem ili brisanjem drugih pjesama - i onda je svih 14 pjesama gore, ali nakon par dana kad opet dodam neki album onda opet ovaj Blondie ima 13 pjesama. I tako naizmjenično a pitanje je koliko još drugih albuma je imalo taj problem.

Zatim sam počeo raditi iPhone aplikacije pa sam naletio na CoreData, to je kao neki library, standardni dio kod programiranja za iPhone i to je bilo jako mušićavo, pogotovo kad se rade izmjene na strukturi baze a izmjene se non stop rade i ta migracija sa stare na novu verziju je bila malo krhka.

Onda iTunes/iPhoto library gdje ljudi izgube masu slika ili muzike jer su radili update verzija iPhoto / iTunes. Nekako si mislim da Apple definitivno ne vodi svoj billing/accounting na svojoj tehnologiji već sigurno koristi nešto tuđe. Ne mogu zamisliti da ne bi svako malo neka narudžba bila zametena u vjetru.

Zatim TimeMachine. Skoro svakom se desilo da to radi i onda jednostavno prestane, najčešće bez da kaže točan uzrok ili izvor problema već jednostavno backup prestaje u jednom trenutku i ako čovjek pažljivije pogleda, datum zadnje kopije nije današnji nego neki od ranije.

Ili brisanje velikih foldera na NAS diskovima. Pustiš brisanje i nakon par minuta javi da je neki file in use. Naravno da nije već se Finder malo smota, valjda želi pobrisati folder prije nego što ga je ispraznio do kraja. Onda ponovim brisanje smeća pa opet radi par minuta pa je opet neki file in use. Zadnjih nekoliko godina niti ne pokušavam iz Findera već uvijek Terminal pa "rm" komanda iako kod nje moram jako, jako paziti što radim.

Tako da na iCloud mi ide samo osnovni backup telefona, postavke, notes, kontakti i kalendar. Naravno da imam masu duplikata u adresaru. Pravi backup radim na komp i ako imam sreće onda to prebacim na vanjski disk, ako ne onda moram trpiti veliki backup file na disku jer kod kopiranja na vanjski dobijem poruku da neki opskurni file Z.xyz već postoji na disku i tu sve stane. Pretpostavljam da je to zato što je vanjski disk HFS Plus ne APFS pa nešto zeza kod kopiranja linkova / shortcuta.

Nekad u starijim sistemima je funkcioniralo da možeš napraviti shortcut na folder na vanjskom disku i ubaciti ga u ~/Library/Application Support/MobileSync/ i nazvati ga backup umjesto ovog backup foldera koji je unutra i iTunesi bi tamo radili backup koji bi tako automatski išao na vanjski disk. Više ne radi, javi mi neku grešku, vjerojatno je opet problem što vanjski nije APFS, ako budem imao živaca probat ću ponovo s drugim diskom.

Meni je smiješno da sad telefoni imaju disk kao i Macovi. Uzmeš 256 iPhone i onda uzmeš neki Mac koji ima isto toliko i Apple i dalje inzistira da se backup telefona radi na interni disk. Zašto ne postoji TimeMachine za iPhone pa da mogu na neki NAS? Možda za 5 godina kad EU prokljuvi da je to zato što žele prodavati iCloud pa ih natjera da nešto naprave po tom pitanju.
16.05.2024 | 19:56
I meni TimeMachine redovito puca. Radi na Synology par mjeseci i odjednom neke greske. Pogubi se pa moram ispocetka.

Onda sam uzeo eksterni disk i spojio u eksterni monitor (spojen TB kabelom na Mac), ali je veza stalno pucala. Odmounta se.

Sada drzim eksterni disk u ladici i stekam ga jednom tjedno da odradi svoje. Tako je manja sansa da ce nesto uprskati, ali to naravno znatno reducira samu svrhu imanja TM

Uz Google Workspace account sam dobio Google Drive i mogu 100% reci da je svjetlosnu godinu ispred iClouda, po svim mjerljivim parametrima.

Ali eto, iz nekog morbidnog razloga ja i dalje zelim da koristim sve od Apple, iako je evidentno da stvari ne rade kako bi trebale.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 20 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.87 Seconds

Provided by iJoomla SEO