Ne može se uključiti Apple Carplay
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ne može se uključiti Apple Carplay

26.07.2019 | 23:58
Elem, iPhone 7plus sa iOS 12.3.1, Subaru XV. Bluetooth handsfree funkcije rade super, kao takve.
Tvornički ugrađeni MM sustav automobila podržava Apple Carplay, direktno ga se može i pozvati, ali ga se ne može aktivirati, čak ni kad je iPhone spojen na auto ligthning-usb kabelom.

U telefonu pod Settings/General uopće NEMA Apple Carplay opcije Trebala bi biti odmah ispod Airdrop i Handoff, ali nema je. Po netu čitam da su ljudi imali sličan problem koji su riješili tako što su uključili Siri. To je valjda bilo na starijim iOSovima jer na ovom uopće ni ne vidim da postoji opcija da se Siri nešto uključuje ili isključuje, samo da se aktivira na ovaj ili onaj način, što je kod mene uključeno.

Kad spojim sinov 5S (iOS 12.3.1 također) ili 6S od supruge (ne znam koji iOS), Apple Car Play se pokrene sam od sebe.

Je li imao netko takvu situaciju?
27.07.2019 | 02:05
Nisam imao takvih problema, pa ti ne mogu puno pomoći, ali ovo što kažeš da nemaš CarPlay opciju u Settings-ima, je vrlo indikativno i upućuje na to da je uzrok problema u samom iPhone-u, a jedno od mogućih riješenja je, ne baš popularna, reinstalacija OS-a.

Nije mi jasno što ti znači ono: "Tvornički ugrađeni MM sustav automobila podržava Apple Carplay, direktno ga se može i pozvati, ali ga se ne može aktivirati, čak ni kad je iPhone spojen na auto ligthning-usb kabelom."

Koliko ja znam, CarPlay sustav radi uglavnom preko kabela, izuzetak su jedino najnoviji modeli (mislim da Clarion i Pioneer imaju takve) zasebnih uređaja, koji se naknadno mogu ugraditi u automobil.

Meni bežično (preko BT-a) rade samo telefonski pozivi i (odnedavno) SMS poruke, i to radi savršeno, telefon se spoji odmah nakon pokretanja automobila, a CarPlay samo kada je iPhone spojem kabelom u USB, i tada radi sve automatski (pritiskom na fizičku tipku za navigaciju dobijem CarPlay iOS ekran, jer nemam ugrađenu tvorničku navigaciju u sam auto-radio).

Više se i ne sjećam kako sam 'upogonio' sam CarPlay, ali znam da sam ga aktivirao bez problema, praktično odmah nakon preuzimanja vozila (već sam bio skinuo par navigacija koje podržavaju CarPlay) i sve je proradilo iz prve (telefonski pozivi, navigacija, muzika...).

Za početak, probaj rebootati iPhone ako već nisi, a ako to ne ide, a ne nađeš ništa svrsishodno na netu, ne gine ti reinstalacija OS-a.
27.07.2019 | 09:57
Možda možeš provjeriti pod settings screen time restrictions. Ako su uključeni probaj ih isključiti. I siri bi trebao biti aktivan.
EDIT:
Probao kod sebe i ovisno o tome jesu li restrictions uključene ili isključene, Carlpay se pojavljuje u izborniki.
27.07.2019 | 09:58
Imao sam isti problem prije par mjeseci. Da, treba uključiti Siri jer bez toga ne ide, ali nakon googlanja ispalo je da sam trebao resetirati network settingse i nakon toga je proradilo.
28.07.2019 | 00:31
Evo, ovako...
Prvo, WTF znači "uključiti Siri". Kako se to uopće Siri uključuje ili isključuje u iOS 12? Ali nije u tome bio problem.

Carplay je trebalo dozvoliti. Nemam pojma zašto nije bio dozvoljen kod mene, ali nije bio. Dakle (molim nekog tko koristi iPhone na engleskom da napiše kako se koja stavka zove na engleskom):

Postavke
Vrijeme uporabe zaslona
Ograničenje sadržaja i privatnost
utipkati PIN (4 znamenkasti za vrijeme uporabe zaslona)
Dozvoljene aplikacije
U prvoj grupi su izlistane osnovne stock aplikacije (Mail, Safari, FaceTime, Kamera, Siri i Diktat, Wallet, AirDrop, CarPlay) i kod mene su sve bile dozvoljene osim CarPlay.

Uglavnom, kad sam to uključio, pojavila se opcija CarPlay pod Postavke/Općenito.

m@xym kaže:
Nije mi jasno što ti znači ono: "Tvornički ugrađeni MM sustav automobila podržava Apple Carplay, direktno ga se može i pozvati, ali ga se ne može aktivirati, čak ni kad je iPhone spojen na auto ligthning-usb kabelom."

To znači da pomoću tipaka MM sustava možeš pozvati Apple Carplay, ali ranije to nije radilo jer telefon nije dozvoljavao.

Koliko ja znam, CarPlay sustav radi uglavnom preko kabela, izuzetak su jedino najnoviji modeli (mislim da Clarion i Pioneer imaju takve) zasebnih uređaja, koji se naknadno mogu ugraditi u automobil.

To nisam bio siguran dok ga nisam upogonio preko kabela. Dakle, da, i kod mene Carplay radi samo preko kabela.

Meni bežično (preko BT-a) rade samo telefonski pozivi i (odnedavno) SMS poruke

E, daj reci kako ti rade poruke? Meni (osim preko carplay) ne rade, iako MM sustav auta nudi tu mogućnost općenito.
28.07.2019 | 02:03
Siri se uključuje tako da dugo držiš pritisnutu tipku “Home”, ili jednostavno izgovoriš “Hey Siri”.
28.07.2019 | 11:01
Ne, nije riječ o tome. To su dvije opcije koje možeš uključiti ili isključiti (kao načine pozivanja Siri), ali u iOS12 više nema mogućnosti isključiti ili uključiti Siri kompletno (da se uopće može pozvati).
28.07.2019 | 11:51
smayoo kaže:
Evo, ovako...
Prvo, WTF znači "uključiti Siri". Kako se to uopće Siri uključuje ili isključuje u iOS 12? Ali nije u tome bio problem.

Carplay je trebalo dozvoliti. Nemam pojma zašto nije bio dozvoljen kod mene, ali nije bio. Dakle (molim nekog tko koristi iPhone na engleskom da napiše kako se koja stavka zove na engleskom):

Postavke
Vrijeme uporabe zaslona
Dozvoljene aplikacije
U prvoj grupi su izlistane osnovne stock aplikacije (Mail, Safari, FaceTime, Kamera, Siri i Diktat, Wallet, AirDrop, CarPlay) i kod mene su sve bile dozvoljene osim CarPlay.

Uglavnom, kad sam to uključio, pojavila se opcija CarPlay pod Postavke/Općenito.

m@xym kaže:

To znači da pomoću tipaka MM sustava možeš pozvati Apple Carplay, ali ranije to nije radilo jer telefon nije dozvoljavao.

To nisam bio siguran dok ga nisam upogonio preko kabela. Dakle, da, i kod mene Carplay radi samo preko kabela.

E, daj reci kako ti rade poruke? Meni (osim preko carplay) ne rade, iako MM sustav auta nudi tu mogućnost općenito.

Poruke, barem meni, rade automatski preko BT-a, nisam ništa dodatno podešavao. Mislim da to ovisi o softveru automobila, a ne iPhonea. Iako, za svaki slučaj provjeri u postavkama softvera automobila je li dozvoljeno primanje poruka za spojeni uređaj. Pretpostavljam da je path Bluetooth->iPhone->Postavke. Tu bi trebao imati mogućnost omogućavanja pojedinih stavki uređaja, odnosno dozvole korištenja. Isto tako, na iPhoneu pod General->Bluetooth->TvojAuto uključi opciju “Show notifications” i po želji “Sync Contacts”.

Mala digresija vezana uz sinhronizaciju kontakata i prikazivanje imena pozivatelja preko Bluetooth funkcije automobila. Mene je izludio, jer je prikazivao samo neka imena, a za ostale samo broj, dok nisam skužio da je problem u tome ako neki od mojih kontakata iz iPhonea ima pridruženu fotografiju...
28.07.2019 | 14:32
smayoo kaže:
Evo, ovako...

Postavke
Vrijeme uporabe zaslona
Dozvoljene aplikacije

m@xym kaže:

Traženi prijevod na engleski:

Settings
Screen Time
Content & Privacy Restrictions
Allowed Apps

A što se tiče SMS-ova, to radi dosta čudno.
Naime, kada pritisnem tipku sa četiri kvadratića, kojom inače dobijem iOS ekran na infotainment sustavu kada je iPhone spojen kabelom i aktiviran je CarPlay (dakle ekvivalent MM tipki na tvom Subaru-u), u slučaju kada iPhone nije spojen kabelom, nego samo preko BT-a, dobijem ikonice SMS i Fotografije, koju god da odaberem, dobijem prazan ekran, ali...
Jučer kad sam parkirao automobil, i nešto čeprkao po ekranu auto-radia, dobio sam SMS poruku od žene, i ona se pojavila na ekranu.

Danas sam malo istraživao i skontao da tamo mogu vidjeti samo one SMS poruke koje sam dobio za vrijeme korištenja automobila (drugih SMS poruka, koje su na mobitelu nema, niti ima SMS poruka koje sam prethodno vidio na ekranu radio uređaja u automobilu).
Na primljenu poruku se može (točnije, trebalo bi se moći) odogovoriti samo prethodno utipkanom tzv. brzom porukom, ali kod mene ni to ne radi, jer mi javlja grešku sa BT konekcijom kod slanja (nisam istraživao jer me primanje i slanje SMS-ova u vožnji baš i ne interesira), moguće da je neki problem sa ovlastima na iPhone-u.

SkipperRi kaže:

Mala digresija vezana uz sinhronizaciju kontakata i prikazivanje imena pozivatelja preko Bluetooth funkcije automobila. Mene je izludio, jer je prikazivao samo neka imena, a za ostale samo broj, dok nisam skužio da je problem u tome ako neki od mojih kontakata iz iPhonea ima pridruženu fotografiju...

Kad si već spomenuo tu 'pikanteriju', i ja sam imao sličan (ili možda isti) slučaj.
Doduše, kod mene je stvari bila u tome da nisam mogao vidjeti samo jedan kontakt (i to, baš k'o za vraga, od moje gospođe), dok su svi ostali kontakti bili uredno vidljivi. Neki od njih i sa slikom.
Uglavnom, probao sam sve i svašta (odspajanje BT, brisanje profila, ponovno dodavanje, update na zadnji iOS) i ništa nije pomoglo, dok nisam napravio novi kontakt, sa istim brojem, ali bez slike, i onda sam malo detaljnije pogledao samu fotografiju.
Ispalo je da je fotografija u nekoj nebuloznoj rezoluciji (ne sjećam se sad više točno, ali nekih par tisuća pixela po vertikali i horizontali), a najčudnije od svega je to da je fotografija napravljena prije skoro deset godina sa iPhone-om 3GS, i skinuta na iPhone 8 plus kada sam ga kupio prije godinu dana, sa iClouda.
Kako je 3 MP fotografija promijenila rezoluciju nemam pojma, osim ako je nisam otvarao na nekoj OSX VM koje sam pravio u međuvremenu, pa je snimio u nekoj Super Fine Quality.

Uglavnom, kad sam svojoj ljepšoj polovici dodijelio 'frešku' fotografiju snimljenu iPhone-om 8 Plus, njezin kontakt se uredno pojavio na ekranu "infotainment" sustava u autu.
28.07.2019 | 15:05
I kod mene SMS-ovi funkcioniraju na isti način. Sustav automobila bilježi samo poruke pristigle dok je telefon spojen. Može ih pročitati, glasovno, mogu čak i odgovoriti na njih, ali ne vidim niti jednu drugu poruku koja je pohranjena u telefonu.

Što se tiče kontakata, moguće da je problem u rezoluciji, no meni se nije dalo zamarati s tim, jer ionako nisam ljubitelj toga da mi fotke pozivatelja iskaču po zaslonu. Zato sam na iCloud-u jednostavno pobrisao sve fotke i od tada sve radi savršeno...
28.07.2019 | 18:08
Hvala na idejama, javim se kad ih probam!
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 12 minuta
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

big_mac, Damirst, miso, Riba, tino1, Anonimci (355)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.07 Seconds

Provided by iJoomla SEO