iPhone nije isti?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone nije isti?

14.09.2014 | 11:32
I tako bi mogli u nedogled...

en.wikipedia.org/wiki/List_of_LTE_networks#Europe

T-Hrvatski Telekom Croatia 800 20 FDD Jan 2013 [392]
T-Hrvatski Telekom Croatia 1800 3 FDD Mar 2012 [393][392]
Vipnet Croatia 1800 3 FDD Mar 2012

Dakle, T-mobile ima 800 MHz LTE mjestimično u ruralnim područjima. U gradskim područjima oba operatera imaju samo 1800.

iPhone 5 model za američko tržište nije podržavao band 20 (800 MHz) pa u tom slučaju, dakle, LTE ne bi radio u ruralnom području ako je korisnik na T-mobile mreži, a iP5 je kupljen u USA. Koliko gledam, 5S i 6 modeli svi podržavaju i band 3, i band 20 pa to znači da bi LTE trebao raditi uvijek i svuda.
14.09.2014 | 15:06
Pricam ja, ali necete da slusate

I da, imam 5S pa je to mozda razlog sto nemam nigdje problema. Spaja se na sve zivo, svugdje...
14.09.2014 | 21:20
smayoo kaže:
havdic kaže:

smayoo... papir je jedno, mjerenja nešto drugo, a praksa treće...

Ne brini, imam ja i prakse. Nisam redovni profesor koji se ne miče iz laboratorija, nego vanjski suradnik s redovnim inženjerskim poslom.

ti meni kažeš da udaljenost od bazne nema veze s brzinom... to u praksi nije istina, probano milijun puta

Udaljenost od bazne stanice nema *BITNE* veze s brzinom. Udaljenost od bazne stanice nema bitne veze s brzinom. Udaljenost od bazne stanice nema bitne veze s brzinom. Evo. NEMA. VEZE. Kužiš? Nema.

Budi ljubazan pa opiši to što si milijun puta u praksi probao pa došao do zaključka da brzina *BITNO* opada s udaljenošću od bazne stanice.

Ne zamjeri mi na usporedbi, ali vrlo često imam ovakve diskusije po gradilištima, s raznim majstorima koji misle da škola ničem ne služi i da ti u životu ne treba ništa osim praktičnog iskustva da bi znao sve. Onda se dogodi negdje nagnječena izolacija kabela radi koje se pojavi fazni napon na nul-vodiču, tester svijetli, ali kad se primiš za nul-vodič - ne trese. Ali FID sklopka ispada. I onda oni spremno tvrde, na bazi iskustva, kako je neispravan tester, ili FID, ili oboje, ali u kabel nikad ne posumnjaju. I kad im ja kažem da moraju zamijeniti kabel jer je oštećen, onda mi isto ovako, s oproštenjem, se*u kako moja "teorija" nema veze "sa životom".

Jednostavno, ako ne znaš teorijske postavke nekog fenomena, tvoja iskustvena zapažanja mogu biti *POSVE* pogrešna, ma koliko se trivijalnima činila.

najbrži transfer koji sam imao je bio 72mbps... a to je bilo nekih 700m od bazne stanice...

Da podsjetim - brzina prijenosa nema bitne veze s udaljenošću od bazne stanice.

ali i rezultat je upitan, jer me zakačilo na Mostar... pitanje je koliko je sve to realno...

Ovaj dio nisam shvatio.

nikako mi se ne sviđa ideja da sve ide zrakom...

S ovim se slažem. Ni meni se to ne sviđa. Ali činjenica je da su ulaganja u kabelsku infrastrukturu daleko preskupa s obzirom na rastuće apetite, čak i za puno bogatije zemlje od nas. Zato su WiMax i LTE zamišljeni kao alternativa ili nadopuna.

više korisnika, manja brzina... vjerojatno ćeš me sad opet oprat nekim stručnim tvrdnjama kako to nema nikakve veze

Naravno da neću, jer je to točno tako. Brzina prijenosa ovisi prvenstveno i daleko najviše o broju učesnika. Zato sam i rekao - ako probaš u gluho doba noći, vrlo vjerojatno ćeš biti jedini korisnik na baznoj stanici. Ako i tada postižeš brzinu od 15-20 Mb/s, umjesto od 75 ili 100 Mb/s, to znači da te telekom operater laže i mulja, i prodaje rog za svijeću.

Smayoo... isprike... nisam htio reći da tvoja teorija, niti teorija općenito nema veze sa životom... ja sam u ovom slučaju samo krajnji korisnik koji se zayebava s 3.14zdarijama
Oslanjao sam se na krajnje nepouzdan speedtest s kojim sam dobivao sulude rezultate ovisno o tome koji server odaberem... prilikom downloada nekog većeg fajla imam dosta veliku brzinu, kad mobitel strpam u džep (jajca cvrće), za rezultat imam manju brzinu downloada... to mi je bilo jednako kao slabiji signal zbog udaljavanja od bazne stanice, ako nije, ispravi me... ali ćemo dalje na PP, da ne oftopičarimo

Što se iphona 5S, odnosno 6 tiče, mislim da će radit kod nas, jer podržava iste frekvencije koje tu imamo, barem što se HT-a tiče, mogu sutra prijetelja pitat točne frekve
14.09.2014 | 23:41
havdic kaže:
prilikom downloada nekog većeg fajla imam dosta veliku brzinu, kad mobitel strpam u džep (jajca cvrće), za rezultat imam manju brzinu downloada... to mi je bilo jednako kao slabiji signal zbog udaljavanja od bazne stanice, ako nije, ispravi me...

Na tim frekvencijama, voda je vrlo ozbiljan prigušivač, a ljudsko je tijelo puno vode posvuda, osim u kostima. Kad ga držiš u ruci, gušenje je bitno manje, nego u džepu u blizini abdomena. Isto tako, udaljenost od bazne stanice povećava gušenje, ali znatno sporije, jer se radi pretežno o zraku.

Da ne lupetam napamet, ali razlika u gušenju između mobitela na drvenom stolu ili u džepu traperica ekvivalentna je ogromnoj razlici udaljenosti od bazne stanice.

U tom smislu, gušenje utječe na brzinu prijenosa (i dalje je to bitno manje nego broj učesnika), ali udaljenost od bazne stanice utječe na gušenje više redova veličine manje, nego neposredna blizina materijala koji guši znatno više od zraka (voda, metal...).

Zato sam i rekao da udaljenost od bazne stanice ne utječe *bitno* na brzinu prijenosa.
15.09.2014 | 07:40
smayoo kaže:
I tako bi mogli u nedogled...

en.wikipedia.org/wiki/List_of_LTE_networks#Europe

T-Hrvatski Telekom Croatia 800 20 FDD Jan 2013 [392]
T-Hrvatski Telekom Croatia 1800 3 FDD Mar 2012 [393][392]
Vipnet Croatia 1800 3 FDD Mar 2012

Dakle, T-mobile ima 800 MHz LTE mjestimično u ruralnim područjima. U gradskim područjima oba operatera imaju samo 1800.

iPhone 5 model za američko tržište nije podržavao band 20 (800 MHz) pa u tom slučaju, dakle, LTE ne bi radio u ruralnom području ako je korisnik na T-mobile mreži, a iP5 je kupljen u USA. Koliko gledam, 5S i 6 modeli svi podržavaju i band 3, i band 20 pa to znači da bi LTE trebao raditi uvijek i svuda.

E baš to...
Okolica Dubrovnika i to samo istok, Konavle 800MHz, centar grada 1800
Vjerujem da je tako i u ostalim gradovima i okolicama
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 15 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO