Početna prilagodba iPada
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Početna prilagodba iPada

31.07.2018 | 23:50
... Eto mene opet s “vrećom” pitanja koja se kroz korištenje iPada nameću sama po sebi.

Najprije me zanima što se to “skriva” pod stavkom “Other” u iPad Storageu, a uzima mi oko 4GB, a nisu ni aplikacije, ni mailovi, ni fotografije?...

Drogo pitanje vezano je uz mogućnost brisanja nekih aplikacija koje dolaze s iPadom “u paketu” - je li brisanje moguće, kojih app i na koji način?

Na kraju me zanima mogu li očistiti desktop od svih ikonica, a da mi neophodne budu samo na alatnoj traci?...
01.08.2018 | 06:06
If It Works, Don't Touch It!
01.08.2018 | 06:50
1. To su najvjerojatnije sistemske datoteke neophodne za sam rad OS-a, plus vjerojatno neke privremene datoteke.

2. Dugi pritisak na bilo koju ikonu omogućava ulazak u mod za brisanje aplikacija. Svaka koja ima u gornjem desnom uglu "x", može se obrisati.

3. Ne, jedino da sve deinstaliraš, no opet bi nešto ostalo. iOS nije Android, nema svoju ladicu za aplikacije, sve što je instalirano spremljeno je na desktop. Jedino se mogu mijenjati aplikacije u docku.
01.08.2018 | 09:35
Hvala na odgovorima.

Glede oslobađanja prostora u memoriji, primijetio sam zanimljivu opciju koja se nudi a alternativa je brisanju - Offload App.

Ako sam dobro razumio popratnu uputu uz ikonicu, klikom na tu naredbu aplikacija se privremeno briše iz memorije ali koja je razlika između toga postupka i poptpune deinstalacije nisam razumio. Može li mi netko pojasniti?...

Ne bih volio da moram naknadno plaćati instalaciju za app koju sam dobio, a želim je obrisati na neodređeno vrijeme jer mi trenutni ne treba - a treba mi prostor.
01.08.2018 | 10:29
Niti jedna sistemska aplikacija (koja je došla 'u paketu' sa iOS-om) nije obrisiva uobičajenim putem (nema X-a za brisanje aplikacije kod 'long press-a')-

Sve aplikacije koje si kupio na Apple Store-u možeš neograničeno puta brisati sa uređaja i ponovo instalirati, bez ponovnog plaćanja, dok god se ta aplikacija nalazi na Apple Store-u, i dok je verzija tvog iOS-a kompatibilna sa tom aplikacijom.

Offload Apps radi na način da prati koliko često koristiš svaku aplikaciju, i u slučaju da ti ponestane slobodnog prostora, sustav sam briše rjeđe korištene aplikacije (ali čuva podatke i postavke) i one postanu sive.

U slučaju da želiš ponovo pokrenuti tu aplikaciju, pod uvjetom da imaš dovoljno mjesta za njenu instalaciju, ona će se automatski instalirati kad napraviš 'tap' na zasivljenu ikonicu.

P.S.

Ako želiš 'čist desktop' jedina opcija je da sve ikonice ubaciš u jedan folder, ali taj folder će i dalje biti na ekranu.
01.08.2018 | 11:25
Možeš probati staviti ikonice na drugi ekran pa će ti naslovni ekran izgledati prazno samo sa dockom. Na dnu vidiš po broju točkica koliko ekrana imam.

Edit
Ne prolaze mi fotke.
01.08.2018 | 15:04
... Ok. Hvala na odgovorima. Istraživat ću malo tehničke (sve)mogućnosti...

Za sada primijećujem da je display vrlo precizan na dodir.

Instalirao sam nekoliko aplikacija za crtanje i ne osjećam potrebu za boljim stylusom od Haminog od 25 kn ; )

Može li se tipkovnica smanjiti tako da tipke budu manje i manji razmaci među njima?...
01.08.2018 | 15:09
... Kako se iz mailova uklanja napomena (u stvari besplatna reklama): “Sent from my iPad”?...
01.08.2018 | 16:15
Otvoriš postavke/Mail/Potpis - tamo promijeniš potpis. Znači ok je Hama olovka, ja bih trebao nešto za kakvu brzinsku skicu, par linija za potegnuti, da se ne zezam prstima, a original Apple pencil mi je zaista preskup.
01.08.2018 | 20:19
... Hvala.

Koristim Hamu s donje poveznice, ali imaju oni i boljih pisaljki, kako sam slučajno vidio na drugoj poveznici.

www.hama.com/00139648/hama-4-in-1-stylus...es-in-a-display-pack

www.hama.com/00107830/hama-active-stylus...ablet-pcs-anthracite
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • Gjuroo: Pokoj mu duši
  • smayoo: RIP :(
  • Air: RIP, otišla još jedna legenda -Robert Duvall
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.66 Seconds

Provided by iJoomla SEO