26.08.2012 | 13:00
Nisam bio niti najmanje iznenađen sudskom presudom prema kojoj Samsung plaća 1 mlrd. dolara Appleu za krađu patenata. Čak ni u Americi suđenja koja imaju status "kritičnih" i koja donose novu pravosudnu praksu te duboko utječu na razvoj tehnologije, ne traju 4 tjedna i odluke se ne donose u 3 dana.
Svaka čast Appleu na inovativnosti AppStorea, dodirnoga ekrana i drugih stvari (zbog čega sam i korisnik iOS-a na dvama uređajima), ali jednostavno ne mogu prijeći preko američkoga kapitalističkoga sustava i njihove definicije (sotfverskih) patenata koji je ovdje, držim, Appleu napravio dugoročne štete. Ne znam osjećate li i vi da se pravokutni i ravni, "ciglasti" oblik telefona s malim zaobljenjima jednostavno ne može definirati patentom - kao da netko "patentira" oblik cipele, anatomske ili četvrtaste. Ili zaštititi crvenu boju na potplatima ženskih Louboutin cipela. Ili dizajnersko osmišljavanje animacijskoga efekta klizača dolaskom na vrh prebirnika (
browsera).
Nešto je duboko pogrešno u tim patentnim stvarima. iOS jest napredan sustav, ali mu ovakve presude čime štetu (tehnologija se počne promatrati kroz političke ili svjetonazorske naočale).
Žalostan sam što je ugled koji je Apple imao u mojim očima pao.
Nije američko tržište jedino na svijetu - pitam se kako bi to izgledalo da Amerikanci počnu prelaziti granicu da kupe novi Samsung ili neki drugi poželjni ne-Apple uređaj. Da je Google južnokorejska kompanija, stvar bi se grdo zakomplicirala.
(Oprostite što sam na trenutke izlazio iz okvira priče o tehnologiji.)