RUNE optički internet
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

RUNE optički internet


02.02.2023 | 01:58
Naletio sam na RUNE reklamu "najbrži internet od sada i u Rijeci", pa me zanima ima li na Jabučnjaku korisnika u našoj županiji?

www.ruralnetwork.eu/hr/

I koliko sam shvatio, oni se samo bave postavljanjem fizičke infrastrukture, a onda se kasnije bira sam provider (operator) između njih šest, ali niti jedan nije velik, izbor je ovaj:

www.ruralnetwork.eu/hr/novosti/dostupni-...ori-u-rune-projektu/

Vidio sam na Twitteru da naš Luka koristi Fibernet?
02.02.2023 | 09:03
U našoj županiji, i u Istri, taj projekt izvodi ekipa iz 3T Cable. Počeli su, ima 5-6 godina. Nažalost, moje im je selo očito zadnje na redu.
02.02.2023 | 11:11
dpasaric kaže:
Naletio sam na RUNE reklamu "najbrži internet od sada i u Rijeci", pa me zanima ima li na Jabučnjaku korisnika u našoj županiji?

www.ruralnetwork.eu/hr/

I koliko sam shvatio, oni se samo bave postavljanjem fizičke infrastrukture, a onda se kasnije bira sam provider (operator) između njih šest, ali niti jedan nije velik, izbor je ovaj:

www.ruralnetwork.eu/hr/novosti/dostupni-...ori-u-rune-projektu/

Vidio sam na Twitteru da naš Luka koristi Fibernet?Ja sam u Icicima i njihov sam korisnik skoro dvije godine , sve je tako kako si napisao ...Rune postavi infrakstrukturu i sam biras providera. Kod mene je takodjer Fibernet.
02.02.2023 | 11:26
Ovo je korisno, znam tamo par ljudi jer su s nama u Smart Ri klasteru, uopće nisam išao za tim da im je i to dio posla. Ma pitam jer tražim neku opciju da nam pouzdan i brz telekom bude sponzor za PEEK&POKE.

Sramota je da jedan muzej računala nema danas optički internet, a ako smo našli toliko velike sponzore kao Samsung i HSM, onda valjda neki svoj interes može naći i neki manji telekom koji bi nam to omogućio, a mi ga izreklamirali.

Nije to problem dok demonstriraš ZX Spectrum i C64, ali sve ide naprijed, već i stari NeXT može na net, a posebno je zanimljivo staru iMac galeriju učiniti funkcionalnom u tom smislu.
02.02.2023 | 15:14
Rune je skraćenica od “rural network”
To je EU projekt postizanja uvjeta za brzi širomopojasni internet u zonama rijetke naseljenosti gdje komercijalni operateri nemaju inferesa ulagati u infrastrukturu
14.02.2023 | 10:32
dpasaric kaže:
Naletio sam na RUNE reklamu "najbrži internet od sada i u Rijeci", pa me zanima ima li na Jabučnjaku korisnika u našoj županiji?

www.ruralnetwork.eu/hr/

I koliko sam shvatio, oni se samo bave postavljanjem fizičke infrastrukture, a onda se kasnije bira sam provider (operator) između njih šest, ali niti jedan nije velik, izbor je ovaj:

www.ruralnetwork.eu/hr/novosti/dostupni-...ori-u-rune-projektu/

Vidio sam na Twitteru da naš Luka koristi Fibernet?


Da ja koristim RUNE/Fibernet (ISP) od 6.mj 2021. Čekao sam ih kao second coming, ali eto sretan sam korisnik.

Kako je rečeno, RUNE radi uvođenje optike, a provideri su onda na strani korisnika da odabere.

Od 12.mj 2022 i tcom je također u igri (200/100 je max paket) iako se javno ne oglašavaju, ali su ISP koji je također opcije.

Osim njih ja bi svakako preporučio Fibernet kao providera. To je znatno manji provider rekao bi gotovo familijarni pristup, ali moram reći da sam oduševljen sa njima. Trenutno sam na 1/500 paket koji je od 1.1 upgradan na 2.5/2.5G no tu sada radim sa njima troubleshoot i svojevrsni POC kako bi se taj paket mogao ponuditi kao prava komercijalna opcija, jer to trenutno ne radi .

Sve u svemu sama činjenica da sam dobio pismo zahvale prilikom potpisivanja ugovora, govori da je pristup malo drugačiji. Paketi od 1G pa na više u cijeni imaju i fixni javni IP (statika) što je također jako veliki bonus.

Iskreno nemam ništa loše za reći, ali treba spomenuti da se tu i tamo (rijetko) dogodi downtime jer RUNE i dalje širi mrežu kako kod nas tako i u Sloveniji. Svi najavljeni radovi idu pretplatnicima tako da se transparentno objašnjava što i zašto se događa.

Pošto mi je RUNE opcija jedini način dobiti optiku u Matuljima nisam imao nikakve druge opcije, ali ne mogu reći ništa loše generalno oko cijele priče. Strpljenja će trebati prema RUNE ekipi prilikom uvođenja "zadnje milje" jer su zakrcani sa taskovima a COVID je napravio štetu, tako da nakon plaćanja uplatnice za izvedbu radova može proći i do 40 dana cca dok se ne napravi spajanje.

P.S. brzine u 1G+ paketima su sada nešto sporiji od maksimuma jer su u tijeku tranzicijski radovi za multigig brzine no tu nema nikakvih problema u svakodnevnom radu korištenja usluge.
14.02.2023 | 10:38
dpasaric kaže:
...onda valjda neki svoj interes može naći i neki manji telekom koji bi nam to omogućio, a mi ga izreklamirali.


Vjerujem da će Kristiano (Fenice Telekom CEO) biti jako zainteresiran oko toga. Svaka reklama je i njima dobrodošla, a s obzirom na konkurentne pakete i cijene istih, mislim da će velikoj većini biti interesantan.

Dodatni info, Fibernet može i napraviti implementaciju usluge putem tcom žile ako netko ima. Cijene su Fibernet cijene + 20kn tako da ako RUNE nije na nekom području, a tcom recimo jest, moguće je prebaciti se vrlo fleksibilnoga providera ukoliko to netko želi.

Samo ću dodatno reći da recimo korištenje Fiberneta meni osobno znači da mogu koristiti svoju opremu bez korištenja njihovog uređaja. Osim što se ne moram boriti sa double NAT ili "bridge" opcijama, lijepo je koristiti ovakvu uslugu sa direktnim spajanjem u predefinirani VLAN na njihovoj strani.

O kontroli prometa i fair use da ne govorim. Nema blokada, 20TB/mj je fair use... pa neka mi netko nešto kaže
14.02.2023 | 14:29
Mene bacilo u depresiju što mi je naselje RUNE izbacio s planirane zone pokrivenosti.
A nalazi se okruženo drugim naseljima gdje planiraju pokrivenost.
14.02.2023 | 14:38
To ti je vjerojatno zato što je neki od komercijalnih operatera prijavio tu zonu kao nešto što oni pokrivaju (pri tom uglavnom lažu ili rastežu istinu).
16.05.2024 | 12:47
Ja sam svojedobno bratu preporučio RUNE čim dođe u Buje i sada ima(mo) problem. RUNE kaže da je sa njihove strane sve u redu (što navodno potvrđuju lampice na njihovoj kutijici) i Terrakom kaže da je sa njihove strane sve u redu (na njihovoj kutijici treperi lampica "internet" što znači da ga "nema") ali da RUNE mora pustiti nekakav signal. Ima li netko ovdje iskustva i ako može možda dati savjet (ili možda neki kontakt na višoj razini od call centra u PM) kako riješiti problem sa prebacivanjem loptice koje traje već nekoliko tjedana. Napominjem da je ugovor tek potpisan i usluga nikad nije ni proradila.

Na drugoj lokaciji isto u Bujama mu radi sve tip top uz jedno štucanje koje je ipak uspješno riješeno nakon tjedan dana natezanja.
16.05.2024 | 13:42
Kada kažeš njihovoj kutijici misliš na media converter GPON ili XGPON uređaj. Jer pasiva na koju se terminira optika nema lampica. Ako pak treperi lampica na GPON/XGPONu koji dostavlja RUNE onda to nije u redu što kažu.

Naime to je na njihovoj strani problem i nema veze sa ISPom. Prvo krštenje i puštanje signala je definitivno na RUNE strani i kada taj dio riješe i kada PON bude imao vezu kako spada sa centralom onda je to to.

Dakle ako govorimo o lampicama koje nisu na Terrakom uređajima, to je onda sve na RUNE strani da riješe.

Osobno to je bila situacija i kod mene kada je bilo prvo puštanje. Lampica je jasno prvo bila crvena jer je optika zavarena unutar kuće ali na "dronu" na stupu još nije veze sa centralnom bila spojena.

Nakon što je fizički bio spoj ostvarn kada je RUNE ekipa spojila kuću sa ulicom, onda je treperilo zeleno i tek nakon što su kako kažu "pustili signal" se lampica stabilizirala i krenula je usluga od ISP operatera. No u svemu tome ISP nije imao nikakve intervencije.

Realno ovo bi trebao također gurati i ISP prema njima jer njihov klijent nema uslugu zbog RUNE-a. No pitanje je koliko im je stalno to napraviti.

Bilo kakve prijave i probleme slao sam na mail od podrške, ne putem telefona jer se tamo nitko nije javljao. Mail ima pisani trag, tako da je to i bolja solucija u slučaju nekog dokazivanja.
16.05.2024 | 14:16
Na maloj bijeloj kutiji od RUNE u koju ulazi žuti optički kabel i iz koje izlazi UTP kabel koji ide u WAN port od rutera svijetle sve tri, ako se na varam, plave lampice i to bi trebalo biti tako ako je sve u redu. Na ruteru od Terrakoma sve je zeleno samo što "Internet" lampica treperi i to nije u redu. RUNE kaže da je sa njihove strane sve u redu a Terrakom kaže da Interneta nema jer RUNE nije pustio signal.

Kod "konvencionalnih" ISP-a bi već odavno izašao neki tehničar na teren i riješio problem ako ne samostalno i iz prve onda naknadno u suradnji sa nekim tko zna što radi iz centrale, barem je to moje dosadašnje iskustvo. Ovi moderni ISP-i nemaju nikakvu podršku tog tipa. Ako radi, super, ako ne radi "nije do nas"
16.05.2024 | 16:28
Aha dakle ISP ruter je taj koji treperi. Dakle RUNE strana je gotovo sigurno ok onda. Terrakom je meni ispao sa liste providera još 2021. nakon par osnovnih pitanja. Nisu mi htjeli uzeti pare pa ih zadnje 3+ god uzima Fibernet. Nula problema, customer service je odličan, a support transparentan i vrlo otvoren.

Nema prijedloga nego jednostavno stornirati taj ugovor i potražiti drugog operatera.
17.05.2024 | 08:21
Hvala rusty, izgleda da je to jedino rješenje jer ovakvu razinu muljanja još nisam vidio.
22.05.2024 | 08:20
I ja mogu preporučiti Fibernet, nisam osobno korisnik, ali mnogima sam ih preporučio i svi su bili zadovoljni.
22.05.2024 | 12:18
I ja mogu preporučiti Fibernet kao ISPa. Odlični su, a tek brzi...

https://i.imgur.com/JyUgcHg.jpeg
Prilozi:
23.05.2024 | 07:38
Ja sam dužan povratnu informaciju...

Brat je u petak u 15:30 poslao vrlo oštar mail na RUNE, Terrakom i HAKOM i u 17:30 sve je proradilo. Kako to, kako to

Kako je rusty rekao komunikacija samo mailom, iako se u startu čini da će duže trajati jer ne odgovaraju baš na mailove izgleda da ih ipak čitaju.
23.05.2024 | 08:19
To je ipak "slovo na papiru" i nešto što je onda višim instancama dokaz da netko zajebava negdje.

Baš mi je drago da je riješeno!
 • Sank
 • Moderator
 • 220
03.06.2024 | 11:16
Korisnik sam RUNE optičkog interneta više od godinu dana, a ISP mi je AirNet i vrlo sam zadovoljan uslugom. Sa Ubiqity Alien ruterom koji ima i jedan mesh brzina je 850/500.

Na početku je bilo nekih problema sa stabilnošću, ali sve je to vrlo brzo riješeno. AirNet u principu reagira vrlo brzo na pritužbe kojih sam doduše imao vrlo malo. Od usluga pored interneta imam telefon i IP TV i sve to uredno funkcionira.
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 56 minuta
 • gladhr2: [link] ajmo znalci koji su spremni dati savjet :)
 • drlovric: Affinity software je u pola cijene. Opet :)
 • ZeljkoB: Da, na ipadu i iphonu, radi izvrsno, svega par sitnica sam primijetio da ne rade dobro....
 • mbp2009: Itko na iOS 18 dev beti?
 • smayoo: piši u forum
 • roPeD: Hvala svim genijalcima na pomoci unaprijed
 • roPeD: nemogu (ne znam) kako napraviti boot drive na m1 jer ne max OS na imac nepodrzan na m1
 • roPeD: HELP ljudi late 2013 imac mi je stuck u startup boot i nakon cca 5 min se ugasi probao sam sve ponudjene shortcutove
 • Yonkis: Riječka ekipo, može li netko potvrditi da je ovaj shop okej. Da to nisu neki refurbished iPhonei ili sl [link]
 • kupus: [link]
 • kupus: za zopaja
 • ZoPaj: a jel u programu i hardver? kad će više taj M3 studio?
 • mbp2009: Drago mi je da će biti makar taj Dark mode prenesen i na ikone
 • mbp2009: To nisam vidio, ali sam ocekivao nesto slicno. Mislio sam da ce barem i 14P biti u tome, ali evo, Apple radi Apple poteze.
 • Yonkis: Meni je smiješno da samo zadnja Pro linija iPhonea može (is)koristiti AI. Nadajmo se da će iPhone 16 imati također 8GB kako bi AI bio upotrebljiv. Uz postojeće M1 > uređaje, također.
 • mbp2009: meni je osobno smiješno kako se AI koristi da se neki mail ili poruka preradi i bude profesionalan, i onda taj isti AI na drugoj strani sažme tu istu poruku u par riječi/rečenica
 • mbp2009: nisam pročitao još osvrt, nisam ni pogledao citav video nego par minuta nekog yt kanala koji je sve to sažeo
 • dpasaric: Napisao sam brz osvrt na Appleov WWDC keynote, za sada samo na AI dio, ostale novosti ću popunjavati tijekom večeri, ali ovo je ono što je vruće!
 • Yonkis: Smayoo, by Apple. Ali vidim da su iskoristili M4 za prikaz onih matematičkih funkcija. :)
 • drlovric: Ajde dobismo full Password manager :) I Magnet app ce ostati van biznisa...
 • smayoo: Calculator app on iPad? Zar je to sad neko čudo neviđeno?
 • Yonkis: What a time to be alive, a Calculator app on iPad.
 • Yonkis: Ništa od Notes na satu. Wow, nove animacije na iPadOSu!!!
 • smayoo: Naravno da kaskaju kad poštuju uvjete privatnosti koje su postavili.
 • drlovric: Tesko da moze biti gori. Siri je tupava ko panj :) Nije se maknula u razvoju i na tom polju kaskaju bas puno...
 • Yonkis: Hoće li se usuditi dirati u Siri, može li Siri biti bolji "asistent" nego što jest danas?
 • rusty: Tema danas, AI > Apple Intelligence
 • drlovric: Ja bih volio Apple Notes na satu i da konacno izbace nativnu aplikaciju za passworde, da elminiramo potrebu za password managerima. Al zao im se odreci 30% od pretplata :)
 • Yonkis: A baš me zanima kako planiraju iskoristiti M4 i što je "spremno" za novi iPhone 16. Nadam se Finderu na iPadOSu :)
 • dpasaric: Danas, u 19 sati po našem vremenu, otvara se Appleov Worldwide Developers Conference. Očekujte mnogo softverski novosti i najave novih Appleovih operativnih sustava...
 • Damirst: Uspio sam srediti zahvaljujući ekipi s Jabučnjaka. U svakom slučaju hvala ti!
 • Beli: A negdje u kutijama, u nekoj garaži i DVD. Pa ak ti ovo ne igra odem do garaže...
 • Beli: imam samo ovo: [link]
 • Damirst: Ekipa, ima li netko iz Splita ili bliže okolice disk Snow Leopard 10.6.?
 • smayoo: Svetak i praznik, 2u1 :D
 • Gjuroo: Pratim čestitke i podižem za slavlje Tijelova.
 • JOHN: Također
 • cariblanco: Pridružujem se čestitkama :)
 • smayoo: Svim hrvatskim državljanima želim sretan Dan državnosti! :)
 • m@xym: cariblanco, Ovdje se ne radi o pozivu nego o SMS poruci.
 • cariblanco: Ja nemam tih problema, svi koji me trebaju znati me znaju, tako da ništa dodatno ne odgovaram niti otvaram. Normalno kako se krećem po skoro cijelom svijetu i ponekad koristim lokalne sim-kartice, je bilo čudnih poziva od svakud...svi su oni na ignore :)
 • IgorD: O da, meni je to došlo isti dan kad sam očekivao amazon paket, prvo je došao HT sms da je paket spreman za isporuku pa drugi dan i ovo. Naravno da sam kliknuo bez gledanja detalja ali onda me sve zbunilo pa sam pobjegao i googla nisam li već 'ozračen'
 • m@xym: Pa otprilike tako je i u RH. Ali, ono što je interesantno je, da, barem neki primatelji tih poruka, stvarno čekaju isporuku pakete od Hrvatske pošte (koji će, naravno, biti uredno isporučen primatelju), što upućuje na možebitno "curenje" podataka sa nekog. HP-ovog servera.
 • Ender: ma to vec par meseci u SR stizu te poruke, mislim da smo pisali o tome vec ranije.
 • amsterdamxxx: i meni ta prevara stigla juce u Srb na sms..poruka broja iz Indonezije
 • m@xym: čuj imali su dva pokušaja isporuke ali nisu uspjeli zbog nepotpune adrese. Ali zato imaju broj tvog mobitela i traže da odogovriš na poruku sa Y (klasična navlakuša na telefonske "servisese" koji se masno naplaćuju pošiljatelju... Ma diivota.
 • Yonkis: Kakvi pokušaji muljaže. Ali otkud im broj? Ili adresa? [link]
 • Bertone: :D
 • smayoo: X-D
 • zoranowsky: LOL! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.06 Seconds

Provided by iJoomla SEO