Wi-Fi vs. Ethernet
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Wi-Fi vs. Ethernet

14.10.2015 | 07:17
Dragi moji,
spojen sam na mrežu i preko kabela i bežično.
Preko kabela imam ograničenja, a bežično nemam pa me zanima;
kako bezbolno mogu koristiti samo Wi-Fi, bez da ištekam kabel iz iMac-a
ili onemogućim Ethernet i izgubim postavke (IP, Subnet, Router, DNS, ....)?
Srdačno vaš.
14.10.2015 | 07:31
zašto koristiš i jedan i drugi adapter istovremeno? Sve mrežne postavke možeš modificirati i setirati per device, dakle nema potrebe koristit oba istovremeno.

Slobodno iskopčaj ethernet, i advanced opcije podesi nad wifi adapterom.

Kada kažeš da imaš ograničenja preko etherneta, a ista nemaš preko wifi, na što misliš?
14.10.2015 | 07:31
Svaki network adapter (WifI, LAN, ...) ima svoj set postavki (IP adrese i subnet mask, DNS postavke, default agteway, ...).

Iskopčaš LAN kabel i comp će ti i dalje raditi preko WiFi-a.

Drugi par rukava je kako će se komp ponašati nakon bootanja na lokalnoj mreži. Pošto nisi naveo OS, pretpostavljam da se radi o MacOS-u i da nisi na Windows domeni.

Ako si kojim slučajem u Windows domeni, a OS je Win8 ili noviji moći ćeš se normalno zalogirat na domenu i komp će normalno procesirati group policy i sl. (zato jer komp diže WiFi prije nego vidiš login screen).
Ako si na Win7 ili starijem onda će štekati (jer komp diže WiFi tek nakon login-a s keširanim podacima). Ništa što stric Google ne zna riješiti.
14.10.2015 | 09:03
Hvala momci,

OS 10.10.2

Ethernet mi radi sasvim fajn i preko njega mogu pristupiti internetu i serverima koji su mi potrebni za rad. On je pak opterećen Proxyem koji mi ne dopušta, primjerice, youtube kanal. Wi-Fi je pak potpuno otvoren za sve korisnike koji kao gosti dođu tvrtku. I sada ako sam spojen samo preko Wi-Fi ne mogu pristupiti serverima i kolanje podataka mi je znatno sporije, a ako sam spojen preko žice ne mogu pristupiti nekim sadržajima na internetu. Primjerice, trenutno mi je nužno potrebno pogledati jedan tutorial koji je postavljen na Youtubeu i ja to mogu učiniti samo ako fizički ištekam kabel iz iMac-a. Volio bih to izbjeći jer svakodnevno ištekavanje i uštekavanje vjerojatno može oštetiti konektore, a i nije baš praktično. Znači mislio sam da postoji možda neko elegantnije rješenje.

Me razmete?
14.10.2015 | 09:32
Mislim da postoji elegantnije rješenje i to znatno elegantnije.
System Preferences->Network-> klik na Ethernet konekciju, pa dolje klik na "zupčanik" (odmah kraj plus i minus znaka) i tu odabereš "Make Service Inactive".
Kad ti ponovo zatreba ta konekcija ponoviš proceduru samo će opcija biti "Active".
14.10.2015 | 09:38
A profesionalno rješenje je da formiraš u svom Macu statičku routing tablicu, tako da on sam zna do kojeg odredišta ide kojim kanalom.
14.10.2015 | 09:40
Soffoklo kaže:
System Preferences->Network-> klik na Ethernet konekciju, pa dolje klik na "zupčanik" (odmah kraj plus i minus znaka) i tu odabereš "Make Service Inactive".
Kad ti ponovo zatreba ta konekcija ponoviš proceduru samo će opcija biti "Active".

Super opcija. Je li to OS X ima oduvijek ili je to nesto novije? Do sada to nisam primjetio.
14.10.2015 | 09:46
ja glasam za Smayootovo rješenje. Jedan adapter (recimo ethernet) i složiti ruting.
14.10.2015 | 09:55
Nije Smayootovo rijesenje ni tako komplicirano. Ako sam dobro shvatio treba samo staviti default gateway na WiFi adapter, a ostalo preko etherneta (lan-a).
14.10.2015 | 10:07
Hvala Soffoklo, tvoje rješenje mi se čini way much jednostavnije.
Ti bi trebao promjeniti nick u Soffoclue.
Svejedno hvala svima koji se uključiste u ovu temu.
14.10.2015 | 18:36
Ne mogu dva adaptera imati default gateway u isto vrijeme. Teško bi išlo i sa ručnim štrikanjem ruta ako se ne zna što se i gdje nalazi na lokalnom LAN-u.
Da mi to neko proba na poslu napraviti dobije zabranu pristupa internetu na 6 mjeseci.

Ako se LAN štiti firewallom i zabranjene su neke destinacije najvjerojatnije postoji razlog za to.
Mislim da je bolje rješenje razgovarati s adminom da se otvori pristup Youtube-u. Pa makar throttled pristup ili vremenski ograničen nego da mu po mreži tako kemijate.

Druga varijanta je, ako imaš mogućnost spajanja u LAN preko VPN-a, ostati na WiFi-u i spojiti se na lan VPN-om tako da ti komp koristi VPN za LAN dio a za internet WiFi.
Ovo pak ovisi kako je admin poštrikao VPN postavke.

A da jednostavno ištekavaš po potrebi LAN kabel u utičnici u zidu a ne na kompu kako bi sačuvao konektor na kompu? )
14.10.2015 | 18:47
Borisone kaže:
.....
A da jednostavno ištekavaš po potrebi LAN kabel u utičnici u zidu a ne na kompu kako bi sačuvao konektor na kompu? )

A što fali ovome:

Soffoklo kaže:
.....
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 19 sati
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D
  • Yonkis: Zašto su plavuše a onda nakon njih riđokose tako upečatljive?
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)
  • drlovric: Radili smo danas mali test sa nekoliko igara. Macbook M5 Pro bolje vrti Windows igre od Steam Machine. Kakva luda vremena :)
  • matijazx: Za eartipse, u specijaliziranoj trgovini kod zagrebačkog Cvjetnog trga.
  • Yonkis: U RH nemam pojma ali ima Amazon
  • iAnte: Ekipa gdje u hr nabaviti eartipse za AirPods pro?
  • Yonkis: Kava, pivo, konjak, štok?
  • smayoo: Je. Jučer je došao
  • Yonkis: Znači Riba je u Rijeci?
  • dpasaric: Ajme da vidite što mi je Riba donio! Mislim da ću u nekom trenu napraviti šaljivi test/review! Hint: radi se o robi iz Brazila! :)
  • CoffeePod: Nadam se da će me služit sljedećih 10 godina ????
  • CoffeePod: Koja sreća da sam prošle godine za 2.900 uzeo MBP 16 48GB RAM 1TB
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.45 Seconds

Provided by iJoomla SEO