IMAP ili POP za dva korisnika?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

IMAP ili POP za dva korisnika?

03.04.2015 | 10:10
Pozdrav, trebam savjet za podešenje maila.

U udruzi dvoje nas koristi isti mail akaunt, tipa Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i oboje koristimo Apple Mail. Do nedavno smo imali IMAP podešenja.

Skužili smo da nam to u biti ne paše jer bi htjeli da svako pročita mailove koji stižu da smo upoznati sa time što se dešava. Sada ako jedan od nas pročita drugi često ne vidi mail.

Dodatno, prekujčer nam je server javio da je zatrpan.

Što bi htjeli:

1. podesiti da dok jedan uređaj/jedan korisnik ne pročita mail da taj mail ostane u mailu označen kao nepročitan.

2. podesiti da se mailovi stariji od 2 tjedna brišu sa servera ali ostaju lokalno.
— a) podešenje da mail app pobriše mail sa servera kada ga downloada nam ne odgovara jer onda ovaj drugi korisnik neće vidjeti mail. (dakle brisanje bi se trebalo desiti sa odgodom)
— b) odgovara nam da imamo sve mailove sačuvane lokalno bez obzira na to koliko su stari, tako da nam ne odgovara da brišemo stare mailove.

3. Kako da odradim tranziciju sa jednog podešenja na drugo a da putem ne pogubimo postojeće mailove?

Prema gore navedenome, čini mi se da je riješenje u POP settingsima.
Previđam li nešto?
Ima li Mail app opciju da briše inbox mailove na serveru nakon nekog custom vremenskog roka?

Eto toliko,
Hvala vam u naprijed.
03.04.2015 | 11:33
To se ne radi tako. Nikad nećete na zelenu granu i nikad nećete biti zadovoljni dokle god tako kemijate.

Svatko od vas dvoje trebate vlastiti mail. Npr.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

onda se kreira d-lista

ili, ako ti server nema tu mogućnost, ostaviš taj account koji imaš i napraviš redirect (forward) na Peru i Marka s opcijom da se svaki mail nakon preusmjeravanja automatski briše.

I dalje svatko koristi svoj mail kako mu paše. Briše kad i kako treba itd.

Ako ne želite da vam odlazni mailovi idu s personalnih adresa (pero i marko), nego s one zajedničke, kako vam odgovori ne bi stizali personalno, nego na zajedničku adresu, onda podesiš mail tako da u reply-to adresi piše ta zajednička adresa, a i u permanent bcc isto (tako da kad god netko od vas dvoje napiše odgovor, i onaj drugi taj odgovor vidi).

U Mail.app nema nigdje to za naklikati, nego moraš iz Terminala:

defaults write com.apple.mail UserHeaders '{"Reply-To" = "reply-to@address"; }'

defaults write com.apple.mail UserHeaders '{"Bcc" = "reply-to@address"; }'

Samo vodi računa da ti je to onda defaultna reply-to i bcc vrijednost za *SVE* mail accounte koje imaš u Mail.app definirane. Dakle, ako Mail.app koristiš i za neke druge accounte, onda to neće ići. U tom slučaju razmisli o nekom drugom mail klijentu.

ecvis17 kaže:
Ima li Mail app opciju da briše inbox mailove na serveru nakon nekog custom vremenskog roka?

Ne. Nijedan mail klijent, koliko ja znam, nema takvu opciju. Ne za inbox folder. Poanta je u tome da je inbox ulazni folder. Odande korisnik briše sam.
03.04.2015 | 12:17
Znači jedan email račun kojeg treba da čita više korisnika, kod mene je isti slučaj, email račun je podešen na POP settings, posto na poslu koristim OUtlook on ima opciju da nakon izvjesnog vremena obriše sve emailve iz inboxa, kod mene je konkretno stavljeno 14 dana i to je dovoljno vremena da svi korisnici prime i pročitaju emailove. Ta se opcija nalazi na: More settings - Advanced ¸- Delivery. Također siguran sam da i Mail to isto ima jer mi sve to radi uredno i na njemu. Probaj pogledati u postavkama klijenta.

Znači, jedan email, više korisnika, svi uredno primaju emailove lokalno, šalju uredno, i svi emailovi se brišu na serveru nakon zadanog roka, a lokalno naravno ostaju.
03.04.2015 | 13:09
Bok Smayoo, bok Sir Oliver.

Smayoo što je d lista? Defaultni mail?
Jer to imamo, dakle na serveru mogu podesiti da svi mailovi koji stignu na bilo koju adresu na domeni @imeudruge.net bivaju proslijeđeni Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript . Jeli to to?

Recimo da tako podesimo, dobivam to da je svakome označeno kao nepročitano dok sam ne pročita i to je kul. No nije li tako i kod običnog POP3? Ili ima neka razlika?

Osim toga to mi ne riješava problem sa server storrageom.

Ne. Nijedan mail klijent, koliko ja znam, nema takvu opciju. Ne za inbox folder. Poanta je u tome da je inbox ulazni folder. Odande korisnik briše sam.

Ali ne mislim na brisanje iz lokalnog inboxa već samo brisanje sa servera.
To sada nemogu nikako, ni jedan po jedan iz mail app klijenta. Dodatno, ako se spojim webmail aplikacijom na server i pobrišem mailove ... nestanu i iz desktop klijenta.
Ja želim zadržati te mailove, samo ne na serveru i za to bi bilo najbolje da ih mail app briše automatski.

OUtlook on ima opciju da nakon izvjesnog vremena obriše sve emailve iz inboxa, kod mene je konkretno stavljeno 14 dana i to je dovoljno vremena da svi korisnici prime i pročitaju emailove.

Sir Oliver ovo mi zvuči kao to što bi ja trebao. Dakle da klijent 14 dana nakon što je mail downloadan isti i izbriše. I tako za svaki mail. Nadam se da nije mišljeno da svakih 14 dana pobriše sve što nađe na serveru jer to i nije baš kul jer onda pobriše i mail koji je stigao pred minutu?!

Hvala ...
03.04.2015 | 13:37
Pogrešno sam se izrazio, mailove starije od tog datuma, nebi bilo logično da obriše email koji je tek stigao, Znači " Leave copy of message on the server, remove from server after "--" days, ovako barem stoji na outlook-u, a siguran sam da je negdje u preferencima i u Mail-u. provjeri pod advanced tab. Znači meni to uredno godinama funkcionira bez problema.
04.04.2015 | 10:53
D-lista je distribucijska lista. Nije pravi mail account, nego samo popis adresa na koje se prispjeli mailovi distribuiraju.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 2 sati
  • cariblanco: Ja sam našao stari filter u boji, dok još nije bilo kolor-tv, ako netko ima crno-bijeli, ja mu taj filter poklanjam :)
  • zvone: Ljudi imam neke screen protectore za 12 pro i par caseova. Zena ima novi mob a ostali stari dodaci. Ako netko zeli pokupiti na podrucju Zagreba.
  • drlovric: Ja koristim FluidVoice diktiram vise od 70% mailove, kao i text poruka.
  • smayoo: :D
  • Bertone: Ma znam kako diktiranje funkcionira ali iskreno se ne sjećam kada sam zadnji put čuo tišinu :(
  • smayoo: To naravno da ne funkcionira ako više ljudi priča u glas ili ako ti radio svira dok pričaš.
  • Bertone: Ma to sa diktiranjem je pušiona, nevezano za poruke nekidan vozim mamu doma i trebam nešto ženu pa je pokušam nazvati no auto ponavlja da ne razumije,... na kraju sam morao reći mami da malo zašuti :D
  • smayoo: Ne smiješ diktirati kako normalno pričaš. Kad se priča usporeno i jasno razdvaoja riječi, točnost je ≥90%
  • smayoo: :-D
  • Bertone: Znam, zato često i dobijem haiku od poruka :D
  • smayoo: Diktiraj poruke u vožnji. Radi sve bolje.
  • Yonkis: Bertone, ne mogu, vozim. :)
  • Bertone: Eto današnje mladeži, vozi i piše poruke,... ajd se sad sam kazni :)
  • Yonkis: "obaviti", pobjeglo mi, naletio sam na šaht u vožnji.
  • Yonkis: Kloba, ne možemo ti ga MI aktivirati, to moraš sam bavi
  • Kloba: Pozdrav ekipa ima neki znalac da mi aktivira whats app?
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.63 Seconds

Provided by iJoomla SEO