StarCraft 2 - dojmovi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

StarCraft 2 - dojmovi


01.08.2010 | 18:29


Onda? Danas je peti dan nakon objave, a nešto ste mi tihi - je li to zato jer ga se još uvijek teško može dobiti u trgovinama (barem u Rijeci) ili niste imali vremena probati ga? Ili pak igrate, pa ne stignete niti javiti dojmove? Niste valjda u depresiji jer nemate dovoljno jak Mac za ovo čudo od igre?

Nažalost nisam igrao koliko bih želio zbog obaveza na poslu, ali ovo što sam do sada vidio nadmašilo je sva moja očekivanja!

Hrabro ću izjaviti da je StarCraft 2 jednostavno najbolja računalna igra za bilo koju platformu do sada! To je remek-djelo 10 godina programiranja, vrhunskog grafičkog dizajna, produkcije zvuka i glazbe kao za holivudski blockbuster, a dizajn, priča i igrivost postavljaju nove standarde za cijelu igraču industriju! Wall Street Journal je napisao da je igra u razvoju koštala preko 100 milijuna dolara(!!!). Blizzard je na to odgovorio da to nije točna brojka i da ne žele objaviti ukupan trošak, a da je 100 milijuna koštao World of Warcaft. Ako ćemo uspoređivati kvalitetu i detalje, rekao bih da je onda iznos mogao biti samo još viši... sada to usporedite s filmovima, pa je jasno da su računalne igre preuzele primat u zabavi 21. stoljeća.

Znam da je možda nepravedno reći da je ovo "najbolja igra ikada" za jedan naslov vrlo specifičnog žanra (RTS - real time strategy), ali Blizzard je sve to zapakirao na takav način da uvuče igrača u svijet i priču koji je toliko živopisan, u kojem su likovi i priča toliko bogati i dobro razrađeni (da, naravno da pomaže i poznavanje prvog dijela StarCrafta) da je igračko iskustvo nenadmašno!

Single-player "kampanja" je razgranata, nelinearna, prepuna fantastičnih međuscena s fabulom, nizom mogućnosti za taktičke i strateške odluke (npr. WoW igrači znaju za "talent-tree". a ovdje postoji nešto slično, ali samo s dvije grane), postoji niz ekstra sadržaja kojima se obogaćuje igra (plaćenici, razvoj tehnologije i "dostignuća" ), a napetost pri savladavanju misija drži vas na rubu stolice!

Multi-player je pak napravio ogroman pomak naprijed time što omogućuje da se u ova vremena kada nitko nema vremena lakše okupi ekipa i zaigra dobra partija - ono za što se prije danima morao planirati LAN party. Jedinice su daleko inteligentije, a brze i intenzivne partije dižu vam adrenalin kao malo koja druga igra.

Ima li kakvih minusa? Za sada sam sreo sam dva - prvi je da zaista traži vrhunski stroj da bi se uživalo u svemu što ova igra može ponuditi! Zamislite kako izgleda grafika u pokretu kada Mac Pro radna stanica s 8 Xeon procesora na 3GHz i s 4870 GPU-om ne može mekano izgurati sve opcije na "ultra"! Ako nakon StarCrafta 2 odete u Warcraft - i to u njegov najnoviji Northrend dio (koji zaista izgleda predivno), čini se kao da ste se vratili u nekakvu retro igru! To mi je malo pokvarilo užitak Warcrafta. Sada mi sve što se tamo događa izgleda usporeno, a to što upravljam samo jednim karakterom mi izgleda intelektualno nezahtjevno. Warcraft je sada kao čitanje knjige spram brze polusatne epizode nekakve vrhunske SF akcijske serije. To bi bio drugi minus StarCrafta 2 - pokvario mi je užitak Warcrafta za koji sam do sada držao da je najbolje što si moderan game-freak može priuštiti. Ako ste s druge strane već pomalo siti Warcrafta, pauzirajte pretplatu do iduće ekspanzije i kupite StarCraft 2, nećete zažaliti niti lipe!

Javite dojmove! Vidimo se na BattleNetu!

P.S.
Da ne uplašim one sa slabijim Macovima - igra će raditi potpuno mekano i na starijem Intel hardveru ako se stavi u low-postavke, ali bez svih naprednih divota i krasota koje nudi! Primjetna je razlika čak i između high i ultra postavki, a pogotovo u odnosu na niže, ali je super da su uspjeli engine tako skalirati da stvar bude upotrebljiva i na starim Macovima.
01.08.2010 | 19:32
Ja cu samo potpalit vatru, nemojte zamjerit.

Star.jpg


Nisam jos zaigrao, pa me zanima da li je infografika istina ili laz?
01.08.2010 | 20:23
Ma ovo je netko bio jako zločest i očigledno je ovo napravljeno davno-davno dok su kružili razni tračevi...

LAN radi, chat room je zapravo party-chat, cross-region na nivou svijeta - vjerojatno ne, ali radi unutar regije sigurno. Mislim da bi bilo i problem imati na najširoj razini radi latencije. Privatnost ovisi o tebi, a multiplayer replay radi kao i razne natjecanja i bodovne ljetsvice.
01.08.2010 | 21:03
Moze se kupit preko battle.net-a za 60 EUR (digital download, cca. 7gb).

Ja ozbiljno razmisljam kupit igru. Vidim da su posvuda samo verzije za PC (bar po sajtovima gdje uzimam igre za PS3) pa pretpostavljam da je na istom DVD-u installer i za PC i za MAC ili?
01.08.2010 | 21:54
Da, DVD je hibridni - za Mac i PC istovremeno.
  • Dijete
  • Posjetitelj
01.08.2010 | 22:08
Stoji mi instaliran od kad kad su dali prerelease digital download i od tad cekam trenutak kad cu moc odvojit cifru za kupit key jer kasni rodjendanski poklon, al s obzirom na recesiju, nista cudno..


ali...


odigrao sam 13 misija kampanje.... ufff... i zao mi je sto sam kliknuo onu arcade u kantini jer sam 45 minuta ubijao brodice..
nemam apsolutno nikakve zamjerke osim na to kaj nemam love trenutno pa ne mogu multiplejat... al kad bolje promislim, nemam ni vremena trenutno..

al dooobroooo..

i da.. probao sam na dva kompa i jako lijepo automatski prilagodi postavke.. cak sam sejvove mijenjao s jednog na drugi i onda kad sam vukao save mi je rekao da su postavke save mozda malo prejake za ovaj komp pa da li da ih prilagodi.. 5 plus
02.08.2010 | 10:08
čekao sam kada će netko temu pokrenut, nisam ni sumljao da će to biti Davor. hehe. Igra je pre f.... j..... Da ne ponavljam što je već navedeno tu (sve je istina) iz moje perspektive par riječi. 5 godina WOW-a ovo je dar bogova. malo chill singleplay akcije za razliku od mahnitanog MMO načina života.

Naprosto uživam u SC2. Igram strogo singleplay (ništa preko ovog vikenda jer nisam stigao i već me groznica hvata) ali nelinernost, upgrade (tech tree) i sve one sitnice i humor koji Blizz implemtira u svoje igre je prisutan. Same cutscene (čak i one napravljene u game engine-u) su izvrsene a CGI da ne govorim. Kao da gledam jedan visoko produkcijski Hollywood-ski film.

Prijatelj iz Itaije je u jedan dan završio kampanju recimo, i to na način da je prešao samo 13/29 misija. Dakle nelinernost je prisutna i moguća, ali isto tako moguće je izgubiti i sate i sate igrajući se na arkadnoj pucačini (jedna od boljih koju sam vidio u zadnjih par godina, i to je još u SC temi!! woot)

anyways igra je zakon, što se tiče cijene ja sam odustao od digitalne kopije koju sam skinuo prvi dan kada je novi battlenet bio još kao beta site.

Pošto je cijena 60 eura, odlučio sam se ipak na box verziju jer barem dobijem kutiju i nešto trail keys da mogu druge zaraziti

tko god ima dvojbe o kupnji, a igra igrao/la je prije SC ili bilo koji RTS, ovo je best your money can buy.

Kao što je Davor rekao uvodno (i to u potpunosti potpisujem) ovo je def za mene najbolja igra svih vremena (iako bi ja to rekao za sve Blizz naslove) ali ako bi trebali jedan izdvojiti do sada onda je to def SC.

/salute & respect
02.08.2010 | 12:55
ima je u Dubrovniku u Algoritmu. Ja je nisam kupio jer mi nije nesto za oglavu. Pasti ce cijena pa cu onda uzeti. I mislim da je uvijek hibridni medij jer je dosta stvari upotrebljivo na objw platforme.
07.08.2010 | 01:04
Uhvatio sam se večeras opet malo misija i ne mogu se nadiviti koliko je to lijepo izvedeno, koliko je priča dobra i s koliko pažnje i ljubavi je sve napravljeno! Evo zbilja kapa dolje Blizzardu!
08.08.2010 | 17:36
Da li ima šanse pokrenuti igru na MacMini 2.26 C2D, 2GB DDR3, NVIDIA GeForce 9400? Ako je netko pokrenuo ili igra na Macu sličnih (ili lošijih) gabarita, molio bih iskustva iz "prve ruke". Vidio sam da igra nije baš jeftina, pa bih volio znati te podatke prije kupovine. Čitao sam na stranicama Blizzarda prepouruku za Mac platformu, no ja bih ipak informaciju iz prve ruke.
08.08.2010 | 18:48
Pokrenuti vjerojatno da, ali nije to to. Nemoj trošiti novac na igru koja "dolazi na svoje" tek na Radeonima serije 4 ili još bolje 5. Iako se bit igre ne gubi, razlika u grafici je ogromna između minimalnih i maksimalnih postavki. StarCraft 2 vrijedi iskusti na dobroj grafičkoj.
  • Dijete
  • Posjetitelj
08.08.2010 | 19:46
iMac 2.16
Ati Radeon X1600
4gb rama...

po meni dost loše kad je sve na low.. postane trzavo kad dodje hrpa neprijatelja, a to bas nije fora...
pokrenuo isprobao i zaboravio..
14.08.2010 | 21:12
meni stigel DVD neki dan, vratim se s mora i ceka paket

na imacu 27" i7 s 8GB RAMa radi na 1920x1050px rezi na high postavkam bez trzanja (to je ujedno i default za ovu konfiguraciju). isprobavao sam malo razne rezolucije i postavke te na 1600x900px ugodno radi na ultra postavkama, bez trzanja i zastajkivanja.

igra izgleda predivno, vidi se da su utroseni miljuni u izradu. super mi je da nisu zakomplicirali core gameplay nekim idiotarijama, ovo je cista "old school" strategija u modernom pakiranju. stigel sam odigrat par misija i odusevljen sam. strah me pokrenut battle.net i zaigrat on-line jer mislim da bi noc bila prekratka
15.08.2010 | 17:28
Umem da kažem samo dve reči: Colin McRae rally for Mac:laugh:

Koji Starcraft, koga vraga?
15.08.2010 | 21:04
Mnogo ti je stalo u te "dve reči"

Podsjeća me na jednog sportskog komentatora i izjavu: "U nogometu je najvažnije jedno, a to su dve stvari: red, rad i disciplina!"
16.08.2010 | 02:22
Nakon odigrane kampanje (sve misije), potpisujem da vrijedi svaku lipu - naravno, ako ste ljubitelj StarCrafta.

Naletio sam na jedan iritantan bug - igra mi se uvijek sruši ako pritisnem tipku lijevo od tipke "1". A tipku "1" pritišćem dovoljno često tako da takvih rušenja nije manjkalo.

Ne znam da li je bug ili feature to što igra tijekom kampanje dopušta igranje alternativnih misija - u njima se mogu uredno pokupiti achivementi, ali "zaboravi" status odigrane misije (last played bude "never") nakon svakog izlaska iz igre. Pa sad imam achivemente iz tih misija, ali status kaže da ih nisam nikad igrao.

Vjerujem da su Koreanci odavno otključali Kerriganin portret igrajući cijelu kampanju na brutal. Ja nisam. Iako, moram priznati da je brutal mode posebno izazovan jer je misije moguće riješiti, često "na knap", i traži više pipljanja i pogađanja prave taktike nego borba protiv hard core živih protivnika.

P.S. Posebno mi je bilo zabavno u creditsima vidjeti šaku programera koji su radili na igri, ali zato malu vojsku artista koji su radili cinematicse.
06.09.2010 | 20:15
Imam pitanje. Zasto jos sluzi account na Battle.net-u (znam da je za mrezno igranje, ali da li ima jos nest). Govorim o WC II. Meni je odlicna igra, ali nisam zagrizeni igras i vise kao razonoda (ne shvacam preozbiljno). Ijos nekaj, par puta je server pal, da li to ima na utjecaj igre u off-line modu? Hvala
01.11.2010 | 17:01
Evo odigrao sam sve misije iz Campaign. Obzirom da je igra "ispala s kamiona" to mi single player i multiplayer ne rade. Pa me zanima što je to još moguće u Single player?

Glede misija, savršenstvo! Jedino mi je malo nejasno ostalo vezano uz Hibride i Kerriganičinu ulogu u njihovom uništenju... Nakon šta je Raynor spasi to je to.
01.11.2010 | 19:53
to ćemo još vidjeti u HoS pretpostavljam što će se dogoditi i koja je sada uloga Sarah-e. Pretpostavljam isto tako da će borba sa Hybridima biti sa sve 3 rase (T,Z,P). Sada bi moglo ispasti da su Zergovi u biti "dobronamjerna rasa" samo što izgledaju kako izgledaju, ali ako Kerigan još ima mogućnost kontrolirati swarm onda ona može okrenuti Zergove i staviti ih na "dobru" stranu.

U svakom slučaju moramo čekati najmanje drugu polovicu 2012 kada je najavljen drugi dio
01.11.2010 | 20:48
Pa me zanima što je to još moguće u Single player?

Odigrati propuštene dijelove kampanje da sakupiš achievemente, odigrati Challenge (njih 9) i igrati do iznemoglosti protiv A.I.
28.05.2011 | 14:48
Blizz se počeo opet igrati sa svojim fan-ovima. Leak novog nadolazećeg HoS (druga expanzija) je pušten. Pogledaj te ga. CGI as always

LINK: Starcraft 2 - HoS leaked teaser
28.05.2011 | 15:37
Taman na vrijeme da popune budžet jer je WoW po prvi put počeo gubiti bazu pretplatnika. S 12 milijuna igrača pao je na 11 i pol. Igra je dosegla vrhunac, ljudi su zasićeni nakon toliko godina i sada će se taj svijet lagano gasiti. Tako mi je drago da sam to pratio od početka do kraja!
28.05.2011 | 15:41
ali to je bez Kine. Kada Cata krene tamo opet će taj broj porasti. Ja sam odustao od WoW prije izlaska Cata jer su u najavi još 2 (dvije) expanzije prije nego projekt "Titan" izađe. Toliko dugo mi se neda čekati. Tako da Davore mislim da imaš još do 2014/2015 fore uživati u WoWu
18.07.2011 | 16:28
WOOT!! za one koji ne mogu bez wow-a a oduvijek su željeli World of Starcraft



ZAKON!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 20 sati
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.23 Seconds

Provided by iJoomla SEO