TRV termostat - WiFi vs Zigbee + hub?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

TRV termostat - WiFi vs Zigbee + hub?


24.10.2023 | 21:42
Nasarafio bih 'pametne' TRV termostate na radijatore. Postoje dvije verzije, WiFi i Zigbee + hub. Razlika u cijeni je zanemariva. Pretpostavljam da je Zigbee bolja opcija jer vjerojatno baterije duze traju nego sa WiFijem?
25.10.2023 | 07:32
AKo mora biti bežično, moja je preporuka uvijek EnOcean, ali to je za kućnu DIY instalaciju ne samo overkill, nego i problem (licenciranje, softver...). Zigbee nažalost ima iste probleme kao i neki generički wifi uređaj jer radi na istoj frekvenciji, ali je potencijalno ipak upotrebljiviji jer protokol predviđa manjkavu komunikaciju pa je nekakav failover algoritam ipak implementiran. Jedino računaj da zigbee mreža ne radi ako padne hub pa nemoj razviti monstruozni sustav koji cijeli ovisi o jednoj jeftikaner kineskoj điđi.
25.10.2023 | 10:35
Nadovezao bih se na Smayin odgovor, razlika u cijeni konfiguracije je ooooogromna!

Ovo sa linka je (po meni) sigurna i pouzdana varijanta: hom.ee/products/homee-enocean-cube/
Imam ovaj homee i Hormann bi-secur cube, doslovno nikada nisam imao problema sa spojivošću.

A alternativa tome je jeftiniji kineski smart uređaji + hub (dovoljno je kupiti Amazon Echo dot na akciji 22 eura koji je ujedno i hub)
25.10.2023 | 11:57
Razlika u cijeni je ogromna jer je i razlika u kvaliteti i funkcionalnosti ogromna. Često se služim tom paralelom, pa da je ponovim. Kao da pokušavamo usporediti VW Golf sa John Deere šumarskim traktorom. Ne samo da je EnOcean neusporedivo robusniji i pouzdaniji protokol (jer je namijenjen za velike zgrade i heavy duty korištenje), nego je i razina tehničkog rješenja neusporedivo viša. EnOcean je koncipiran, gdje god je moguće, na tzv. "energy harvesting" konceptu. Znači, ugrađena baterija se puni oportunitetno (kad ima priliku) na razne načine. Tipično, bežična EnOcean tipka se napaja kinetičkom energijom pritiskanja (kad god je korisnik pritisne, generira dovoljno energije da dopuni bateriju najmanje za jednako toliko koliko uređaj potroši za slanje telegrama), a termički uređaji poput ove glave za ventil radijatora imaju ugrađeni generator termonapona (razlika temperature između dvije točke stvara određenu malu količinu električne energije u tzv. "termoparu" sastavljenom od dvije žice različitih metala. Sve na što ima smisla staviti nekoliko malih fotonaponskih ćelija, ima ih. I sl. Tako da baterije ne treba mijenjati osim u slučaju kvara. Nebitno za kućne uvjete korištenja gdje takvih uređaja ima možda 20, a baterije se mijenjaju svakih par godina, ali jako bitno kad se radi o uredskoj zgradi u kojoj može biti na tisuće baterijski napajanih uređaja.
Ono što čini bitnu razliku u svim uvjetima korištenja je - radna frekvencija. ZigBee radi na 2,45GHz, a to je frekvencija koja je prezasićena i prezagađena. Kupiš, montiraš, radi, nakon par mjeseci 2-3 susjeda kupe neki jači wifi extender i tvoj sustav najednom više ne radi. Ili ne radi navečer kad su svi doma i aktivni. Low cost govance. EnOcean radi na frekvencijama predviđenim za opremu bežičnog daljinskog upravljanja (433 ili 868 MHz), a protokol ima i predviđenu kontrolu transmisije.
25.10.2023 | 17:11
Pogledaj Aqara ponudu. Oni ti to imaju i radi odlicno...
25.10.2023 | 18:16
Ok, idemo po redu.

Gledao sam Aqara ali sam odustao jer sam nabavio pametni termostat/timer za centralno da zamijenim mehanicki. Aqara TRV ne izgleda nista bolje ni losije od ostatka ponude a ne mogu ih upariti sa Smart Life aplikacijom pa ako ih vec stavljam da barem budu na istom mjestu kao i glavni termostat.

Inocean rjesenja izgledaju sjajno, ali od svih njihovih uredjaja bas TRV nije podrzan u Home Assistantu na kojeg bih sve zelio u jednom trenutku konsolidirati, osim ako ne postoji jos kakvo rjesenje.

Zdravac, radi li enocean TRV sa Homee? Nisam nasao taj podatak a prestrasio me njemacki jezik.

Nisam ni poceo a vec mi se sere od ovoga, cini mi se lakse da setam od radijatora do radijatora i zavrcem ventile nego da se jebem s ovim.
25.10.2023 | 20:46

EnOcean je otvoreni standard, kao i ZigBee. Nije to jedna firma. Dakle mora biti da ima više EnOcean ventila za radijatore nego taj jedan na kojeg si naletio.

Ovo je sve jedan te isti model - webshop, flyer i manual:
www.knxsolution.sk/en/products/mva004-en...entilov-itrv-enocean
www.enocean-alliance.org/wp-content/uplo..._MVA005_Flyer_EN.pdf
www.micropelt.com/fileadmin/user_upload/...SMVA004_0817v11e.pdf


Ovo je neki drugi:
www.minebeamitsumi.eu/en/smartvalve/

ovo je isti taj drugi, samo pod drugim brandom:
www.digicontrol.info/fileadmin//media/Pr...-2022_Rev5_DE-EN.pdf

i pod trećim brandom, s tim što ga Thermokon vjerojatno stvarno i proizvodi
www.thermokon.de/direct/alterra-base/mim...et/003560507897d01d3

Ovo je neki treći, koji nema energy harvesting, nego napajanje 230Vac iz obične utičnice i enOcean komunikaciju. Neobično, ali možda ti odgovara.
25.10.2023 | 21:02
Ovo o čemu smayo priča, slažem se da je overkil "za po doma"

homme brain cube 140 eur
enocean cube 130 eur

termostat ventil jedan komad cca 150 eur


Moraš imati brain cube kao osnovu, koja pristupa mreži wireless, a ima za kupiti i adapter za LAN, i onda na nju "nadograđuješ" druge kocke, ovisno o kojem zahtijevu se radi. Postoji također i Zigbee cube koju "nadogradiš" na brain cube, ali mislim da je to overkil (košta isto 130 eur), jer zigbee standard podržava, kako sam i rekao više jeftinijih "hubova"
enOcean, (poput Hormanna) ima svoj standard (radi na 868 MHz)

Ova slika ti to dobro prikazije;

Screenshot2023-10-25at22.01.26.png
25.10.2023 | 21:24
smayoo kaže:

EnOcean je otvoreni standard, kao i ZigBee. Nije to jedna firma. Dakle mora biti da ima više EnOcean ventila za radijatore nego taj jedan na kojeg si naletio.


Nista od toga, slab support za Home Assistant, puno svraba. Mozda i bolje.
25.10.2023 | 21:27
Zdravac kaže:
Moraš imati brain cube kao osnovu, koja pristupa mreži wireless, a ima za kupiti i adapter za LAN, i onda na nju "nadograđuješ" druge kocke, ovisno o kojem zahtijevu se radi. Postoji također i Zigbee cube koju "nadogradiš" na brain cube, ali mislim da je to overkil (košta isto 130 eur), jer zigbee standard podržava, kako sam i rekao više jeftinijih "hubova"
enOcean, (poput Hormanna) ima svoj standard (radi na 868 MHz)


Nije problem povezivanje vec podrska za kontrolu. Pise li igdje nedvosmisleno da Homee podrzava enocean TRV, jer to nisam nasao.
26.10.2023 | 08:55
Riba kaže:


Nista od toga, slab support za Home Assistant, puno svraba. Mozda i bolje.
Koliko vidim na njihovim stranicama možeš dodati sve uređaje koji podržavaju homekit za Apple uređaje i thread. Ja koristim EVO Thermo
26.10.2023 | 13:34
Imam ja i Home Assistant ali Aqara nativno podrzava HomeKit. Siri, zelim temperaturu 23C i cao. Glupava jeste ali toliko zna napraviti

Osim toga podesis scene u Home app koje ukljucuju i grijanje. Spavanje, nisi doma i sl.

Ja sam odustao od investicije u pametne termostate jer grijanje placam po kvadratnom metru a ne po utrosenoj energiji.

Cijeli zimu su mi prozori otvoreni "na kipu" jer supruga pojaca sve radijatore na max "jer mi to sve placamo". Tako da kod mene je toplije u stanu zimi nego ljeti...

Sa nekih 30C koliko je u stanu izadjem u auto u kojem je -15C, zatrpano snijegom, pa vidi sta organizam prezivljava
26.10.2023 | 21:01
drlovric kaže:
pa vidi sta organizam prezivljava


Ja pročitao ...pa vidi šta orgazam preživljava... trebalo mi je sekundu dvije da skontam.
26.10.2023 | 22:24
Sto je babi milo, to joj se i snilo
27.10.2023 | 12:56
drlovric kaže:
Sa nekih 30C koliko je u stanu izadjem u auto u kojem je -15C, zatrpano snijegom, pa vidi sta organizam prezivljava


Za nekoga tko drži do sebe i tehnologija ZAŠTO NEMAŠ Webasto u autu? Lijepo ti ga nakaleme na rezervoar, pa samo iz kuće ipališ grijanje i dođeš na +30 ako hoćeš I istopi ti snijeg i led. Jedna od najboljih investicija...
27.10.2023 | 15:28
Sad cujem prvi put da to postoji kao aftermarket. U uho sam se pretvorio ????
27.10.2023 | 19:45
www.webasto-comfort.com/hr-hr/grijanje/p...grijac-za-automobil/

Imao sam to u kamionu još pred 20 godina i mogu reći da je odlična stvar.
29.10.2023 | 17:29
Ugradio sam svoj ima 10 godina u Klimamobil d.o.o., Zagreb, kod okretišta Dubrava... Štefanovečki zavoj nešto. Čini mi se da im web ne radi ili je pao... Uglavnom, bio tamo da mi klimu očiste prije ljeta, još uvijek to sve rade.

Spojili mi webasto direkt na rezervoar dizela, ispod trećeg reda sjedala sam sve metnuo... Zimi grije, ljeti hladi. Daljinac, lovi signal dosta daleko i među zgradama, ali bolje da si blizu naravno. Imaš i gumb za manualno paljenje u autu, ali daljinac je glavni za podešavanje temperature, duljine grijanja i slično. Kad je hladno, samo ga upalim 30-45 min prije (kombi je velik) i dođem na topli auto i odmrznuta stakla i sve. Potrošnja skoči s 10 na 12l tad...
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 5 sati
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama
 • JOHN: pošaljem sadržaj mail-a
 • JOHN: Ma samo chekiram da li je legit
 • Gjuroo: @JOHN: Ma dobio sam gomilu para od jednog afričkog princa, pa mi nije problem trošiti :)
 • Riba: JOHN, moguce zato jer si follower na ko-fi, sad cu pogledati ima li opcija da se to iskljuci.
 • Riba: JOHN, posalji mi sadrzaj tog maila, mi nismo nista inicirali.
 • smayoo: Pitat ćemo Ribu, on je spominjao neku takvu kampanju još u listopadu, za pokriti trošak najma servera. Ovo je možda nova kampanja jer je nova kalendarska godina.
 • JOHN: Gjuroo, nije tebi lako :)
 • JOHN: Ne zajebavam se, mada u tom mail-u ima neke istine. Suporto sam jabučnjak pred tri mjeseca, pa me samo zanima da li su te molbice pod kontrolom
 • Gjuroo: Jbga, platio sam.
 • Gjuroo: Meni je na mail stiglo da sam pedofil i da se javim u najbližu PU ili da platim neke pare, pa sam miran.
 • JOHN: podržite
 • JOHN: Jel vama na mail stigla kakva obavijest da ponovno podržim jabučnjak?
 • JOHN: Sram vas bilo. Moja hercegovačka crta je duboko uvrjeđena ovom neslanom šalom!:)
 • mbp2009: :D
 • Bertone: :D
 • kupus: hvala hvala
 • kupus: Zato sto nemaju obraza
 • kupus: Zasto se Hercegovci ljube u usta?
 • kupus: evo jos jedan klasik, kad se vec castimo klasicima...
 • mbp2009: odnosno ne smayo nego blanco hahaha
 • mbp2009: Smayoo dosta dobar vic, ne sjecam se kad sam ga cuo zadnji put ;)
 • mbp2009: m@xym na krivom si tabu, ovo je Jabučnjak, ne Reddit :D
 • smayoo: Taj vic je star stoljeće, @m@xym, i, da crnjak je, kao i tisuće drugih, nemoj reći da si ga sad prvi put čuo? Žao mi je što imaš takvo osobno teško iskustvo da te to tako pogađa, ali to je ipak samo vic, i to stvarno star. Razmisli što te stvarno muči pa to rješavaj, ne istresaj se ovdje.
 • m@xym: Ako je vic, onda je crnjak, barem za one koji su imali "čast" gledati uživo kako te dvije bolesti polako ubijaju ljude.
 • cariblanco: Ma moj m@xym...to je bio vic ;)
 • m@xym: Ne znati gdje si, a moći se kretati, ili znati gdje si ali, ali biti de facto nepokretan, dođe ti ga na isto.
 • cariblanco: Parkins pobjeđuje...bolje prosuti koju kap rakije, nego da neznate gdje je :D
 • cariblanco: Stay bi netko od vas rađe, da nema izbora ;alzheimera ili parkisona ?
 • cariblanco: Kako bi dobro Amerima legao naš Barišić iz Dinama...jest da je stariji ali nije senilan :D
 • Ender: @Yonkis: Trump je za razliku od Biden-a u cvetu mladosti, ima i mladu zenu :-)
 • Yonkis: @jura22 Ima 81 godinu. A što se događa sa D.T.?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO