TRV termostat - WiFi vs Zigbee + hub?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

TRV termostat - WiFi vs Zigbee + hub?


24.10.2023 | 21:42
Nasarafio bih 'pametne' TRV termostate na radijatore. Postoje dvije verzije, WiFi i Zigbee + hub. Razlika u cijeni je zanemariva. Pretpostavljam da je Zigbee bolja opcija jer vjerojatno baterije duze traju nego sa WiFijem?
25.10.2023 | 07:32
AKo mora biti bežično, moja je preporuka uvijek EnOcean, ali to je za kućnu DIY instalaciju ne samo overkill, nego i problem (licenciranje, softver...). Zigbee nažalost ima iste probleme kao i neki generički wifi uređaj jer radi na istoj frekvenciji, ali je potencijalno ipak upotrebljiviji jer protokol predviđa manjkavu komunikaciju pa je nekakav failover algoritam ipak implementiran. Jedino računaj da zigbee mreža ne radi ako padne hub pa nemoj razviti monstruozni sustav koji cijeli ovisi o jednoj jeftikaner kineskoj điđi.
25.10.2023 | 10:35
Nadovezao bih se na Smayin odgovor, razlika u cijeni konfiguracije je ooooogromna!

Ovo sa linka je (po meni) sigurna i pouzdana varijanta: hom.ee/products/homee-enocean-cube/
Imam ovaj homee i Hormann bi-secur cube, doslovno nikada nisam imao problema sa spojivošću.

A alternativa tome je jeftiniji kineski smart uređaji + hub (dovoljno je kupiti Amazon Echo dot na akciji 22 eura koji je ujedno i hub)
25.10.2023 | 11:57
Razlika u cijeni je ogromna jer je i razlika u kvaliteti i funkcionalnosti ogromna. Često se služim tom paralelom, pa da je ponovim. Kao da pokušavamo usporediti VW Golf sa John Deere šumarskim traktorom. Ne samo da je EnOcean neusporedivo robusniji i pouzdaniji protokol (jer je namijenjen za velike zgrade i heavy duty korištenje), nego je i razina tehničkog rješenja neusporedivo viša. EnOcean je koncipiran, gdje god je moguće, na tzv. "energy harvesting" konceptu. Znači, ugrađena baterija se puni oportunitetno (kad ima priliku) na razne načine. Tipično, bežična EnOcean tipka se napaja kinetičkom energijom pritiskanja (kad god je korisnik pritisne, generira dovoljno energije da dopuni bateriju najmanje za jednako toliko koliko uređaj potroši za slanje telegrama), a termički uređaji poput ove glave za ventil radijatora imaju ugrađeni generator termonapona (razlika temperature između dvije točke stvara određenu malu količinu električne energije u tzv. "termoparu" sastavljenom od dvije žice različitih metala. Sve na što ima smisla staviti nekoliko malih fotonaponskih ćelija, ima ih. I sl. Tako da baterije ne treba mijenjati osim u slučaju kvara. Nebitno za kućne uvjete korištenja gdje takvih uređaja ima možda 20, a baterije se mijenjaju svakih par godina, ali jako bitno kad se radi o uredskoj zgradi u kojoj može biti na tisuće baterijski napajanih uređaja.
Ono što čini bitnu razliku u svim uvjetima korištenja je - radna frekvencija. ZigBee radi na 2,45GHz, a to je frekvencija koja je prezasićena i prezagađena. Kupiš, montiraš, radi, nakon par mjeseci 2-3 susjeda kupe neki jači wifi extender i tvoj sustav najednom više ne radi. Ili ne radi navečer kad su svi doma i aktivni. Low cost govance. EnOcean radi na frekvencijama predviđenim za opremu bežičnog daljinskog upravljanja (433 ili 868 MHz), a protokol ima i predviđenu kontrolu transmisije.
25.10.2023 | 17:11
Pogledaj Aqara ponudu. Oni ti to imaju i radi odlicno...
25.10.2023 | 18:16
Ok, idemo po redu.

Gledao sam Aqara ali sam odustao jer sam nabavio pametni termostat/timer za centralno da zamijenim mehanicki. Aqara TRV ne izgleda nista bolje ni losije od ostatka ponude a ne mogu ih upariti sa Smart Life aplikacijom pa ako ih vec stavljam da barem budu na istom mjestu kao i glavni termostat.

Inocean rjesenja izgledaju sjajno, ali od svih njihovih uredjaja bas TRV nije podrzan u Home Assistantu na kojeg bih sve zelio u jednom trenutku konsolidirati, osim ako ne postoji jos kakvo rjesenje.

Zdravac, radi li enocean TRV sa Homee? Nisam nasao taj podatak a prestrasio me njemacki jezik.

Nisam ni poceo a vec mi se sere od ovoga, cini mi se lakse da setam od radijatora do radijatora i zavrcem ventile nego da se jebem s ovim.
25.10.2023 | 20:46

EnOcean je otvoreni standard, kao i ZigBee. Nije to jedna firma. Dakle mora biti da ima više EnOcean ventila za radijatore nego taj jedan na kojeg si naletio.

Ovo je sve jedan te isti model - webshop, flyer i manual:
www.knxsolution.sk/en/products/mva004-en...entilov-itrv-enocean
www.enocean-alliance.org/wp-content/uplo..._MVA005_Flyer_EN.pdf
www.micropelt.com/fileadmin/user_upload/...SMVA004_0817v11e.pdf


Ovo je neki drugi:
www.minebeamitsumi.eu/en/smartvalve/

ovo je isti taj drugi, samo pod drugim brandom:
www.digicontrol.info/fileadmin//media/Pr...-2022_Rev5_DE-EN.pdf

i pod trećim brandom, s tim što ga Thermokon vjerojatno stvarno i proizvodi
www.thermokon.de/direct/alterra-base/mim...et/003560507897d01d3

Ovo je neki treći, koji nema energy harvesting, nego napajanje 230Vac iz obične utičnice i enOcean komunikaciju. Neobično, ali možda ti odgovara.
25.10.2023 | 21:02
Ovo o čemu smayo priča, slažem se da je overkil "za po doma"

homme brain cube 140 eur
enocean cube 130 eur

termostat ventil jedan komad cca 150 eur


Moraš imati brain cube kao osnovu, koja pristupa mreži wireless, a ima za kupiti i adapter za LAN, i onda na nju "nadograđuješ" druge kocke, ovisno o kojem zahtijevu se radi. Postoji također i Zigbee cube koju "nadogradiš" na brain cube, ali mislim da je to overkil (košta isto 130 eur), jer zigbee standard podržava, kako sam i rekao više jeftinijih "hubova"
enOcean, (poput Hormanna) ima svoj standard (radi na 868 MHz)

Ova slika ti to dobro prikazije;

Screenshot2023-10-25at22.01.26.png
25.10.2023 | 21:24
smayoo kaže:

EnOcean je otvoreni standard, kao i ZigBee. Nije to jedna firma. Dakle mora biti da ima više EnOcean ventila za radijatore nego taj jedan na kojeg si naletio.


Nista od toga, slab support za Home Assistant, puno svraba. Mozda i bolje.
25.10.2023 | 21:27
Zdravac kaže:
Moraš imati brain cube kao osnovu, koja pristupa mreži wireless, a ima za kupiti i adapter za LAN, i onda na nju "nadograđuješ" druge kocke, ovisno o kojem zahtijevu se radi. Postoji također i Zigbee cube koju "nadogradiš" na brain cube, ali mislim da je to overkil (košta isto 130 eur), jer zigbee standard podržava, kako sam i rekao više jeftinijih "hubova"
enOcean, (poput Hormanna) ima svoj standard (radi na 868 MHz)


Nije problem povezivanje vec podrska za kontrolu. Pise li igdje nedvosmisleno da Homee podrzava enocean TRV, jer to nisam nasao.
26.10.2023 | 08:55
Riba kaže:


Nista od toga, slab support za Home Assistant, puno svraba. Mozda i bolje.




Koliko vidim na njihovim stranicama možeš dodati sve uređaje koji podržavaju homekit za Apple uređaje i thread. Ja koristim EVO Thermo
26.10.2023 | 13:34
Imam ja i Home Assistant ali Aqara nativno podrzava HomeKit. Siri, zelim temperaturu 23C i cao. Glupava jeste ali toliko zna napraviti

Osim toga podesis scene u Home app koje ukljucuju i grijanje. Spavanje, nisi doma i sl.

Ja sam odustao od investicije u pametne termostate jer grijanje placam po kvadratnom metru a ne po utrosenoj energiji.

Cijeli zimu su mi prozori otvoreni "na kipu" jer supruga pojaca sve radijatore na max "jer mi to sve placamo". Tako da kod mene je toplije u stanu zimi nego ljeti...

Sa nekih 30C koliko je u stanu izadjem u auto u kojem je -15C, zatrpano snijegom, pa vidi sta organizam prezivljava
26.10.2023 | 21:01
drlovric kaže:
pa vidi sta organizam prezivljava


Ja pročitao ...pa vidi šta orgazam preživljava... trebalo mi je sekundu dvije da skontam.
26.10.2023 | 22:24
Sto je babi milo, to joj se i snilo
27.10.2023 | 12:56
drlovric kaže:
Sa nekih 30C koliko je u stanu izadjem u auto u kojem je -15C, zatrpano snijegom, pa vidi sta organizam prezivljava


Za nekoga tko drži do sebe i tehnologija ZAŠTO NEMAŠ Webasto u autu? Lijepo ti ga nakaleme na rezervoar, pa samo iz kuće ipališ grijanje i dođeš na +30 ako hoćeš I istopi ti snijeg i led. Jedna od najboljih investicija...
27.10.2023 | 15:28
Sad cujem prvi put da to postoji kao aftermarket. U uho sam se pretvorio ????
27.10.2023 | 19:45
www.webasto-comfort.com/hr-hr/grijanje/p...grijac-za-automobil/

Imao sam to u kamionu još pred 20 godina i mogu reći da je odlična stvar.
29.10.2023 | 17:29
Ugradio sam svoj ima 10 godina u Klimamobil d.o.o., Zagreb, kod okretišta Dubrava... Štefanovečki zavoj nešto. Čini mi se da im web ne radi ili je pao... Uglavnom, bio tamo da mi klimu očiste prije ljeta, još uvijek to sve rade.

Spojili mi webasto direkt na rezervoar dizela, ispod trećeg reda sjedala sam sve metnuo... Zimi grije, ljeti hladi. Daljinac, lovi signal dosta daleko i među zgradama, ali bolje da si blizu naravno. Imaš i gumb za manualno paljenje u autu, ali daljinac je glavni za podešavanje temperature, duljine grijanja i slično. Kad je hladno, samo ga upalim 30-45 min prije (kombi je velik) i dođem na topli auto i odmrznuta stakla i sve. Potrošnja skoči s 10 na 12l tad...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 27 minuta
  • drlovric: Pa da, uzeo sam ga cim je izasao. Ne znam sta bih ti rekao za bateriju. Nemam nekih problema, pojma nemam ni na koliko je health. Provjerim pa javim.
  • Yonkis: drlovric: a kakva ti je baterija na njemu, ako pretpostavimo da si ga kupio kad je bio "objavljen"?
  • drlovric: Ja imam iPad Pro (2nd gen). Niti najmanji razlog nemam za upgrade. Oni ubacuju najjace cipove, dok je najveci problem iPada u biti software :)
  • MAK: iPad Air plus Pencil Pro
  • smayoo: Svim Splićanima čestitam dan Sv. Duje! :)
  • cariblanco: kako nogomet može biti okrutan, zaslužili ste najmanje bod
  • cariblanco: Riječani, jeste li spremni za derbi, danas bi trebao biti praznik nogometa na Rujevici
  • smayoo: Možda je to popis po abecedi. ;)
  • cariblanco: Danas čitam VL i koja je najsigurnija zemlja u slučaju holokausta...1 Antartika 2 Argentina ;)
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.55 Seconds

Provided by iJoomla SEO