Apple za pametnu kuću
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple za pametnu kuću


27.11.2022 | 16:47
Smayo, nije. Njegova zadaća je da "ujedini"različite "nekompatibilne" đinđe.

Npr, ja imamo uglavnom jeftine Sonoff prekidače, koji imaju svoju ewelink aplikaciju.
Kamere su mi TP-Link, koje imaju svoju aplikaciju.
Smart ventili za prskalice opet imaju svoju (Tuya) aplikaciju, itd...

Sve mi je povezano sa Amazon echo putem Alexa skills, a isto tako i u Home assistant od google.

Homebridge jedino služi da ujedini sve to radi Home kita.

Dakle, ima nekoliko security levela, a problem nastaje jedino ako: a) nestane wireless mreže (u tome slučaju moraš ručno na prekidačima gasiti/paliti), ili b) nestane struje (e onda je pušiona, jer nemam baš toliku potrebu da i to osiguram nekakvim generatorom, to su baš ono, high standard rješenja, ali onda nebi ni išao na budget friendly opcije poput sonoff, TP-link, tuya, aqara, ...
27.11.2022 | 18:18
OK, znači, ako prestane raditi Homebridge, onda ti Homekit više ne zna pričati s uređajima koji inače nisu s njim kompatibilni, nego moraš koristiti nekoliko drugih aplikacija? Ili...?

Ovo kad nestane struje je nepotrebno razmatrati jer ti tada ionako ne radi oprema koju upravljaš, zar ne?
27.11.2022 | 20:04
smayoo kaže:
OK, znači, ako prestane raditi Homebridge, onda ti Homekit više ne zna pričati s uređajima koji inače nisu s njim kompatibilni, nego moraš koristiti nekoliko drugih aplikacija? Ili...?

Ovo kad nestane struje je nepotrebno razmatrati jer ti tada ionako ne radi oprema koju upravljaš, zar ne?


Upravo tako: ako mi npr. rikne mac-mini (na kojem je Homebridge), riknio mi je "hub" za Apple ekosustav.
No, i dalje radi Amazon hub i Google hub.

...tako da i dalje ne trebam otvarati svaku pojedinačnu aplikaciju. Ja baš i nemam previše automatizacija, jednostavno nemam potrebe za time. A i ono što imam automatizirano (scene), to je složeno preko Amazon ekosustava, jer imam cca 5 njihovih zvučnika, koji su ujedno i hubovi. To mi je najsigurnije, zapravo, još se nije dogodilo da nisam mogao pristupiti uređajima, odnosno ne znam što se treba dogoditi da svih 5 zvučnika bude offline.

Ovo sa Home kitom mi je bilo više zanimljivo složiti, a ima i koristi jer kamere mogu koristiti iCloud za storage.

Ove razne aplikacije su zapravo, potrebne za inicijalno stavljanje uređaja u pogon (dodavanje na mrežu), kao i za update firmwarea.

EDIT:
Da nebi trebali 3 puta, na svakom ekosustavu, slagati jedne te iste automatizacije, postoji aplikacija IFTT, možda ju netko ovdje koristi, pa može više o tome reći...
27.11.2022 | 20:12
Cirtam ovo i mislim se kako sam definitivno ostario jer samo vidim 100 problema koji tu mogu nastati.

Neki dan smo se, s oprostenjem, citav dan izjebali ja i supruga (figurativno) jer je kupila karte za koncert i kazu "mobile delivery". Kupila ih je pred par mjeseci, i 10 dana prije koncerta dolazi mail da skine neku mobilnu aplikaciju i registrira se da dodje do karata. Skine ona to, registrira se, ali confirmation mail ne dolazi. Nije u spamu, jednostavno ne dolazi. Nema drugih opcije, i otvori pona support chat, 52. na redu cekanja (ocigledno nije jedina s tim problemom). Javi joj se support, i dok je ona to vidjela i odgovorila, lik ode i ona nazad na zacelje reda. Drugi put opet jer je laptop otisao u sleep. Doslovno nakon citavog dana dodje do nekoga i srecom pozna jos jednu osobu koja ide pa su karte stavili na taj account.

Boze mi pomozi, sto nije u redu sa slanjem karti na email kad ih kupis?

Glava ce mi eksplodirati od gluposti koje zagorcavaju zivot.

Isprika na rantu, ali vec vidim sebe kako bi sjekirom sve porazbijao nakon sto bih treci put izgubio 15 minuta trobleshootajuci da ukljucim lampu jer mi je bilo tesko napraviti dva koraka do prekidaca.
27.11.2022 | 20:19
Samo da upadnem s komentarom da sam nakon par mjeseci svakodnevnog korištenja HomePod minija zaista vrlo zadovoljan; nije skup i vrijedi svake kune!

Kada sam ga kupovao bio sam neodlučan i malo "na rubu" da li možda bacam novac na nepotrebnu điđu koja je u funkcionalnosti uvelike redundantna s ostalom tehnologijom koju imam, ali na kraju je ispalo da je sama činjenica da je uređaj uvijek aktivan i raspoloživ i da uvijek bez greške razumije naredbe - killer feature.

Najviše ga koristim ujutro da mi, dok spremam doručak, kaže kakvo će vrijeme biti i trebam li uzeti kišobran. Izgleda kao trivijalnost koju lako pogledaš na mobitelu ili računalu, ali komocija toga da to usputno kažem glasom je ključna prednost. Jednako tako ponekad sam lijen uključiti pojačalo i slušati nešto na velikom sustavu - ili je možda kasno, pa mi treba nešto tiho, a tu je HomePod sjajan, samo mu kažem da zavrti neku meni dragu radio stanicu i glazba ide.

Jedino mi je žao što Rowentin robo-usisavač ne radi putem HomeKita, već se mora aktivirati putem njihove aplikacije, pa taj dio ne radi putem Siri.

Razumijem i Ribin rant, mislim da ću ako budem kupovao "smart" kućnu tehnologiju onda birati samo onu koja direktno radi s Appleovim sustravom jer niti ja nemam živaca za sve te akrobacije.
28.11.2022 | 12:42
Prije svega, to da neku điđu možeš upaliti, ugasiti, pojačati ili stišati korištenjem aplikacije na mobitelu (ili, u zadnje vrijeme, glasovnom komandom) uopće nije "smart". Što tu ima smart? I dalje si to napravio ručno (sam si morao misliti na to, sam si se morao, ovako ili onako, angažirati da se to dogodi), samo si, umjesto sklopke na zidu, piknuo na mobilnu aplikaciju ili rekao "pametnom" zvučniku "upali svjetlo".
"Smart" je svjetlo koje se automatski prilagođava i održava željenu razinu luxa u prostoriji, motorizirana roleta ili zavjesa, ili brisolej koji se automatski prilagođava poziciji sunca (ljeti zasjenjuje, zimi otvara, ili koji već kriterij zadaš). "Smart" je grijanje koje se prilagođava vanjskoj temperaturi (kad je vani hladnije, gura topliju vodu u radijatore ili podno grijanje, ili što već imaš) i koje te upozori ako držiš otvoren prozor u sobi koja se grije, i to traje dulje od x minuta. "Smart" je sustav koji te upozori da si ostavio otvorene prozore, a počela je kiša. A ako ima motorizirane rolete, automatski spusti roletu na tom prozoru da ti ne pada kiša unutra. "Smart" sustav ti automatski zatvara garažu, ali ne ako detektira auto ispod vrata, nego čeka da se auto makne pa onda zatvori garažu nakon par minuta. Itd. Mogao bih pisati puno o tome. I ja se ispričavam na rantu...
28.11.2022 | 14:58
E s tim ne vidim 100, nego 200 mogucih problema!
28.11.2022 | 16:06
Pametne kuće na kojima sam ja osobno sudjelovao, najstarije su izvedene prije 10-ak godina i nema problema. Kad se napravi profesionalno, kvalitetnom opremom i po pravilima struke, nema razloga da bude problema. Bilo je u jednom objektu problema s DALI rasvjetom koji nema veze s pametnom instalacijom, nego s glupom specifikacijom DALI protokola koji neke nestabilnosti napona na priključku napajanja doživi kao disaster scenario i automatski popali sve lampe na najjače, kao - za evakuaciju. Dobra stvar u nekom trgovačkom centru. Ali u obiteljskoj kući baš i nije neka sreća. I od tada svim klijentima savjetujem da ne koriste DALI rasvjetu u svom domu.
28.11.2022 | 16:51
Hajde ako imas volje smayoo raspisi se, sto se tocno kupuje, gdje, majstori gdje se uzimaju,, troskovi, posljedicna zamjena i trajnost izvedbe itd…
28.11.2022 | 17:32
Ha, to što ja radim (kao projektant) je priča za novogradnje i opsežne adaptacije. Ja osobno ne vjerujem u bežična rješenja jer se ova jeftina pokazuju nedovoljno pouzdanima, a ona skupa su toliko skupa da kod nas gotovo nikad ne prolaze. Znači, kad netko gradi novu kuću ili preuređuje postojeću (ili stan), ovo je sustav koji se projektira vrlo detaljno. Moja je preferencija KNX standard, to je otvoreni protokol kojeg podržava velik broj proizvođača, tako da korisnik ne ovisi o tome hoće li neka firma sutra propasti ili jednostavno odustati od nekog proizvoda. Postoje i druga (jeftinija) rješenja, ali ona su uvjiek problem ako korisnik nije spreman barem malo i barem ponekad "dići haubu". KNX rješenja su "no brainer" za korisnika. Naravno, ali se projektiraju i izvedu kako spada.
To svakako nije priča za DIY hobiste, a DIY hobisti mogu sve one pametne funkcije koje sam ranije spomenuo rješavati i puno jeftinijom opremom i rješenjima (što i dalje ne uključuje ove Apple i slične điđe, jer tu nema, kako sam napisao, ništa pametno), ali je ključno da oni sami sebi mogu uvijek biti na raspolaganju za "interventno održavanje" .
KNX oprema je profesionalna, ne savjetujem tek tako naručiti preko interneta, jer su same komponente tek 30% posla. Treba isprojektirati i izraditi elektro ormare (ili razvodne ploče) daleko složenije i veće od klasičnih, spojiti ispitati, pa tek onda programirati i koristiti. Ima u Hrvatskoj nekoliko izvoditelja koje mogu preporučiti, ali nema smisla da ih navodim ovako ad hoc, jer svaki od njih ima neko područje (geografsko) koje mu je zanimljivo i određeni tip projekta. Ako nekog nešto specifično zanima, tu sam, pitajte.
28.11.2022 | 17:39
Ovo je jedan članak kojeg sam pisao za stručni skup, prije sad već dosta godina, ali je konceptualno aktualniji danas, nego tada, jer u ono vrijeme još nitko nije ozbiljno shvaćao energetsku efikasnost.
www.dropbox.com/s/gspahu1e0ph4zty/Prpic%...%20grijanje.pdf?dl=0
Ne umišljam si da je pisan na popularnoj razini, ali koga god zanima, evo...
28.11.2022 | 17:46
A ovo je paralelni prikaz dva KNX projekta od prije 10 godina (projekti su izvađani 2010/11, odnosno 2011/12). To smo predavanje pripremali kolega i ja zajedno.
www.dropbox.com/s/4at800iewbresre/2kuce_KNX.pdf?dl=0
To je složeno na manje stručnoj razini pa preporučam svakom zainteresiranom.
28.11.2022 | 17:46
Dakle nema naslov "15 ludih stvari koji niste znali o energetskoj efikasnosti, a evo i kako!"?
28.11.2022 | 17:50


Evo jedna luda stvar za koju se kladim da najmanje polovica Jabučara nije znala:

Ako živite u stanu ili kući, i koristite toplu vodu svakodnevno, JEFTINIJE JE pustiti bojler da bude uključen cijelo vrijeme na ekonomičnoj temperaturi, nego ga gasiti pa paliti onda kad se želite tuširati.

Kako ono kažu po društvenim mrežama, "pratite me za još korisnih savjeta".
28.11.2022 | 19:55
Je,@ smayoo, nama je serviser esspreso aparata rekao, krajem 80ih, kad smo kupovali novi, rekao to isto. I nismo ga gasili osim kad smo išli na godišnji ili prilikom servisiranja. Izdržao je preko 20 godina, pa su ga djeca zamjenila jer su uzeli noviji s displejem i tač gumbima.
04.02.2023 | 15:26
Evo dobra vijest za vlasnike LG TV-a i korisnike Apple HomeKita!

www.whathifi.com/news/webos-enabled-tvs-...pple-centric-upgrade
04.02.2023 | 15:47
smayoo kaže:


Evo jedna luda stvar za koju se kladim da najmanje polovica Jabučara nije znala:

Ako živite u stanu ili kući, i koristite toplu vodu svakodnevno, JEFTINIJE JE pustiti bojler da bude uključen cijelo vrijeme na ekonomičnoj temperaturi, nego ga gasiti pa paliti onda kad se želite tuširati.

Kako ono kažu po društvenim mrežama, "pratite me za još korisnih savjeta".


Klime se isto ne isplati gasiti,. nego samo temperaturom regulirati.

Pratite Smayoo-ta jer ja sam blizu njega i mogu vam dati praktične savjete.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 5 minuta
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO