03.06.2024 | 16:05
Ja sam svoju kuću automatizirao još 2015. S obzirom da sam kuću kupio gotovu i useljivu žični sustavi nisu dolazili u obzir pa sam istraživao koji su od bežičnih sustava na raspolaganju.
Na kraju sam se odlučio za poljski
Fibaro (danas talijanski
Nice)
Prvenstveno sam se odlučio za Fibaro jer se njihov hub može programirati u LUA jeziku pa samim time nudi neslućene mogućnosti automatizacije, naravno pod uvijetom da se prvo nauči LUA programski jezik.
U to vrijeme HomeKit je bio vrlo rundimentaran, a scene su došle tek nešto kasnije. Ostali proizvođači su u to vrijeme nudili mogućnost izrade raznih scena, ali obično ono što je jednostavno nije ujedno i najbolje jer je zbog svoje jednostavnosti obično ograničeno na jednostavne "if then end" nešto poput IFTTT.
Naravno, još jedan uvjet je bio da automatika radi neovisno o cloud servisu i raspoloživosti interneta. Ima nekih sustava koji su u potpunosti ovisni o cloudu i bilo bi doista glupo da ne mogu upaliti pametnu žarulju jer eto nastao je neki problem s internetom ili nedajbože cloud servisom.
Fibaro sustav Home Center 2 koji ja trenutno još koristim bazira se na z-wave uređajima te virtualnim uređajima koje radi sam korisnik prema potrebi. Također se mogu izraditi tako zvane scene koje mogu vršiti određene zadatke ovisno o uvjetu koji ih pokrene. Uvjeti mogu biti razni, od promjene stanja nekog uređaja, promjene vremenske prognoze ili promjene vrijednosti u nekoj od varijabli koje također korisnik može dodati i kontrolirati.
Tako sam ja u potpunosti automatizirao rasvjetu, multimediju, alarme, prisutnost ukućana, bazen itd. Zaista se ne sjećam kada sam zadnji puta koristio zidne prekidače za primjer.
Da sad ne duljim i da ne ispadne kako reklamiram poljake, jer moram priznati da u ovoj branši nema baš nikog da je idealan, evo kratog opisa mog sustava automatizacije:
Fibaro: HC2(4.630) - srce naše kuće, HC2(4.630) - za razvoj i prograrimarnje, HC3(5.160.30) - buduće srce naše kuće, Yubii aka [Nice HC](5.150.18) - za razvoj i programiranje, FGDW-002 senzor za vrata/prozore x26, FGCD-001 CO Senzor x2, FGSD-002 Vatrodojavni Senzor x3, FGFS-101 Senzor poplave x4, FGMS-001 Senzor pokreta x15, FGBS-222 Pametni Implantant x2, FGBS-001 univerzali implantat x4, FGD-212 Dimer 2 x7, FGWPF-102 Zidna utičnica x24, FGWOF-011 Walli utičnica x1, FGRGBWM-441 RGBW kontroler x5, FGRGBWM-442 RGBW kontroller 2 x2, FGR-222 Kontroler roleta 2 x8, FGS-211 Relejni prekidač x1, FGS-222 dvostruki relejni prekidač x7, FGS-223 Dvostruki prekidač 2 x1, FGPB-101 Gumb x1, FGKF-601 KeyFob daljinski x2, FGGC-001 Swipe x2,
Remotec: ZRC-90 Kontroler za scene x5,
Aeon labs: ZW100 Senzor pokreta x2, ZW095 Mjerač energije x1, ZW078 Pametni prekidač snage x1, ZWA039 aërQ senzor x1,
Netatmo: Meteorološka stanica x2 sa mjerenjem vjetra i kiše, Unutarnja kamera s prepozavanjem lica x4, vanjska kamera s prepoznavanjem ljudi, životinja i automobila x1, Pametni termostat x1, pametni radijatorski ventili x3,
WeatherFlow: Tempest meteorološka stanica x1,
Sonos zvučnici: Play3 x1, Play1 x3, PlayOne x2, Roam x1,
LitheAudio: Multi-room WiFi ugradbeni zvučnici x2,
LaMetric: Pametni sat x1,
Global Cache: iTach IP2IR kontroler x1,
Foscam: FI8928P kamera x3, FI9928P kamera x1, FN3104H NVR x1,
Philips: HUE kontroler v2 x1, LCT001 Žarulja u boji x20, LCT003 Žarulja u boji x2, LCT007 Žarulja u boji x1, LBW010 Prigušiva žarulja x2, LTW001 žarulja bijela x2, LST002 LED traka u boji x2, LCT010 žarulja u boji x2, LCT015 žarulja u boji x4,
INNR: OSP-210 Vanjska utičnica x2,
Nanoleaf: Aurora 4x13 svjetleći paneli, Canvas 2x46 svjetleći paneli, Shapes Hexagon 1x15 svjetleći paneli, Lines 1x9 svjetlećih linija, Trokuti 15 velikih i 4 velikih+ 28 malih, LIFX: LHA19E27UC10 WiFi žarulja u boji x3, L3A19MC08E27 WiFi žarulja u boji x2, L3A19MW08E27 WiFi žarulja bijela x2,
Enphase solarna centrala: Envoy S metered EU+15 + micro-inverters IQ7+ x15,
Other: Raspberry PI 3 kao server za jishi/node-sonos-http-api and NO-IP te NODE-RED, Apple Mac mini za testiranje Home Assistant
Još da napomenem da imam Alex-u, ali ga gotovo i ne koristimo, a naša kuća nam šalje obavijesti preko Sonos zvučnika preko TTS servisa na hrvatskom, te primamo obavijesti preko nekoliko različitih servisa poput WhatsApp-a, Signal-a, Pushover-a, Telegrama, e-maila te Fibaro nativnih push i popup obavijesti. BTW koristim sve te servise za različite vrste poruka kako bih neke mogao onemogućiti kada npr. odem na brod i nije bitno da ih dobijem baš ja, recimo da je perilica završila pranje
Trenutno programiram novi Fibaro hub Home Center 3 koji je napredniji i donosi još veće mogućnosti integracije uređaja drugih proizvođača.
Evo i slike mog sustava iz internet preglednika. Kako je slika poprilično velika te se ne može dodati ovdje na forumu, ako vas zanima možete ju skinuti sa mog Dropboxa:
Sankova Fibaro automatizacija - slika
Slika je napravljena u prosincu 2023 i od onda sen nije puno mjenjalo jer trenutno programiram novi Fibaro hub Home Center 3 iliti HC3.
Ukratko u brojevima:
- 116 z-wave uređaja
- 148 virtualnih uređaja
- 108 programiranih scena
Sve to gore vrti se na Fibaro Home Center 2:
- Intel Atom Dual Core (1.6 GHz)
- 2Gb RAM (dodao 1Gb da ne pofali)
- 2 GB SLC disk
- 300 series (Z-Wave)
- 10/100 (Base-T) Ethernet via RJ45 connector
Sada programiram Fibaro Home Center 3 (HC3):
- Quad-core Arm Cortex A53 (1.2GHz)
- RAM 2GB LPDDR3
- 8GB eMMC flash memorije
- 500 or 700 series (Z-Wave Plus Version 2)
- ZigBee
- WiFi 802.11 b/g/n/a/ac
- 10/100 (Base-T) Ethernet via RJ45 connector
Eto, toliko za sada i hvala na čitanju