Apple za pametnu kuću
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple za pametnu kuću


27.11.2022 | 16:47
Smayo, nije. Njegova zadaća je da "ujedini"različite "nekompatibilne" đinđe.

Npr, ja imamo uglavnom jeftine Sonoff prekidače, koji imaju svoju ewelink aplikaciju.
Kamere su mi TP-Link, koje imaju svoju aplikaciju.
Smart ventili za prskalice opet imaju svoju (Tuya) aplikaciju, itd...

Sve mi je povezano sa Amazon echo putem Alexa skills, a isto tako i u Home assistant od google.

Homebridge jedino služi da ujedini sve to radi Home kita.

Dakle, ima nekoliko security levela, a problem nastaje jedino ako: a) nestane wireless mreže (u tome slučaju moraš ručno na prekidačima gasiti/paliti), ili b) nestane struje (e onda je pušiona, jer nemam baš toliku potrebu da i to osiguram nekakvim generatorom, to su baš ono, high standard rješenja, ali onda nebi ni išao na budget friendly opcije poput sonoff, TP-link, tuya, aqara, ...
27.11.2022 | 18:18
OK, znači, ako prestane raditi Homebridge, onda ti Homekit više ne zna pričati s uređajima koji inače nisu s njim kompatibilni, nego moraš koristiti nekoliko drugih aplikacija? Ili...?

Ovo kad nestane struje je nepotrebno razmatrati jer ti tada ionako ne radi oprema koju upravljaš, zar ne?
27.11.2022 | 20:04
smayoo kaže:
OK, znači, ako prestane raditi Homebridge, onda ti Homekit više ne zna pričati s uređajima koji inače nisu s njim kompatibilni, nego moraš koristiti nekoliko drugih aplikacija? Ili...?

Ovo kad nestane struje je nepotrebno razmatrati jer ti tada ionako ne radi oprema koju upravljaš, zar ne?


Upravo tako: ako mi npr. rikne mac-mini (na kojem je Homebridge), riknio mi je "hub" za Apple ekosustav.
No, i dalje radi Amazon hub i Google hub.

...tako da i dalje ne trebam otvarati svaku pojedinačnu aplikaciju. Ja baš i nemam previše automatizacija, jednostavno nemam potrebe za time. A i ono što imam automatizirano (scene), to je složeno preko Amazon ekosustava, jer imam cca 5 njihovih zvučnika, koji su ujedno i hubovi. To mi je najsigurnije, zapravo, još se nije dogodilo da nisam mogao pristupiti uređajima, odnosno ne znam što se treba dogoditi da svih 5 zvučnika bude offline.

Ovo sa Home kitom mi je bilo više zanimljivo složiti, a ima i koristi jer kamere mogu koristiti iCloud za storage.

Ove razne aplikacije su zapravo, potrebne za inicijalno stavljanje uređaja u pogon (dodavanje na mrežu), kao i za update firmwarea.

EDIT:
Da nebi trebali 3 puta, na svakom ekosustavu, slagati jedne te iste automatizacije, postoji aplikacija IFTT, možda ju netko ovdje koristi, pa može više o tome reći...
27.11.2022 | 20:12
Cirtam ovo i mislim se kako sam definitivno ostario jer samo vidim 100 problema koji tu mogu nastati.

Neki dan smo se, s oprostenjem, citav dan izjebali ja i supruga (figurativno) jer je kupila karte za koncert i kazu "mobile delivery". Kupila ih je pred par mjeseci, i 10 dana prije koncerta dolazi mail da skine neku mobilnu aplikaciju i registrira se da dodje do karata. Skine ona to, registrira se, ali confirmation mail ne dolazi. Nije u spamu, jednostavno ne dolazi. Nema drugih opcije, i otvori pona support chat, 52. na redu cekanja (ocigledno nije jedina s tim problemom). Javi joj se support, i dok je ona to vidjela i odgovorila, lik ode i ona nazad na zacelje reda. Drugi put opet jer je laptop otisao u sleep. Doslovno nakon citavog dana dodje do nekoga i srecom pozna jos jednu osobu koja ide pa su karte stavili na taj account.

Boze mi pomozi, sto nije u redu sa slanjem karti na email kad ih kupis?

Glava ce mi eksplodirati od gluposti koje zagorcavaju zivot.

Isprika na rantu, ali vec vidim sebe kako bi sjekirom sve porazbijao nakon sto bih treci put izgubio 15 minuta trobleshootajuci da ukljucim lampu jer mi je bilo tesko napraviti dva koraka do prekidaca.
27.11.2022 | 20:19
Samo da upadnem s komentarom da sam nakon par mjeseci svakodnevnog korištenja HomePod minija zaista vrlo zadovoljan; nije skup i vrijedi svake kune!

Kada sam ga kupovao bio sam neodlučan i malo "na rubu" da li možda bacam novac na nepotrebnu điđu koja je u funkcionalnosti uvelike redundantna s ostalom tehnologijom koju imam, ali na kraju je ispalo da je sama činjenica da je uređaj uvijek aktivan i raspoloživ i da uvijek bez greške razumije naredbe - killer feature.

Najviše ga koristim ujutro da mi, dok spremam doručak, kaže kakvo će vrijeme biti i trebam li uzeti kišobran. Izgleda kao trivijalnost koju lako pogledaš na mobitelu ili računalu, ali komocija toga da to usputno kažem glasom je ključna prednost. Jednako tako ponekad sam lijen uključiti pojačalo i slušati nešto na velikom sustavu - ili je možda kasno, pa mi treba nešto tiho, a tu je HomePod sjajan, samo mu kažem da zavrti neku meni dragu radio stanicu i glazba ide.

Jedino mi je žao što Rowentin robo-usisavač ne radi putem HomeKita, već se mora aktivirati putem njihove aplikacije, pa taj dio ne radi putem Siri.

Razumijem i Ribin rant, mislim da ću ako budem kupovao "smart" kućnu tehnologiju onda birati samo onu koja direktno radi s Appleovim sustravom jer niti ja nemam živaca za sve te akrobacije.
28.11.2022 | 12:42
Prije svega, to da neku điđu možeš upaliti, ugasiti, pojačati ili stišati korištenjem aplikacije na mobitelu (ili, u zadnje vrijeme, glasovnom komandom) uopće nije "smart". Što tu ima smart? I dalje si to napravio ručno (sam si morao misliti na to, sam si se morao, ovako ili onako, angažirati da se to dogodi), samo si, umjesto sklopke na zidu, piknuo na mobilnu aplikaciju ili rekao "pametnom" zvučniku "upali svjetlo".
"Smart" je svjetlo koje se automatski prilagođava i održava željenu razinu luxa u prostoriji, motorizirana roleta ili zavjesa, ili brisolej koji se automatski prilagođava poziciji sunca (ljeti zasjenjuje, zimi otvara, ili koji već kriterij zadaš). "Smart" je grijanje koje se prilagođava vanjskoj temperaturi (kad je vani hladnije, gura topliju vodu u radijatore ili podno grijanje, ili što već imaš) i koje te upozori ako držiš otvoren prozor u sobi koja se grije, i to traje dulje od x minuta. "Smart" je sustav koji te upozori da si ostavio otvorene prozore, a počela je kiša. A ako ima motorizirane rolete, automatski spusti roletu na tom prozoru da ti ne pada kiša unutra. "Smart" sustav ti automatski zatvara garažu, ali ne ako detektira auto ispod vrata, nego čeka da se auto makne pa onda zatvori garažu nakon par minuta. Itd. Mogao bih pisati puno o tome. I ja se ispričavam na rantu...
28.11.2022 | 14:58
E s tim ne vidim 100, nego 200 mogucih problema!
28.11.2022 | 16:06
Pametne kuće na kojima sam ja osobno sudjelovao, najstarije su izvedene prije 10-ak godina i nema problema. Kad se napravi profesionalno, kvalitetnom opremom i po pravilima struke, nema razloga da bude problema. Bilo je u jednom objektu problema s DALI rasvjetom koji nema veze s pametnom instalacijom, nego s glupom specifikacijom DALI protokola koji neke nestabilnosti napona na priključku napajanja doživi kao disaster scenario i automatski popali sve lampe na najjače, kao - za evakuaciju. Dobra stvar u nekom trgovačkom centru. Ali u obiteljskoj kući baš i nije neka sreća. I od tada svim klijentima savjetujem da ne koriste DALI rasvjetu u svom domu.
28.11.2022 | 16:51
Hajde ako imas volje smayoo raspisi se, sto se tocno kupuje, gdje, majstori gdje se uzimaju,, troskovi, posljedicna zamjena i trajnost izvedbe itd…
28.11.2022 | 17:32
Ha, to što ja radim (kao projektant) je priča za novogradnje i opsežne adaptacije. Ja osobno ne vjerujem u bežična rješenja jer se ova jeftina pokazuju nedovoljno pouzdanima, a ona skupa su toliko skupa da kod nas gotovo nikad ne prolaze. Znači, kad netko gradi novu kuću ili preuređuje postojeću (ili stan), ovo je sustav koji se projektira vrlo detaljno. Moja je preferencija KNX standard, to je otvoreni protokol kojeg podržava velik broj proizvođača, tako da korisnik ne ovisi o tome hoće li neka firma sutra propasti ili jednostavno odustati od nekog proizvoda. Postoje i druga (jeftinija) rješenja, ali ona su uvjiek problem ako korisnik nije spreman barem malo i barem ponekad "dići haubu". KNX rješenja su "no brainer" za korisnika. Naravno, ali se projektiraju i izvedu kako spada.
To svakako nije priča za DIY hobiste, a DIY hobisti mogu sve one pametne funkcije koje sam ranije spomenuo rješavati i puno jeftinijom opremom i rješenjima (što i dalje ne uključuje ove Apple i slične điđe, jer tu nema, kako sam napisao, ništa pametno), ali je ključno da oni sami sebi mogu uvijek biti na raspolaganju za "interventno održavanje" .
KNX oprema je profesionalna, ne savjetujem tek tako naručiti preko interneta, jer su same komponente tek 30% posla. Treba isprojektirati i izraditi elektro ormare (ili razvodne ploče) daleko složenije i veće od klasičnih, spojiti ispitati, pa tek onda programirati i koristiti. Ima u Hrvatskoj nekoliko izvoditelja koje mogu preporučiti, ali nema smisla da ih navodim ovako ad hoc, jer svaki od njih ima neko područje (geografsko) koje mu je zanimljivo i određeni tip projekta. Ako nekog nešto specifično zanima, tu sam, pitajte.
28.11.2022 | 17:39
Ovo je jedan članak kojeg sam pisao za stručni skup, prije sad već dosta godina, ali je konceptualno aktualniji danas, nego tada, jer u ono vrijeme još nitko nije ozbiljno shvaćao energetsku efikasnost.
www.dropbox.com/s/gspahu1e0ph4zty/Prpic%...%20grijanje.pdf?dl=0
Ne umišljam si da je pisan na popularnoj razini, ali koga god zanima, evo...
28.11.2022 | 17:46
A ovo je paralelni prikaz dva KNX projekta od prije 10 godina (projekti su izvađani 2010/11, odnosno 2011/12). To smo predavanje pripremali kolega i ja zajedno.
www.dropbox.com/s/4at800iewbresre/2kuce_KNX.pdf?dl=0
To je složeno na manje stručnoj razini pa preporučam svakom zainteresiranom.
28.11.2022 | 17:46
Dakle nema naslov "15 ludih stvari koji niste znali o energetskoj efikasnosti, a evo i kako!"?
28.11.2022 | 17:50


Evo jedna luda stvar za koju se kladim da najmanje polovica Jabučara nije znala:

Ako živite u stanu ili kući, i koristite toplu vodu svakodnevno, JEFTINIJE JE pustiti bojler da bude uključen cijelo vrijeme na ekonomičnoj temperaturi, nego ga gasiti pa paliti onda kad se želite tuširati.

Kako ono kažu po društvenim mrežama, "pratite me za još korisnih savjeta".
28.11.2022 | 19:55
Je,@ smayoo, nama je serviser esspreso aparata rekao, krajem 80ih, kad smo kupovali novi, rekao to isto. I nismo ga gasili osim kad smo išli na godišnji ili prilikom servisiranja. Izdržao je preko 20 godina, pa su ga djeca zamjenila jer su uzeli noviji s displejem i tač gumbima.
04.02.2023 | 15:26
Evo dobra vijest za vlasnike LG TV-a i korisnike Apple HomeKita!

www.whathifi.com/news/webos-enabled-tvs-...pple-centric-upgrade
04.02.2023 | 15:47
smayoo kaže:


Evo jedna luda stvar za koju se kladim da najmanje polovica Jabučara nije znala:

Ako živite u stanu ili kući, i koristite toplu vodu svakodnevno, JEFTINIJE JE pustiti bojler da bude uključen cijelo vrijeme na ekonomičnoj temperaturi, nego ga gasiti pa paliti onda kad se želite tuširati.

Kako ono kažu po društvenim mrežama, "pratite me za još korisnih savjeta".


Klime se isto ne isplati gasiti,. nego samo temperaturom regulirati.

Pratite Smayoo-ta jer ja sam blizu njega i mogu vam dati praktične savjete.
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
 • smayoo: Lako za to. Chuck Norrisu radi digitalno potpisivanje na Apple silicone Macu! :D
 • kupus: :D
 • zoranowsky: :)
 • zoranowsky: Chuck Norris je napravio update 10.8.
 • kupus: Ako je tko pronašao normalan način updatea 10.8., neka javi, čisto znanosti radi.
 • smayoo: Chuck Norris se rodio koliko hoće puta, i kad hoće. :D
 • Eagle: Chuck Norris nije rođen 6.5.1945. nego 10.03.1940. dakle ne kužim foru
 • cariblanco: A to što sam i ja rođen 6.5..neke godine, ima li tu slučajnosti. Datum nisam izmislio :)
 • Yonkis: Chuck Norris je rođen 6.5.1945 a nacisti su se predali 7.5.1945. Slučajnost? Ne bih rekao.
 • Kloba: I moj najdraži, i Chuk koristi kaskadere. Za scene plakanja.
 • Kloba: te li znali da je Chuck Norris kao mali imao zlatnu ribicu. Ribica mu je pobjegla dok je bio mali. Kad su je ljudi vidjeli, snimili su film o toj ribici i nazvali je Megalodon.
 • Kloba: Zašto je Chuk Norris najjači na svijetu? Jer vježba dva dana dnevno.
 • Gjuroo: Koliko sklekova može napraviti Chuck Norris? Sve.
 • smayoo: Moj najdraži. Chuck Norris je ZNAO sakrit suze ko Marina. :P
 • Ender: Chuck Norris spava sa upaljenim svetlom, jer se mrak plasi Chuck Norris-a.
 • Djuro genijalac: Kad Chuck Norris puhen u šteker, akumulaciono jezero počne kipiti
 • zoranowsky: Dok su se druga djeca igrala u pijesku, mali Chuck se igrao na betonu :)
 • smayoo: Chucka Norrisa je rodila njegova teta jer mu se nitko nije usudio j***t mater. :D
 • Ender: @smayoo: ja sam cuo da je Cuck Norris stvorio sam sebe, a onda je Bog stvorio ostalo. al to je jedno od izgubljenih jevandjelja :-)
 • smayoo: Kad smo kod Chucka Norrisa, to, pretpostavljam, znate - da je njega rodila teta? :)
 • smayoo: Zanimljivo. Hvala!
 • drlovric: Ne znam jeste li culi za Omnivore. Ja nisam do nedavno, i brutalan je alat. Pogledajte, mozda vam se svidi :) [link]
 • Zdravac: Chuck Norris ne slavi rođendan. - Rođendan slavi Chacka Norrisa! :)
 • smayoo: :D
 • Yonkis: @smayoo misliš reći da Chuck Norris rođen dan poslije rođenja tvoje mame? To mi nekako bolje zvuči. :)
 • zoranowsky: Respect!
 • smayoo: A moja mama je rođena dan prije Chucka Norrisa :D
 • zoranowsky: Moja mama dan ranije :)
 • korisnik: Steve Jobs i Alain Prost rođeni istog dana. Moja mama, dan kasnije :)
 • Ender: Bez Steve sa nama, sa Stevom u nama! :-)
 • smayoo: Druže Stevo, Miti seku nemo! :D
 • dpasaric: Jobs bi danas slavio 69. rođendan!
 • Beli: Dragi svi, molim vas da pogledate na moj post na Hardware forumu. Unaprijed zahvalan od srca. [link]
 • zvone: Pozdrav. Netko jr ovdje spominjao promjenu tipkovnice na MB Airu iz strane u Hr. Ima li tko iskustva i zna li se cijena? Hvala.
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO