Apple za pametnu kuću
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple za pametnu kuću


27.11.2022 | 16:47
Smayo, nije. Njegova zadaća je da "ujedini"različite "nekompatibilne" đinđe.

Npr, ja imamo uglavnom jeftine Sonoff prekidače, koji imaju svoju ewelink aplikaciju.
Kamere su mi TP-Link, koje imaju svoju aplikaciju.
Smart ventili za prskalice opet imaju svoju (Tuya) aplikaciju, itd...

Sve mi je povezano sa Amazon echo putem Alexa skills, a isto tako i u Home assistant od google.

Homebridge jedino služi da ujedini sve to radi Home kita.

Dakle, ima nekoliko security levela, a problem nastaje jedino ako: a) nestane wireless mreže (u tome slučaju moraš ručno na prekidačima gasiti/paliti), ili b) nestane struje (e onda je pušiona, jer nemam baš toliku potrebu da i to osiguram nekakvim generatorom, to su baš ono, high standard rješenja, ali onda nebi ni išao na budget friendly opcije poput sonoff, TP-link, tuya, aqara, ...
27.11.2022 | 18:18
OK, znači, ako prestane raditi Homebridge, onda ti Homekit više ne zna pričati s uređajima koji inače nisu s njim kompatibilni, nego moraš koristiti nekoliko drugih aplikacija? Ili...?

Ovo kad nestane struje je nepotrebno razmatrati jer ti tada ionako ne radi oprema koju upravljaš, zar ne?
27.11.2022 | 20:04
smayoo kaže:
OK, znači, ako prestane raditi Homebridge, onda ti Homekit više ne zna pričati s uređajima koji inače nisu s njim kompatibilni, nego moraš koristiti nekoliko drugih aplikacija? Ili...?

Ovo kad nestane struje je nepotrebno razmatrati jer ti tada ionako ne radi oprema koju upravljaš, zar ne?


Upravo tako: ako mi npr. rikne mac-mini (na kojem je Homebridge), riknio mi je "hub" za Apple ekosustav.
No, i dalje radi Amazon hub i Google hub.

...tako da i dalje ne trebam otvarati svaku pojedinačnu aplikaciju. Ja baš i nemam previše automatizacija, jednostavno nemam potrebe za time. A i ono što imam automatizirano (scene), to je složeno preko Amazon ekosustava, jer imam cca 5 njihovih zvučnika, koji su ujedno i hubovi. To mi je najsigurnije, zapravo, još se nije dogodilo da nisam mogao pristupiti uređajima, odnosno ne znam što se treba dogoditi da svih 5 zvučnika bude offline.

Ovo sa Home kitom mi je bilo više zanimljivo složiti, a ima i koristi jer kamere mogu koristiti iCloud za storage.

Ove razne aplikacije su zapravo, potrebne za inicijalno stavljanje uređaja u pogon (dodavanje na mrežu), kao i za update firmwarea.

EDIT:
Da nebi trebali 3 puta, na svakom ekosustavu, slagati jedne te iste automatizacije, postoji aplikacija IFTT, možda ju netko ovdje koristi, pa može više o tome reći...
27.11.2022 | 20:12
Cirtam ovo i mislim se kako sam definitivno ostario jer samo vidim 100 problema koji tu mogu nastati.

Neki dan smo se, s oprostenjem, citav dan izjebali ja i supruga (figurativno) jer je kupila karte za koncert i kazu "mobile delivery". Kupila ih je pred par mjeseci, i 10 dana prije koncerta dolazi mail da skine neku mobilnu aplikaciju i registrira se da dodje do karata. Skine ona to, registrira se, ali confirmation mail ne dolazi. Nije u spamu, jednostavno ne dolazi. Nema drugih opcije, i otvori pona support chat, 52. na redu cekanja (ocigledno nije jedina s tim problemom). Javi joj se support, i dok je ona to vidjela i odgovorila, lik ode i ona nazad na zacelje reda. Drugi put opet jer je laptop otisao u sleep. Doslovno nakon citavog dana dodje do nekoga i srecom pozna jos jednu osobu koja ide pa su karte stavili na taj account.

Boze mi pomozi, sto nije u redu sa slanjem karti na email kad ih kupis?

Glava ce mi eksplodirati od gluposti koje zagorcavaju zivot.

Isprika na rantu, ali vec vidim sebe kako bi sjekirom sve porazbijao nakon sto bih treci put izgubio 15 minuta trobleshootajuci da ukljucim lampu jer mi je bilo tesko napraviti dva koraka do prekidaca.
27.11.2022 | 20:19
Samo da upadnem s komentarom da sam nakon par mjeseci svakodnevnog korištenja HomePod minija zaista vrlo zadovoljan; nije skup i vrijedi svake kune!

Kada sam ga kupovao bio sam neodlučan i malo "na rubu" da li možda bacam novac na nepotrebnu điđu koja je u funkcionalnosti uvelike redundantna s ostalom tehnologijom koju imam, ali na kraju je ispalo da je sama činjenica da je uređaj uvijek aktivan i raspoloživ i da uvijek bez greške razumije naredbe - killer feature.

Najviše ga koristim ujutro da mi, dok spremam doručak, kaže kakvo će vrijeme biti i trebam li uzeti kišobran. Izgleda kao trivijalnost koju lako pogledaš na mobitelu ili računalu, ali komocija toga da to usputno kažem glasom je ključna prednost. Jednako tako ponekad sam lijen uključiti pojačalo i slušati nešto na velikom sustavu - ili je možda kasno, pa mi treba nešto tiho, a tu je HomePod sjajan, samo mu kažem da zavrti neku meni dragu radio stanicu i glazba ide.

Jedino mi je žao što Rowentin robo-usisavač ne radi putem HomeKita, već se mora aktivirati putem njihove aplikacije, pa taj dio ne radi putem Siri.

Razumijem i Ribin rant, mislim da ću ako budem kupovao "smart" kućnu tehnologiju onda birati samo onu koja direktno radi s Appleovim sustravom jer niti ja nemam živaca za sve te akrobacije.
28.11.2022 | 12:42
Prije svega, to da neku điđu možeš upaliti, ugasiti, pojačati ili stišati korištenjem aplikacije na mobitelu (ili, u zadnje vrijeme, glasovnom komandom) uopće nije "smart". Što tu ima smart? I dalje si to napravio ručno (sam si morao misliti na to, sam si se morao, ovako ili onako, angažirati da se to dogodi), samo si, umjesto sklopke na zidu, piknuo na mobilnu aplikaciju ili rekao "pametnom" zvučniku "upali svjetlo".
"Smart" je svjetlo koje se automatski prilagođava i održava željenu razinu luxa u prostoriji, motorizirana roleta ili zavjesa, ili brisolej koji se automatski prilagođava poziciji sunca (ljeti zasjenjuje, zimi otvara, ili koji već kriterij zadaš). "Smart" je grijanje koje se prilagođava vanjskoj temperaturi (kad je vani hladnije, gura topliju vodu u radijatore ili podno grijanje, ili što već imaš) i koje te upozori ako držiš otvoren prozor u sobi koja se grije, i to traje dulje od x minuta. "Smart" je sustav koji te upozori da si ostavio otvorene prozore, a počela je kiša. A ako ima motorizirane rolete, automatski spusti roletu na tom prozoru da ti ne pada kiša unutra. "Smart" sustav ti automatski zatvara garažu, ali ne ako detektira auto ispod vrata, nego čeka da se auto makne pa onda zatvori garažu nakon par minuta. Itd. Mogao bih pisati puno o tome. I ja se ispričavam na rantu...
28.11.2022 | 14:58
E s tim ne vidim 100, nego 200 mogucih problema!
28.11.2022 | 16:06
Pametne kuće na kojima sam ja osobno sudjelovao, najstarije su izvedene prije 10-ak godina i nema problema. Kad se napravi profesionalno, kvalitetnom opremom i po pravilima struke, nema razloga da bude problema. Bilo je u jednom objektu problema s DALI rasvjetom koji nema veze s pametnom instalacijom, nego s glupom specifikacijom DALI protokola koji neke nestabilnosti napona na priključku napajanja doživi kao disaster scenario i automatski popali sve lampe na najjače, kao - za evakuaciju. Dobra stvar u nekom trgovačkom centru. Ali u obiteljskoj kući baš i nije neka sreća. I od tada svim klijentima savjetujem da ne koriste DALI rasvjetu u svom domu.
28.11.2022 | 16:51
Hajde ako imas volje smayoo raspisi se, sto se tocno kupuje, gdje, majstori gdje se uzimaju,, troskovi, posljedicna zamjena i trajnost izvedbe itd…
28.11.2022 | 17:32
Ha, to što ja radim (kao projektant) je priča za novogradnje i opsežne adaptacije. Ja osobno ne vjerujem u bežična rješenja jer se ova jeftina pokazuju nedovoljno pouzdanima, a ona skupa su toliko skupa da kod nas gotovo nikad ne prolaze. Znači, kad netko gradi novu kuću ili preuređuje postojeću (ili stan), ovo je sustav koji se projektira vrlo detaljno. Moja je preferencija KNX standard, to je otvoreni protokol kojeg podržava velik broj proizvođača, tako da korisnik ne ovisi o tome hoće li neka firma sutra propasti ili jednostavno odustati od nekog proizvoda. Postoje i druga (jeftinija) rješenja, ali ona su uvjiek problem ako korisnik nije spreman barem malo i barem ponekad "dići haubu". KNX rješenja su "no brainer" za korisnika. Naravno, ali se projektiraju i izvedu kako spada.
To svakako nije priča za DIY hobiste, a DIY hobisti mogu sve one pametne funkcije koje sam ranije spomenuo rješavati i puno jeftinijom opremom i rješenjima (što i dalje ne uključuje ove Apple i slične điđe, jer tu nema, kako sam napisao, ništa pametno), ali je ključno da oni sami sebi mogu uvijek biti na raspolaganju za "interventno održavanje" .
KNX oprema je profesionalna, ne savjetujem tek tako naručiti preko interneta, jer su same komponente tek 30% posla. Treba isprojektirati i izraditi elektro ormare (ili razvodne ploče) daleko složenije i veće od klasičnih, spojiti ispitati, pa tek onda programirati i koristiti. Ima u Hrvatskoj nekoliko izvoditelja koje mogu preporučiti, ali nema smisla da ih navodim ovako ad hoc, jer svaki od njih ima neko područje (geografsko) koje mu je zanimljivo i određeni tip projekta. Ako nekog nešto specifično zanima, tu sam, pitajte.
28.11.2022 | 17:39
Ovo je jedan članak kojeg sam pisao za stručni skup, prije sad već dosta godina, ali je konceptualno aktualniji danas, nego tada, jer u ono vrijeme još nitko nije ozbiljno shvaćao energetsku efikasnost.
www.dropbox.com/s/gspahu1e0ph4zty/Prpic%...%20grijanje.pdf?dl=0
Ne umišljam si da je pisan na popularnoj razini, ali koga god zanima, evo...
28.11.2022 | 17:46
A ovo je paralelni prikaz dva KNX projekta od prije 10 godina (projekti su izvađani 2010/11, odnosno 2011/12). To smo predavanje pripremali kolega i ja zajedno.
www.dropbox.com/s/4at800iewbresre/2kuce_KNX.pdf?dl=0
To je složeno na manje stručnoj razini pa preporučam svakom zainteresiranom.
28.11.2022 | 17:46
Dakle nema naslov "15 ludih stvari koji niste znali o energetskoj efikasnosti, a evo i kako!"?
28.11.2022 | 17:50


Evo jedna luda stvar za koju se kladim da najmanje polovica Jabučara nije znala:

Ako živite u stanu ili kući, i koristite toplu vodu svakodnevno, JEFTINIJE JE pustiti bojler da bude uključen cijelo vrijeme na ekonomičnoj temperaturi, nego ga gasiti pa paliti onda kad se želite tuširati.

Kako ono kažu po društvenim mrežama, "pratite me za još korisnih savjeta".
28.11.2022 | 19:55
Je,@ smayoo, nama je serviser esspreso aparata rekao, krajem 80ih, kad smo kupovali novi, rekao to isto. I nismo ga gasili osim kad smo išli na godišnji ili prilikom servisiranja. Izdržao je preko 20 godina, pa su ga djeca zamjenila jer su uzeli noviji s displejem i tač gumbima.
04.02.2023 | 15:26
Evo dobra vijest za vlasnike LG TV-a i korisnike Apple HomeKita!

www.whathifi.com/news/webos-enabled-tvs-...pple-centric-upgrade
04.02.2023 | 15:47
smayoo kaže:


Evo jedna luda stvar za koju se kladim da najmanje polovica Jabučara nije znala:

Ako živite u stanu ili kući, i koristite toplu vodu svakodnevno, JEFTINIJE JE pustiti bojler da bude uključen cijelo vrijeme na ekonomičnoj temperaturi, nego ga gasiti pa paliti onda kad se želite tuširati.

Kako ono kažu po društvenim mrežama, "pratite me za još korisnih savjeta".


Klime se isto ne isplati gasiti,. nego samo temperaturom regulirati.

Pratite Smayoo-ta jer ja sam blizu njega i mogu vam dati praktične savjete.
  • Sank
  • Moderator
  • 220
03.06.2024 | 16:05
Ja sam svoju kuću automatizirao još 2015. S obzirom da sam kuću kupio gotovu i useljivu žični sustavi nisu dolazili u obzir pa sam istraživao koji su od bežičnih sustava na raspolaganju.

Na kraju sam se odlučio za poljski Fibaro (danas talijanski Nice)

Prvenstveno sam se odlučio za Fibaro jer se njihov hub može programirati u LUA jeziku pa samim time nudi neslućene mogućnosti automatizacije, naravno pod uvijetom da se prvo nauči LUA programski jezik.

U to vrijeme HomeKit je bio vrlo rundimentaran, a scene su došle tek nešto kasnije. Ostali proizvođači su u to vrijeme nudili mogućnost izrade raznih scena, ali obično ono što je jednostavno nije ujedno i najbolje jer je zbog svoje jednostavnosti obično ograničeno na jednostavne "if then end" nešto poput IFTTT.

Naravno, još jedan uvjet je bio da automatika radi neovisno o cloud servisu i raspoloživosti interneta. Ima nekih sustava koji su u potpunosti ovisni o cloudu i bilo bi doista glupo da ne mogu upaliti pametnu žarulju jer eto nastao je neki problem s internetom ili nedajbože cloud servisom.

Fibaro sustav Home Center 2 koji ja trenutno još koristim bazira se na z-wave uređajima te virtualnim uređajima koje radi sam korisnik prema potrebi. Također se mogu izraditi tako zvane scene koje mogu vršiti određene zadatke ovisno o uvjetu koji ih pokrene. Uvjeti mogu biti razni, od promjene stanja nekog uređaja, promjene vremenske prognoze ili promjene vrijednosti u nekoj od varijabli koje također korisnik može dodati i kontrolirati.

Tako sam ja u potpunosti automatizirao rasvjetu, multimediju, alarme, prisutnost ukućana, bazen itd. Zaista se ne sjećam kada sam zadnji puta koristio zidne prekidače za primjer.

Da sad ne duljim i da ne ispadne kako reklamiram poljake, jer moram priznati da u ovoj branši nema baš nikog da je idealan, evo kratog opisa mog sustava automatizacije:

Fibaro: HC2(4.630) - srce naše kuće, HC2(4.630) - za razvoj i prograrimarnje, HC3(5.160.30) - buduće srce naše kuće, Yubii aka [Nice HC](5.150.18) - za razvoj i programiranje, FGDW-002 senzor za vrata/prozore x26, FGCD-001 CO Senzor x2, FGSD-002 Vatrodojavni Senzor x3, FGFS-101 Senzor poplave x4, FGMS-001 Senzor pokreta x15, FGBS-222 Pametni Implantant x2, FGBS-001 univerzali implantat x4, FGD-212 Dimer 2 x7, FGWPF-102 Zidna utičnica x24, FGWOF-011 Walli utičnica x1, FGRGBWM-441 RGBW kontroler x5, FGRGBWM-442 RGBW kontroller 2 x2, FGR-222 Kontroler roleta 2 x8, FGS-211 Relejni prekidač x1, FGS-222 dvostruki relejni prekidač x7, FGS-223 Dvostruki prekidač 2 x1, FGPB-101 Gumb x1, FGKF-601 KeyFob daljinski x2, FGGC-001 Swipe x2,
Remotec: ZRC-90 Kontroler za scene x5,
Aeon labs: ZW100 Senzor pokreta x2, ZW095 Mjerač energije x1, ZW078 Pametni prekidač snage x1, ZWA039 aërQ senzor x1,
Netatmo: Meteorološka stanica x2 sa mjerenjem vjetra i kiše, Unutarnja kamera s prepozavanjem lica x4, vanjska kamera s prepoznavanjem ljudi, životinja i automobila x1, Pametni termostat x1, pametni radijatorski ventili x3,
WeatherFlow: Tempest meteorološka stanica x1,
Sonos zvučnici: Play3 x1, Play1 x3, PlayOne x2, Roam x1,
LitheAudio: Multi-room WiFi ugradbeni zvučnici x2,
LaMetric: Pametni sat x1,
Global Cache: iTach IP2IR kontroler x1,
Foscam: FI8928P kamera x3, FI9928P kamera x1, FN3104H NVR x1,
Philips: HUE kontroler v2 x1, LCT001 Žarulja u boji x20, LCT003 Žarulja u boji x2, LCT007 Žarulja u boji x1, LBW010 Prigušiva žarulja x2, LTW001 žarulja bijela x2, LST002 LED traka u boji x2, LCT010 žarulja u boji x2, LCT015 žarulja u boji x4,
INNR: OSP-210 Vanjska utičnica x2,
Nanoleaf: Aurora 4x13 svjetleći paneli, Canvas 2x46 svjetleći paneli, Shapes Hexagon 1x15 svjetleći paneli, Lines 1x9 svjetlećih linija, Trokuti 15 velikih i 4 velikih+ 28 malih, LIFX: LHA19E27UC10 WiFi žarulja u boji x3, L3A19MC08E27 WiFi žarulja u boji x2, L3A19MW08E27 WiFi žarulja bijela x2,
Enphase solarna centrala: Envoy S metered EU+15 + micro-inverters IQ7+ x15,
Other: Raspberry PI 3 kao server za jishi/node-sonos-http-api and NO-IP te NODE-RED, Apple Mac mini za testiranje Home Assistant

Još da napomenem da imam Alex-u, ali ga gotovo i ne koristimo, a naša kuća nam šalje obavijesti preko Sonos zvučnika preko TTS servisa na hrvatskom, te primamo obavijesti preko nekoliko različitih servisa poput WhatsApp-a, Signal-a, Pushover-a, Telegrama, e-maila te Fibaro nativnih push i popup obavijesti. BTW koristim sve te servise za različite vrste poruka kako bih neke mogao onemogućiti kada npr. odem na brod i nije bitno da ih dobijem baš ja, recimo da je perilica završila pranje

Trenutno programiram novi Fibaro hub Home Center 3 koji je napredniji i donosi još veće mogućnosti integracije uređaja drugih proizvođača.

Evo i slike mog sustava iz internet preglednika. Kako je slika poprilično velika te se ne može dodati ovdje na forumu, ako vas zanima možete ju skinuti sa mog Dropboxa:

Sankova Fibaro automatizacija - slika

Slika je napravljena u prosincu 2023 i od onda sen nije puno mjenjalo jer trenutno programiram novi Fibaro hub Home Center 3 iliti HC3.
Ukratko u brojevima:
  • 116 z-wave uređaja
  • 148 virtualnih uređaja
  • 108 programiranih scena

Sve to gore vrti se na Fibaro Home Center 2:
  • Intel Atom Dual Core (1.6 GHz)
  • 2Gb RAM (dodao 1Gb da ne pofali)
  • 2 GB SLC disk
  • 300 series (Z-Wave)
  • 10/100 (Base-T) Ethernet via RJ45 connector

Sada programiram Fibaro Home Center 3 (HC3):
  • Quad-core Arm Cortex A53 (1.2GHz)
  • RAM 2GB LPDDR3
  • 8GB eMMC flash memorije
  • 500 or 700 series (Z-Wave Plus Version 2)
  • ZigBee
  • WiFi 802.11 b/g/n/a/ac
  • 10/100 (Base-T) Ethernet via RJ45 connector

Eto, toliko za sada i hvala na čitanju
03.06.2024 | 16:26
U jbt... Kakav setup

Sad cu dat supruzi da ovo procita jer non stop mi prigovara da pretjerujem
  • Sank
  • Moderator
  • 220
03.06.2024 | 17:14
Hej Lovriću,

Ja sam samo čekao pravi trenutak. Kad smo se uselili u kuću, svako jutro trebalo je držati prekidač za svaku roletnu da se podigne ujutro i opet cijela procedura navečer da se spuste. Takvo rješenje je ugradio prethodni vlasnik kuće. Mojoj ženici je to vrlo brzo dojadilo pa me pitala da li ima neko rješenje da se to događa bez potrebe njezinog prstića, a ja bio spreman.

Već sam se tada odlučio za Fibaro i u biti imao ideju što naručiti za početak, naravno pored ostalog i kontrolere za rolete. trebalo mi je jedno dvije godine postepenog dodavanja uređaja i programiranja.

Sad već par godina se ne sjećam kad smo morali stiskati prekidače. Rolete su automatizirane i to ovisno o godišnjem dobu, razini svjetla i vremenskoj situaciji. Rasvjeta je također u potpunosti automatizirana i savršeno prilagođena našim navikama. Npr. kad upalimo TV, rasvjeta se odmah podesi na željeni ambijent. Još kako imam Philips TV onda neke od HUE žarulja počnu mijenjati boju prema slici na ekranu TVa.

Spavanje se aktivira stiskom na dugme iznad našeg kreveta i to automatski gasi svu rasvjetu i multimediju, spušta rolete ako je tako postavljeno, a jedino Sonos nastavi vrlo tiho svirati glazbu na timeru za uspavanku. :-P

I kad je kuća uspavana, rasvjeta se pali na detekciju pokreta, naravno vrlo prigušena da ne napreže oči. Buđenje je prema budilici koja ima mogućnost programiranja za svaki dan u tjednu itd.

Sonos je unaprijed isprogramiran za glasnoću i vrstu muzike tijekom dana, a imam i automatsko prebacivanje na vijesti, pa onda vraćanje na muziku.

Imam alarme za CO2, CO, požar i prtuprovalni. Ako svi odemo iz kuće, onda se sve gasi, osim grijanja i ukoliko je namješteno aktivira se protuprovalni alarm. Za obavijesti o alarmima koristim Pushover servis jer on ima mogućnost da konstantno zvoni na mobitelu sve dok se prouka ne pogleda.

Kako imam kamere sa prepoznavanjem lica, dio poruka je već personaliziran s obzirom da kuća zna tko je doma, a to ću još bolje razraditi na novoj škatuli.

5 godina sam imao i kavomat koji je automatski radio kavu ujutro kod buđenja. na žalost nakon 5 godina je otišao u vječna lovišta, a nova generacija nije dozvoljavala vanjsko upravljanje. Htio sam ugraditi pametni implantat u njega, ali premda je stvarno mali ipak ga nisam mogao smjestiti nigdje unutar kućišta.

Mogao bih ovako u nedogled. Možda da ovdje priključim Korisničke upute za UHAS (Universal Home Automation System) koji sam razvio za Fibaro HC2:

Eh, hebiga, prevelik je PDF (ima samo 515 stranica) pa evo linka na mom DropBoxu ako koga zanima: UHAS Installation and User Manual

Sada to isto radim za novu škatulicu
03.06.2024 | 20:31
Ovdje se najmanje prica o Homekitu!
  • Sank
  • Moderator
  • 220
03.06.2024 | 21:26
Riba kaže:
Ovdje se najmanje prica o Homekitu!


Ah HomeKit.. Ima Fibaro i neke od uređaja za HomeKit, al nekako mi se čini da nije baš neka sreća. Da se odlučim napustiti Fibaro, onda bih vjerojatno prešao na Home Assistant. Imam ga instaliranog na mom starom Mac miniju pa se povremeno igram i pokušavam ga prokljuviti.
04.06.2024 | 08:51
Ja sam na Home Assistantu oko godinu dana sa Zigbee uredjajima, sve radi krasno, ne pada mi na pamet vezivati se za bilo kakav cloud servis.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 11 sati
  • Borisone: [link]
  • Kloba: Jel itko provalio da su OIV pustili HTV 2 u UHD rezoluciji za vrijeme Olimpijade? Znači 4K preko kućne antene? Ajde, kada si već dižu plaće 65 posto da spriječe korupciju (koji proser) sada imamo i mjesec dana 4K reze :)
  • gladhr2: [link] remote desktop ako neko moze malo pomoci :)
  • drlovric: Javio se jedan kolega Jabucar i poslao mi paket sa adapterom. Prob rijesen. Hvala mu puno!
  • drpongrac23: Ustvari m5 je oznaka u seriji, isprika. Evo u dnu tablice preporučena cijena [link]
  • Ender: jeste m5, poslednje verzije MacBook-ova pre nego sto su ih ukinuli su bile 12" i sa coreM, M3, M5 procesorima.
  • drpongrac23: Valjda i5, Intel. M5 ne postoji.
  • Matija klc: kupljen 2018, nema ostecenja, racun posjeduje. Samo vase misljenje o prodajnoj cijeni. Hvala na trudu i vremenu
  • Matija klc: Pozdrav decki, pitanje kratko ako netko ima vremena za mišljenje samo. Prijateljica bi prodala: NOTEBOOK APPLE MacBook (12” Retina, Intel Core M5 1.2GHz, 8GB, 512GB, HD515, OSX, 1y, HR layout, Rose Gold)
  • cariblanco: Kaj VŽ, valjda HŽV, onda bi to Lovrić ziher kupio i ne bi pitao za cijenu ;)
  • Zdravac: VŽ
  • Zdravac: ako trebaš samo onaj nastavak koji se ušteka, mislim da imam ja od starog punjača, možda odgovara
  • Beli: Ovo: [link]
  • smayoo: Odnosno, ako imaš US, a trebaš EU, onda, jel... :)
  • smayoo: googlaj Apple duckhead US power plug
  • drpongrac23: Ima i od Apple-a "Apple World Travel Adapter Kit"
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Aj vidi kod ovih, drže svašta za Mac
  • drlovric: Gdje mogu kupiti kut za Macbook punjac. Da skinem americki i stavim EU uticnicu. Kako se to uopce zove? Prodaje li to neki ducan? :)
  • rusty: Onda? Tko je u ovo CrowdStrike problemu? ERSTE banka nije!
  • Zdravac: Ne znam, za kolegu je... provjeriti ću...
  • drpongrac23: Mogli bi imati u FINI :)
  • smayoo: Ako je to 5,25" zapis od 180 ili 360 kB po strani (single ili double density), ja imam 5,25" na Commodoreu 128. HD flopica od 5,25 (1,2 MB) sigurno više nije čitljiva, zaboravi te podatke.
  • Borisone: Peek'n'Poke?
  • m@xym: Teško ćeš naći nekoga da ima i 3.5" floppy, a kamoli 5.25.
  • Zdravac: 5.25 floppy ima tko da moze prebaciti podatke?
  • rusty: Šteta je što i dalje ne radi kako spada na macOSu. Prošle godine, je radio dio ali ne i adekvatno upucavanje certifikata na Certelia portalu. Taj dio samo je radio na Win 64bit i to preko Firefoxa. Moje osobno iskustvo uz support AKDa.
  • Djuro genijalac: Vidi eOI...
  • Djuro genijalac: Murja otkrila Linux i MacOS!
  • cariblanco: Yonkis, komentar je bio vrh, nemam šata dodati :)
  • drlovric: Affinity Suite nudi 6 mjeseci trial verziju za sve svoje apps (Mac, Win, iPad). Zanimljiv poslovni model...
  • Yonkis: Molimo da vi i vaši kolonizatori osvojite sve u alpskim sportovima, to će onda biti senzacija.
  • cariblanco: Jučer smo mi i naši kolonizatori, osvojili sve u nogometu i tenisu ;)
  • rusty: Safari je najbolji preglednik i Smayoo ga obožava iako tako ne piše ;)
  • Yonkis: Vrlo logično pošto smo na Jabučnjaku :)
  • smayoo: To je ugrađen mehanizam kažnjavanja za one koji koriste Safari ;)
  • Yonkis: Zašto je Jabučnjak tako bugovit na Safariju (iOS) kada pišem odgovore na forumu? Svako malo se zalocka, ne reagira pa moram reloadati stranicu i naravno sve pisati isponova. :/
  • m@xym: gladhr2, forum i postoji za to da sa na njemu otvaraju nove teme.
  • Piko: A ima i ovo, ali to nisam isprobavao pa nemam pojma kako radi: [link]
  • Piko: [link] imaš i ovo, ali nije free .... a kad Apple izda monitor sa barem 120Hz 4K ili 5K ... onda kupim Apple monitor
  • Yonkis: Pa kad je sve Windows fokusirano a od Applea se očekuje da nađe workaround. Da imaš Appleov monitor onda ne bi imao ovih poteškoća, zar ne?
  • gladhr2: Monitor Control mi ne funkcionira, samo brightness
  • gladhr2: haha, i dalje ne vjerujem u to da mac nema to rjeseno a na win je to odrađeno
  • Yonkis: A ti bi sad kompletno rješenje.. take it or leave it. My way or highway. Ispruži ruku pa stišaj :) eto rješenja :)
  • gladhr2: @drpongrac, taj dio sam ja napravio to je ok, ali kada zelim smanjiti ili pojacati ne mogu iz postavki minija, niti s tipkovnice nego moram cackati po tipkama monitora
  • drpongrac23: @gladhr2 - u postavkama zvuka odaberi monitor kao primarni audio uređaj. Ali onda neće biti zvuka iz Minija, već samo iz monitora.
  • Piko: Može se sa [link]
  • gladhr2: jedno pitanje da ne otvaram novu temu, mac mini, i na njega spojen monitor s hdmi a monitor ima ugrađen zvučnik. MOže li se nekako s mac minija updavljati zvucnikom odnosno da ne moram pojacavati i smanjivati direktno na monitoru, na windowsu mi je to radilo naj normalnije
  • drpongrac23: I fala Sanjinu Đukuiću!!! Riječka rock scena live forver!!!!
  • drpongrac23: Rijeka -Paris - texas - reizdanje, malo za reći, slava Foxu!!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.54 Seconds

Provided by iJoomla SEO