MacBook Pro Retina iskustva iz prve ruke
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro Retina iskustva iz prve ruke

16.08.2012 | 12:31
Što će ti poseban MAgic Trackpad, kad ga imaš na samom MBP?
16.08.2012 | 14:17
Veći je i može se podesiti položaj na stolu. Moram paziti na šaku.
Inače BAM, još jedno rušenje pred pola sata. Otvorio /Library/logs/DIagnosticReports i imam što vidjeti. Kernel panic jučer u 3 ujutro za koji nisam ni znao, a problem sa buđenjem jučer ujutro je u stvari crashani WindowServer.

U sva tri panica do sada vidim ovo:
Kernel Extensions in backtrace:
         com.apple.iokit.IOSurface(86.0.2)[7199A934-B665-33C1-A15A-F56A811A1C2B]@0xffffff7fa8cfc000->0xffffff7fa8d0dfff
         com.apple.GeForce(8.0)[91C40470-82BA-329A-A9D7-4C70F28275FD]@0xffffff7fa9366000->0xffffff7fa9428fff
            dependency: com.apple.NVDAResman(8.0.0)[6A699209-FB98-316B-A3C0-DCA82AA8C86B]@0xffffff7fa8315000
            dependency: com.apple.iokit.IONDRVSupport(2.3.4)[E37F420A-B5CD-38ED-9441-5247583B6ACE]@0xffffff7fa8301000
            dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.7)[8C9E06A4-13D0-33F5-A377-9E36F0ECC229]@0xffffff7fa828a000
            dependency: com.apple.iokit.IOGraphicsFamily(2.3.4)[5D671681-D21B-3CCA-9810-B15E648C1B27]@0xffffff7fa82be000

Napominjemd a u svim slučajevima nije korišten Magic Trackpad jer mi smrdi da puca na trackpad driveru. Držat ću ga na oku.
16.08.2012 | 14:26
Bah... ne moraš paziti na šaku. Ionako će uskoro napraviti umjetne koje će biti dovoljno dobre za svakodnevno korištenje. Pa onda kad budeš išao da ti je ugrade, odmah ti u nju ugrade i čip da ti više ne treba ni touch screen, ni trackpad, ni miš, ni tipkovnia.

16.08.2012 | 16:53
Riba kaže:
Pao prvi kernel panic, i to zato jer je magic trackpad ostao bez baterije. Pretpostavljam, jer se upravo u tom trenutku dogodilo.
Od drugih problema, ponekad ga je malo teže uvjeriti da se probudi iz sleepa. Ostalo sve super.

Sleep je izgleda uvijek lutrija.
16.08.2012 | 17:35
Goldy kaže:
Sleep je izgleda uvijek lutrija.

Što nije toliki problem kada je boot brz gotovo kao i buđenje iz sleepa.
16.08.2012 | 18:07
A ni sleep nije sleep, nego je neki polusan
16.08.2012 | 18:14
Ukinuli "deep sleep"
16.08.2012 | 18:19
Mozda se iz tog ne dize uopce,
premda mi malo fali hibernacija koja u biti radi ok na drugim platformama.
17.08.2012 | 10:29
Iphoto maločas...

iphoto.png
17.08.2012 | 10:46
Prelijepo, reci mi recept kako da i ja kod sebe to napravim?
17.08.2012 | 16:13
od jeseni ću biti dosta na cesti i stolni komp više neće biti puno od koristi,
razmišljam da zamjenim ove dolje navedene strojeva za retina mbp..

..optički drive i onako ne koristim, tak da mi nebi trebao nedostajati.. pa pitam one koji koriste retina mbp, jel ok desktop replacement? i da li je vrijedno platiti više za retina oštrinu i brzinu ili se bolje držati debelih HDD mbp-a i ušparati malo?
17.08.2012 | 16:21
Meni više prostora na ekranu puno znači, ali ima onih koji se ne slažu samnom ili im je nativna rezolucija pre sitna. Ako uračunaš defaultni SSD top model nije bitno skuplji od "slabijeg" modela. Ovisi i o tome imaš li kakvih firewire periferije koje više nećeš moći spojiti bez adaptera.
18.08.2012 | 10:18
Jučer ga poklopim za sleep, jutros me dočeka rebootan nakon kernel panica. Pretpostavljam da je jedna od prednosti "Power Napa" i ta da može crashati u snu. Nisam baš sretan, krenut ću sa softverskim troubleshootanjem ali je moguće da ovom modelu treba još koji firmware upgrade do stabilnosti.
Inače nakon reboota ventilatori su mu radili na punoj brzini, stavio sam ga u sleep i probudio i to je riješilo taj dio.
12.09.2012 | 17:14
Jedna zanimljivost... dakle meni je rezolucija podešena na nativnu, tj. ono što Apple naziva "More Space", i u tom slučaju svi grafički elementi se isrcatavju 1:1, dakle činjenica da aplikacija podržava retinu, tj. sadržli UI elemente dvostruke rezolucije je nebitna. Međutim, izgleda da postoji razlike među aplikacijama koji "podržavaju" retinu i onima koje ne i u ovom slučaju. Screenshot je usporedba renderiranja Jabučnjaka u Operi, koja retinu još ne podržava (lijevo) i Chromea koji je podržava (desno). Primjetite oštriji tekst u Chromeu, ali istovremeno mutniji bitmap logo. Right-click pa open image će vam pokazati sliku pune rezolucije.

retina_usporedba.png
12.09.2012 | 19:06
Dobije se anti-aliasing filter, tj. zamućenje rubova. Ti je bilo urođeno CRT monitorima, dok LCD ima (kao na ljevoj slici) one ružne stepenice.
12.09.2012 | 20:27
Što znači da retina aplikacije rade antialiasing bitpama onda kada to i ne treba?
12.09.2012 | 21:11
I da vam potvrdim da se dogodilo ono što sam i očekivao. Ne isprobavajte Retina MBP ako ga ne mislit i kupiti. Sada sam snimio CD na MBP od supružnice, i prva stvar kada sam ga otvorio jest da sam pomislio da je netko podesio prenisku rezoluciju i provjerio Displays control panel.
Malo karikiram, ali nakon retina displaya ovo je izgledalo kao nešto iz osamdesetih. You have been warned.
  • User
  • Posjetitelj
12.09.2012 | 21:34
Riba kaže:
I da vam potvrdim da se dogodilo ono što sam i očekivao. Ne isprobavajte Retina MBP ako ga ne mislit i kupiti. Sada sam snimio CD na MBP od supružnice, i prva stvar kada sam ga otvorio jest da sam pomislio da je netko podesio prenisku rezoluciju i provjerio Displays control panel.
Malo karikiram, ali nakon retina displaya ovo je izgledalo kao nešto iz osamdesetih. You have been warned.

Potpuno se slažem. Evo ovo upravo tipkam sa "starog" iMaca (Mid 2010) koji sada ide u druge ruke pa ga treba sredit. Nisam ga palio od nabavke rMBP i tek sad vidim koliko je ogromna razlika.
12.09.2012 | 23:07
Riba kaže:
Jedna zanimljivost... dakle meni je rezolucija podešena na nativnu, tj. ono što Apple naziva "More Space", i u tom slučaju svi grafički elementi se isrcatavju 1:1, dakle činjenica da aplikacija podržava retinu, tj. sadržli UI elemente dvostruke rezolucije je nebitna. Međutim, izgleda da postoji razlike među aplikacijama koji "podržavaju" retinu i onima koje ne i u ovom slučaju. Screenshot je usporedba renderiranja Jabučnjaka u Operi, koja retinu još ne podržava (lijevo) i Chromea koji je podržava (desno). Primjetite oštriji tekst u Chromeu, ali istovremeno mutniji bitmap logo. Right-click pa open image će vam pokazati sliku pune rezolucije.

Mislim da More space opcija nije nativna, nego je More space 1920x1200 (slider na kraju)

I da onda render ide u 3840x2400 i onda scale down na 2880x1800.

A onda je i logicno da tak izgleda, jer ocito kuzi i text pise u nativnoj, a bitmape radi scaledown i zato izgleda mutno.
12.09.2012 | 23:21
lukarak, hvala na informaciji, to mi nije bilo ni na kraj pameti, a objašnjava gornje ponašanje. Hah. Našao sam i ovo, idem ga sada baciti u nativnu, kolege će se zgroziti:
osxdaily.com/2012/06/18/3-ways-to-run-a-...0-native-resolution/
12.09.2012 | 23:27
Hahaha, holy crap! Baš sam pravi Mac user postao, ne znam ni koju rezoluciju imam. Evo stavio u nativni 2880x1800 sa SetResX, bolesno. :-D
13.09.2012 | 00:14
Riba kaže:
Hahaha, holy crap! Baš sam pravi Mac user postao, ne znam ni koju rezoluciju imam. Evo stavio u nativni 2880x1800 sa SetResX, bolesno. :-D

Vjerojatno slicno ko kad se sa 13'' MBPa ulogiram sa LogMeInom na Hack sa 2560x1600 doma

Ocoravim totalno dok samo nesto stavim da se radi. A tocno tu rezu bi trebao imat ovaj 13'' Retina. Iako je ovo puno ruznije, nije bas upotrebljivo sto se tice sitnoce elemenata na ekranu. Al zato ako ovaj 15'' ide na 1920, na 13 bi 1680x1050 moglo izgledat super.
  • User
  • Posjetitelj
13.09.2012 | 11:22
lukarak kaže:
Ocoravim totalno dok samo nesto stavim da se radi. A tocno tu rezu bi trebao imat ovaj 13'' Retina. Iako je ovo puno ruznije, nije bas upotrebljivo sto se tice sitnoce elemenata na ekranu. Al zato ako ovaj 15'' ide na 1920, na 13 bi 1680x1050 moglo izgledat super.

Na toj postavci (1680x1050) 15-icu najčešće držim i po meni je optimum. Nekad mi zatreba 1920 i dalje bude skroz upotrebljivo, ali 1440x900 (Retina Best) mi je ipak premalo.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 20 minuta
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, zvone, Anonimci (561)

Novo na Jabučnjaku

Teme