Koji mrežni hard?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji mrežni hard?

18.04.2013 | 07:44
Tri su me WD-a zajebavala, još imam jedan doma (sve njihovi vanjski diskovi) i taj uredno radi. Do kad će, ne nam. Vrlo ga rijetko palim i bitiće zbog toga.
19.04.2013 | 21:27
Isto imam samo pozitivna iskustva s WDom. Od WD SE16 edicije, do WD Black editiona koji u raid 0 rade, pa sve do sada kada imam 2 WDa u RAID 1 preko firewire spojena za backup. E i da, imam jedan wd green za drugi backup )))
21.04.2013 | 20:40
WDovi serije Caviar proizvedeni u periodu 2003 - 2007 su fakat bili smece i zbog toga je WD dosao na los glas. Svi diskovi ugradjeni u MacPro-ove, iMacove iz tog doba su redom otisli. Odlazili su na cudan nacin (tako da su zaj..li). Imao sam slucaj da su u dva dana na dva MacPro-a riknuli boot diskovi. Vecinom su se podaci donekle dali spasiti uz pomoc tool-ova (warrior i sl.). Ovi danasnji su se pokazali za sada OK. Nisam jos naletio na niti jedan los Black, Green 3.5" ili Scorpio ( 2.5" ) Black, Blue kupljeni prije 2-3 godine. Medjutim znali su raditi probleme u NAS konfiguracijama zbog predugog i varijabilnog TLER-a. WD RE (raid edition) su rjesenje ali cijena im je dosta veca. Novi WD RED nisu pre-brzi, ali po cijeni su prihvatljivi.
21.04.2013 | 21:34
To što si napisao za razdoblje 2003-2007 je sasvim točno. Međutim, ni ovi novi nisu cvijeće. U principu isto crkavaju u prevelikom postotku, samo ne onoliko velikom kao prije. Meni je jedan blue iz 2010 crko nakon 26 mjeseci. Još 2-3 sam prijateljima spašavao, crkil nakon 13-16 mjseci.

Sme-će, sme-će, sme-će-će
Sme-će, sme-će, sme-će-će
Pre-pla-će-no sme-će, sme-će-će

Ajmo sad svi!

Sme-će, sme-će...
22.04.2013 | 05:00
Smayoo poceo pjevati pjesmice lol

Nije bas preplaceno, za 124$ ne mozes naci bolji disko od 2TB u protable verziji :/

Dvije godine je garancija, pa neka radi koliko hoce prije nego crkne
22.04.2013 | 09:27
Je*o garanciju. Kad mi garancija bude nadoknadila izgubljeno vrijeme i gnjavažu oko ponovne instalacije sustava, registracije OS-a, ponovnog setupiranja svih aplikacija (radi se o windows stroju), itd. onda će ta garancija nešto značiti. Garancija koja jamči zamjenu diska drugim, koji je jednako smeće - ne znači ništa. Samo produžava agoniju, jer će i taj drugi opet crknuti nakon 1000 sati rada.

Sme-će, sme-će...
  • mileni
  • Posjetitelj
22.04.2013 | 12:02
Cudno, moji ne crkavaju. A cekam samo na OWC DIY kit da ugradim SSD i WD Green od 3TB u svoj iMac. Novi WD disk uzeo naravno, jer imam samo dobra iskustva sa tim smeee-cee-eeem
22.04.2013 | 12:12
Ovdje se apsolutno slazem sa Smayoom. Nema te garancije koja moze nadoknadit ponovni setup masine (pogotovo Windowsa - radije bi si pucao u nogu ), eventualni gubitak podataka ili izubljeno vrijeme ceprkajuci po clusterima raznim toolovima u cilju spasavanja podataka. Nedavno sam u novom MBP promjenio originalni HDD Hitachi 500GB 5400 rpm koji od prvog dana ispusta neke cudne klikove. Nemam energije ni volje ici Apcomu na reklamaciju diska koji formalno radi ali... Nije ni Hitachi vise ono sto je bio. WD ga je kupio i sad bi po logici stvari Hitachi diskovi trebali biti jeftinela diskovi, jos losiji od WD-a. Seagate je isto imao svojih bisera (prvi 1TB i 1.5TB diskovi). Oni su kupili Samsung disk diviziju. Sada imamo duopol. Tko se jos sjeca Quantuma i njihovog Fireball-a ili Maxtor-a?? Njih su isto progutali gore navedeni. Nisam siguran da je HDD tehnologija na zalazu jer ne vidim sto bi ju novo moglo zamjeniti u visko kapacitetnim storage-ima, a sve skupa po normalnim cijenama.
22.04.2013 | 12:13
mislim da bi mi mogli skupiti malo love i pokloniti Smayoo jedan WD od 3TB čisto da ga podmetne ispod stola ili tako nešto, da vidi da ipak to nije baš toliko smeće, a možda ga i ugradi u neki stroj u dogledno vrijeme.

Ja se osobno stvarno ne mogu požaliti na njih. imam 2x2TB u NASu, iako sada gledam za upgrade na WD RED diskove zbog nekih modifikacija, ali ovi green za sada (pa pokucam) rade sasvim solidno bez ikakvih problema, već više od dvije godine.
22.04.2013 | 13:15
rusty kaže:
mislim da bi mi mogli skupiti malo love i pokloniti Smayoo jedan WD od 3TB čisto da ga podmetne ispod stola ili tako nešto, da vidi da ipak to nije baš toliko smeće, a možda ga i ugradi u neki stroj u dogledno vrijeme.

Odlicna ideja, pa makar kao nagradu za jubilarnu 300 karmu i nevjerovatan broj postova na forumu.
22.04.2013 | 14:06
Hvala na inicijativi. Ako stvarno to odlučite, javite mi, da otpilim na stolu jednu nogu na malo kraće, da imam kamo podložiti taj WD.
22.04.2013 | 18:13
Kakve veze ima koji je disk u redundantnim poljima? Naravno da bi se trebali uzimati oni najizdržljiviji. Pa što ako i jedan krepa, zamjeni se drugim i vozi se dalje. Pa zar to nije ideja RAID polja?
22.04.2013 | 20:51
zabac kaže:
Kakve veze ima koji je disk u redundantnim poljima? Naravno da bi se trebali uzimati oni najizdržljiviji. Pa što ako i jedan krepa, zamjeni se drugim i vozi se dalje. Pa zar to nije ideja RAID polja?

Upravo tako! Baš se spremam složiti NAS "za po doma" (nešto jeftino tipa D-Link 320) s 2 x WD red 3 TB u raid 1. Ako u 3 godine koliko je za njih garancija niti jedan ne krepa ionako ću ih biti prisiljen zamijeniti večima.

Btw @Smayoo, slažem se s tobom po pitanju pouzdanosti HDD-a, pa nismo u 70-ima prošlog stoljeća kad su diskovi isporučivani s bad sectorima (i vagali par sto kila).
22.04.2013 | 21:09
zabac kaže:

Da, tako bi trebalo biti, ali samo u teoriji. U praksi su stvari nazalost bitno drukcije, jer su diskovi losi, jer zaje..vaju na nacin da ispadaju iz RAID polja bez nama nekog vidljivog razloga. Losiji diskovi ponekad zastajkuju u radu (pod vecim optrecenjem) (bave se sami sa sobom) da ih raid kontroler (ili software) iskljuci iz polja. Iskljuceni disk nazalost nije neispravan (da bar je onda bi sve bilo rijeseno) i nemozes ga reklamirati jer u biti je on ispravan, jedino sto ponekad malo sporije radi. Veliki problem nastupa kada zamjenis takav disk sa novim i pustis rebuild koji obicno dosta dugo traje. Tijekom rebuilda svi diskovi u polju su pod velikim opterecenjem i ako slucajno koji od preostalih diskova ispadne iz sync-a tad je to kraj za raid 5 polje. Tad se nazalost gube svi podaci. Sansu za ovakvim scenarijom smanjujemo nabavkom kvalitetnijih diskova za koje proizvodjac kaze da su raid edition ili posebni server enterprise diskovi cija cijena je skoro dupla u odnosu na osnovne modele. Kod tih RE diskova vrijeme zastajkivanja (recovery time) je garantirano malo (ograniceno na npr. 500ms) i oni ne ispadaju iz RAIDa na gore opisan nacin. Osim toga mozemo kreirati RAID 6 polje kod kojeg mogu 2 diska otpasti, pa smo time malo sigurniji.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 21 minuta
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, zvone, Anonimci (418)

Novo na Jabučnjaku

Teme