PowerMac 2.5 GHz i Cinema 30"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

PowerMac 2.5 GHz i Cinema 30"

17.11.2004 | 12:06
U kratkom prikazu s prvim dojmovima sam napisao kako ne vidim čemu bi nekome mogle služiti dvije velike Cineme. Jučer me Apple opet uvjerio da čak i to može imati smisla - naime, naišao sam na Appleov i Panasonicov demo DVD na kojem su materijali snimljeni najmodernijom kamerom u HD formatu (1920x1080) i moram priznati da me stvar impresionirala. Spram HD-a obična DVD kvaliteta izgleda skromno i mutno. Da stvar bude zabavnija paket Final Cut Pro HD radi najnormalnije s takvim materijalima (uz naravno veliko zauzeće diska) i možete montirati svoj novi HD uradak jednako lako kao i vaš izlet u šumu snimljen amaterskom DV kamerom. Da, istina, HD video je nešto od čega smo mi u Hrvatskoj jako daleko, ali ugodno je znati da imamo tehnologiju kada dođe vrijeme i za to.
17.11.2004 | 14:36
Najvaznija bit svih ovih slapova slova i misli jest da si ti konacno sretan, Davore. Nakon toliko cekanja, i cekanja, i cekanja, drago mi je vidjet da si konacno na svom i da si zadovoljan. Nadam se da si racunalo natrpao gomilom memorije
17.11.2004 | 17:14
Za sada 2.5 giga, ali kada bude prilike idem na 4 giga. Nakon toga je razlika malena - barem s postojećim aplikacijama. Inače u stroj na poslu koji je primarna video radna stanica ugurali smo tocno terabajt diska. Baš da vidim koliko će trebati da ga popunimo.
18.11.2004 | 04:14
Danas smo na poslu po prvi put krenuli malo u maltretiranje stroja i mogu reći da se drži odlično - AfterFX, Lightwave, FCP, Motion... većinu poslova je glatko odradio čak i bez da ubrza ventilatore i to sa zauzetošću procesora od 20 do 50%. Tu i tamo je došao do 80%, ali na vrlo kratko. Motion je strava program, dugo nismo vidjeli tako zgodnu i moćnu "igračku".
Ah, da, stigao sam konačno probati i Warcraft 3... sve sam odvrnuo do kraja i radio je i dalje savršeno mekano... izgleda predivno u 2560x1600 sa svim efektima na maksimumu.
Da mi je netko u vrijeme Atarija i Amige pokazao ovaj stroj mislio bih da je došao s drugog planeta .
19.11.2004 | 11:33
Pogledaj Star Trek i Star Warse - i njihovu informaticku opremu - pih - danasji Apple kao da je iz 4000 i neke
19.11.2004 | 23:40
Živa istina. A tek kada vidiš Majku iz Aliena... strašno, nešto...
20.11.2004 | 12:02
Star Trek TNG, Deepspace Nine i Voyager i danas jos izgledaju bolje i modernije nego ijedan racunalni sustav danasnjice. Sama ideja o tome kako Star Trek racunalo radi je stoljecima ispred danasnjice.
Vokalni user interface (pet puta zdraviji i bolji od danasnjeg klikanja misem), gomila memorije (bez hard diskova!!!), visemilijunski broj operacija u nanosekundi, napustanje bitnog (0 i 1) sustava, te apstraktno programiranje u realnom vremenu, nesto je sto nece ni nasi unuci dozivjeti.
Jer zagledajmo se: u zadnjih 25 godina, vrhunac racunalstva je bio i jos jest kopanje po bazama podataka, tipkanje u tekst procesoru, te tu i tamo, malo kreativnog izrazavanja.
Da nije igrica, svi bi se usirili, cijela industrija.
Ja bih radije jedan mali notepad iz Voyagera negoli 2 duala G5 s 2 x 30 incnim ekranima.
20.11.2004 | 12:40
Iako je Voyagerov on-board kompjuter impresivan i moćan, nisam primjetio da je njihov "švicarski nožić" u obliku tricordera posebno jak - nema voice controle niti neke druge naprednije opcije, više radi kao univerzalni svemirski daljinski upravljač i detektor - čak nema niti mogućnosti komunikacije.
20.11.2004 | 16:37
Tricoder je istrazivacki mjerni instrument. No mislio sam na one male notepade koje nosaju tu i tamo, a velicine su biljeznice. Imaju tanusni, veliki ekran osjetljiv na dodir i uredjaj je vezan bezicnom komunikacijom s brodskim racunalom.
No to sto tricoder "nema" mogucnost komunikacije na goleme daljine zahvali najprije ionskim olujama, Romulancima i drugim nedacama koje redovito napadaju brod, koji se tad mora prekriti zastitnim poljem
Inace, gledao sam epizode u kojima su analizirali podatke iz tricodera na daljinu. Dakle, komunikacija je u scenariju omogucena. Steta sto danasnje racunalne tvrtke nemaju tako kreativne vizionare medj svojim izvrsnim direktorima. Nego samo slijepe budale u sivim odjelima i skupim autima.
23.11.2004 | 12:03
Vokalni user interface (pet puta zdraviji i bolji od danasnjeg klikanja misem)

Hajde molim te. Realno gledajuci ne vidim kako bi to moglo proci - zamisli jednu prosjecnu firmu gdje ima 100tinjak zaposlenih i svi nesto po hodnicima vicu computer: bla bla - i dobivaju slicne odgovore. To bi upalilo jedino da svi imaju svoje male slusalice u uhu i samo oni cuju odgovor inace nista od toga - pa kakofonija bi bila ravna Jumbo jetu.

Dalje, sto sa osobama ostecena sluha? Kako bi oni razumjeli sto im fakin computer govori? Pa vec dugo imaju problema sa kretenskim nacinom prozivanja preko razglasa....
25.11.2004 | 17:13
Hajde molim te. Realno gledajuci ne vidim kako bi to moglo proci - zamisli jednu prosjecnu firmu ...

U Star Treku nema firmi. Nema eksploatatorske ekonomije i nas milijuna robova koji rade za dobro par lijenih guzica u limuzinama i na vlasti.
Sav je rad uglavnom znanstveno istrazivacki, i vokalni user interface je samo jedno od sucelja koje besprijekorno radi s racunalima. Dakakao da mozes i u miru svoje sobe sve raditi, na nekom panelu osjetljivom na dodir ili stojaznam.
Kvaka je u uporabljivosti. Automatizam, apstraktno programiranje, donosenje logickih zakljucaka ... sve sto danasnjim racunalima kronicno nedostaje. Danasnji operativni sustavi su nenormalno primitivni, a imalo kreativan i apstraktan rad obremenjen je kojecim -- tromoscu tehnologije i nedorasloscu softwera.
Prvi korak ka suvremenom racunalstvu dogodit ce se onog trena kad bacimo hard diskove u ropotarnicu povijesti. Kad dodju brze i pouzdane memorije, i kvalitetniji UI, sav ce se rad eksponencijalno ubrzati. To je osnova za nesto bolje.

PS. Prve nagovjestaje promjene u nacinu rada s racunalom vidim u OS X Tigru. Automator, novi Search i druge Tigrove sitnice promijenit ce nacin na koji radimo s racunalom. Recimo, da bi danas nesto isprogramirao, trebas procitat 2000 stranica uputa i raditi mjesecima. No kada programiranje postane toliko jednostavno, intuitivno i prosto kao i napisati email poruku, sve se mijenja. Kada kazes, "racunalo, zelim to, to i to, povezano ovako i ovako" .. onda Idemo nabolje a racunala dobivaju novi smisao.
30.11.2004 | 00:19
U Star Treku nema firmi. Nema eksploatatorske ekonomije i nas milijuna robova koji rade za dobro par lijenih guzica u limuzinama i na vlasti.

Bla, bla, bla

Firma, korporacija ili nesto peto - opet stoji da nema sanse da stroj govori odredjenom clanu posade u prostoriji gdje ih je jos desetak - i jos kad istovremeno njih nekoliko pocne komunicirati s racunalom. Jedino uz osobne slusalice i mikrofon. Drukcije ne.
01.12.2004 | 02:07
Jedino uz osobne slusalice i mikrofon. Drukcije ne.

Ti bi se vratio u Star Trek, originalnu seriju, gdje zapovjednica Uhura sapce u mikrofon i svako malo se drzi za glavu, da ne ispadnu slushe?
Uh.
01.12.2004 | 13:07
Ajme Zvonimire - slazem se da je ovo iz serije bas kewl - ali mi objasni kako bi ti rjesio kakofoniju kada 20 ljudi istovremeno dere Computer ovo ono - i jos im computer odgovara svakoe ponaosob? Nista ne bi cuo i tocka!

Situacija kao u seriji da computer razgovara samo sa jednom osobom u isto vrijeme u stvarnosti nije moguca.
01.12.2004 | 17:35
To bi bilo single-user racunalo, nista ne kuzis!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 9 sati
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Borisone, Gjuroo, jura22, yvann11, Anonimci (1729)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.53 Seconds

Provided by iJoomla SEO