Prodaj pa vladaj
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Prodaj pa vladaj

20.05.2004 | 15:05
Evo jednog komentara na vijest da Apple formira nezavisne iPod i Mac poslovne jedinice:

* * *

The first step to creating a new spin off company is to seperate it into its own division though, no?

I'm not saying this is a good idea and its not my understanding, its the analysts in Goldman Sachs et al that can see an opportunity for a successful ipo. What they have been saying to apple is that the high water mark has been reached. iPod market share will not get any greater, it can only go down. Spin it off and sell it now, goes the argument, and the company will make a LOT of money.

To do that, you have to establish it as a division with its own management etc. They probably have a window of opportunity for this of about 12 months.

* * *
20.05.2004 | 15:48
To mi se čini kao malo vjerojatno. Apple nikada nije prodao niti jedan svoj uspješan proizvod drugome.
20.05.2004 | 15:56
Apple nikada nije prodao niti jedan svoj uspješan proizvod drugome.

Kao sto nije htio licencirati svoj GUI Microsoftu, vec ga samo dao onako, prijateljski, sirokoruko. Blentoni!
20.05.2004 | 19:30
E da, ali sada su valjda pametniji. I sami su rekli da je ono bio strašan previd.
21.05.2004 | 01:14
Ima tu nekoliko iskustava, od kojih mnoga nisu baš ugodna.
SpinOff tvrtke počinju misliti svojom glavom i razvijati s puno ambicije svoje marketinške pristupe, ali se s njima obično centrifugalno ne izdvoji i bazična (usability) ideja koja je kombinacija tehničke dovitljivosti i ... khm... strateške zamisli koja živi u glavama nekih ključnih ljudi. To je nešto BITNO drukčije od marketinških mozgova koji eventualno imaju ideju kako da razvijaju prodaju, izmišljaju "skinove" i maske i druge trice i kučine, ali ne i viziju koliko centrifugirani proizvod ima rok trajanja, koliko će se neizmijenjen moći prodavati i kad treba napraviti neki - i koji - konceptualni zaokret da se platforma, njena svrha i način uporabe osvježi.
Rezultat je, kad tvrtke nisu dovoljno blizu glavnoj ideji, ili su preblizu restrikcijama iz centrale, dosta dvojbeni. Applesoft je postao Claris. A zapravo, sve je u njemu ugašeno, a preživjela je pod-tvrtka FileMaker...
Ili da spomenem US Robotics i Palm?
Palm je prilično vrludao s time kakvi trebaju biti novi modeli, koliko se brzo i u kojemu smjeru treba razvijati PalmOS, kad i s koliko featurea dodati mu boju, telefon, multimediju...
Te firme postaju postaju slabašne, mnogo manje dominantne nego kad su pod skutima neke velike i etablirane firme. Zato postaju plijenom velikih, ako se na njih namjere - ili na njihovu kategoriju proizvooda. Da nije bilo - glupo vođenog - Newtona ne bi bilo Palma, ne bi bilo PocketPC-a nego bi se MS iscrpljivao s tabletima i ostalim konceptualnim bedastoćama svojih neinventivnih odjela.
iPod bez Applea mogli bi stisnuti isti predatori: MS i Sony. Japanci se već jako trude i nude boju... Apple će znati kad se treba trgnuti, a sad polako gube sapi. Ljudi vole boju, a treba i pogoditi crossover uređaj koji bi se nadogradio na iPod...
21.05.2004 | 15:01
Ne valja nam usporedjivati tvrtke s pocetka doba osobnih racunala i danasnje tvrtke, koje su sve to prebrodile i znaju zbrojiti dva i dva. Vrijeme entuzijazma je proslo, na pozornici su hladne brojke i postotci.

iPod mora postati samostalni dio unutar Applea, profitni centar ili sto god bilo.
Nije vazno kako cemo to zvati, ali je kao ideja, samostalnost je jako vazna za zdravlje maticne tvrtke. Nece iPod nikad iskliznuti ispod Appleovog krila, ali to ne znaci da nece izici na trziste kao nezavisni koncept, i za godinu dvije predstaviti se ulagacima i svima koji zele imati udjela u dobiti koje donosi njegovo ime.

Sto bude otvoreniji, i sto ga industrija sto bolje obgrli, a potrosaci jos vise zavole, to bolje Appleu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 28 minuta
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, robee, Anonimci (713)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi