pouzdan(iji) interni 2.5 hdd ?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

pouzdan(iji) interni 2.5 hdd ?

07.06.2009 | 20:24
naime, prošlog mi je tjedna hdd u MBP 17 počeo kliktati, sve mi je bilo jasno..
a i tko mi je kriv što ne radim redoviti backup, i što mi je time machine zvučao kao bauk kojim mi se nije dalo baviti, jer mi se do sad tako spontano otkazivanje hdda nije desilo, i naravo nakon serija ljutnje i žalosti za izgubljenim bacio sam se u traženje novog diska kojeg će moj krvlju plačen MBP17 udomiti;

svugdje vidim da ljudi hvale i preporučuju hitachi.. svi su sumnjičavi oko WDa, a seagate je nekako neutralan +/- ..ostali se spominju tu it tamo..

zanimljivo mi je to što troje ljudi koje znam uključujući sad i mene, zakazao nam je baš taj originalno apple shipan hitachi.. dok se osvrćem na jedno pozitivno iskustvo s toshibom 80gb koju imam u ibooku već dobar niz godina i fascinantno mi je da još uvijek radi, što je sve taj stroj prošao od padova s ruksakom i bez, vručinu, vlagu, udarce, vibracije, trčanja za tramvajima ...pa se pitam what about hitachi?

..nakon malo kopanja upikirao sam seagate 500gb na 7200rpm i relativno razumnom cijenom; naravno.. kontaktirao sam 7-8 dućana u Zgb, naravno ne možeš kupiti nikakav 2.5 hdd s 7200rpm bez da čekaš par tjedana, (ne, lažem, u jednom dućanu su rekli da imaju, sutradan povukli tu tvrdnju); okay, vjerojatno se ne prodaju često

zanimaju me preporuke (i prodajnih mjesta ) i eventualna razmišljanja

poz.
Ma.
07.06.2009 | 20:46
Ništa ti ne znači Hitachu, WD, Seagate... sve je do modela. Generalno je Hitachi imao najmanje "skandala", dok su i WD i Seagate zadnjh godina imali par loših serija. Dakle, ne gledaju firmu, nego prikaze i iskustva baš određenih serija diskova. Za 2.5" nemam iskustva, a za 3.5" trenutno može manje-više sve osim Seagatea 1.5 TB koji je vrlo riskantna kupnja bez obzira na najbolji odnos GB/kn.
07.06.2009 | 21:25
No, kad smo već kod 2.5" hdd-a. Koja je razlika u brzini između 7200 i 5400 HDD-a? Radi se o ATA/IDE drajvu za jedan powerbook titanium na 1 MHz koji je još sposoban za šljaku, ali mu je hard malen (60 Gb) i bolno spor. E sad, ima za kupit jedan Seagte u ZGb (80 Gb/7200) za nekih 700 i nekaj kuna. A ima za 400 i nekaj 160 Gb/5400. Čul sam da se ovi na 7200 fest griju, a kak je powerbook ionak uvijek jako topli, ne bi ga dodatno toplinski opterećival. Zato postavljam i ponavljam pitanje: kolika je STVARNA razlika u brzini između tih diskova? Računam da bi ovaj veći moral biti veliko poboljšanje iako je samo 5400/min, a da bi dio gubitka sirove brzine vjerojatno nadoknadil kapacitet radi kojeg bi radil brže.. Znam, problematilni je dio priče to kaj je IDE/ATA drajv, pa je izbor jako sužen, jer se sad koriste samo SATA diskovi...

Hvala unaprijed
07.06.2009 | 21:45
Stvarna razlika obično nije veća od 20%. Proizvođači tvrde da 7200 ne troši zamjetno više od 5400, ali gotovo svi u testovima kažu da 7200 jesu topliji i glasniji. Ništa, odvaži da li ti tolika razlika u brzini pomaže. Nije loše provjeriti i veličinu cachea, kod čitanja/pisanja gomile sitnih datoteka to zna napraviti primjetnu razliku.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 40 minuta
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D
  • Yonkis: Zašto su plavuše a onda nakon njih riđokose tako upečatljive?
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)
  • drlovric: Radili smo danas mali test sa nekoliko igara. Macbook M5 Pro bolje vrti Windows igre od Steam Machine. Kakva luda vremena :)
  • matijazx: Za eartipse, u specijaliziranoj trgovini kod zagrebačkog Cvjetnog trga.
  • Yonkis: U RH nemam pojma ali ima Amazon
  • iAnte: Ekipa gdje u hr nabaviti eartipse za AirPods pro?
  • Yonkis: Kava, pivo, konjak, štok?
  • smayoo: Je. Jučer je došao
  • Yonkis: Znači Riba je u Rijeci?
  • dpasaric: Ajme da vidite što mi je Riba donio! Mislim da ću u nekom trenu napraviti šaljivi test/review! Hint: radi se o robi iz Brazila! :)
  • CoffeePod: Nadam se da će me služit sljedećih 10 godina ????
  • CoffeePod: Koja sreća da sam prošle godine za 2.900 uzeo MBP 16 48GB RAM 1TB
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO