iMac 24" da iLi.....
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 24" da iLi.....

03.06.2009 | 16:38
..pozdRaw svima..ev paR mojih nedoumica..

bavim se fotografiom.. razmisljam o prelasku na mac.. tocnije ishao bi na iMac 24, neznam josh daLi 2.66 sa 8 gb ram_a iL mozda 2.93 isto tako sa 8 gb.. u biti kako bude novaca takav che procesor biti..vazno mi je puno ram_a jer baratam sa puno fotografija...cca 1500-2000 komada u raw foRmatu.. koristim lightroom..nesto malo PS.. jel moguche da che to okay radit..svi jako puno hvale mac..a ja i dalje pizd.....im sa pc_em..potrebno mi je samo da me komp moze pRatit ash dosta brzo rijeshavam i nezelim da nesto zatrzava... mislim da mi procesor nije jako bitan ash pustam konvertirat preko noci... hvaLa..
03.06.2009 | 17:18
Moj prvi Mac je bio iMac24 Alu (doduse 2.4) i sve postavljene zadace je obavljao besprijekorno. Bavim se izradom webstranica, sto ukljucuje i obradu poprilicnog broja fotografija.

Kasnije sam kupio 2.8 (malo noviji model) i nisam osjetio neku veliku razliku u perf.

Tako da smatram da i tebi nece CPU (tj. ta razlika u taktu) igrati tako veliku ulogu. Nafilaj ga ramom, kupi dovoljno eksternih diskova i rokaj

I nece ti trzati vjeruj mi

P.S. I nemoj zaliti za PC, jer kad vidis monitor na iMacu zalices za svakim trenutkom provedenim na PC. Mene je odusevio na prvi pogled.
03.06.2009 | 17:22
Ja za fotke i prijelom koristim IMac 24' 2,8Ghz sa 4Gb RAM-a, sve fotke u raw-u, imam ih na tisuće. Nikada problema!
Koristim Capture NX i cijeli Adobe paket. Od obrada, prijeloma, web-a, čak i montaža,al to već ide na MacPro!
03.06.2009 | 17:46
Biti će ok, procesor je dovoljno brz. RAM-a napucaj koliko možeš i vozi.
03.06.2009 | 18:21
..decki, puno vam hvaLa..definitivno mi je to tRebaLo da chujem.. nakon pRvog odgovoRa sam se nasmjeshio i odLuchio..to je to... sad reaLizacija "pRojekta"... sta pRepoRucujete od "dilera" iStyLe, zg..pRek neta..aLgoritam? ...sLatke bRige..hm hm..
03.06.2009 | 19:35
Svejedno je gdje kupis stroj jer je glavni diler samo jedan, uzmi tamo gdje ga imaju na lageru i gdje ti je jeftinije
BTW Samo jedno pitanje nevezano uz post. U cemu je fora sa capsanjem pojedinih slova??? Nisi jedini kod kojeg to vidim ali meni je to strasno necitko i iritantno i u principu preskacem takve postove a znam da nisam jedini. OK ako nesto nije uredu sa tastaturom ali nekim misle da je to bas fora
03.06.2009 | 20:15
....jooooj..to mi ostaLo iz mLadih ludih dana.. i sad kad sam u posLu maLo mi je teško to ispRavit... navika..gLupava navika.. i od sada se trudim da izbacim to..
ev još jedno pitanje.. jel isplativo uzimat na 2.93 naspram 2.66...za razliku u cijeni kupim objektiv sta ma treba.. no ako je potrebno, objektiv će morati prićekati..

pozdrav..
03.06.2009 | 21:32
Neces osjetiti veliku razliku.

Ja bi uzeo objektiv

Sta ce ti MAc na 66.78 GHz ako imas lose fotke
03.06.2009 | 21:39
DEFINITIVNO objektiv i 2,66 nećeš osjetit!
03.06.2009 | 22:06
Yes, staklo uzmi. MHz-a nikad dosta, ali objektiv te bude dulje sluzil.
03.06.2009 | 22:10
kombinacija je pala.. sutra ujutro banka, pa che mo vidjet.. no, imali velike razlike u grafickim karticama..primjer.. tu i tamo malo videa odradit.. hvala vam puno... ak sve bude kay vodim vas na pivo..
03.06.2009 | 22:14
Za obradu videa nije bitna brzina grafičke kartice. To postaje važno tek kod programa kao što su Motion i slični.
03.06.2009 | 22:45
..znaci ovako,

bez problema mogu radit video u final cut_u, a dok ja doguram do motiona već ću kupiti macpRo..

svidja mi se totalno.. ja već sad nemogu vjerovat sam sebi da 4 godine "radim" na pc_u.. hm...zašto će te zavoljeti svoj mac..
04.06.2009 | 15:34
...banka se slaze, da si olaksham zivot, uvatim nesta slobodnog vremena..tako da evo novih pitanja.. jel kreativni odijel ima prodaju mac_a?? znam da ste u rijeci..ja slavonija...aL lako mi to skombiniramo.. pitanje 2.. memorija...zamjenska il original..nesht sam prochito Ecc, aL nisam bash skontao..o chemu se tu radi.. pozz, hvala..
04.06.2009 | 16:15
Čuj, rista, a da počneš koristit dijakritičke znakove, alisa naše šuštavce?
A kaj se tiče memorije: Apple uvijek certificira neku memoriju za koju JAMČI da će raditi. Jasno, ta je memorija skuplja simboličnih 2.5 do 3 puta od one necertificirane. A ti onda lijepo kupiš tu običnu koja radi jednako dobro kao i ona skuplja:blink:
04.06.2009 | 17:15
....e moj Đuro, probat ću i to.. čista navika je to.. sad kad dođe nova testera, navikavanje na novo tipkalo će biti od koristi.. Sutra stiže lova.. tko bi mogao na lageru imati iMac 24" 2.66 + 8gb zamjenske memorije koja radi?? Imam frku sa vremenom, ne stignem sad istraživat po netu.. hvala..
04.06.2009 | 17:18
Da, Kreativni je ovlašteni Apple reseller. Što se tiče memorije u pravilu je uvijek bilo pametnije kupiti je "third party", ali sada to više nije slučaj za npr. Mac Pro strojeve. Za iMac nisam gledao cijene u zadnje vrijeme.
07.06.2009 | 16:41
ljudi ovo je strashno...haha...nemogu vjerovat da netko moze radit na onom propuhu od windowsa... ha ha...ludnica totalna.. komp mi je dva dana stajao u kutiji ev sad sam ga pokrenio..i oduševljen sam... hvala svima koji su odgovarali na temu.. kao sto rekoh vodim vas na piwo.. chim je netko u slavoniji nek se najavi pa se vidimo.. vjerovatno se josh puno chujemo ovdika..jabučnjak je super stvar..iMac je predivan, os x je strava.. jooooooj...stvarno mogu žalit sate provedenim na win...ayayayayaaa.... pozdrav svima...
07.06.2009 | 19:02
Mene je na prvi pogled odusevo amo izgled racunala (iMac Alu) i tisina u radu.

Nakon toga sam primjetio da je ekran stvarno prekrasan...

Tek nakon toga me je OS X poceo odusevljavati. I radi to i dan danas, mjesecima nakon switcha.

Rijetko prodje koji dan da me neka sitnica ne obraduje

Uvijek otkrivam nesto novo i zanimljivo
07.06.2009 | 23:36
..evo kako to izgleda.. presretan sam..radi se o poslu, a ja kao da sam dobio igracku... stvarno odusevljava, i ugodno je radit na ovako necemu.. jako se lako prilagodit, nekako,hmm.... ima vise logike..pa da.. mislim da cu samo mouse promjenit... pozdrav!!
Prilozi:
07.06.2009 | 23:36
..evo kako to izgleda.. presretan sam..radi se o poslu, a ja kao da sam dobio igracku... stvarno odusevljava, i ugodno je radit na ovako necemu.. jako se lako prilagodit, nekako,hmm.... ima vise logike..pa da.. mislim da cu samo mouse promjenit... pozdrav!!
08.06.2009 | 02:24
hehe... kao da čitam svoje misli od prije koji mjesec. A windoze da su propuh to mi je najbolja usporedba Posebno mi je drago da je još jedan Slavonac prešao sa mračne strane jer mi se čini da nas u % ima najmanje.

A mightya sam i ja brzo odstrijelio kao i Safari. Planirao sam im dati mjesec dana, ali nisu izdržali ni tjedan. Safari se sad ponovo vratio sa 4 betom zbog brzine, a našao sam i neke zamjene za Firefox pluginove koji mi i dalje fale. A moćni miš je završio kod ćerkice. Njoj se baš sviđa, a i taman joj je bio riknio flower mouse tako da smo svi bili sretni i zadovoljni
08.06.2009 | 13:27
Manje više klasična kronika novog switchera. Lijepo i čestitke na pametnoj odluci, ako bude nejasnoća slobodno pucaj.
08.06.2009 | 14:59
je čestitke i s moje strane... ... pravi izbor, ja se još oduševljavam s svojim ,a iman ga vec 2 miseca

btw. Safari mi je odličan, a ni na Mighty Mousa neman nikakvih zamjerki ( skuzija san da livi i desni klik triba radit sa kaziprstom, i sad je sve 5 )
08.06.2009 | 18:33
@RUS:

Ne trebas lijevi i desni raditi kaziprstom!

Radi kako si i naucio na "normalnim" misevima.

Bitno je samo da kaziprst u trenutku klika ne dodiruje lijevu tipku, jer ce se taka klik protumaciti kao lijevi. Podigni ga par mm i klikni srednjim prstom na desni polovicu misa. I to je to...

Nakon 5 klikova, ovo radis refleksno
08.06.2009 | 23:36
a da... vidin sad ... .... ma ja iman šapu a ne ruku , pa i onako nemogu 2 prsta stat , al dobro si reka , thnx
09.06.2009 | 20:52
Inace to je namjerno ugradjeno. Ako se klikne s oba prsta onda je lijevi (ili desni ovisi kak je namjesteno). A kad se klikne desi s dignutim lijevim onda de sdesni (ili lijevi..). Meni se snazni mis toliko svidio da sam ga i na piceka ustekao (moram radi posla). I radi odlicno. Smano se kuglica zna zmazati i treba je ocistiti sto je teze.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 6 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, zvone, Anonimci (604)

Novo na Jabučnjaku

Teme