MagSafe Power Adapter za MacBook
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MagSafe Power Adapter za MacBook

03.06.2009 | 02:33
Nedavno me neugodno iznenadio jedan neplanirani trošak za MacBook (bijeli, 2 GHz Intel Core 2 Duo - prva generacija) kupljen prije otprilike dvije godine. Naime, počelo je "štekati" s dovodom struje peko punjača/adaptera (60W MagSafe Power Adapter) - dok nakon tjedan-dva nije potpuno riknuo. Serviser je objasnio da razlog može biti velika oscilacija napona na električnoj mreži u centru grada. Jedan komentator s "Jabučnjaka" tvrdi da to ne može biti razlog jer je Apple dobro osigurao MacBook od takvih anomalija. Tko je u pravu ne znam.

Volio bih znati ima li kvar na adapteru (usput pitanje isplati li se popravljanje adaptera?) veze s oštećenjima koja su s vremenom nastala na vrhu utičnica. Oštećenja su, pretpostavljam, nastala iskrenjem koje se dogodi ponekad kod ukopčavanja adaptera u utičnicu. Ne uvijek nego samo na nekim utičnicama. Usput budi rečeno, obično prvo ukopčam adapter u zid a zatim kabel u MacBook. Isto radim i kod iskopčavanja - najprije iz zida, zatim iz računala.

Novi adapter je nešto jači od starijeg modela (85W) i kupljen je prema najboljoj od tri ponude u iSTYLE-u za 747,86 kn. Primijetio sam da je na novom adapteru guma na kabelu nešto deblja. Kabel odsad pažljivo namotavam oko "rogova" na adapteru. Što mi je činiti da ovaj adapter potraje dulje i koji je prosječni vijek njegovog trajanja? Je li netko imao sličnih problema?
03.06.2009 | 03:30
Ispravljac kosta 750kn??? Zar nisi mogao improvizirati nekako, pa iskoristiti magsafe konektor od staroga ispravljaca, i kupiti neki povoljniji... malo DIY?

bok!
03.06.2009 | 15:32
quadmachine je napisao:

bok!

a gdje ti je "komentari?"
03.06.2009 | 18:47
Crko ti je jer nemas srece. Ocito treba imati i srece kod ove nase gradske struje. Kupi jedan peglatelj napona. Ne mora biti nekaj skupo, ali i nemoj bas sparati. 500kn je neki prosjek. Ja ustekavam MacBook nakon sto uvalim u struju i istekavam ga prije nego iz zida. Cuvam lap, a ne punjac.
Mores, ako imas novaca uzeti jedan koji se koristi za audio komponente ali su skupi (2500kn na gore). K vragu mani je samo jedan prastari punjac za mob krepal. Ostali svi rade.
Ipak 100 eura je previse i za Apple!?
04.06.2009 | 14:36
Hvala na savjetima.
04.06.2009 | 15:11
iMo je napisao:
Volio bih znati ima li kvar na adapteru (usput pitanje isplati li se popravljanje adaptera?) veze s oštećenjima koja su s vremenom nastala na vrhu utičnica. Oštećenja su, pretpostavljam, nastala iskrenjem koje se dogodi ponekad kod ukopčavanja adaptera u utičnicu. Ne uvijek nego samo na nekim utičnicama. Usput budi rečeno, obično prvo ukopčam adapter u zid a zatim kabel u MacBook. Isto radim i kod iskopčavanja - najprije iz zida, zatim iz računala.

Neki dan sam pisao o tome. Switchani napajači su osjetljivi na nagle prekide i nagle povrate napona na primarnoj strani, pod opterećenjem. I da, oštećenja na vrhu utikača su od toga.

220 V stranu uvijek prikapčaj i otpajaj bez opterećenja. Dakle, kod uključivanja, najprije 220 V, onda magsafe. Kod isključivanja, najprije magsafe, onda 220 V.
04.06.2009 | 15:56
Hvala na odgovoru.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 51 minuta
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava