MacBook PRO i pregrijavanje...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook PRO i pregrijavanje...

29.04.2009 | 11:19
Ovako:
Model Name: MacBook Pro
Model Identifier: MacBookPro3,1
Processor Name: Intel Core 2 Duo
Processor Speed: 2.4 GHz
Number Of Processors: 1
Total Number Of Cores: 2
L2 Cache: 4 MB
Memory: 6 GB
Bus Speed: 800 MHz
Boot ROM Version: MBP31.0070.B07
SMC Version: 1.18f4
Serial Number: W872522KXA9
Sudden Motion Sensor:
State: Enabled
--
System Version: Mac OS X 10.5.6 (9G55)
Kernel Version: Darwin 9.6.0
Boot Volume: MacBook_PRO_500GB
--

Problem:
Dok je na bateriji sve 5. Grije se onoliko koliko treba i koliko ga se "rauba".
No dočim ga spojim na struju, temperatura mu se penje preko 90°C, ventilatori se vrte i preko 6000rpm, a ja ne radim ništa pametno. Otvorena Opera i eventualno email ili Firefox.
Pokušam li napraviti bilo što pametno (npr. neki video export), mogu jaja peći na njemu. Jel imao tko sličnih iskustava??
29.04.2009 | 11:25
uz jaja baci malo pancete, uff , ogladnija san
29.04.2009 | 11:32
_RUS_ je napisao:

lako se tebi zaje... . Ja sam si sve dlake skurio na rukama.
29.04.2009 | 13:40
Kad se grije jako, pogledaj u Activity Monitor je li to zato jer mu je CPU opterecen ili je do neceg drugog. Onda cemo dalje...
29.04.2009 | 13:59
Tomek je napisao:
_RUS_ je napisao:

lako se tebi zaje... . Ja sam si sve dlake skurio na rukama.

pa kad ti ne mogu pomoć stručnim savjetom, bar da ti pomognem smjehom
29.04.2009 | 14:34
Riba je napisao:
Kad se grije jako, pogledaj u Activity Monitor je li to zato jer mu je CPU opterecen ili je do neceg drugog. Onda cemo dalje...

Finder CPU 96 ?!?!
29.04.2009 | 16:24
Odlicno...rekao si u prvoj poruci da se grije samo kad je ukljucen na adapter ili je to samo iluzija kada se samo jos vise grije nego kad je na bateriji (sto je normalno). Da li ti je finder stalno zabijen na >90% ili smao kada spojis napajanje?
Imas li instalirane kakve utilityje vezane uz finder? Ako kreiras novog korisnika, sve je ok ili ne?
29.04.2009 | 17:21
Riba je napisao:
Odlicno...rekao si u prvoj poruci da se grije samo kad je ukljucen na adapter ili je to samo iluzija kada se samo jos vise grije nego kad je na bateriji (sto je normalno). Da li ti je finder stalno zabijen na >90% ili smao kada spojis napajanje?
Imas li instalirane kakve utilityje vezane uz finder? Ako kreiras novog korisnika, sve je ok ili ne?

Hmmm, mislim da nije iluzija, jer se i venilatori brže vrte (kad je na struji).
Finder nije stalno nabijen >90% ali dosta varira. Ono kaj sam primjetio je da se to sve dešava dok se puni. Kad baterija dođe do 100% stvar se malo normalizira.
Prije nisam previše pridavao tome pažnju, no nemam para za opet neki servis ili mjenanje strojeva ili djelova.
29.04.2009 | 18:06
kad sam tek uzeo MBP (prva generacija s LED ekranom, dakle 2.2 C2D) isto mi se pojačano grijao kod punjenja, no već dugo vremena se ne grije. prije su se i ventilatori oglašavali jako. ne sjećam se točno kada je prestalo, ali čisto vidi da li si skinuo s apple stranica update za bateriju? imaš nekakav proggy koji ti upuca novi FW na elektroniku baterije.
29.04.2009 | 18:32
hal9000 je napisao:
kad sam tek uzeo MBP (prva generacija s LED ekranom, dakle 2.2 C2D) isto mi se pojačano grijao kod punjenja, no već dugo vremena se ne grije. prije su se i ventilatori oglašavali jako. ne sjećam se točno kada je prestalo, ali čisto vidi da li si skinuo s apple stranica update za bateriju? imaš nekakav proggy koji ti upuca novi FW na elektroniku baterije.

Sad kad si ovo spomenuo, pada mi na pamet, da je to od kada sam uzeo "drugu" zamjensku bateriju a koja nije od Applea original. Hm, hm...
30.04.2009 | 00:45
Hm, ma da bi to moglo biti i zbog tvojih 6GB memorije. Taj stroj mislim da nije predviđen da radi sa toliko memorije..Ali meni se također MBP podosta grije, naravno ni približno spomenutom..
30.04.2009 | 08:37
serafin je napisao:
Hm, ma da bi to moglo biti i zbog tvojih 6GB memorije. Taj stroj mislim da nije predviđen da radi sa toliko memorije..Ali meni se također MBP podosta grije, naravno ni približno spomenutom..

mislim da nije previše 6GB:

Picture_3-144498729e8372a86981839b18bb1466.png
30.04.2009 | 10:21
Tomek je napisao:

Sad kad si ovo spomenuo, pada mi na pamet, da je to od kada sam uzeo "drugu" zamjensku bateriju a koja nije od Applea original. Hm, hm...

Hm, bojim se da smo nasli glavnog sumnjivca. Jesi li probao sa drugim userom da barem eliminiramo softverske probleme?
30.04.2009 | 10:57
Riba je napisao:
Tomek je napisao:

Hm, bojim se da smo nasli glavnog sumnjivca. Jesi li probao sa drugim userom da barem eliminiramo softverske probleme?

Definitivno se radi o bateriji. Evo, jutros izvađen stroj iz ruksaka, rađeno na njemu cca 2 sata na bateriji, nakon toga "uštekam ga struju" i ventilator skače na 6000 rpm, temperatura, za sada nije preko 60, ali ima tendenciju rasta, ali čini mi se (možda subjektivno) da je i cijeli stroj, kada je na punjaču, nešto sporiji !?!?! Možda mi se to samo čini.
Još nisam probao pod drugim juzerom. Budem danas pa ču javiti.

Ali ako je ovo problem do baterije, jel ima tu pomoći??
30.04.2009 | 12:59
Ima, kupovina originalne baterije. O kojoj se zamjenskoj bateriji radi, mozda je i ona neispravna?
30.04.2009 | 13:14
Riba je napisao:
Ima, kupovina originalne baterije. O kojoj se zamjenskoj bateriji radi, mozda je i ona neispravna?

Radi se o ovoj: Battery, Rechargeable: MacBook Pro 17, TruePower, kupljen preko Fastmac-a
Čitao sam prije nego li sam je naručio, dosta pozitivnih recenzija. I problem je, sada definitivno potvrđujem, samo dok puni bateriju.
Evo sada, konkretno, stroj je na struji, baterija je 100% fan je na 2000rpm a temp. 60°C.
Već vidim da ču morati nabaviti uskoro novu bateriju.
30.04.2009 | 14:23
A kakva je situacija ako izvadiš bateriju pa stroj radi samo na struji?
30.04.2009 | 14:27
smayoo je napisao:
A kakva je situacija ako izvadiš bateriju pa stroj radi samo na struji?

Nisam probao, no sada je situacija da je baterija 100% i sve je 5.
30.04.2009 | 16:17
Pa onda je dakle prilično sigurno da imaš problem s baterijom. S obzirom da Finder šizi, problem je vjerojatno firmware. Što ne potražiš info kod onog tko ti je prodao - možda postoji firmware update makar i nije originalna?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 6 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Tomek, zvone, Anonimci (524)

Novo na Jabučnjaku

Teme