Moj iMac voli spavati a ne raditi. Help
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Moj iMac voli spavati a ne raditi. Help

03.04.2009 | 01:04
Posljednjih tjedana moj iMac usred rada jednostavno starta sa Sleep opcijom.
I ne popusta u svojim nakanama. Cim je malo tezi posao (npr. przenje cd, printanje, pretvaranje filea u pdf....) on se jednostavno uspava.
Jedan mi dobar frend kaze iskljuci sve kablove, iskljucio ja al ovaj ne slusa.

Bas me ljuti iMac pa pomozite ljudi:(
03.04.2009 | 01:31
Za početak napravi Apple Hardware Test s originalnog DVD-a.

Inače, ovo može biti hardverski problem s pregrijavanjem kada nešto nije ok. Za novije serije nisam siguran, ali za neke starije znam da imaju termalni osigurač - kada procesor pređe određenu temperaturu jednostavno stroj na silu stavi u sleep ili ga ugasi. Naravno, to je nemoguće ako je sve ispravno, pa bi to možda moglo značiti da se odlijepio hladnjak, da je ventilator neispravan ili nešto slično. Da li je pod garancijom?
03.04.2009 | 01:32
Vjerojatno su ti se posusili i rascvjetali elektrolitski kondenzatori u napajanju. Ako su moje sumnje tocne, ovaj problem ce s vremenom postajati sve ucestaliji. U stvari, ako to mozes svaki put isprovocirati kada ga opteretis (da povuce vise struje) to je vjerojatno to. Ode li bas u sleep ili se ugasi? U svakom slucaju ne bi bilo loose to provjeriti, nekome koem se da s tim zajebavati (poput mene pre koji mjesec sa jednim G5 iMacom) to je popravak od cca 20-30 kuna (ili bacvicu Heinekena od 5 litara u mojem sucaju).
Je li Intel ili G5 iMac? Imas li koga da ti provjeri napajanje i gdje se nalazis?
03.04.2009 | 01:34
Da bi isključili jednu banalnost, reci da li slučajno odeš s mišom u "hot corners". Ako da, isključi ih u System Preferences, pa vidi jel' iMac još ide na spavanje.
03.04.2009 | 01:40
iskljucio sam sve opcije brzog slanja u spavajucu poziciju. al se problem ponavlja cesto
03.04.2009 | 01:43
dpasaric je napisao:
Za početak napravi Apple Hardware Test s originalnog DVD-a.

Inače, ovo može biti hardverski problem s pregrijavanjem kada nešto nije ok. Za novije serije nisam siguran, ali za neke starije znam da imaju termalni osigurač - kada procesor pređe određenu temperaturu jednostavno stroj na silu stavi u sleep ili ga ugasi. Naravno, to je nemoguće ako je sve ispravno, pa bi to možda moglo značiti da se odlijepio hladnjak, da je ventilator neispravan ili nešto slično. Da li je pod garancijom?

komp sam kupio prije 3 godine, garancija je off.
inace, komp je u prvog godini rada zdrmao grom pa mu je otisla maticna ploca i tipkovnica.
onda je stavljena nova maticna, tipkovnica, jos se kasnije dodalo memorije i radio je ki sat do nedavno kad se ulijenio. ne pomazu ni prijetnje ni molbe. tvrdoglav
03.04.2009 | 01:45
Riba je napisao:
Vjerojatno su ti se posusili i rascvjetali elektrolitski kondenzatori u napajanju. Ako su moje sumnje tocne, ovaj problem ce s vremenom postajati sve ucestaliji. U stvari, ako to mozes svaki put isprovocirati kada ga opteretis (da povuce vise struje) to je vjerojatno to. Ode li bas u sleep ili se ugasi? U svakom slucaju ne bi bilo loose to provjeriti, nekome koem se da s tim zajebavati (poput mene pre koji mjesec sa jednim G5 iMacom) to je popravak od cca 20-30 kuna (ili bacvicu Heinekena od 5 litara u mojem sucaju).
Je li Intel ili G5 iMac? Imas li koga da ti provjeri napajanje i gdje se nalazis?

cim pocmem nesto jace raditi on se jako buni i protestira svojim spavanjem.
kao da sam mu smanjio placu u svrhu recesije i rebalansa proracuna.
inace radim u zadnje vrijeme cesto u indesignu kada najcesce bude problema.

stroj je star 3 godine, prvi imac 20'' sa kamericom i bez modema

zivim u njemackoj sto mi je bed u ovom smislu inace bi pocastio cilu ekipu malo vecom bacvicom Heinekena
03.04.2009 | 01:57
Dakle Intel ce biti...?
Napravi ovako, nadji neki od utilityja koji monitorira temperaturu procesora i ventilator i provjeri da ne dolazi do pregrijavanja. Cujes li ventilator da radi? Ako se ne pregrijava onda je 90% napajanje. U tom slucaju imas dvije opcije - naci drugo na ebayu (da te ne oderu u servisu) sto je opet rizik jer ne znas kakvo napajnje dobijas ili na www.ifixit.com, nadji manual za svoj iMac, izvadi napajanje i otvori ga. Pregledaj kondenzatore unutra, ako im je vrh napuhut poput ovih na slici to ce biti to. Treba ih zamijeniti novima i problem je rijesen.
03.04.2009 | 10:39
problem bi mogao biti bilo što (kao i kod auta), ali bih se zadržao na ribinom komentaru jer je on guru za lemilicu 'n' stuff...

žao mi je što nemam fotku stanja mog cube-a prije nego ga je riba pofixao... postao bih sada "prije/poslije" fotke.

nedavno sam s ribom otvarao jedan iMac (bijeli) i mogu ti reći da ga je vrlo jednostavno rastaviti. pregledaj kondenzatore, provjeri ventilator (ako ima, a vjerujem da ima) da li se nakupilo prašine na i/ili ispod. to su sve stvari koje ulaze u prvu pomoć. napravi i ovo što je davor rekao (hardware test) iako davor uvijek prvo to predloži što donekle ima smisla

kacavidu u ruke i izvjesti nas (s fotkama)
03.04.2009 | 14:40
Riba, kad ces pofixat moje kondice na maderbordu?
03.04.2009 | 15:05
hal9000 je napisao:
problem bi mogao biti bilo što (kao i kod auta), ali bih se zadržao na ribinom komentaru jer je on guru za lemilicu 'n' stuff...

žao mi je što nemam fotku stanja mog cube-a prije nego ga je riba pofixao... postao bih sada "prije/poslije" fotke.

nedavno sam s ribom otvarao jedan iMac (bijeli) i mogu ti reći da ga je vrlo jednostavno rastaviti. pregledaj kondenzatore, provjeri ventilator (ako ima, a vjerujem da ima) da li se nakupilo prašine na i/ili ispod. to su sve stvari koje ulaze u prvu pomoć. napravi i ovo što je davor rekao (hardware test) iako davor uvijek prvo to predloži što donekle ima smisla

kacavidu u ruke i izvjesti nas (s fotkama)

Ekipa, problem sam rjesio i lakse nego sam mislio.
jos jedan dokaz da Mac nije toliko slab koliko tko pomislja.

jedino sam ja bio lijen pa nisam gledao koliko se prasine iza skupilo
i ventilator zacepio.
kad sam to ocistio iMac je opet zivnuo, zaboravio na recesiju i oprostio sve moje propuste.
sad je opet vrijedan.

hvala svima koji su na bilo koji nacin pomogli

ako se ikad vidimo, castim pivom
03.04.2009 | 15:51
baš mi je drago da si to bezbolno riješio.
03.04.2009 | 15:59
Mogu raditi kao Dr. House za dijagnosticiranje Mac hardvera!
03.04.2009 | 18:35
Heh !
Pa to i radiš volonterski dr House !
04.04.2009 | 13:06
GANDALf je napisao:
Riba, kad ces pofixat moje kondice na maderbordu?

U Zagrebu sam do ponedjeljka pa se mozemo naci da bacim oko na to.
06.04.2009 | 16:24
U Zagrebu sam do ponedjeljka pa se mozemo naci da bacim oko na to.

Super sto ja ovo procitam u ponedjeljak.

Nemas kaj bacat oko. kondice treba promijenit i to je to.
06.04.2009 | 20:46
Ma moram vidjeti koliko je zahtjevno...da nije 16slojna tiskoana plocica ili slicno Ili potpisi da nisam odgovoran ako pacijent premine, u tom slucaju zabadam lemilicu bez beda.
U stvari posalji mi kakvu fotografiju od problematicnog podrucja.
06.04.2009 | 22:54
Fotka:

Meni su problematicni onih par komada izmedju slova F(ans) i P(ower supply).
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 9 sati
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, tino1, Anonimci (521)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.52 Seconds