lampa 1 GHz USB 2.0 problem s diskom?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

lampa 1 GHz USB 2.0 problem s diskom?

12.02.2009 | 21:19
Nabavila se jedna lampa 15" kako naslov kaže, 1 GHz USB 2.0. Stepla ju je struja i krepalo napajanje. To je popravljeno. I sad se dogodi(lo) ovo. Kod prvog pokušaja reinstalacije, dignem komps Leopardom (disk) i on mi javi da nemre unmountat hard i da ga zato nemre preformatirat. Probal sam mijenjati formate, particionirati, ali nije dal. Onda sam preselil komp na drugo mjesto (uvjetovano željom žene da oslobodim utičnicu, a ne zbog neke voodoo vradžbine ili podzemnih voda) i onda ga dignem s diska i sad više ne vidi hard. Pokrenem ga u target modu i sve pet, moj mi komp javi da mu je spojen device koji nemre pročitat i da ga treba incijalizirati. Preformatiram ga s Intel stroja u target modu i od onda ga disk utility s leopardovog instalacijskog diska uopće ne vidi. Protjeral sam AHT i veli da je sve OK.
Any ideas?

Hvala unaprijed

PS. MOžete me mrziti zbog lampe i ja bi vas:P
12.02.2009 | 21:29
Izgleda kao krepani disk (ako imaš sreće). Ako nemaš, onda je kontroler, a onda bye-bye... teško da je isplativo raditi popravak. Ja bih na tvojem mjestu digao lampu s CD-a i napravio format sa zeroingom na licu mjesta čisto da vidiš da li je disk.
12.02.2009 | 22:10
Uvijek je moze koristiti sa eksternim FW diskom.
12.02.2009 | 22:59
Naravno da može, ali gubi svu eleganciju, a kod tog stroja je to jako bitno!
13.02.2009 | 00:23
Koju tocno elegnaciju gubi, samo ce imati jedan ekstra kabel iza...
13.02.2009 | 04:10
Ja bih na to bio lud - da mi je još jedna kutija s diskom vani kao nekakva Borg abominacija na tako lijepom stroju. Lampu nije jednostavno otvoriti, ali s uputama nije problem, pa se stavi novi disk... ima vodiča za to po netu, mislim da sam vidio na Xlr8 da imaju... a mogu i ja pomoći s origigi Service Manualom ako za treba, imam to negdje u arhivi...

Osim toga, ima to i drugu prednosti - moderan brz disk, a i veći kapacitet. Na Lampi se baš osjeti da je disk spor spram današnjih. Mene prošli tjedan napala ideja da na svojoj Lampi stavim veći i brži disk...
13.02.2009 | 08:15
Reset PRAMa je sve riješio i sad se gore već vrti Leopard. Ali, i mene kopka ideja o bržem hardu. Ovaj unutra je 4200/min, kaj ne?
BTW, već sam se narastavljal lampi i jedino kaj me muči je kaj ju moraš sklopiti da bi ju pokrenul pa ako nekaj nije dobro (tipa jumper na optici ili hardu, master-slave i slična sranja) onda ju treba otvoriti opet.....
U svakom slučaju, fala na pomoći.
No, kad sam već tu, u nju sam piknul i airport karticu koja prolazi sve testove AHT, vidi mrežu, ali dojavlja mi je da je signal jako slab i da se nemrem spojiti na mrežu. Radi se shareanom internetu s bijelog iMaca C2D na koji se ona stara lampa (imam dvije doma sad) kvači bez beda iz druge sobe, a ova koja je pol metra od kompa nemre?!
Sad je spojena firewire kablom. Jel moguće da je PREBLIZU stroja pa da zbog jačine signala smanjuje osjetljvost prijema ili nekaj pa zato nemre uloviti mrežu?
Fala još jednom
13.02.2009 | 13:20
I ovo je riješeno. Zamjena optike je pomogla, očito kabličak od antene za airport unutar lampe nije bil dobro spojen. Nakon sastavljanja vlastoručnog zbog ugradnje superdrivea i spjanaj svih žica i kablova, sve je proradilo ko grom i lampa radi prelijepo. Već su gor svi updatei sistema, ali fakat je disk spor, ovo kaj Davor veli....
13.02.2009 | 14:09
dpasaric je napisao:
Ja bih na to bio lud - da mi je još jedna kutija s diskom vani kao nekakva Borg abominacija na tako lijepom stroju. Lampu nije jednostavno otvoriti, ali s uputama nije problem, pa se stavi novi disk... ima vodiča za to po netu, mislim da sam vidio na Xlr8 da imaju... a mogu i ja pomoći s origigi Service Manualom ako za treba, imam to negdje u arhivi...

Mislio sam na slucaj kada je otisao kontroler.
13.02.2009 | 15:26
Otvaranje lampe nije nikakav kunst. Bitno je samo obnoviti pastu na onim mjestima gdje se toplina s matične odvodi na kućište. to je sva mudrost. I da poštekaš sve žice koje si odštekal prilikom rastavljanja
  • antemati
  • Posjetitelj
23.08.2009 | 09:48
djuro meni si preselio svoje probleme prodajom memorije
23.08.2009 | 10:01
Ne razumijem o čemu govoriš? Koji problemi? Memorija je ispravna, najnormalnije je radila u titaniumu (1 GHz) i NIKAD nije bilo nikakvih problema. Dapače, poslije sam ju jednom isprobal i u jednoj lampi na 800 MHZ i komp ju je najnormalnije prepoznal i koristil. Meni se čini da tvoj iBook nije ispravan, ako na matičnoj prepoznaje samo 64 Mb RAMA, onda tu nekaj ne štima. Trebal bi imati 128....
  • antemati
  • Posjetitelj
23.08.2009 | 13:06
malo zezam ali di ima zezanja ima i istine
s tvojom memorijom tiger nece da buta s cda
a s particije na koju je spucan restorom hoće
a dok nisam tu memoriju stavio butao je sa sveg živog
i mrtvog
nebrini fala ti
kažem što je ne da bi optuživao
već da se vidi da i memorija može bit uzročnik ne butanja s cd roma
u ovom slučaju tigera
panther radi
isti je cd bio i prije te memorije a i sad
23.08.2009 | 15:52
Čemu uopće diskusija? Apple Hardware Test i odmah će biti jasno je li memorija u pitanju ili nije.
23.08.2009 | 18:56
Ne uvijek, pustiti da staroj radi i da se dostigne radna temperatura.
Memorija se može pokazivati ispravna, ali u toku rada i kod opterećenja u radu mogu nastajati problemi.
Ne govorim za ovaj slučaj konkretno, ali za u buduće, pustite da stroj radi barem 1-2 sata prije testa, ili još bolje ako se pokrene neka zahtjevna operacija u PhotoShop-u ili slično, onda se vidi pravo stanje memorije.
Isto tako povući dulji test za AHT.
24.08.2009 | 16:20
Djuro genijalac je napisao:
Otvaranje lampe nije nikakav kunst. Bitno je samo obnoviti pastu na onim mjestima gdje se toplina s matične odvodi na kućište. to je sva mudrost. I da poštekaš sve žice koje si odštekal prilikom rastavljanja

OK, ja sam na svojoj lampi mijenjao disk i memoriju. NO pastu nisam stavljao, nije je bilo pri ruci, a poslije sam i zaboravio na to

Gdje si kupio pastu, imaš neku preporuku? Mislim, biti će mi to prvi put da se igram s pastom
24.08.2009 | 17:01
Trebala bi imati Čipoteka i slični dućani, u malim tubama.
24.08.2009 | 17:52
U Linksu je bila ona neka super-ekstra, za "tunere", pogledaj i tamo!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 44 minuta
  • jura22: E da, gdje je to “begišu”?
  • jura22: Izgleda kako ce ova sezona ipak biti bolja od one 2020.!
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, Anonimci (305)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?