Apple cijene - Stairway to Heaven
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple cijene - Stairway to Heaven

26.06.2026 | 14:17
Vidim po YouTub-u da cijene su otišle "gore" i da će još rasti.
Ima li netto saznanja o tome i što mi u "Croatistanu" možemo očekivati?
26.06.2026 | 15:37
Ništa dobro. Baš sam nedavno kupio iPhone 17e i Macbook Neo. Sve staro sam prodao, tako da ću za sada sve promatrati "iz hlada". Kokice su spremne
26.06.2026 | 16:25
Pongy75 kaže:
Ništa dobro. Baš sam nedavno kupio iPhone 17e i Macbook Neo. Sve staro sam prodao, tako da ću za sada sve promatrati "iz hlada". Kokice su spremne

Koliko si platioiPhone 17e i NEO ako nije tajna?
26.06.2026 | 17:02
Ja sam prije par dana kupio:

Apple MacBook PRO 14" M5 Pro / 48GB RAM / 2TB

Mislim da je oko 3600 bilo. Supruga je to rjesavala, pa ne znam tocan iznos.

S ovim novim cijenama ide to onda na preko 4000
26.06.2026 | 20:07
Imam ja "saznanja", danas smo dobili nove cijene. Kod nekih modela povećanja su drastična!

Baš sam na Vikalici napisao...

Znači ovaj model:

jabucnjak.kreativni.hr/macbook-pro-16-m5-pro-18-20-48-1/

(U Voćarni je još stara cijena) je sada 3.569 € + PDV! Znači povećanje od 500 €!
26.06.2026 | 20:35
Koliko si platioiPhone 17e i NEO ako nije tajna?

iPhone 17e sam uzeo preko operatera na produljenje pretplate, ispalo me 36,99 € samo telefon bez tarife, mjesečno. Macbook Neo u Instar informatika za 729 €.
26.06.2026 | 21:29
- neki dan sam u medijima vidio da Apple na neke modele poveća cijenu. Odmah sam se išao informirati kod local store Apple dealera, te veli da samo pratim cijene.
Znači sama centrala, određuje cijenu.

A, niš. Raditi više, jesti manje, te se cijena neće ni osjetiti.

Budi muško i kupi Apple MacBook Pro.
26.06.2026 | 22:12
Išao sam pogledati koliko dođe SAMO memorija u mom Macu sada, znači samo cijena golog RAM-a:

- preko 2.700 $ + shipping iz USA + PDV + carina, vjerojatno dobro preko 3.000 $.

U Europi sam našao na Amazonu nešto povoljnije, sve uključeno oko 2.900 €.
27.06.2026 | 14:53
Kad izađe serija M5(ako izađe 2026) biti će:
ja: draga mislio sam nešto kupitit
ona: Što?
ja: novi Mac Studio M5 najjadniju verziju ili novo auto!
ona: ako kupiš novo auto ostane ti još za prominiti pločice u kužini ...

Šalu na stranu, ostavio sam 5k za novi Mac Studio MAX ali mi se čini da za te pare neću moći kupiti niti MM M5 PRO sa 48GB rama.
27.06.2026 | 16:22
Situacija u ovom trenu je suluda:

- Mac studio M3 Ultra se trenutno NE MOŽE kupiti s više od 96 GB RAM-a!

- Znači bez obzira koliko bi netko bio spreman platiti, ne može se kupiti više od 96 GB. To posebno pogađa ekipu koja kupuje takvo računalo da vrti lokalne AI modele ili razne 3D modelere koji ovise o tome da imaju mnogo memorije za 3D programe, a ovi strojevi dijele RAM i VRAM, tj. imaju unificiranu memoriju. To je prednost kada je imaš mnogo, ali mana kada je imaš malo.

- Takav Mac studio u top konfiguraciji (znači najbolji procesor, radna memorija i SSD) stoji 16.299 €!

- Mac mini ide do 48 GB i 2 TB SSD i takav stoji oko 3.600 €. Mac mini!

Samo ću reći da moj prastari Mac Pro (5,1) star 17 godina ima 128 GB RAM-a! I sada bih trebao pristati na novi Mac s 96 GB i to po ludoj cijeni? Nimalo me veseli razvoj situacije.

Mislim da će ljudi reagirati jako loše – već vidim kod mojih starih kupaca koji su željeli uskoro zamijeniti stroj, da odustaju jer su sada udarili u ovo poskupljenje i to im je probilo planirane proračune.

Neću niti računati kolika je onda po novim mjerilima vrijednost mog Mac Pro (7,1) koji ima 288 GB RAM-a, grafičku od 32 GB i 50 TB pohrane, od čega je 8 TB u SSD-ima. Ne bih se čudio da cijena svega toga skupa "po novome" dođe na 50.000 €.

Bo-le-sno!
27.06.2026 | 18:28
Tvoj MacPro s 128GB ne moze niti blizu vrtjeti AI model kso M3 Ultra 96GB.
Cak da ga dogradis do kraja, CPU i GPU je usko grlo.
27.06.2026 | 18:35
Meni nisu toliki problem nove cijene memorije. Onaj tko treba tu veliku kolicinu, vjerojatno ima opravdan razlog za to. Taj stroj ce se otplatiti.

Da sam kupio M1 Pro sa 32GB rama (za dodatnih $200), to racunalo bi me sluzilo jos 5 godina bez ikakvih problema. Znaci desetljece. Ali nisam

Sada sam kupio M5 Pro sa 48GB i razlika je bas primjetna.

Meni je jako podlo (da ne kazem supacki) od Apple sto su ljudima prodavali Macove sa 8GB i tvrdili da je to dovoljno. Da nije isti Mac RAM i Windows RAM, bla bla bla. Iako su znali da AI dolazi i sta spremaju. Igrali su na kvarno.

Kupci koji su bili neupuceni i kupili Macove sa 8GB RAM, sada vec imaju prakticki zastarjelo racunalo, jer ispada da je 16GB apsolutni minimum za sve te napredne funkcije.
27.06.2026 | 19:21
jura22 kaže:
Tvoj MacPro s 128GB ne moze niti blizu vrtjeti AI model kso M3 Ultra 96GB.
Cak da ga dogradis do kraja, CPU i GPU je usko grlo.

Ma naravno! To sam naveo kao usporedbu nekakvog standarda količine memorije - jer je ludo da 2026. ne možeš kupiti Mac s više od 96 GB i da je sramota da Mac star 17 godina ima više od toga!

A znamo kojom krivuljom je do sada rasla količina radne memorije u osobnim računalima.

Vrlo neočekivan razvoj situacije!
27.06.2026 | 19:26
drlovric kaže:
Meni je jako podlo (da ne kazem supacki) od Apple sto su ljudima prodavali Macove sa 8GB i tvrdili da je to dovoljno. ...
Kupci koji su bili neupuceni i kupili Macove sa 8GB RAM, sada vec imaju prakticki zastarjelo racunalo, jer ispada da je 16GB apsolutni minimum za sve te napredne funkcije.

Potpuno se slažem. I zato ja zadnjih pet godina nisam nikome pustio da kupi Mac s manje od 16 GB.

"Ma dobro, ali meni ne treba..." - "Zahvalit ćeš mi kasnije!"

Stairway to Heaven?

Meni ovo više izgleda kao Highway to Hell...
28.06.2026 | 07:29
Ne sjećam se da je Apple ikada, od kad ja koristim njihove proizvode, dakle negdje od 1998-e dizao cijene modela u ponudi. Cijena se uglavnom malo dizala ili spuštala prilikom predstavljanja novih linija proizvoda, ali ovo stvarno nije fer.
28.06.2026 | 10:52
dpasaric kaže:
drlovric kaže:
Meni je jako podlo (da ne kazem supacki) od Apple sto su ljudima prodavali Macove sa 8GB i tvrdili da je to dovoljno. ...

Potpuno se slažem. I zato ja zadnjih pet godina nisam nikome pustio da kupi Mac s manje od 16 GB.

"Ma dobro, ali meni ne treba..." - "Zahvalit ćeš mi kasnije!"

Stairway to Heaven?

Meni ovo više izgleda kao Highway to Hell...

Stairway to Heaven - to je za cijene, zaustavit će se blizu "Heaven" a možda i malo inznad

I onda kažu Samsung je smeće.
Avidi, nu tko će proizvoditi za Apple:
Nu, eno novi okvir sa lampom što ima sjene

Najgore od svega što je sada i Microsoft izjavio da je 8GB rama dovoljno za Win na laptop-ima
Još malo pa će biti da ti RAM i ne treba , staviš malo maslinovog ulja i žlicu vegete ...
Novi Mac mini M5 početna varijanta 4GB RAM-a a max. 16GB(ovo će vrijediti samo za USA, mi ćemo moći dobiti ove jače modele od 8GB rama!
28.06.2026 | 12:20
Ček, ček... pratite li vi što se događa na tržištu memorije zadnjih godinu dana? Više ni Apple ne može pokriti rast cijena i općenitu krizu cijele industrije koja je u problemu jer proizvođači memorije sve više proizvodnih kapaciteta prebacuju na AI i serversko tržište. Sad imamo posljedicu da je DRAM i NAND za obična računala postao skuplji i teže dostupan. Uopće me ne čude povećanja od 300 - 500 € na konfiguracijama s 48 ili 96 GB RAM-a., samo se bojim da ovo nije kraj i cijene će mnogima još ići gore. Pitanje je koliko se ovim podizanjem cijena Apple osigurao da kroz sljedećih 6 mjeseci ne dođe do još većeg poskupljenja, a isto tako ne bih očekivao skori povratak na stare cijene, barem ne do kraja 2028.

A ovo što je @pontmax1 napisao, pa to znamo valjda već 10+ godina. Apple kupuje komponente od onoga tko u tom trenutku može napraviti najbolju komponentu po Appleovim specifikacijama. Danas je to Samsung za OLED, sutra LG ili BOE. Prije je Intel radio procesore za Mac, danas Apple radi svoje. Sony radi senzore kamera, TSMC čipove, itd. Tako funkcionira cijela industrija.
Po meni je veći problem što se zbog AI buma više ne dižu samo cijene nego se počinju ograničavati i konfiguracije koje uopće možeš kupiti, a to je puno ozbiljniji problem od toga tko kome proizvodi ekran.
28.06.2026 | 13:46
Slažem se. Sve si rekao.
28.06.2026 | 14:16
Pošto nisam ovdje mado. Zanimalo bi da je već u povijesti Apple bio nešto ovako slično?
Znam da cijene rastu, al dal je već postojalo tako naglo povećanje cijena Apple HW?
28.06.2026 | 15:23
matijazx kaže:
Pošto nisam ovdje mado. Zanimalo bi da je već u povijesti Apple bio nešto ovako slično?
Znam da cijene rastu, al dal je već postojalo tako naglo povećanje cijena Apple HW?

Ne, nikada ovoliko i na ovaj način. Vidi se da je ovo snažni eksterni utjecaj.

Ono što mene tu zanima je kako u TSMC-u funkcionira taj "layering" čipova. Znači, isti M procesor neke generacije može imati integrirano na čipu različite količine memorije. E sada, očigledno Apple memorijski dio nabavlja sa strane i onda spaja u procesu?

No, nije sasvim jasno zašto bi to tako radili ako mogu i nešto daleko kompleksnije, sam procesor, raditi sami, zašto bi RAM uzimali sa strane i onda to spajali kod proizvodnje čipa?

Pretpostavljam da je cijena, brzina proizvodnje i "čistoća" čipova, da nemaju škart po tom pitanju. Tako da očigledno postoji tvornica koja im slaže i testira RAM prije nego li se integrira s procesorom, tako da smanje greške na minimum.
28.06.2026 | 15:50
Soffoklo kaže:
Ček, ček... pratite li vi što se događa na tržištu memorije zadnjih godinu dana? Više ni Apple ne može pokriti rast cijena i općenitu krizu cijele industrije koja je u problemu jer proizvođači memorije sve više proizvodnih kapaciteta prebacuju na AI i serversko tržište. Sad imamo posljedicu da je DRAM i NAND za obična računala postao skuplji i teže dostupan. Uopće me ne čude povećanja od 300 - 500 € na konfiguracijama s 48 ili 96 GB RAM-a., samo se bojim da ovo nije kraj i cijene će mnogima još ići gore. Pitanje je koliko se ovim podizanjem cijena Apple osigurao da kroz sljedećih 6 mjeseci ne dođe do još većeg poskupljenja, a isto tako ne bih očekivao skori povratak na stare cijene, barem ne do kraja 2028.

A ovo što je @pontmax1 napisao, pa to znamo valjda već 10+ godina. Apple kupuje komponente od onoga tko u tom trenutku može napraviti najbolju komponentu po Appleovim specifikacijama. Danas je to Samsung za OLED, sutra LG ili BOE. Prije je Intel radio procesore za Mac, danas Apple radi svoje. Sony radi senzore kamera, TSMC čipove, itd. Tako funkcionira cijela industrija.
Po meni je veći problem što se zbog AI buma više ne dižu samo cijene nego se počinju ograničavati i konfiguracije koje uopće možeš kupiti, a to je puno ozbiljniji problem od toga tko kome proizvodi ekran.

Nisi razumio, nije samo riječ o novcu i to da su negdje dobro zapeli već o supcinskom načinu na koji je Apple to odradio a radio je to godinama. Kada RAM nije bio skup, recimo dok je 32GB RAM-a za PC bio 120€, Apple je to naplaćivao 400€(ili čak 600€).
Evo sad sam pogledao video gdje I Ameri ne mogu vjerovati koliki su supci:
Apple ima vrh proizvode ali ko kompanija tretira kupce ko stoku(bar van USA).
I još ovaj NEO sa 8Gb RAM-a, prevara teška. Testirao sam od prijatelja NEO sa starim ideapad 3 15HLO5 Core™ i7-1165G7(koji se ne može prodati za 350€) oderao ga ko mraz paprike.
Mislim da me se krivo razumije, Apple kao velika kompanija, koja ima ime, iza koje stoje milioni korisnika, oni ko supcici preko noći dignu cijene. Da je 50€ pa ajde ali ovo?
Pa ovo nije radio ni Intel dok je mogao prije Ryzena.
Iskreno se toplo nadam kako će im se ovo dobro "razbiti o glavu".
28.06.2026 | 15:53
Hvala Davoru!!
-----

Evo, baš su jučer u jednoj zagrebačkoj ovlaštenoj Apple trgovini, digli cijene za Mac, iPad i tv uređaja.
Znači, počelo je,......
28.06.2026 | 15:56
Apple ima dovoljno resursa da moze osnovati tvornice da proizvode komponente namjenski za svoje potrebe. Barem oni ne bi smjeli ovisiti o vanjskim dobavljacima.

Sada su podigli cijene radi "vanjskih faktora", i duboko vjerujem da ce te cijene ostati i kada ne budu ovisili o drugima. Nece se oni tek tako lako odreci te novokreirane marze

Po meni je i to bolje nego ciganjaju i naplacuju Numbers, i zicaju sitne pare za pretplate.

Poznavajuci njih, forsirat ce zaradu na oba fronta
28.06.2026 | 18:51
Ne treba niti Linux zanemariti.
28.06.2026 | 19:58
Evo Mark Gurman objavio analizu situacije na Bloombergu!

www.bloomberg.com/news/newsletters/2026-...m7-touch-macbook-pro
28.06.2026 | 20:34
dpasaric kaže:

Kaže samo za subscribere, možeš copy/paste text? Ako nije problem
28.06.2026 | 22:06
drlovric kaže:
Apple ima dovoljno resursa da moze osnovati tvornice da proizvode komponente namjenski za svoje potrebe. Barem oni ne bi smjeli ovisiti o vanjskim dobavljacima.

Sada su podigli cijene radi "vanjskih faktora", i duboko vjerujem da ce te cijene ostati i kada ne budu ovisili o drugima. Nece se oni tek tako lako odreci te novokreirane marze

Upravo to, oni to mogu, ali očigledno je i njih iznenadilo da će utjecaj AI centara biti baš tolik. To je jedan velik balon trenutno, vidjet ćemo hoće li puknuti. Ja sam za sada kao korisnik raznih AI platformi utrošio točno 0 eura na njih. Više doniram Signalu svako toliko nego što bih plaćao AI da mi baš konkrentno ne treba za neki zadatak.

I naravno, napraviti tvornicu memorija je posao od par godina, ne može se to složiti tek tako da plate i pucnu prstima.

Slažem se s tobom da su šanse da se cijene kasnije smanje - minimalne.

No, mogu vam reći da je poskupljenje baš loše primljeno - ovaj mjesec sam imao 4 ozbiljna kupca koji su željeli konačno uzeti novi stroj, sve nešto u višoj klasi za ozbiljan posao. Svi su odsutali! Kažu: "Ok, ljeto je, pustimo razvoj situacije do jeseni, pa ćemo vidjeti, ali ovo je previše...".
28.06.2026 | 22:14
pontmax1 kaže:
dpasaric kaže:

Evo ti otključani link:

www.bloomberg.com/news/newsletters/2026-...JEOjArJj1xiXpPD6W384
29.06.2026 | 01:16
dpasaric kaže:
pontmax1 kaže:
dpasaric kaže:

Evo ti otključani link:

www.bloomberg.com/news/newsletters/2026-...JEOjArJj1xiXpPD6W384

Puno hvala za link.
Iskreno kad ovo čitaš, imaš osjećaj da ni u Apple-u ne znaju što rade i što bi trebali raditi.
U nekih 20 mjeseci idu sa M4 na M5 pa na M6 i M7 ...

Što je sljedeći korak, prva i druga verzija OS-a besplatna, sljedeće, nadoplata?
Malo sam se ohladio od kupnje novoga a za 20 mjeseci(M5, M6 i M7) ko živ ko mrtav kako tehnologija napreduje.

Apple’s new CEO must rebuild a design team that has lost its way. - ovo izgleda ko šala.
29.06.2026 | 06:21
Cekaj M6 i onda kupi.
Navodno da mjenjaju proizvodni proces s 3nm na 2nm. Ovo nije potvrdjeno, ali se ocekuje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 48 minuta
  • Bertone: Ma znam kako diktiranje funkcionira ali iskreno se ne sjećam kada sam zadnji put čuo tišinu :(
  • smayoo: To naravno da ne funkcionira ako više ljudi priča u glas ili ako ti radio svira dok pričaš.
  • Bertone: Ma to sa diktiranjem je pušiona, nevezano za poruke nekidan vozim mamu doma i trebam nešto ženu pa je pokušam nazvati no auto ponavlja da ne razumije,... na kraju sam morao reći mami da malo zašuti :D
  • smayoo: Ne smiješ diktirati kako normalno pričaš. Kad se priča usporeno i jasno razdvaoja riječi, točnost je ≥90%
  • smayoo: :-D
  • Bertone: Znam, zato često i dobijem haiku od poruka :D
  • smayoo: Diktiraj poruke u vožnji. Radi sve bolje.
  • Yonkis: Bertone, ne mogu, vozim. :)
  • Bertone: Eto današnje mladeži, vozi i piše poruke,... ajd se sad sam kazni :)
  • Yonkis: "obaviti", pobjeglo mi, naletio sam na šaht u vožnji.
  • Yonkis: Kloba, ne možemo ti ga MI aktivirati, to moraš sam bavi
  • Kloba: Pozdrav ekipa ima neki znalac da mi aktivira whats app?
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.64 Seconds

Provided by iJoomla SEO